Με εβδομαδιαία κέρδη 5,17% οι τράπεζες

Νέο υψηλό 11μήνου για τον ΓΔ στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας. Τρίτη ανοδική εβδομάδα, με εβδομαδιαία κέρδη 2,20% για τον ΓΔ και 5,17% για τις τράπεζες. Στους πρωταγωνιστές MPB, ΜΟΗ. Περιορισμένος ο δανεισμός τίτλων.

Έστω και με “βραχεία κεφαλή” η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας έδωσε στον Γενικό Δείκτη νέο υψηλό 11μηνου.

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα, τόσο για τον Γενικό όσο και για το Τραπεζικό δείκτη με εβδομαδιαία κέρδη 2,20% για τον πρώτο και 5,17% για τον δεύτερο.

Επίσης από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης κερδίζει 46,18% και ο Τραπεζικός δείκτης 79,24% (!)

Στο ταμπλό του FTSE, με πωλητές έκλεισε από τους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους μόνο η Αγροτική Τράπεζα και από τον υπόλοιπο 20αρη οι Βιοχάλκο, Τιτάν, Coca-Cola, Intralot.

Αντίθετα από τους υπόλοιπους τίτλους που έκλεισαν με αγοραστές ξεχώρισε το ανεκτέλεστο σε Alpha Bank (107714 τεμ.) και MPB (316227 τεμ.).

Με αξιοσημείωτες απώλειες έκλεισαν οι Alpha Bank, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Βιοχάλκο και με αρνητικό τελικό πρόσημο οι Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ. Αμετάβλητος ο τίτλος του ΟΤΕ.

Αντίθετα τα μεγαλύτερα ημερήσια κέρδη για MPB (+5,71%), ΔΕΗ (+3,33%) και Motor Oil (+2,68%). Αξιοσημείωτα κέρδη για Τιτάνα, Intralot, Coca-Cola και θετική μεταβολή για Ελλάκτωρα, Ελληνικά Πετρέλαια, Εθνική Τράπεζα και MIG.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα σχετικά στενό εύρος μεταξύ 2594,15 και 2627,29 μονάδων, άλλαξε 12 φορές πρόσημο και τελικά έκλεισε στις 2611,56 μονάδες με οριακά κέρδη 0,09%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 273 εκατ. από τα οποία τα 46,8 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (λόγω “πακέτων” σε Υγεία και MIG).

Κακή η τελική εικόνα με 62 ανοδικές μετοχές έναντι 130 πτωτικών και 25 τίτλοι με ημερήσιες απώλειες από 4 έως 18,52%.

Στους λίγους θετικά διακριθέντες ξεχώρισαν οι Cyclon, Υγεία, Πετρόπουλος, Ελινόιλ, Τράπεζα Αττικής, Τράπεζα Ελλάδος κ.λ.π.

Κινήσεις γύρω από το ψυχολογικό όριο των 2600 μονάδων και συνεχείς εναλλαγές προσήμου από τον Γενικό Δείκτη, στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας όπου συνέχισαν να “αναμετρώνται” οι προσδοκίες με την επιφυλακτικότητα, ενώ η αρνητική αντίδραση των Αγορών (και κατ΄ επέκταση και της Σοφοκλέους) μετά τα σαφώς κατώτερα του αναμενομένου στοιχεία από τις παραγγελίες διαρκών αγαθών για τον μήνα Αύγουστο στις ΗΠΑ, επιβεβαίωσε ότι μπορεί η γενικότερη εικόνα στις Αγορές να παραμένει θετική, όμως η ψυχολογία είναι εξαιρετικά ευάλωτη.

Όσον αφορά το Χ.Α. θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η επιφυλακτικότητα ήταν ευδιάκριτη καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης, ακόμα και όταν ο Δείκτης βρέθηκε με θετικό πρόσημο και στα υψηλά ημέρας, καθώς οι κινήσεις των αγοραστών ήταν εξαιρετικά επιλεκτικές και οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο διατήρησαν την “πρωτοκαθεδρία” από αρχής μέχρι τέλους, με αποτέλεσμα η τελική αναλογία μεταξύ ανοδικών – πτωτικών μετοχών να ξεπεράσει οριακά το 1 προς 2.

Μάλιστα οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου εκτιμούν ότι κατά τις επόμενες συνεδριάσεις η μεταβλητότητα θα αυξηθεί, μέχρις ότου η Αγορά δώσει σαφέστερα μηνύματα όσον αφορά την βραχυπρόθεσμη τάση. Μέχρι τότε, μόνο κινήσεις που θα υποστηρίζονται από την ειδησεογραφία και πολύ λιγότερο από την φημολογία θα φαίνονται στο χρηματιστηριακό ταμπλό και βέβαια υπό τον όρο ότι δεν θα υποτροπιάσει το διεθνές κλίμα.

