Χρηματιστήριο: Πάνω από τις 1.400 με τράπεζες και ΔΕΗ

Βαθιές ανάσες πήρε ο Γενικός Δείκτης σε μια καθαρά ανοδική συνεδρίαση στην οποία επιτάχυναν οι αγοραστές στο τέλος. Ξεχώρισαν Alpha Bank, Πειραιώς και ΔΕΗ. Κόκκινος, σήμερα, ο ΟΤΕ. Συναλλαγές 111 εκατ. ευρώ.

Χρηματιστήριο: Πάνω από τις 1.400 με τράπεζες και ΔΕΗ

Καθαρά ανοδική, η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. να κινούνται μόνιμα με θετικό πρόσημο και τον Γενικό Δείκτη να δοκιμάζει τιμές οριακά ψηλότερα των 1403 μονάδων και με τις βοήθειες των τελικών δημοπρασιών, να ολοκληρώνει τις συναλλαγές κοντά στα υψηλά ημέρας.

Με θετικό βηματισμό, αλλά χωρίς ακραίες μεταβολές, οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές. Δύο γεγονότα θα προσελκύσουν την προσοχή των επενδυτών την εβδομάδα που ξεκίνησε. Την Τετάρτη θα ανακοινωθεί η έκθεση για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ για το μήνα Μάρτιο, ενώ την Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πραγματοποιήσει τη συνεδρίασή της για το μήνα Απρίλιο και θα ανακοινώσει την επιτοκιακή της πολιτική.

Υπενθυμίζεται ότι και οι Κεντρικές Τράπεζες της Νότιας Κορέας, της Νέας Ζηλανδίας, της Ταϊλάνδης και των Φιλιππίνων έχουν προγραμματισμένες συνεδριάσεις των αρμόδιων επιτροπών τους, για να αποφασίσουν για τη νομισματική πολιτική τους αυτή την εβδομάδα.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., εκτός από τον μόνιμα θετικό βηματισμό των βασικών δεικτών, η σημερινή συνεδρίαση παρουσίασε μία δυναμική, σαφώς διαφοροποιημένη προς το καλύτερο, σε σχέση με τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις και με τους αναλυτές να σημειώνουν ότι χρειάζεται ακόμα μία τέτοια συνεδρίαση, προκειμένου να εδραιωθεί η άποψη πως στο Χ.Α. η διόρθωση ήταν βραχύβια και η Αγορά μπορεί να επαναπροσεγγίσει τα πρόσφατα υψηλά 13 ετών.

Σε αντίθετη περίπτωση, μοιραία, το όποιο ενδιαφέρον θα περιοριστεί στις κινήσεις επιμέρους τίτλων και στα αποτελέσματα που είναι προγραμματισμένα να ανακοινώσουν οι Εισηγμένες. Σύμφωνα με την Merit Sec., “την εβδομάδα που ξεκίνησε, αποτελέσματα ανακοινώνουν οι: ΔΕΗ και Fourlis (9/4) ΑΔΜΗΕ (11/4), ΦΒΜΕΖΖ και ΣΑΝΜΕΖΖ (12/4)”.

Συμπερασματικά, το επόμενο ανοδικό κύμα, που μπορεί να δώσει αύξηση των συναλλαγών και κίνηση προς νέα βραχυπρόθεσμα υψηλά, μπορεί να έλθει και από την ανακοίνωση κάποιου σημαντικού deal, όπως π.χ. η ευόδωση των συζητήσεων ΓΕΚ - Περιστέρη με Masdar (Κρατική Εταιρεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων) για την Τέρνα Ενεργειακή. Η δημόσια πρόταση που αναμένεται να ακολουθήσει, θα απελευθερώσει ρευστότητα μέρος της οποίας μπορεί να επανατοποθετηθεί στο Χ.Α.

Τεχνικά, η σημερινή συνεδρίαση ασφαλώς και δεν άλλαξε τα τεχνικά δεδομένα και αυτό θα συνεχίζεται όσο ο Δείκτης δίνει κλεισίματα μεταξύ 1370 και 1403 - 1410 μονάδων.

Με τα παραπάνω δεδομένα, η αντίσταση στη ζώνη των 1445 – 1455 μονάδων συνεχίζει να δείχνει δυσκολοκατάβλητη.

Στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η σχετικά καλύτερη εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, αλλά και το γεγονός ότι αρκετοί τίτλοι διεκδίκησαν υψηλότερες αποτιμήσεις, με ελάχιστες συναλλαγές και “ανοιχτές” εντολές αγορών.

“Non stop” η αναρρίχηση των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,77% αναρριχάται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,42% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,370% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 1403,7 μονάδες (+1,46%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1403,7 (+1,46%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1401,35 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,29%.

Ο τζίρος, που άνοιξε βήμα την τελευταία ώρα, στα 113,8 εκατ., από τα οποία τα 17,5 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΔΑΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΜΠΕΛΑ, ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ, ΦΒΜΕΖΖ, ΣΑΝΜΕΖΖ, ΓΚΜΕΖΖ, ΙΝΤΕΚ, ΠΑΠ, ΟΤΕ), ενώ οι ΕΤΕ, ΠΕΙΡ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 50% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 113,8 εκατ., τα 100,3 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Η εβδομάδα ξεκίνησε με επιλεκτικό ενδιαφέρον. Σε εταιρικό επίπεδο, η ΔΕΗ θα βρεθεί στο επίκεντρο καθώς δημοσιεύει αύριο αποτελέσματα χρήσης”, σύμφωνα με την Piraeus Sec.

Επιστροφή της διάθεσης ρίσκου στις Ευρωπαϊκές Αγορές, μετά τα ισχυρά στοιχεία για την απασχόληση που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή και αναζωπύρωσαν το χρηματιστηριακό ράλι στην Wall Street”, αναφέρει η Eurobank Equities.

Περιμένουμε η Αγορά να κινηθεί ανάλογα με τις Ευρωπαϊκές Αγορές. Αυτήν την εβδομάδα αναμένοντα τα αποτελέσματα των ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Optima bank.

Ο διοικητής της ΤτΕ αναφέρθηκε σήμερα στα της Ελληνικής Οικονομίας, στο πλαίσιο της γ.σ. Την Τρίτη ΔΕΗ και Fourlis ανακοινώνουν τα μεγέθη τους για το 2023 και την Πέμπτη παίρνουν τη σκυτάλη ο ΑΔΜΗΕ και οι Ευρωσύμβουλοι. Την Τετάρτη, ανακοινώνεται στις ΗΠΑ ο πληθωρισμός Μαρτίου (εκτίμηση για 3,5%, από 3,2% το Φεβρουάριο) και την Πέμπτη η ΕΚΤ αναμένεται να αναφερθεί στις κινήσεις αποκλιμάκωσης των παρεμβατικών της επιτοκίων. Ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για την κίνηση του Γ.∆. με τη μεταβλητότητα να αναμένεται να συνεχιστεί”, σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Στις ΗΠΑ, τα πολύ καλύτερα των εκτιμήσεων στοιχεία της Αγοράς εργασίας έδωσαν ώθηση στις μετοχές εκεί, καθώς φαίνεται ότι οι επενδυτές θεωρούν σχεδόν δεδομένη την 1η μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο. Ωστόσο, την εβδομάδα που ξεκινά και συγκεκριμένα την Τετάρτη θα έχουμε τα στοιχεία πληθωρισμού Μαρτίου στις ΗΠΑ, αλλά και τα πρακτικά της FED το ίδιο απόγευμα. Την Πέμπτη, έχουμε την συνεδρίαση της ΕΚΤ, όπου δεν αναμένεται μείωση επιτοκίων, αλλά οι πληροφορίες που θα δοθούν θα λάβουν αυξημένη βαρύτητα από την Επενδυτική Κοινότητα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στο τέλος της εβδομάδας δημοσιεύονται τα πρώτα εταιρικά αποτελέσματα Α΄ τριμήνου 2024 για τα μεγάλα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα του εξωτερικού όπως Wells Fargo, JP Morgan, Goldman Sachs, BlackRock, Citigroup. Στο εσωτερικό, αναμένουμε τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων Δ΄ τριμήνου από ΔΕΗ και Fourli (Τρίτη μ.σ.) και ΑΔΜΗΕ (την Πέμπτη π.σ.). Ο ΓΔΧΑ κράτησε τις κρίσιμες στηρίξεις του, αλλά η μεταβλητότητα θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα”, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Depolas Investment Servises.

Το μεγαλύτερο μέρος της Αγοράς αναζητούσε διόρθωση η οποία και ήρθε, με την διαφορά οι περισσότεροι πλέον να φοβούνται ότι ήταν μόνο η αρχή, σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη.

