Χρηματιστήριο: Υπέρβαση των 1.350 με τράπεζες-Mytilineos

Ξεπέρασε εκ νέου το ψυχολογικό όριο με πρωτεργάτες Eurobank, Mytilineos, Πειραιώς, Jumbo και Motor Oil. Ρευστοποιήσεις σε ΟΤΕ, Autohellas. Η εικόνα στη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Χρηματιστήριο: Υπέρβαση των 1.350 με τράπεζες-Mytilineos

Και η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, ήλθε να επιβεβαιώσει την εκτίμηση που θέλει τους “buyers” να έχουν τον απόλυτο έλεγχο της βραχυπρόθεσμης τάσης, τις όποιες διορθώσεις να αποδεικνύονται εξαιρετικά βραχύβιες και οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. να “βλέπουν” προς νέα πολυετή υψηλά.

Στη σημερινή ανοδική κίνηση, έδωσε βοήθειες και ο θετικός βηματισμός των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, στον απόηχο του νέου ιστορικού υψηλό για τον δείκτη – σηματωρό της Wall Street, κατά τη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, κάτι που συνεχίζεται και στο σημερινό ξεκίνημα των συναλλαγών.

Για όσους επιμένουν να ασχολούνται με στατιστικά, αξίζει να σημειωθεί ότι το προηγούμενο υψηλό για τον εν λόγω δείκτη είχε σημειωθεί τον Ιανουάριο του 2022.

Η προσοχή και στην προγραμματισμένη συνεδρίαση της ΕΚΤ την ερχόμενη Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στο αν θα υπάρξουν αναφορές για τον χρόνο που θα αρχίσει η μείωση των επιτοκίων.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., χωρίς αμφιβολία ξεκίνησε μία εβδομάδα με ιδιαίτερα φορτωμένη ατζέντα, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στις παρουσιάσεις των Εισηγμένων στο εξωτερικό και πιο συγκεκριμένα στο Λονδίνο (Investor Day ΔΕΗ, 23/1) και στις 25/1 (road show στη Νέα Υόρκη από ΕΧΑΕ και JP Morgan). Την ίδια μέρα ανακοινώνει και αποτελέσματα χρήσης 2023 η Μυτιληναίος, ενώ στις 25 Ιανουαρίου υπολογίζει η Ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ότι θα αποσφραγιστούν οι φάκελοι οικονομικών προσφορών για το μεσαίο τμήμα του ΒΟΑΚ που δημοπρατείται με παραχώρηση.

Την Παρασκευή το βράδυ θα ανακοινωθεί η πρώτη αξιολόγηση του πιστοληπτικού αξιόχρεου της Χώρας για το 2024 από την Scope Ratings.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά τα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, θα μπορούσε να αναφερθεί η σχετική υποχώρηση των βασικών δεικτών από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά, ο χαμηλότερος τζίρος καθώς δεν υπήρξαν σημαντικές βοήθειες από τα “πακέτα”, το νέο ιστορικό υψηλό σε κλείσιμο για τη μετοχή της Μυτιληναίος (+2,50%) και η αυξημένη κινητικότητα σε τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων.

Από την άλλη, δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση ήταν “γεμάτη ΜΕΖΖ”, καθώς όλοι ανεξαιρέτως οι εν λόγω τίτλοι, ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές σε νέα ιστορικά υψηλά (ΦΒΜΕΖΖ +9,82%, ΣΑΝΜΕΖΖ +9,73%, ΓΚΜΕΖΖ +9,83%, ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ +9,64%), με τον τίτλο του ΦΒΜΕΖΖ να οδηγεί και σήμερα την κούρσα ανόδου, τραβώντας και τα υπόλοιπα “ΜΕΖΖεδακια”.

Επίσης, ίσως δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη η αποκλιμάκωση που καταγράφουν οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων και η οποία συνέδραμε στο θετικό κλίμα εντός και εκτός των τειχών.

Πιο συγκεκριμένα, στο 4,38% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,08% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,285% υποχωρεί η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1339,96 (-0,01%) και 1352,18 μονάδων (+0,91%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1350,59 (+0,79%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1351,56 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,86%.

