Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Από την κάλπη περνά η βραχυπρόθεσμη τάση...

Απο το πόσο φιλικό για το ΧΑ θα είναι το εκλογικό αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό η επανεμφάνιση των αγοραστών, μετά τις νέες "κορυφές" στην τελευταία προεκλογική εβδομάδα. Τι λέει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά.

Πέρασε και η τελευταία προεκλογική εβδομάδα, που μεταξύ άλλων περιελάμβανε την καταγραφή "νέων κορυφών" για τον FTSE 20 (1.438,78 στις 30/9) τον Τραπεζικό Δείκτη (3.608,6 ίδια συνεδρίαση) και το κυριότερο, το "κλείσιμο" του τρίτου τριμήνου με ομολογουμένως θεαματικές υπεραποδόσεις.

Το γεγονός, πως οι βασικοί δείκτες του ΧΑ ακολούθησαν ανάλογη πορεία των Dow Jones, S&P 500 αλλά και των κυριότερων ευρωπαικών δεικτών παραπέμπει στον γνωστό… ετεροχρονισμό της ελληνικής αγοράς έναντι των ξένων. Εξηγεί επίσης την κατά καιρούς είτε υποαπόδοση είτε υπεραπόδοση του ΧΑ έναντι άλλων χρηματιστηρίων, καθώς ενίοτε συμπεριφέρεται ως αναπτυγμένο και άλλοτε ως αναδυόμενο.

Όμως, μετά το 7μηνο ράλι, οι τιμές τόσο τα ξένα χρηματιστήρια όσο και το ΧΑ οδηγήθηκαν σε "ανοδικούς σχηματισμούς" και "υπεραγορασμένες περιοχές" όπως προειδοποιούν αρκετοί αναλυτές.

Η επιδείνωση του κλίματος από τα μέσα και μετά της συνεδρίασης της Παρασκευής, με τις εσπευσμένες πωλήσεις συγκεκριμένων παικτών ενισχύει αυτή την εκτίμηση. Αποτελεί κοινή εκτίμηση, πως σημαντικός αριθμός βραχυπρόθεσμων-κερδοσκοπικών χαρτοφυλακίων "πάτησε το κουμπί της εξόδου" μετά τις 15.30-16.00 ξεπουλώντας τραπεζικές θέσεις και μετοχές εταιρειών του 20άρη.

Η υποχώρηση του δείκτη προς την περιοχή των 1.360 μονάδων επιβεβαίωσε τις επιφυλάξεις διορατικών παικτών για την έκταση της διόρθωσης με…βαρίδι -αυτή τη φορά- τις τράπεζες. Δυστυχώς οι εκτιμήσεις τους (όπως είχαν μεταφερθεί στο χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιο με τον εύγλωττο τίτλο "ζητείται… διπλή γραμμή άμυνας") επιβεβαιώθηκαν.

Όμως εάν θεωρήσουμε πιθανό το ενδεχόμενο μίας τεχνικής μορφής αντίδρασης στα ξένα χρηματιστήρια -καθώς η Wall ακόμη και εάν έχει ολοκληρώσει τον ανοδικό της κύκλο "χρωστά" ακόμη ένα…τίναγμα- τότε ανάλογα θα επηρεαστεί και το ΧΑ.

Το γεγονός, πως χθες δεν χάθηκαν σε κλείσιμο οι 1.360 μονάδες θα μπορούσε να αποτελεί ενθαρρυντική ένδειξη για τις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας. Τουλάχιστον μέχρις ότου ισορροπήσουν, χαμηλότερα όπως φαίνεται, οι αγορές.

Εάν μάλιστα υπάρξει φιλικό για το ΧΑ εκλογικό αποτέλεσμα είναι πιθανό να επανεμφανισθούν σχετικά άμεσα οι αγοραστές. Το Σύστημα (ξένοι και έλληνες, οι οποίοι στηρίζουν τη νέα πολιτική κατάσταση) γνωρίζουν πολύ καλά, πως εάν η νέα κυβέρνηση θέλει να σώσει την παρτίδα θα πρέπει να κινηθεί άμεσα και με μοχλό χρηματοδότησης τον τραπεζικό κλάδο.

Αποτελεί κοινή εκτίμηση, πως η οικονομική κατάσταση έχει ξεπεράσει το…απροχώρητο, με τους επαγγελματίες (κάθε κλάδου και δραστηριότητας) να περιμένουν σαν το…μάννα την αναθέρμανση της αγοράς μέχρι τις εορτές των Χριστουγέννων.

Αποτελεί επίσης κοινό τόπο, πως εάν η νέα κυβέρνηση θέλει να σώσει την…παρτίδα θα πρέπει να δράσει μέσα στους πρώτους 2 το πολύ 3 μήνες. Σε αυτή την περίοδο θα επικεντρωθεί η προσπάθεια της και σε αυτό το διάστημα ή θα σώσει τι παιχνίδι ή θα χάσουμε τα πάντα. Και ο μόνος μοχλος για να κινηθεί η κατάσταση είναι οι τράπεζες, που θα πρέπει να κληθούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά και προς όφελος της πραγματικής οικονομίας.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο τον πρώτο λόγο υλοποίησης της κυβερνητικής πολιτικής έχουν λόγω θέσεως οι όμιλοι όπου το Δημόσιο έχει το πάνω χέρι και όσοι ιδιωτικοί πόλοι θα συνδράμουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Για αυτό από την επομένη κιόλας των εκλογών θα παραμείνουμε ακόμη πιο προσηλωμένοι στον τραπεζικό κλάδο, κυρίως στις δημόσιες συνιστώσες του, και τις φίλιες δυνάμεις. Αυτό κατά την εκτίμηση μας σημαίνει πως οι αλλαγές (κάθε είδους και λογικής) θα είναι ταχύτατες στον τραπεζικό κλάδο, μπας και βρεθεί τρόπος να διοχετευτεί ρευστότητα στην αγορά και σωθεί η παρτίδα.

