Χρηματιστήριο: Stock picking σε blue chips και τράπεζες

Στο τέλος μηδένισε τις απώλειες ο Γενικός Δείκτης. Αντίρροπες δυνάμεις κυριάρχησαν στη συνεδρίαση. Νέα άνοδο για Viohalco, κέρδη για ΔΕΗ και Πειραιώς. Πωλητές σε ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Jumbo και ΟΠΑΠ.

Χρηματιστήριο: Stock picking σε blue chips και τράπεζες

Καθαρά πτωτική η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, μέχρι το τελευταίο ημίωρο των συναλλαγών, με τον Γενικό Δείκτη να κρατάει την πρώτη στήριξη των 1300 μονάδων, ακόμα και στα χαμηλά ημέρας και με τους αγοραστές να παίρνουν παραπάνω πρωτοβουλίες στα τελευταία τριάντα λεπτά της συνεδρίασης και στις τελικές δημοπρασίες, γυρνώντας τον Δείκτη σε θετικό πρόσημο και κλείνοντάς τον κοντά στα υψηλά ημέρας, με οριακά κέρδη.

Ανεξάρτητα από το τελικό πρόσημο και η σημερινή συνεδρίαση ήλθε να δικαιώσει όσους υποστηρίζουν ότι “το Χ.Α. μπορεί να βγάζει άμυνες, αλλά δύσκολα θα μπορέσει να κινηθεί σημαντικά ψηλότερα, αν αυτή η κίνηση δεν έχει βοήθειες και από τις Διεθνείς Αγορές”.

Με μικτά πρόσημα, ήπιες μεταβολές και έχοντας αντιδράσει από τα χαμηλά ημέρας, κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς τα μάκρο που συνεχίζουν να ανακοινώνονται αυξάνουν τον προβληματισμό και τις τάξεις των αναλυτών, που θεωρούν σαν πιθανότερο σενάριο την έναρξη της μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ, αργότερα μέσα στο έτος και όχι μέσα στο πρώτο τρίμηνο, που προϋπολόγιζαν οι Αγορές.

Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, έδειξαν ότι οι τιμές επέστρεψαν σε ανοδική διάθεση στο τέλος του 2023, μετά την αποκλιμάκωση των προηγούμενων μηνών. Σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής, ο ετήσιος πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 2,9% τον Δεκέμβριο, από 2,4% το Νοέμβριο, μέτρηση ελαφρώς καλύτερη από την εκτίμηση των αναλυτών για πληθωρισμό 3%, σε δημοσκόπηση του Reuters.

Από την άλλη, η Αμερικανική Οικονομία δημιούργησε περισσότερες θέσεις εργασίας από αυτές που ανέμεναν οι αναλυτές τον Δεκέμβριο. Ειδικότερα, το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι δημιουργήθηκαν 216000 θέσεις εργασίας τον Δεκέμβριο, από 173000 τον Νοέμβριο. Οι αναλυτές περίμεναν μέτρηση στις 170000 για τον Δεκέμβριο. Το ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητο, στο 3,7%, τον περασμένο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα ενισχυθεί οριακά στο 3,8%.

Όπως ήταν αναμενόμενο, τα στοιχεία που αναφέρθηκαν παραπάνω, είχαν άμεσο αντίκτυπο στην Αγορά ομολόγων, όπου συνεχίζεται η νευρικότητα, καθώς όλο και περισσότεροι traders δείχνουν να επανεκτιμούν τις προβλέψεις τους για γρήγορη μείωση των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες.

Πιο συγκεκριμένα στο 4,35% αναρριχάται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 3,98% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,26% κινείται η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, αξίζει αναφοράς η ευδιάκριτη υποχώρηση του τζίρου, οι απόλυτα επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών στο ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ συνεχίστηκε η κινητικότητα για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, με αρκετά χαρτοφυλάκια να αναζητούν τις μετοχές που “έχουν μείνει πίσω”, κυρίως στον κλάδο της Πληροφορικής.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1302,66 (-0,63%) και 1312,32 μονάδων (+0,11%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1312,3 (+0,11%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1311,67 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,06%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 74,9 εκατ., από τα οποία τα 1,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΕΤΕ, ΜΟΗ), ενώ ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΟΠΑΠ και ΕΛΠΕ απασχόλησαν το 37% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 74,9 εκατ., τα 64,2 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της πρώτης εβδομάδας του νέου χρόνου, που αποδείχθηκε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική και έδωσε στον Γενικό Δείκτη εβδομαδιαία κέρδη 1,43%. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε κέρδη 1,45%.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Η αγορά σε αναμονή, εν όψει των κρίσιμων ανακοινώσεων δεδομένων την επόμενη εβδομάδα. Η εναλλαγή του αγοραστικού ενδιαφέροντος, μπορεί να διατηρήσει τον Δείκτη σε συσσώρευση”, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Beta Sec.