Ο τζίρος στα 91,4 εκατ., από τα οποία τα 2,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΦΒΜΕΖΖ, ΕΥΡΩ, ΙΝΚΑΤ, ΑΛΦΑ), ενώ ΠΕΙΡ, ΜΥΤΙΛ, ΕΤΕ και ΜΠΕΛΑ απασχόλησαν το 41% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 91,4 εκατ., τα 77,2 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Εκτός από τις Τράπεζες, στο επίκεντρο της προσοχής θα βρεθεί αυτήν την εβδομάδα η ΔΕΗ, λόγω της παρουσίασης του επιχειρηματικού σχεδίου που θα λάβει χώρα αύριο στο Λονδίνο και η Μυτιληναίος η οποία θα εγκαινιάσει το πρωί της Πέμπτης την περίοδο των αποτελεσμάτων για το τέταρτο τρίμηνο με ένα ισχυρό σύνολο αποτελεσμάτων οδηγώντας σε επίδοση ρεκόρ για το έτος”, σύμφωνα με την Piraeus Sec.

Σούπερ πολυάσχολη εβδομάδα για τις μετοχές: Οι επενδυτές θα επικεντρωθούν στην ημέρα της Κεφαλαιαγοράς της ΔΕΗ, τα αποτελέσματα του Μυτιληναίου για το οικονομικό έτος 2023, στο roadshow στη Νέα Υόρκη και στις ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ και αναμένεται να διατηρηθεί η δραστηριότητα σε υψηλά επίπεδα”, όπως εκτιμά η Beta Sec.

Την Τρίτη 23/1 η ΔΕΗ παρουσιάζει στο Λονδίνο επικαιροποιημένο business plan. Την Τετάρτη 24/1 ξεκινάει η διαπραγμάτευση του εταιρικού ομολόγου της Autohellas και ο ΟΔΔΗΧ εκδίδει εξάμηνα έντοκα γραμμάτια. Την Πέμπτη 25/1, J.P. Morgan και ΕΧΑΕ διοργανώνουν επενδυτική ημερίδα στη Ν. Υόρκη και την Παρασκευή η Scope ανακοινώνει την πρώτη αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας για το 2024. Το ιστορικά υψηλό ρεκόρ του S&P 500 στη Wall Street προϊδεάζει θετικά για την υπέρβαση του ορίου των 1350 μονάδων του ΓΔ στις επόμενες ημέρες, εν μέσω ωστόσο σεναρίων εξάπλωσης της κρίσης στη Μ. Ανατολή”, όπως επισημαίνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Η τάση δεν προβληματίζει ακόμα, με την Αγορά να χρειάζεται έναν νέο υψηλό για να δώσει συνέχιση, σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη.

Οι συχνές τοποθετήσεις τόσο σε μετοχές, όσο και σε ομόλογα, του Επενδυτικού Κοινού και ειδικά των Ξένων, δείχνει ότι διψάνε να αγοράσουν Ελληνικούς τίτλους και κάθε φορά που υπάρχει προσφορά, εξαφανίζεται με συνοπτικές διαδικασίες.

Οι νέοι μέτοχοι είναι δεδομένο ότι θα βοηθήσουν στην συνέχεια, ή και θα προσεγγίζουν όλο και περισσότερους συμμετέχοντες.

Να σημειωθεί πως ακολουθεί η εισαγωγή του “Ελ. Βενιζέλος” με τους ιθύνοντες να τρέχουν να προλάβουν την εισαγωγή μέσα στον Φεβρουάριο, ενώ περιμένουμε ανακοινώσεις και για το placement ποσοστού της Τράπεζας Πειραιώς.

Θυμίζουμε ότι την Πέμπτη οι Κατασκευές περιμένουν εναγωνίως τις οικονομικές προσφορές για τον Βόρειο Οδικό Άξονα της Κρήτης, ενώ την Τρίτη περιμένουμε να δούμε τι νέο έχει να μας πει ο CEO της ΔΕΗ, με τη μετοχή να συνεχίζει να έχει άριστη συμπεριφορά.

Για ακόμα μία φορά η διόρθωση δεν έρχεται όταν οι περισσότεροι την περιμένουν, μιας και η δυσκολία αναχαίτισης του πληθωρισμού για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά και οι γεωπολιτικές εξελίξεις δεν απασχολούν τις Αγορές, τουλάχιστον στην παρούσα.

Αυτό αποδεικνύει για ακόμα μία φορά ότι με την ψυχολογία και την τρέχουσα ειδησεογραφία, η Αγορά δεν μπορεί να νικηθεί.

Τεχνικά τώρα, η επιθετική τάση ανακόπηκε την εβδομάδα που πέρασε και για να μπορέσει και πάλι να ενεργοποιηθεί χρειάζεται ένα νέο υψηλό κλείσιμο, πάνω από τις 1356 μονάδες.

Ο τζίρος στρωτός χωρίς υπερβολές, με το “rotation” να συνεχίζεται.