Στην παρούσα, τα επίπεδα που δοκιμάστηκαν - δοκιμάζονται είναι ικανά να ανακόψουν τους πωλητές και να δοκιμάσουν μία ανοδική αντίδραση, ή να φτιάξουν ένα επίπεδο στήριξης και ισορροπίας.

Μόνο σε περίπτωση που κατοχυρωθούν σε κλείσιμο τα χαμηλά εβδομάδας, θα μπορούσαν να δώσουν άμεσα συνέχιση της κίνησης.

Ο Τραπεζικός κλάδος είναι αυτός που μπορεί να δώσει τον τόνο στην Αγορά, μιας και συγκεντρώνει και το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου.

Αν εξαιρέσουμε τον τίτλο της Εθνικής, λόγω και του placement που θα ακολουθήσει, οι υπόλοιποι τίτλοι έχουν βγάλει σημαντικές διορθώσεις, με την ΑΛΦΑ να έχει κάνει την διαφορά, απέχοντας πλέον λίγο από την τιμή του “πακέτου”.

Το καλό είναι ότι όλα τα επίπεδα τιμών έχουν “δουλευτεί”, οπότε δύσκολα θα δούμε απότομες πτωτικές κινήσεις.

Τεχνικά η διάσπαση του 1414, όπως σχολιάσαμε την προηγούμενη εβδομάδα, ήταν η αφορμή για την κίνηση στην ζώνη του 1360. Πλέον το 1403 - 1410 επίπεδο γίνεται αντίσταση και το πιο πιθανό είναι να υπάρξει μία προσπάθεια αντίδρασης, ή ισορροπίας.

Ο μήνας θα δώσει την νέες αλλαγές στον FTSE25 με Quest και ΕΥΔΑΠ να φαίνεται ότι χάνουν τις θέσεις τους και τον ΔΑΑ, την Optima και την Ιντρακάτ να ψάχνουν μία θέση στην μεγάλη κεφαλαιοποίηση”, όπως εκτιμά ο κ. Ζαχαράκης (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Fast Finance ΑΕΠΕΥ).

Περιήγηση στα “ρετιρέ” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (10,4), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (6,7), ΕΤΕ (6,6), ΟΠΑΠ (6), ΟΤΕ (5,8), ΜΥΤΙΛ (4,9), ΠΕΙΡ (4,8), ΔΕΗ (4,5), ΑΛΦΑ (3,8), ΜΠΕΛΑ (3,5), ΜΟΗ (3), ΕΛΠΕ (2,5), ΤΕΝΕΡΓ (2,1), TITC (2,1), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,7), CENER (1,4), BIO (1,4), ΛΑΜΔΑ (1,2) και ΑΡΑΙΓ (1,1 δισ. ευρώ).

Ξεκινώντας από το Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο η Πειραιώς (+2,93%) και τα δύο πρόσημα άλλαξαν Εθνική (+2,39%) και Eurobank (+1,66%), ενώ μόνιμα στο “πράσινο” κινήθηκε ο τίτλος της Alpha Bank (+4,28%).

Τεχνικά και ξεκινώντας από την ΑΛΦΑ, ο τίτλος είναι σε ημερήσιο “short” με “stop” τα 1,764 ευρώ και με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 1,85 ευρώ. Οι επόμενες στηρίξεις στα 1,571 και στη ζώνη 1,529 – 1,521 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Για την ΕΤΕ, το ημερήσιο “stop long” στα 6,82 ευρώ και οι επόμενες στηρίξεις στα 6,65 και 6,292 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 7,50 ευρώ.

Για την ΕΥΡΩΒ, το ημερήσιο “stop short” στα 1,8350 ευρώ και η επόμενη αντίσταση στα 1,9495 και 2,00 ευρώ. Οι επόμενες στηρίξεις στα 1,718, 1,686, 1,642 – 1,639 ευρώ (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Ημερήσιο σήμα εξόδου και για την ΠΕΙΡ, με το “stop” να εντοπίζεται στα 3,934 και την επόμενη αντίσταση στα 4,00, 4,22 και 4,50 ευρώ. Οι επόμενες στηρίξεις στα 3,76, 3,38, 3,304 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και στα 3,276 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 1195,77 μονάδες (+2,67%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1195,77 (+2,67%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1195,96 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,68%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1241 μονάδων (ημερήσιο “stop short”), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1269 και 1300 μονάδες. Σε περίπτωση περαιτέρω διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1124 - 1120, 1099, 1072 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1069 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μένοντας στον κλάδο, την έξοδό της στις Αγορές το αμέσως προσεχές διάστημα, προετοιμάζει η Τράπεζα Πειραιώς. Η Τράπεζα έδωσε mandate σε BofA, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan και UBS ως Αναδόχους, να διοργανώσουν σειρά παρουσιάσεων στους επενδυτές από σήμερα. Θα ακολουθήσει η έκδοση εξαετούς ομολόγου, που θα μπορεί να ανακληθεί με το πέρας της πενταετίας (6NC5), αναλόγως με τις συνθήκες στις Αγορές.