Προς μεγάλη ανακούφιση των αγοραστών, ιδιαίτερα όσων έχουν ‘long’ θέσεις, ο ΓΔ αντιδρά από την μέχρι πρότινος αντίσταση και τώρα πλέον στήριξη των 1300 μονάδων. Η αμέσως επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στις 1323 μονάδες”, όπως επισημαίνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Ξεκάθαρα οι Αγορές δοκιμάζουν την αισιοδοξία, για τον χρονισμό της πρώτης μείωσης επιτοκίων. Αυτό είναι ευδιάκριτο και από την άνοδο που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στις αποδόσεις των Κρατικών ομολόγων, με την Ελληνική 10ετη απόδοση να ανεβαίνει στην περιοχή του 3,26%, μετά την αποκλιμάκωση που ξεκίνησε από τις 20 Οκτωβρίου 2023. Παραμένουμε προσεκτικοί βραχυπρόθεσμα, καθώς οι πιέσεις ενδέχεται να συνεχιστούν. Διατηρούμε το εκτιμώμενο εύρος τιμών για τον ΓΔΧΑ μεταξύ των 1330 και 1240 μονάδων για το επόμενο διάστημα”, τονίζει η Depolas Investment Services.

“Η νέα χρονιά ξεκίνησε ανοδικά για την Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά, σε αντίθεση με τις Ξένες Αγορές που σημείωσαν πτώση τις πρώτες ημέρες του έτους, όπως επισημαίνει η Merit Sec.

Τις δύο τελευταίες εβδομάδες, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε αυξανόμενος, ξεπερνώντας το επίπεδο των 1300 μονάδων. Η συναλλακτική δραστηριότητα παρουσίασε μείωση συγκριτικά με τις προηγούμενες εβδομάδες, δείχνοντας την συνήθη μειωμένη κινητικότητα κατά την εορταστική περίοδο. Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,3%.

Τα κρίσιμα θέματα για την χρηματιστηριακή πορεία του 2024 απαντώνται στο ποιοι θα είναι οι παράγοντες που θα επηρεάσουν τις εξελίξεις στις Διεθνείς Αγορές, όπως τα γεωπολιτικά γεγονότα, η προσφορά και η ζήτηση στην Ενέργεια και η διαχείριση του πληθωρισμού από τις Κεντρικές Τράπεζες.

Ας σημειωθεί ότι σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη παρουσίασε μία σημαντική αποκλιμάκωση από 8,6% τον Ιανουάριο 2023, σε 2,4% τον Νοέμβριο 2023, δείχνοντας την αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής. Ωστόσο είναι ακόμα πολύ νωρίς ως προς τον εφησυχασμό για την χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, αν λάβουμε υπόψιν τα σημερινά στοιχεία που ανακοινώθηκαν, όπου έδειξαν αύξηση 50 μ.β. στον πληθωρισμό του Δεκεμβρίου, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 2,9%.

Η Ελληνική Οικονομία βρίσκεται σε αναπτυξιακή φάση και το περιβάλλον αυτό (επενδυτική βαθμίδα, προσδοκώμενο τέλος εποχής αυξήσεων επιτοκίων, πολιτική σταθερότητα, αναπτυξιακή πορεία, μείωση χρέους και ανεργίας) ευνοεί την ανάδειξη Εταιρειών που έχουν τη δυνατότητα να υποστηρίξουν αξιοσημείωτες αποδόσεις.

Την ερχόμενη εβδομάδα καταλύτες θα αποτελέσουν τα οικονομικά στοιχεία που πρόκειται να ανακοινωθούν όπως ο δείκτης τιμών καταναλωτή ΗΠΑ και Ελλάδας για το μήνα Δεκέμβριο, τα ποσοστά ανεργίας Νοεμβρίου στην Ευρωζώνη, καθώς και ο Βασικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού Δεκεμβρίου των ΗΠΑ”, σημειώνει το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (9,9), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (6), ΕΤΕ (5,9), ΟΠΑΠ (5,8), ΟΤΕ (5,6), ΜΥΤΙΛ (5,3), ΔΕΗ (4,5), ΠΕΙΡ (4,1), ΑΛΦΑ (3,6), ΜΠΕΛΑ (3,3), ΜΟΗ (2,7), ΕΛΠΕ (2,3), ΤΕΝΕΡΓ (1,9), TITC (1,7), BIO (1,5), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,4), CENER (1,3) και ΛΑΜΔΑ (1,3 δισ. ευρώ).

Από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Alpha Bank (-0,32%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν Εθνική (+0,44%), Eurobank (-0,98%) και Πειραιώς (+0,98%).

