Με την ορκωμοσία Τραμπ να κυριαρχεί στη διεθνή ειδησεογραφία και με αργία στη Wall Street, η προσοχή των επενδυτών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια θα είναι στραμμένη στις ΗΠΑ.
Ηδη οι long έχουν πάρει θέσεις από την προηγούμενη εβδομάδα, με ενδεικτικά τα ποσοστά ανόδου 3,41% για τον DAX, κατά 3,75% για τον CAC40, κατά 3,11% για τον FTSE100 και στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι αγοραστές να κάνουν ακόμη ένα ανοδικό βήμα, με τον Γενικό Δείκτη να ενισχύεται 1,39% στις 1.524,67 μονάδες.
Σε νέα υψηλά, σχεδόν 14ετίας, για τον ΓΔ, συμπληρώνοντας τρεις συνεχόμενες εβδομάδες με θετικό πρόσημο. Ικανοποιητική εκκίνηση για το 2025, αρχικά με μοχλό τον τραπεζικό κλάδο και σταδιακά με αρκετά blue chips και συγκεκριμένα mid caps, αποτέλεσμα διακριτής διάχυσης του επενδυτικού ενδιαφέροντος/κεφαλαίων προς ένα ευρύτερο μέρος του ταμπλό.
Με σταδιακή αύξηση της αξίας συναλλαγών η προσεκτική άνοδος για τραπεζικά και blue chips, με σημαντικές επιχειρηματικές ανακοινώσεις, εξελίξεις και προεξόφληση να ενισχύουν το ενδιαφέρον θεσμικών αλλά και ιδιωτών επενδυτών. Στα 124 εκατ. ευρώ η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών το διάστημα του Ιανουαρίου, περίπου 37% περισσότερες από το αντίστοιχο του 2024. Και με τζίρο 186,3 εκατ. ευρώ την Παρασκευή, με τα 29,8 εκατ. να πραγματοποιούνται μέσω προσυμφωνημένων εντολών και τα σχεδόν 77 εκατ. σε μόλις 3 μετοχές των Eurobank, Metlen και Πειραιώς.
Σύμφωνα με χρηματιστές, το επενδυτικό ενδιαφέρον τροφοδοτείται, ενισχύεται αφενός από το θετικό κλίμα, την άνοδο σε Νέα Υόρκη και τα ευρωπαϊκά, αφετέρου από τις αρκετές σημαντικές μεγάλες ή μικρότερες εξελίξεις στο επιχειρηματικό πεδίο. Κοινή εκτίμηση πως κάτι κινείται και πέραν του τραπεζικού κλάδου, πως σε ενέργεια, κατασκευές διαμορφώνεται περιβάλλον μόχλευσης ενώ αναδύονται και άλλοι κλάδοι, τομείς δραστηριότητας.
Προφανώς και η συνέχεια στο ανοδικό σερί περνά από την Ουάσιγκτον, ουσιαστικά στη συνεδρίαση της Τρίτης θα αποτιμηθεί κατ' αρχήν η ανάληψη της προεδρίας από τον Τραμπ, αν και στη Wall Street οι long είναι αυτοί που έχουν τον πρώτο λόγο και τις βλέψεις για υψηλότερα.
Ο δεικτοβαρής τραπεζικός κλάδος παραμένει στο προσκήνιο, το επόμενο διάστημα ακολουθούν οι επαφές των επιτελών με παράγοντες του SSM, με τους διοικητές των συστημικών να επισπεύδουν τη διαδικασία διανομής κερδών (2024) σε μετόχους, επενδυτές.
Με επίκεντρο τη Metlen οι εξελίξεις στον ευρύτερο κλάδο της ενέργειας, μεταλλουργίας με τον Γιώργο Φιντικάκη να έχει πληροφορίες για τις επόμενες νέες μεγάλες επενδύσεις με διεθνές πρόσημο της διοίκησης.
ΔΕΗ (12,51), Motor Oil (21,68), HelleniQ Energy (7,70) συμπληρώνουν το «καρέ», με την προεδρία Τραμπ να σηματοδοτεί στροφή των funds προς κλάδους ορυκτών καυσίμων, διύλισης, μεταποίησης, μεταλλουργίας, με ερώτημα τη δασμολογική πολιτική που θα ακολουθηθεί από τις ΗΠΑ.
Παράγοντες των συγκεκριμένων κλάδων δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ελληνικές επιχειρήσεις να βγουν -συγκριτικά πάντα- ενισχυμένες από όσα θα ακολουθήσουν. Ηδη ΤΙΤΑΝ (42,30), Cenergy Holdings (9,70) έχουν πλεονέκτημα -ειδικότερα η πρώτη. Ενδεικτικά όσα αναφέρει ο Παναγιώτης Τσινάβος -για τον αμυντικό κλάδο των τροφίμων-, με τον επικεφαλής της ΚΡΙ ΚΡΙ να εστιάζει ειδικότερα στην παρουσία της εταιρείας στην αγορά των ΗΠΑ.
Αρκετά τα ενδιαφέροντα, με τα οποία ξεκινά η εβδομάδα. Ο ΧΑΜαιλέων θυμίζει ότι με μειονέκτημα -0,22 ευρώ/μτχ.- η διαπραγμάτευση για τον τίτλο της HelleniQ Energy -λόγω αποκοπής προμερίσματος- ενώ οι αγοραστές των πακέτων ιδίων μετοχών της Motor Oil μετρούν ήδη υπεραξίες.
Σε αναμονή και της ανακοίνωσης της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την ΗΛΕΚΤΩΡ, ενόψει υπογραφών της συμφωνίας CVC Capital-Ideal Holdings για τον "Μπάρμπα Στάθη" (χωρίς τον υπο-κλάδο ζύμης), σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για το κτήριο της Εθνικής ΕΓΑ (στη Συγγρού).
Μέσα στην εβδομάδα πιθανολογείται η έλευση στελέχους της πλευράς Dreyfus στη Θεσσαλονίκη (για απευθείας επαφές για το θέμα του ΟΛΘ), όπως και η διαβούλευση για το νέο νομοσχέδιο για την αναβάθμιση της Κεφαλαιαγοράς (θα περιλαμβάνει σημαντικά -κυρίως- φορολογικού χαρακτήρα μέτρα/κίνητρα για νέες εισαγωγές αλλά και εισηγμένες).