Το πολύ σημαντικό νέο δεδομένο, είναι ότι τα “stop” μας πλέον είναι σε πολύ κοντινά επίπεδα.

Η Εγχώρια Αγορά, σταδιακά, θα διαφημιστεί από στόμα σε στόμα και θα προσελκύσει ακόμα περισσότερους επενδυτές, γεγονός που θα βοηθήσει στην μεσοπρόθεσμη τάση της.

Η επενδυτική βαθμίδα την έχει βάλει πλέον στο “χάρτη” των Μεγάλων, που περιμένουν placements για να πάρουν θέσεις στην “ρηχή” Αγορά μας.

Θυμίζουμε ότι οι ανοδικές φάσεις σε “bull” γραφήματα, είναι πολλαπλάσιες σε χρόνο, από τις σύντομες διορθώσεις. Αυτό το σημειώνουμε μιας και έχουμε μείνει στην συμπεριφορά της Αγοράς στην κρίση και όχι στα νέα δεδομένα που έχουμε.

Ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να κερδίσουμε κάτι από τυχόν διορθώσεις, είναι η τεχνική ανάλυση και η ακολουθία της όποιας στρατηγικής μας”, τονίζει ο κ. Ζαχαράκης (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Fast Finance ΑΕΠΕΥ).

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (10,2), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (6,6), ΕΤΕ (6,3), ΟΠΑΠ (5,9), ΜΥΤΙΛ (5,6), ΟΤΕ (5,4), ΔΕΗ (4,7), ΠΕΙΡ (4,3), ΑΛΦΑ (3,7), ΜΠΕΛΑ (3,6), ΜΟΗ (2,8), ΕΛΠΕ (2,2), ΤΕΝΕΡΓ (1,8), TITC (1,7), BIO (1,5), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,4), CENER (1,4) και ΛΑΜΔΑ (1,2 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να δίνει σχετικό πλεονέκτημα στους “buyers” (Alpha Bank +0,54%, Εθνική -0,14%, Eurobank +2,64%, Πειραιώς +1,71%).

Τεχνικά και ξεκινώντας από την ΑΛΦΑ, ο τίτλος είναι σε ημερήσιο “long” με “stop” κάτω από τα 1,4855 ευρώ και με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στη ζώνη 1,432 – 1,413 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 1,65 ευρώ.

Για την ΕΤΕ, το ημερήσιο “stop long” στα 6,69 ευρώ και οι επόμενες στηρίξεις στα 6,22, 5,95, 5,841 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 5,719 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 7,50 ευρώ.

Για την ΕΥΡΩΒ, το ημερήσιο “stop long” στα 1,6865 ευρώ και οι επόμενες στηρίξεις στα 1,599, 1,585, 1,529 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1,508 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 1,80 ευρώ.

Τέλος για την ΠΕΙΡ, το ημερήσιο “stop long” στα 3,246 ευρώ και οι επόμενες στηρίξεις στα 3,152, 2,962 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και στα 2,879 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 3,60 ευρώ.

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 1126,56 (-0,59%) και 1149,8 μονάδων (+1,46%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1143,37 (+0,89%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1145,6 μονάδες, με ημερήσια κέρδη +1,09%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1099 μονάδων (ημερήσιο “stop long”), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1168 μονάδες. Σε περίπτωση σημαντικής διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1049, 1026, 993 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 975 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Έκλεισε το βιβλίο προσφορών για την έκδοση πενταετούς ομολόγου από την Εθνική Τράπεζα, με την ΕΤΕ να αντλεί 600 εκατ. ευρώ από τις Αγορές. Το senior ομόλογο έχει δυνατότητα ανάκλησης στην 4ετια (5NC4). Οι προσφορές υπερέβησαν τα 2,35 δισ. ευρώ, με την εκτιμώμενη απόδοση του τίτλου να υποχωρεί στο 4,5%. Σημειώνεται ότι οι αρχικές σκέψεις για το κουπόνι της έκδοσης (IPTs) αναφέρονταν σε επίπεδα ύψους 5%. Ανάδοχοι ήταν οι BofA, Citi, Deutsche Bank, HSBC, Nomura και UBS.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαγωνιστική διαδικασία, για ‘σπονδυλωτή’ πώληση τριών χαρτοφυλακίων των υπό ειδική εκκαθάριση Πιστωτικών Ιδρυμάτων, την οποία ‘τρέχει’ η PQH, επιδιώκοντας ως το Καλοκαίρι να έχει πωλήσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ανοίγματα αθροιστικής μικτής λογιστικής αξίας 4,8 δισ. ευρώ, που αφορούν σε 40 χιλιάδες δανειολήπτες”.

