ΧΑ: Προσβλέποντας στην αντίδραση

Το αρνητικό σερί των 4 συνεχόμενων πτωτικών συνεδριάσεων και η αντίδραση των ξένων αγορών μπορεί να αποτελέσουν αφορμή για άνοδο. Στο επίκεντρο σήμερα-αύριο τράπεζες και επιλεγμένες μετοχές των "ισχυρών παικτών".

Από την ευρύτερη περιοχή των 2.600 μονάδων ξεκινά ουσιαστικά ο κύκλος των πρώτων μετεκλογικών συνεδριάσεων.

Με τη χθεσινή συνεδρίαση να επιβεβαιώνει πλήρως τις επιφυλάξεις συγκεκριμένων παραγόντων της αγοράς για "πονηρή πρώτη μετεκλογική συνεδρίαση" τη στιγμή, που κυρίως "πέντε στοιχήματα παίζονται στη… Σοφοκλέους" .

Για τους βασικούς δείκτες οι τελευταίες τέσσερεις συνεχόμενες διορθωτικές συνεδριάσεις δημιουργούν- κατά την εκτίμηση μας- ένα "μαξιλάρι" για τους βραχυπρόθεσμους παίκτες ισχυροποιώντας τις πρώτες στηρίξεις.

Την ζώνη των 2.540 για τον ΓΔ και των 1.330-1.335 μονάδων για τον Ftse20. Δεδομένου, ότι στο ΧΑ σημειώθηκαν νέες υψηλές τιμές στην τελευταία συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου (κλείσιμο τρίτου τριμήνου) και έκτοτε ακολούθησαν τέσσερα πτωτικά κλεισίματα η αγορά μπορεί να "κρύβει" μία ανοδική αντίδραση.

Συνεπικουρούμενη σε αυτή τη φάση από την αναστροφή της τάσης αρχικά στην Wall με τον Dow Jones να επανέρχεται προς τις 9.600 και τον S&P 500 προς τις 1.040 μονάδες. Σύμφωνοι η καταγραφή "σχηματισμών κορύφωσης" της ανοδικής τάσης κλίνει περισσότερο υπέρ του ενδεχόμενου ενός διορθωτικού κύκλου, διεθνώς.

Τεχνικά όμως κάτι τέτοιο δεν αποκλείει (κάθε άλλο μάλιστα) την προοπτική ανοδικών εκλάμψεων με ζητούμενο για τον 20άρη την επ ανάκαμψη έ ω ς την κορυφή των 1.438,78 μονάδων (στις 30/9). Προσώρας κάθε τέτοια κίνηση θεωρείται από τους βραχυπρόθεσμους ευκαιρία και αφορμή για κατοχύρωση κυρίως κερδοφόρων θέσεων, καθώς το εύρος διακύμανσης του εν λόγω δείκτη διαμορφώνεται πλέον στις περίπου εκατό (100) μονάδες.

Τουλάχιστον μέχρις ότου ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Αμεσα η αγορά περιμένει την ανακοίνωση των ονομάτων, που θα στελεχώσουν τα οικονομικά, παραγωγικά υπουργεία, με τον κάθε παράγοντα να αναμένεται να αποσαφηνίσει το ταχύτερο δυνατόν τις προθέσεις του. Ενδεικτική, για έναν πολύ καίριο τομέα, η προσέγγιση του Φάνη Γαβρινιώτη για "το τρίπτυχο επιτυχίας του νέου ΥΠΕΧΩΔΕ", ενώ εύλογη αναμονή υπάρχει για τους κλάδους ενέργειας, κυρίως όμως στο θέμα της ενίσχυσης της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας.

Λογικό κατά συνέπεια, αυτή την περίοδο να ακολουθείται τακτική αναμονής και να μην επιχειρείται ένα παιχνίδι… προεξόφλησης, με τους ισχυρούς παίκτες να ενισχύουν μεθοδικά τις θέσεις τους.

Κάτι που παρατηρείται τόσο στον τραπεζικό κλάδο (στις 3.394 μον. ο κλαδικός δείκτης με καλή στήριξη περίπου 1-1,5% χαμηλότερα), αλλά και σε επιμέρους μετοχές εταιρειών του Συστήματος.

Αυξημένες συναλλαγές τις τελευταίες συνεδριάσεις πέρα από ΟΤΕ, ΔΕΗ σε Motor Oil, Frigoglass, Μυτιληναίο, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Τιτάν, ΓΕΚ/Τέρνα, Jumbo αλλά και ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Αγροτική, Γενική, Proton Bank, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, Ιντρακόμ κ.α. που εμφανώς συγκεντρώνονται από "ισχυρά χέρια" .

Το αν… ετεροχρονισμένα στο ΧΑ μπορεί να σημειωθεί αυτό, που άλλοι παίκτες ονόμαζαν ως "… σοσιαλιστικό (sic) μετεκλογικό ράλι" είναι κάτι πολύ πιθανό. Με αφορμή τα χαμηλά των τελευταίων ημερών, το αρνητικό σερί (4Χ4) στο ΧΑ ναι, μπορεί να εκτυλιχθεί μία αντίδραση ικανή να φέρει τον 20άρη έως τις 1.438 μονάδες.

Αλλά με όρους και με προυποθέσεις, που οι ισχυροί παίκτες έχουν θέσει. Και με πιθανή "κορύφωση" της τάσης μία με δύο ημέρες αργότερα απ΄ότι είχε προεξοφλήσει η πλειονότητα των παικτών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v