Από την άλλη, ρυθμό ανάπτυξης 2,3% προβλέπει για τη φετινή χρονιά η Τράπεζα της Ελλάδος, όπως δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας παρουσιάζοντας την έκθεση της ΤτΕ για την Οικονομία. Όσον αφορά τον Τραπεζικό τομέα, “η αξιοσημείωτη βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού τα τελευταία έτη, δεν θα πρέπει να οδηγεί σε εφησυχασμό. Ο δείκτης ΜΕΔ, παρά τη σημαντική αποκλιμάκωσή του, παραμένει σημαντικά υψηλότερος από τον μέσο όρο των Τραπεζών της Ευρωζώνης. Παράλληλα, συνολικά το Ιδιωτικό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα και επηρεάζει αρνητικά τη δυνατότητα νέου δανεισμού και υλοποίησης επενδύσεων. Για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, πάγια θέση της ΤτE είναι η περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής θέσης των Τραπεζών, με αιχμή τη μείωση του αναβαλλόμενου φόρου και την ενδυνάμωση του ανταγωνισμού”.

Ικανοποιητική, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου υστέρησαν οι ΕΕΕ (-0,57%), ΜΟΗ (-0,66%), ΟΠΑΠ (-0,43%), ΟΤΕ (-0,43%), ΟΤΟΕΛ (-0,29%). Αμετάβλητη η μετοχή της ΜΠΕΛΑ.

Τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τη μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου (+0,64%), έστω και αν το θετικό πρόσημο και το κλείσιμο στο υψηλό ημέρας, ήλθε από τις βοήθειες των τελικών δημοπρασιών. Το ημερήσιο “stop short” στα 12,96 ευρώ και η πρώτη στήριξη στα 11,82 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μετά από οκτώ συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και τα χαμηλά εξαμήνου, που βρέθηκε στην συνεδρίαση της Παρασκευής, σήμερα επιχείρησε προσπάθεια αντίδρασης, ο τίτλος της Μυτιληναίος (+1,36%). Οι αντιστάσεις στα 34,48 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 35,85 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 36,76 ευρώ (ημερήσιο “stop short”) και η επόμενη στήριξη στα 33,12 ευρώ.

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελλάκτωρ (+2,22%), “επιβεβαιώνεται ότι ξεκίνησε διαδικασία δέουσας επιμέλειας (due diligence) στην ΗΛΕΚΤΩΡ από την Motor Oil. Επισημαίνεται ωστόσο ότι μέχρι την παρούσα χρονική στιγμή, η Ελλάκτωρ δεν έχει γίνει αποδέκτης προσφοράς εξαγοράς της ΗΛΕΚΤΩΡ. Η Εταιρεία αξιολογεί προσεκτικά όλα τα δεδομένα και σε περίπτωση που επέλθει συμφωνία, η Διοίκηση της Εταιρείας θα ενημερώσει άμεσα το Επενδυτικό Κοινό, όπως ο Νόμος ορίζει”.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΚΟΥΑΛ (+134,21%), ακολουθούμενη από ΦΒΜΕΖΖ (+69,85%), MONTA (+67,02%), ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+65,38%), ΣΑΤΟΚ (+59,32%), REALCONS (+54,75%), ΚΥΡΙΟ (+54,15%), ΔΟΜΙΚ (+42,64%) και ΣΑΝΜΕΖΖ (+40,57%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΑΣΤΑΚ (+5,82%), ΔΡΟΜΕ (+5,71%), ΚΕΚΡ (+3,42%), ΒΟΣΥΣ (+1,82%), ΣΙΔΜΑ (+0,96%), ΒΙΟΚΑ (+1,17%), ΕΛΣΤΡ (+7,56%), ΕΛΙΝ (+0,80%) και ΜΟΝΤΑ (+1,92%).

Μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα αντέδρασε ο Πετρόπουλος (+2,15%), στον απόηχο της ανακοίνωσης για σημαντική μερισματική διανομή (0,80 ευρώ ανά μετοχή). Ο τίτλος αναρριχήθηκε μέχρι το +5,38%, αλλά κάπου εκεί έκανε την εμφάνισή του το γνωστό “μηχανάκι” πωλήσεων, με αποτέλεσμα την αισθητή υποχώρηση από τα υψηλά ημέρας. Ο υψηλότερος όγκος των τελευταίων 32 μηνών.

Επέστρεψε η κινητικότητα, αλλά και τα “πακέτα” στα ΜΕΖΖ (ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ +6,74%, ΦΒΜΕΖΖ +3,90%, ΣΑΝΜΕΖΖ +1,55%). Την Παρασκευή 12/4 ανακοινώνουν αποτελέσματα 2023 ΦΒΜΕΖΖ και ΣΑΝΜΕΖΖ.

Δεν λένε να κοπάσουν οι αλλαγές προσήμων, σχεδόν επί καθημερινής βάσεως στην ΦΡΙΓΟ (+5,96%).

Επιστροφή αγοραστών σε Κρι Κρι (+6,42%), Epsilon Net (+1,54%), Μτοδυναμική (+1,68%), Ίλυδα (+2,42%), Δομική Κρήτης (+3,33%) και Lavipharm (+2,42%).

Μετά από πτωτικό “εξαρέ” και εν μέσω δημοσιευμάτων ότι “προχωράει με ταχείς ρυθμούς η γραμμή 4 του Μετρό”, έδωσε αντίδραση ο Άβαξ (+5,97%).

Όσο παραμένει χαμηλότερα των 4,10 ευρώ, δεν έχουν λόγο δραστηριοποίησης τα συντηρητικά χαρτοφυλάκια στην ΕΚΤΕΡ (+4,87%).

Μετά από πτωτικό “καρέ” και επτά πτωτικές συνεδριάσεις στις προηγούμενες οκτώ, αντέδρασε η Intralot (+2,34%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Ιντρακάτ (+1,54%, είχαν προηγηθεί έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις).

Πλαγιοκαθοδικά από τα 3,87 ευρώ (κλείσιμο 15/3) η ΙΝΤΚΑ (-0,15%).

Μετά από “πενταρέ” πτώσης αντέδρασε η Performance (+5,41%).

Από 18/4, οι μετοχές της ΤτΕ (0%) θα διαπραγματεύονται χωρίς το καθαρό μέρισμα ύψους 0,6384 ευρώ ανά μετοχή.

Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν οι Λάμψα (+1,23%) και Optima bank (+4,66%, φήμες ότι “χτίζει” θέση μεγάλο χαρτοφυλάκιο του εξωτερικού).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1437 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1370, 1319, 1299 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1290 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η πρώτη αντίσταση στις 1431 και η επόμενη στις 1445 - 1455 μονάδες.

Με ημερήσιο σήμα πώλησης και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή υψηλότερα των 3459 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3200, 3180, 3155 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3130 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3495 - 3500 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με πλεονέκτημα των αγοραστών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Θετικός βηματισμός στην Ευρώπη, με μικτά πρόσημα και οριακές μεταβολές οι δείκτες στην Wall Street.

Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στο Πετρέλαιο, προς το 1,0851 αντιδρά το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Προς τα $2350 και νέα ιστορικά υψηλά, προσπαθεί να αναρριχηθεί ο Χρυσός, προς τα $27,85 ανηφορίζει το Ασήμι.

“To $2278 είναι κοντινή στήριξη και επιθετική τάση και που διάσπαση και μόνο μπορεί να δώσει το $2240 σε πρώτη φάση. Το $2350 κοντινή αντίσταση, που κατοχύρωση στοχεύει στο $2410”, αναφέρει για το συμβόλαιο Ιουνίου του Χρυσού, η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Μέχρι το τέλος Μαρτίου, η Κίνα κατείχε 72,74 εκατ. ουγκιές Χρυσού, από 72,58 εκατ. ουγκιές στα τέλη Φεβρουαρίου, τον 17ο συνεχόμενο μήνα αύξησης.

Προς τα $72000 κινείται το Bitcoin, προς τα $3640 το Ethereum.