Οριακό προβάδισμα των “πράσινων” τίτλων, δίνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού FTSE25, όπου υστέρησαν οι ΟΤΟΕΛ (-1,17%), ΟΤΕ (-0,38%), ΣΑΡ (-0,23%), CENER (-0,55%), ΤΕΝΕΡΓ (-0,46%), ΑΡΑΙΓ (-0,53%), ΒΙΟ (-0,50%), ΕΛΠΕ (-0,42%), ΛΑΜΔΑ (-0,42%). Αμετάβλητη η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Στο 4,25%, το χαμηλότερο σημείο του εύρους που είχε δώσει η Εταιρεία, διαμορφώθηκε τελικά η απόδοση του ομολόγου της Autohellas. Η συνολική έγκυρη ζήτηση που εκδηλώθηκε από επενδυτές ανήλθε σε €453,46 εκατ., σημειώνοντας υπερκάλυψη της έκδοσης κατά 2,3 φορές.

Με ιδιαίτερα κατεβασμένες συναλλαγές κινήθηκε σήμερα ο τίτλος της ΟΤΟΕΛ (-1,17%). Οι στηρίξεις στα 13,21 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 13,08 (ημερήσιο “stop long”). Η πρώτη αντίσταση στα 14,26 ευρώ.

Ο ΟΤΕ ανακοίνωσε ότι “την Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2024 και πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Χ.Α., θα δημοσιεύσει τα οικονομικά αποτελέσματα του Δ’ τριμήνου και έτους 2023. Για τον τίτλο του ΟΤΕ (-0,38%), το ημερήσιο “stop long” στα 12,71 ευρώ και η πρώτη αντίσταση στη ζώνη 13,71 -13,76 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η MONTA (+45,55%), ακολουθούμενη από ΜΙΝ (+35,85%), ΚΟΥΑΛ (+35,2%) και ΣΑΝΜΕΖΖ (+23,87%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Από σήμερα, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι 89078604 (ΚΟ) μετοχές της Frigoglass (+0,75%) οι οποίες προέκυψαν από το πρόσφατο Reverse Split των μετοχών, σε αντικατάσταση των 356314416 παλαιών (ΚΟ) μετοχών της Εταιρείας. Το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών ανέρχεται σε 89078604, με νέα ονομαστική αξία μετοχής €0,04, κατόπιν της επακόλουθης μείωσης ονομαστικής αξίας μετοχής και με προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης μετοχής €0,2680.

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΜΟΝΤΑ (+6,11%), ΕΒΡΟΦ (+4,44%), ΛΑΝΑΚ (+3,66%), ΝΤΟΠΛΕΡ (+3,45%), ΚΑΜΠ (+2,07%), ΕΛΒΕ (+2,88%), ΕΠΙΛΚ (+9,32%).

Σε υψηλά 16 μηνών τα ΑΣΤΑΚ (+6,82%, ημερομηνία αποκοπής της επιστροφής 2,2 ευρώ ανά μετοχή στις 26/3).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για ΕΚΤΕΡ (+1,18%).

Σε υψηλά 68 μηνών, με αυξημένες συναλλαγές η Intralot (+7,04%).

Βγήκε μικρό “bid” σε Βογιατζόγλου (+4,35%).

Μετά από 6 πτωτικές συνεδριάσεις, στις τελευταίες 7, αντέδρασε ο Άβακας (+4,32%).

Επιστροφή αγοραστών σε ΚΛΜ (+4,35%), Foodlink (+4,88%), Epsilon Net (+4,29%) και ΕΧΑΕ (+3,05%).

Αύξησαν συναλλαγές Ιντεάλ (+3,22%), Ιντρακόμ (+4,91%), Ικτίνος (-4,14%) και Profile (-1,23%).

Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 12/1 για Πετρόπουλο (+1,50%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1319 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1283, 1258, 1240 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1216 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στις 1355 - 1366 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3200 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3180, 3095, 3043, 3011 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 2954 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3300 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού. Αργία στις Ινδίες. Σε νέα υψηλά 34 ετών ο Nikkei.

Θετικές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, με μικρά κέρδη οι δείκτες στην Wall Street.

Αξιοσημείωτα κέρδη για το Πετρέλαιο, προς το 1,0890 υποχωρεί το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Προσπαθεί να κρατηθεί πάνω από τα $2020 ο Χρυσός, προς τα $22,25 πιέζεται το Ασήμι.