Ακόμα και οι πιο σκληρές "αρκούδες" σταδιακά μεταλλάσσονται σε "ταύρους", υποστηρίζουν οι αισιόδοξοι και εκτιμούν ότι ανεξαρτήτως βραχυπρόθεσμων διακυμάνσεων η τάση παραμένει ανοδική.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές

Παρότι ο Οκτώβριος συχνά διακρίνεται από ρευστοποιήσεις, έως τώρα ελάχιστα δείχνουν μία τέτοια εξέλιξη, αν και στο πολιτικό επίπεδο λείπει η λήψη σημαντικών αποφάσεων που θα βοηθούσε αποφασιστικά τα χρηματιστήρια, τονίζει ο Κώστας Βέργος. Ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ εκτιμά ότι η Ελληνική Αγορά ελάχιστα έχει να διαφοροποιηθεί από τα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια πλην ίσως της στροφής του επενδυτικού ενδιαφέροντος από κρατικά ελεγχόμενες εταιρείες προς ιδιωτικές.

Ο κ. Βέργος θεωρεί ότι δεν διαφαίνεται κάποιος αρνητικός καταλύτης που θα μπορούσε να διακόψει την βραχυχρόνια ανοδική τάση και μετά από ολιγοήμερη σταθεροποίηση της Αγοράς πέριξ των 2600 μονάδων σαν πιθανότερο σενάριο δείχνει αυτό της προσέγγισης των 2870 μονάδων με “λοκομοτίβα” για πολλοστή φορά τον Τραπεζικό κλάδο.

Έντονη μεταβλητότητα και ακόμα μεγαλύτερες “ευκαιρίες” βραχυπρόθεσμων κινήσεων για τις επόμενες συνεδριάσεις βλέπει η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ και θεωρεί σαν κομβικά σημεία στήριξης την “δοκιμασμένη” στήριξη των 2575 και την ζώνη των 2550 μονάδων η οποία σε ενδεχόμενη διάσπαση της πρώτης περιοχής πιθανώς να αποτελέσει την επόμενη στήριξη. Σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη (υπεύθυνο επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος) η Αγορά
επιδεικνύει “περίεργες αντοχές” και συνεχίσει να “ευνοεί” τα βραχυπρόθεσμα χαρτοφυλάκια, ενώ παραμένει τεχνικά αδιόρθωτη και θεμελιωδώς ακριβή με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα για σημαντικό αριθμό τίτλων.

Σταδιακές ρευστοποιήσεις και εγρήγορση αντανακλαστικών συστήνει ο Στρ. Πολυχρονέας, εν όψει πιθανόν αμφίβολου εκλογικού αποτελέσματος. Ο αναλυτής της Solidus Sec. θεωρεί ότι το ενδιαφέρον για τον Τραπεζικό κλάδο θα παραμείνει, ενώ επισημαίνει την παρατεταμένη προσπάθεια των Τραπεζών για άντληση ρευστότητας προκειμένου να αντιμετωπίσουν πιθανή διατήρηση του δύσκολου οικονομικού περιβάλλοντος και το 2010.

“Καρτερικότητα” εντόπισε στην σημερινή συνεδρίαση ο Απ. Μάνθος. Ο αναλυτής της Fortius Finance υποστηρίζει ότι ο Τραπεζικός δείκτης διατηρεί την θετική του εικόνα που ασφαλώς και θα γίνει θετικότερη αν επιτευχθεί κλείσιμο υψηλότερα των 3480 μονάδων, κάτι που ανοίξει τον δρόμο προς την επόμενη αντίσταση των 3770 μονάδων.

Όσον αφορά επιμέρους Δεικτοβαρείς τίτλους και πάντα σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Fortius αν η MPB επιτύχει επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 2,99 ευρώ, η επόμενη αντίσταση οριοθετείται στα 3,14 ευρώ, ενώ η Intralot δείχνει να έχει τις τεχνικές προϋποθέσεις να κινηθεί προς την αντίσταση των 5,55 ευρώ.

Επίσης σύμφωνα με την Fortius σε μεσοπρόθεσμο “bull market” έχουν εισέλθει τόσο ο DAX όσο και ο FTSE 100, υπό την προϋπόθεση ότι η όποια διόρθωση δεν θα τους φέρει χαμηλότερα των 5000 και 4820 μονάδων αντίστοιχα.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (22900 Πειραιώς, 62600 Eurobank, 44800 MIG, 5100 Τιτάν, 8200 ΔΕΗ, 29100 ΟΠΑΠ, 6000 Κύπρου), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (1142), Alpha Bank (523), ΟΤΕ (637), Ταχ. Ταμιευτήριο (238), ΟΠΑΠ (265), MPB (8072), Ιντρακόμ (685), Eurobank (507), Πειραιώς (791), ΔΕΗ (551), MIG (4015), Κύπρου (417), Intralot (178), ΓΕΚ (212), Μέτκα (127), Ελ. Πετρέλαια (235).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 25/9 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Alapis 74767 τεμ.

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Alapis 5000 τεμ., ΔΕΗ 57443 τεμ., ΟΠΑΠ 15000 τεμ.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v