Κατά 2,1% αυξήθηκε η παραγωγή στη Βιομηχανία σε πραγματικούς όρους (προσαρμοσμένη στις τιμές) τον Φεβρουάριο, σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Destatis. Σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2023, η παραγωγή τον φετινό Φεβρουάριο ήταν χαμηλότερη κατά 4,9%, μετά την προσαρμογή για τις ημερολογιακές επιδράσεις.

Κατά 2,0% υποχώρησαν οι Γερμανικές εξαγωγές τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την Destatis. Την ίδια ώρα, οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 3,2% σε ημερολογιακή και εποχικά προσαρμοσμένη βάση, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, Τζέιμι Ντάιμον, προειδοποίησε ότι ο πληθωρισμός και τα επιτόκια στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να παραμείνουν υψηλότερα από ότι αναμένουν οι Αγορές, λόγω των υψηλών Κυβερνητικών δαπανών.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 1,1 δισ., στα 97,1 δισ. ευρώ.

Με τιμή - στόχο στα 8,3 ευρώ και σύσταση "neutral" ξεκινά κάλυψη για τον τίτλο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών η NBG Sec. Η Χρηματιστηριακή τονίζει ότι “η μετοχή είναι ένας καλός τρόπος για να ποντάρει κανείς στον Ελληνικό Τουρισμό, καθώς αναμένεται μέση ετήσια άνοδος της τουριστικής κίνησης κατά 2,8% έως το 2046. Η εικόνα των κερδών του ΔΑΑ είναι αδύναμη, με αναμενόμενη πτώση των καθαρών κερδών κατά ένα μέσο όρο 11,2% έως το 2026, λόγω αύξησης των δαπανών για τη στήριξη της υψηλότερης ταξιδιωτικής κίνησης”.

Η Pantelakis Sec. αυξάνει την τιμή - στόχο για την Optima bank στα 11 ευρώ, από 10 ευρώ πριν, διατηρώντας τη σύσταση “overweight”. Προβλέπει: Καλύτερη απόδοση στον Τραπεζικό τομέα, έναντι των συστημικών Τραπεζών, χάρη στο ισχυρότερο καθαρό επιτοκιακό περιθώριο NIM, την ευέλικτη δομή κόστους και το χαμηλό κόστος προβλέψεων. Καλύτερες προοπτικές κερδών σε σχέση με τις άλλες Τράπεζες, καθώς η Optima έχει μεγαλύτερη ανάπτυξη, ενόψει της εξομάλυνσης των επιτοκίων. Πλεονάζοντα κεφάλαια και επιλογές για ταχύτερη ανάπτυξη και υψηλότερες πληρωμές στους μετόχους.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΒΙΟ, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΕΛΧΑ, ΕΥΔΑΠ, ΚΟΥΕΣ, TITC. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Eurobank, Εθνική, Αεροπορία Αιγαίου.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 99 ανοδικούς τίτλους, έναντι 33 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση ανοδικής αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (19.453 συμβόλαια).

Στα 5.197 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 5.043 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).

Στα 1.214 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.212 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 10 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 10 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο Απρίλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 771, 725 για τον Απρίλιο και 46 για τον Μάιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.379), κινήθηκε μεταξύ 3.340 και 3.383,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 10, 10 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.193,75), κινήθηκε μεταξύ 1.193,75 και 1.193,75 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Απρίλιο και 0 για τον Μάιο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.258).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (16.189 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.367), Πειραιώς (3.343), Εθνική (859), ΔΕΗ (526), Alpha Bank (10.512), ΑΔΜΗΕ (438), Ελ. Πετρέλαια (541), Τέρνα Ενεργειακή (386), Ελλάκτωρα (262), Jumbo (161), Μυτιληναίο (403), Viohalco (141).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 184.607, Πειραιώς 67.072, Eurobank 37.083, ΑΔΜΗΕ 27.421, ΓΕΚ 15.938, ΔΕΗ 29.234, Εθνική 13.882, Τέρνα Ενεργειακή 29.142.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 62.120.101 τεμ., (από 61.946.106 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.119.211 τεμ. (34.119.211), ΟΠΑΠ 1.808.828 τεμ. (1.807.779), Εθνική 13.585.971 τεμ. (13.700.765), ΟΤΕ 2.087.473 τεμ. (2.095.190), Πειραιώς 7.873.737 τεμ. (8.155.046).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v