Στα $40500 κινείται το Bitcoin, προς τα $2370 υποχωρεί το Ethereum.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,8 δισ. ευρώ, στα 91,9 δισ. ευρώ.

Σημαντικό περιθώριο ανόδου για την Ελληνική Αγορά αναμένει η Eurobank Equities στην ανάλυσή της για τη στρατηγική του 2024, δίνοντας για τον Γενικό Δείκτη τιμή - στόχο στις 1622 μονάδες. Η Χρηματιστηριακή τονίζει ότι “οι Τραπεζικές μετοχές προσφέρουν την καλύτερη σχέση ρίσκου - απόδοσης, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς (τιμή – στόχος στα 4,66 ευρώ) είναι η κορυφαία της επιλογή λόγω ισχυρού ιστορικού, ενίσχυσης κεφαλαίων και φθηνής αποτίμησης”.

Προτείνει θέση “overweight” στη ΔΕΗ λόγω εξαγορών που ενισχύουν την αξία της μετοχής (τιμή – στόχος στα 13 ευρώ), στην Jumbo (ισχυρό momentum και ελκυστική σχέση ρίσκου – απόδοσης, τιμή – στόχος στα 31,2 ευρώ), στη Μυτιληναίος (νέα επίπεδα κερδοφορίας, αύξηση της έκθεση στις ΑΠΕ, τιμή – στόχος 45,2 ευρώ) και στην TITC (τιμή – στόχος στα 25,3 ευρώ).

Νέα, υψηλότερη τιμή-στόχο για τη μετοχή της Μυτιληναίος στα 47, από 45,9 ευρώ, δίνει σε έκθεσή της η Optima Bank, διατηρώντας σύσταση "αγοράς", ενώ συμπεριλαμβάνει τη μετοχή στις κορυφαίες της επιλογές από το ταμπλώ.

Για το σύνολο της χρήσης 2023, η Optima αναμένει έσοδα 5,76 δισ. ευρώ, με τα EBITDA στα 995 εκατ. ευρώ (αυξημένα 21% σε ετήσια βάση) και καθαρά κέρδη ύψους 591 εκατ. ευρώ (+27%). Η χρηματιστηριακή αναμένει ότι η Εισηγμένη θα διανείμει μέρισμα για το 2023 ύψους 1,45 ευρώ ανά μετοχή.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΜΠΕΛΑ και ΜΥΤΙΛ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Αεροπορία Αιγαίου, Σαράντης, Viohalco και στο υψηλό οι Quest, Motor Oil, Jumbo και ΟΠΑΠ.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 79 ανοδικούς τίτλους, έναντι 57 πτωτικών, ενώ 15 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

---ΧΠΑ

Με ανοδική συνεδρίαση, ξεκίνησε η νέα εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν υποχώρηση στο συμβόλαιο του δείκτη και αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (18.528 συμβόλαια).

Στα 4.838 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.103 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Στα 1.363 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.363 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Στα 80 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 80 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 707, 637 για τον Φεβρουάριο και 70 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.310,25), κινήθηκε μεταξύ 3.268 και 3.310,25 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 13, 13 για τον Μάρτιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.148,5), κινήθηκε μεταξύ 1.142 και 1.148,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Φεβρουάριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.235,25).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.000 ALPHA ETF FTSE Athex Large Cap), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.567), Πειραιώς (4.340), Εθνική (1.586), ΔΕΗ (766), Alpha Bank (5.959), Ιντρακόμ (199), ΑΔΜΗΕ (149), ΓΕΚ (285), ΕΧΑΕ (224), Τέρνα Ενεργειακή (168), Viohalco (154), Jumbo (129), Ελ. Πετρέλαια (172), Μυτιληναίο (154).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 164.958, Πειραιώς 90.825, Eurobank 30.982, Εθνική 15.810, ΑΔΜΗΕ 24.292. ΔΕΗ 28.615, Τέρνα Ενεργειακή 16.788.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 57.279.561 τεμ., (από 57.361.618 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.218.731 τεμ. (34.220.505), ΟΠΑΠ 1.649.705 τεμ. (1.687.324), Εθνική 15.639.903 τεμ. (15.715.348), ΟΤΕ 1.568.210 τεμ. (1.568.210), Πειραιώς 898.097 τεμ. (909.660), ΓΕΚΤΕΡΝΑ 6.103.698 τεμ. (103.698)

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

 Position Holder                                  Name of Issuer                NSP            Date

    
    

ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕΠΕΥ

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ, ΑΚΙΝΗΤΩΝ ,ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ

5,80%

 2024-01-19

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v