«Νωχελική» αντίδραση για τον ΓΔ στο Χρηματιστήριο

Μικρή άνοδο καταγράφει ο Γενικός Δείκτης στο ξεκίνημα της συνεδρίασης. Σε ποιες μετοχές κάνουν «παιχνίδι» οι αγοραστές. Το κλίμα στις αγορές και η Τράπεζα της Ελλάδος.

«Νωχελική» αντίδραση για τον ΓΔ στο Χρηματιστήριο

Μετά από μία εβδομάδα απωλειών στα διεθνή και στο Χρηματιστήριο Αθηνών η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στην ανακοίνωση του πληθωρισμού Μαρτίου στις ΗΠΑ, στη συνεδρίαση της ΕΚΤ, στα αποτελέσματα πρώτου 3μήνου των JPMC, Citi, BlackRock, Wells Fargo κ.α.

Αμφίσημες οι ενδείξεις, με μικρό πλεονέκτημα υπέρ των short και για το ΧΑ, ζητούμενη η δυνατότητα αντίδρασης των αγοραστών, μετά την προηγούμενη εβδομάδα απωλειών αλλά και με επιμέρους, διακριτές, προσπάθειες ανάσχεσης της short τάσης.

Με μικρή άνοδο το ξεκίνημα της συνεδρίασης οδηγεί τον ΓΔ στις 1.388 μονάδες.

Στα 117,3 εκατ. ευρώ η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών την τελευταία εβδομάδα (4 συνεδριάσεων), στα ίδια με την αμέσως προηγούμενη, με τους πωλητές να μειώνουν σταθερά τις θέσεις τους σε τραπεζικά χαρτιά και blue chips. Ενεργοποίηση δις των αγοραστών, όταν η διόρθωση για τον ΓΔ φτάνει έως τις 1.380 μονάδες, ένδειξη πως και σε αυτή τη φάση οι επενδυτές ενεργούν με συγκεκριμένα προγράμματα εντολών (πώλησης-αγοράς).

Ημέρα γενικής συνέλευσης μετόχων της Τραπέζης της Ελλάδος, η προσοχή στην ομιλία του Γιάννη Στουρνάρα, καθώς ο διοικητής με συνεχείς παρεμβάσεις του αναφέρεται στα θετικά αλλά (κυρίως) και σε παθογενή ζητήματα που αφορούν την οικονομία/κοινωνία. Ανάπτυξη 2,3% και ποιες είναι οι προκλήσεις για την Ελλάδα, σύμφωνα με όσα σημείωνε νωρίτερα η Αναστασία Παπαϊωάννου.

Στο επίκεντρο και η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες, με την αντιπαράθεση να φτάνει μέχρι τη Βουλή - ενημέρωση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων από τον Κωστή Χατζηδάκη-, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την υπόλοιπη θέση του Ταμείου στην Εθνική (18,39%) και την κυρίαρχη συμμετοχή του στο μ.κ. της Attica Bank.

Εύλογη η επιφυλακτική στάση των διαχειριστών ξένων χαρτοφυλακίων και λόγω αυτών των εξελίξεων στην «τελική ευθεία» προς την κάλπη των Ευρωεκλογών, με κοινό τόπο στην κοινότητα πως αρκετοί είτε έχουν χαμηλώσει ταχύτητα είτε περιμένουν τις όποιες μεταρρυθμιστικές ενέργειες της κυβέρνησης.

Σε περιοχή καμπής η αγορά, εδώ και εβδομάδες, με δεδομένη την αδυναμία πειστικής κίνησης υψηλότερα των 1.440-1.450 μονάδων και προσώρας επιτυχείς προσπάθειες αντίδρασης από την ευρύτερη ζώνη άμυνας των 1.380 μονάδων.

Είναι και οι οικονομικές επιδόσεις των εισηγμένων και δη ισχυρών ομίλων που συντηρούν το ενδιαφέρον αγοραστών -αλλά από χαμηλότερες τιμές και δίχως βιασύνη-, με ενδεικτική την ανάλυση του Στέφανου Κοτζαμάνη πως αυξάνονται οι προσδοκίες για την εταιρική κερδοφορία. Από την άλλη, όμως, είναι η συνεχιζόμενη μείωση των εξαγωγών που προβληματίζει, κυρίως λόγω της μείωσης της ζήτησης από την «εσωτερική» ευρωπαϊκή αγορά. Κατά 5,2% μειωμένες οι εξαγωγές στο διάστημα Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου, συνδυαστικά με την υποβάθμιση της πρόβλεψης για την ανάπτυξη του ΑΕΠ, αποτυπώνουν μία κάποια πίεση που δυνητικά θα μπορούσε να επηρεάσει και την αγορά στη συνέχεια.

Στις ενθαρρυντικές ενδείξεις, ειδικότερα της τελευταίας συνεδρίασης της προηγούμενης εβδομάδας, η ενεργοποίηση των αγοραστών στον ΟΤΕ (13,96), η διακριτική επάνοδος σε Motor Oil (27,08), HelleniQ Energy (8,14), Cenergy Holdings (7,27), AEGEAN (12,50), Viohalco (5,20), ElvalHalcor (1,876), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (18,14) από τα blue chips, όπως και η αντίδραση σε Εθνική (7,10), Πειραιώς (3,724) από τις συστημικές.

Στον τραπεζικό κλάδο ξεχωρίζει η αντιθετική -στη διόρθωση- άνοδος για τον τίτλο της Optima Bank έως τα 8,82 ευρώ, υψηλότερη τιμή από την είσοδο στο ΧΑ αρχές Οκτωβρίου. Συνεκτιμώντας πως για την αναθεώρηση των δεικτών FTSE/Russell ως προς το κριτήριο της αποτίμησης υπολογίζεται η μέση μηνιαία (Απριλίου), με τη σχετική «μέτρηση» να «τρέχει» ήδη.

Αύριο ανακοινώνει οικονομικά αποτελέσματα η ΔΕΗ (11,35) στο πλαίσιο της διαδικασίας, ακολουθούν και άλλες εισηγμένες του FTSE 25, διαμορφώνοντας επιλεκτική τακτική για μέρος των επενδυτών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v