Υπενθυμίζουμε, πως από το αρχικό σχόλιο της 2/10 αναφερόμασταν στον κλάδο "με κρίσιμη την περιοχή για τον κλαδικό δείκτη τις 3.387-3.383 μονάδες και θεωρητικό περιθώριο υποχώρησης 3,5-4% από τα τρέχοντα επίπεδα των 3.523 μονάδων". Ποσοστό δικαιολογούμενης διόρθωσης, που τουλάχιστον στην έκτασή της ολοκληρώθηκε σε μέγιστο βαθμό μέχρι τα χαμηλά της χθεσινής συνεδρίασης.


----

Όπως σημειώνει και ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ: "Οι αποτιµήσεις των 100 δις ευρώ επί του παρόντος έδειξαν ότι απαιτούν περισσότερο γεγονός και λιγότερη προσδοκία για να συνεχίσουν να προσελκύουν ρευστότητα.

Αν και η αγορά έχει καταφέρει µε αδύναµο περιεχόµενο και µε κλίµα εκλογικών αναταράξεων να
διατηρήσει την επαφή της µε την τάση των ξένων αγορών, η επέκταση της ανόδου δείχνει να
συναντά αυξηµένη προσφορά τίτλων στα τρέχοντα επίπεδα, γεγονός το οποίο αντικατοπτρίζεται στην αυξηµένη συναλλακτική δραστηριότητα.

Η κατοχύρωση κερδών είναι µέσα στο πρόγραµµα, ειδικά όταν έχει προηγηθεί ένα ράλι έξι µηνών, καθώς η επόµενη µέρα των εκλογών κρύβει µια σειρά από αβεβαιότητες που θα έχουν ευθεία προβολή στην Χρηµατιστηριακή αγορά.

Αν υποθέσουµε ότι το εκλογικό αποτέλεσµα βγάζει µια αυτοδύναµη κυβέρνηση, το βλέµµα της επενδυτικής κοινότητας θα στραφεί στα πρόσωπα που θα αναλάβουν ή θα διατηρήσουν τις θέσεις ευθύνης σε Υπουργεία, ?ΕΚΟ, ταµεία και κρατικούς οργανισµούς.

Επίσης αναµένει διευκρινήσεις ως προς την αναζήτηση λύσεων που αφορούν τα ελλείµµατα, την φορολογία, τα τιµολόγια των ?ΕΚΟ, τις αποκρατικοποιήσεις, το ρόλο του χρηµατιστηρίου.

Μετά την «ειδική» συνεδρίαση της ?ευτέρας η οποία συνήθως προσφέρεται για εντυπώσεις, η πιθανότερη αντίδραση των συµµετεχόντων είναι η αναµονή εώς ότου γίνουν πιο ευδιάκριτες οι προθέσεις στα ευαίσθητα θέµατα που αφορούν την οικονοµία.

Σε ένα τέτοιο σενάριο η αγορά θα ήταν περισσότερο ευάλωτη σε αρνητικές εξωτερικές επιρροές και σαφώς πιο συντηρητική στο να ακολουθήσει ένα ράλι στις ξένες αγορές.

Το ενδεχόµενο µη αυτοδυναµίας θα αποτελέσει µια αρνητική εξέλιξη και η αγορά θα δεχθεί µεγάλη πίεση αφού από τις έως τώρα δηλώσεις των κοµµάτων δεν προκύπτει κάποιο ενδεχόµενο συνεργασίας αφήνοντας εκτεθειµένη την οικονοµία από πλευράς αποφάσεων έως ότου προκύψει µια βιώσιµη κυβέρνηση".

---Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.555,37 μονάδες, με εβδομαδιαία πτώση 0,69%, με αποτέλεσμα τα κέρδη από την αρχή του χρόνου να περιοριστούν στο 45,17%. Ο FTSE 20 σημείωσε απώλειες 0,54%, ο Mid 40 υποχώρησε κατά 1,48%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 1,99% χαμηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους, τα σημαντικότερα κέρδη εμφάνισε ο κλάδος των Μέσων Ενημέρωσης με άνοδο 14,27%, των Ασφαλειών ενισχύθηκε 2,45% ενώ κέρδη εμφάνισε επίσης ο κλάδος των Τηλεπικοινωνιών (+0,79%).

Αντίθετα, με απώλειες έκλεισε την εβδομάδα ο κλάδος των Κατασκευών & Υλικών (-5,13%), της Υγείας (-4,89%) και των Βιομηχανικών Προιόντων & Υπηρεσίες (-4,13%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Λιβάνης (ΚΟ) ( 18,18%), Interinvest(17,20%), Ξυλεμπορία (16,67%), Σελμαν (16,44%), Ελφίκο(16,07%), ΔΟΛ (15,22%), Κεραμεία Αλλατίνη(14,93%), Πραξιτέλειο (12,77%),Τεγόπουλος (12,73%) και Aspis Bank(11,7%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Αlma Ατέρμων (-20,83%), Κλωνατέξ (-16,67%),Μαξίμ Περτσινίδης (-15,38%), Euroline (-13.79%), Ενωμένη Κλωστουφαντουργία (-12,50%), Κρεκα (-11,5%), Σφακιανάκης (-10,99%), Εδραση- Ψαλλίδας(-10,53%), Moda Bagno (ΚΟ) - ΕΙΚΟΝΑ ΜΕΤΟΧΗΣ" target="_blank">Moda Bagno (-10,53%) και Frigoglass(-10%).


Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v