Πανωλεθρία των "σορτάκηδων" στο ΧΑ

Ως ελατήριο κινήθηκαν οι τράπεζες, εγκλωβίζοντας όσους είχαν short θέσεις.  Κορυφαία η ΕΤΕ, με την μεγαλύτερη άνοδο στην ιστορία της (12,41%). Για τραπεζικό “bear market rally” ομιλούν οι απαισιόδοξοι.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Τα κάτω πάνω ήλθαν στην Σοφοκλέους, που απέδειξε για πολλοστή φορά ότι δεν ανήκει στον “μεσαίο χώρο”, αλλά τόσο οι αποτιμήσεις όσο και η ψυχολογία διαμορφώνονται με μάλλον ακραίες διακυμάνσεις.

Η στήλη από χθες είχε αναφερθεί σε “ψήγματα αισιοδοξίας” μετά την εσπευσμένη συρρίκνωση των αποτιμήσεων στην Αγορά Παραγώγων και στα συμβόλαια της υψηλής κεφαλαιοποίησης και βέβαια μετά την χθεσινή άνοδο στην Wall Street, η σημερινή έστω και ακραία αντίδραση ήταν περίπου αναμενόμενη.

Μάλιστα θα πρέπει να ληφθεί υπ΄ όψιν ότι χθες και μετά από πολύ καιρό, ο χρηματοοικονομικός δείκτης στην πέραν του Ατλαντικού όχθη έκλεισε με κέρδη μεγαλύτερα του 10%, κάτι που συνέτεινε στην αντίδραση “πεπιεσμένου ελατηρίου” που έδωσαν σήμερα οι Τραπεζικοί Δεικτοβαρείς τίτλοι, υποβοηθούμενοι και από σημαντικές κινήσεις “short covering”.

Όσοι παραμένουν στην πλευρά των απαισιόδοξων αναφέρονται σε ένα Τραπεζικό “bear market rally”, όπου στο πρώτο αρνητικό νέο ή στην υποψία άσχημης είδησης οι πωλητές θα επανέλθουν και μάλιστα δριμύτεροι.

Αυτό το τελευταίο το βασίζουν στο γεγονός ότι η ψυχολογία παραμένει χαμηλά, ενώ λείπει και ο καταλύτης που θα μπορούσε να δώσει ανοδική κίνηση διαρκείας στις Αγορές.

Μάλιστα τονίζουν ότι στα υψηλά ημέρας αυτοί που προχώρησαν σε τοποθετήσεις ήταν καθαρά βραχυπρόθεσμου ορίζοντα αποσκοπώντας απλά σε γρήγορα κέρδη, ενώ τα σημαντικά ημερήσια κέρδη δεν αποκλείεται να βάλουν σε πειρασμό ρευστοποιήσεων τα χαρτοφυλάκια που κινούνται με αυξημένα αντανακλαστικά.

Αντίθετα οι συγκρατημένα αισιόδοξοι περιμένουν να δουν αν μετά την ανοδική αντίδραση θα υπάρξει σχετική σταθεροποίηση και διάθεση διακράτησης των πρόσφατα κεκτημένων, κάτι που μπορεί να βάλει σε σκέψεις επιλεκτικών επανατοποθετήσεων, όσους διαθέτουν αυξημένη ρευστότητα και παραμένουν επιδεικτικά εκτός Αγοράς.

Παρατηρώντας το +1,97% του FTSES, το +2,33% του FTSEM, το +6,81% του FTSE και το +8,88% του Τραπεζικού δείκτη, ασφαλώς και δεν μένουν απορίες για τους πρωταγωνιστές ημέρας, ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις από χρηματιστηριακά γραφεία αναφέρουν ότι περίπου το 90% του συνολικού τζίρου έγινε σε τίτλους του FTSE.

Φουλ επίθεση λοιπόν από τους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους, με την Εθνική στο +12,41% και την Eurobank στις πρώτες θέσεις των κερδισμένων (+8,49%).

Μάλιστα για την πρώτη και σύμφωνα με στοιχεία του φίλου της στήλης Μάνου Χατζηδάκη, ο τίτλος σήμερα έγραψε την μεγαλύτερη άνοδο στην ιστορία του στο Χ.Α. με την αμέσως προηγούμενη να καταγράφεται στις 8/9/2000 με κέρδη 11,67%.

Σήμερα ο τίτλος διακίνησε 3.421.445 κομμάτια, ενώ αμέσως μετά τις τελικές δημοπρασίες που έστειλαν την μετοχή στα 28,44 ευρώ και στο υψηλό ημέρας, έμεινε ανεκτέλεστη εντολή αγοράς ύψους 539815 τεμ. (!)

Ασφαλώς ο πρώτος λόγος δεν έφυγε από την Wall Street με τις αγορές να περιμένουν τις ανακοινώσεις από Merrill Lynch και Citigroup, ενώ τα μεγέθη β΄ τριμήνου από JP Morgan κρίθηκαν (κατ΄ αρχήν) καλύτερα του αναμενομένου από τους αναλυτές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ερχόμενη εβδομάδα μπαίνει σε περίοδο προεπισκόπησης αποτελεσμάτων και η Σοφοκλέους, αφού από τους Δεικτοβαρείς τίτλους ξεκινούν να ανακοινώνουν Κύπρου (24/7), Eurobank (30/7), Coca-Cola (31/7), Πειραιώς (31/7) και Τιτάν (31/7).

Τεχνικά όλα δείχνουν ανοιχτά και για τον FTSE παραμένει ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 1852 μονάδων που ίσως αναγκάσει κάποιους να επαναπροσδιορίσουν την επενδυτική τους στρατηγική. Οι πρώτες αντιστάσεις στις 1820 και 1842 μονάδες και οι πρώτες στηρίξεις στις 1797, 1777-70 και 1745-41 μονάδες.

Από το καταπράσινο Τραπεζικό ταμπλό και τους υπόλοιπους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους (χωρίς λόγια), Alpha Bank (+7,98%), MPB (+7%), MIG (+3,03%), Πειραιώς (+8,49%), Κύπρου (+6,05%), Αγροτική (+4,43%) και Ταχ. Ταμιευτήριο (+4,03%).

Από τις υπόλοιπες μετοχές του 20αρη με κέρδη μεγαλύτερα του 7% η ΔΕΗ, του 6% οι Μυτιληναίος, Τιτάνας και Intralot και του 5% η Coca-Cola. Επίσης κέρδη μεγαλύτερα των δύο ποσοστιαίων μονάδων για Βιοχάλκο, αξιοσημείωτα κέρδη για Ελ. Πετρέλαια, Ελ. Τεχνοδομική και ΟΤΕ και θετική μεταβολή για ΟΠΑΠ και Motor Oil.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, έφθασε μέχρι τις 3340,41 μονάδες και έκλεισε τελικά στις 3332,1 με κέρδη 5,61%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 353 εκατ. από τα οποία τα 30 αφορούσαν “πακέτα”.

Καμία σχέση με τις προηγούμενες η τελική εικόνα με 210 ανοδικές μετοχές έναντι 39 πτωτικών και 30 τίτλοι με κέρδη από 6 έως 12,41%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v