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημειώνοντας χαμηλό ημέρας στις 1066,98 μονάδες (-0,98%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1074,86 (-0,25%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1077,00 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,05%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1026 μονάδων (ημερήσιο “stop long”), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1117 μονάδες. Αν επιστρέψει πλαγιοκαθοδικά, οι επόμενες στηρίξεις στις 973 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 956 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Είναι καλύτερη η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου με τα μεγαλύτερα κέρδη ξεχώρισαν οι ΒΙΟ (+2,65%), ΔΕΗ (+3,12%) και ΟΤΟΕΛ (+1,08%).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Στεφ. Κοτζαμάνη, “οι εκτιμήσεις των αναλυτών αναφέρουν ότι το 2023 έκλεισε με πολύ συμπαθητικά αποτελέσματα για τον Όμιλο Viohalco, παρά το γεγονός ότι η ‘κάτω γραμμή’ θα εμφανίζεται πολύ μειωμένη σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή. Το μεγάλο ποσοστό αυτής της πτώσης αποδίδεται στη μη λειτουργική επίδραση από τις μεταβολές στις διεθνείς τιμές του Χαλκού, του Αλουμινίου και του Χάλυβα, ένα άλλο αξιοσημείωτο τμήμα οφείλεται στην άνοδο των επιτοκίων και του κόστους χρηματοδότησης, ενώ η διεθνής πτώση της ζήτησης επηρέασε και αυτή ως έναν βαθμό τη συνολική επίδοση, κυρίως μέσα από τη Θυγατρική ElvalHalcor. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η Διοίκηση του Ομίλου δείχνει ευχαριστημένη για τις επιδόσεις της, αν συνυπολογιστούν και οι προκλήσεις της περυσινής χρονιάς”.

Να σημειωθεί ότι ο τίτλος της ΒΙΟ (+2,65%) συμπλήρωσε πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και ολοκλήρωσε τις σημερινές συναλλαγές σε υψηλά τετραμήνου. Η μετοχή έδωσε ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 5,22 ευρώ και με ενδιάμεσες στηρίξεις στα 5,48 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 5,31 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη σημαντική αντίσταση στα 7,13 ευρώ.

Ο μοναδικός τίτλος του μη Τραπεζικού 25αρη που κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ήταν αυτός της Quest (-1,44%). Ο τίτλος είναι σε ημερήσιο “long” με “stop” τα 5,42 ευρώ και με την πρώτη αντίσταση να εντοπίζεται στην ζώνη 5,57 – 5,69 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΚΟΥΑΛ (+29,61%) ακολουθούμενη από ΒΙΟΣΚ (+27,35%), ΕΒΡΟΦ (+24,17%), BINTA (+14,17%), ΕΛΧΑ (+14,05%), ΕΠΙΛΚ (+13,04%), ΚΟΡΔΕ (+12,63%) και ΒΙΟ (+10,27%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΒΙΝΤΑ (+9,60%), ΧΑΙΔΕ (+12,31%), ΠΑΙΡ (+2,70%), ΚΕΚΡ (+2,76%), ΠΡΕΜΙΑ (+0,17%), ΕΛΙΝ (+0,82%), ΑΚΡΙΤ (+3,60%) και ΑΣΚΟ (+2,53%).

Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η ΟΡΙΛΙΝΑ (+1,41%).

Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 11/12 και νέα υψηλά 170 μηνών για Ιντρακάτ (+1,63%). Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση ακούμπησε τα 800 εκατ. ευρώ.

Επιστροφή αγοραστών σε Frigoglass (+2,34%) και ΕΚΤΕΡ (+1,16%).

Αντίδραση μετά από πτωτικό “καρέ” για AVE (+2,43%) και μετά από οκτώ πτωτικές συνεδριάσεις στις προηγούμενες εννέα για Άβακα (+0,36%).

Ο υψηλότερος όγκος των τελευταίων 29 συνεδριάσεων στον Ικτίνο (+2,42%) και των τελευταίων 52 εβδομάδων για Λούλη (+4,18% και υψηλά 4μηνου).

Μαζεύεται η προσφορά πέριξ των 5,00 ευρώ στην Performance (+1,80%). Προσοχή αν δώσει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 5,15 ευρώ.

Έβγαλε “bid” η Fieratex (+6,44%).

Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 21/12 και νέα υψηλά 4ετιας για την Εβρφάρμα (+8,76%).

Σε υψηλά 5 μηνών οι Q&R (+9,14%) και Unibios (+9,23%).

Παρά τους υψηλούς ενοποιημένους τζίρους, έχει απογοητεύσει επανειλημμένως η τελική γραμμή στην Space (+4,62%) και μένει να φανεί αν θα δικαιωθούν τα χαρτοφυλάκια που “επιβιβάζονται” στην μετοχή, θεωρώντας ότι “έχει μείνει πίσω”.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1258 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1222 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1201 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 1326 και 1350 - 1366 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3043 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 2967 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 2916 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3180 - 3200 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Νευρικότητα και εναλλαγές προσήμων στην Ευρώπη, με μικρά κέρδη οι δείκτες στην Wall Street.

Σημαντική άνοδος στο Πετρέλαιο, προς το 1,0964 αντιδρά το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Θέλει να κινηθεί πάνω από τα $2060 ο Χρυσός, προς τα $23,50 κινείται το Ασήμι.

Προς τα $43500 υποχωρεί το Bitcoin, προς τα $2220 το Ethereum.

Ο Κινεζικός σκιώδης Τραπεζικός Γίγαντας, Zhongzhi Enterprise Group, κήρυξε πτώχευση αφού δήλωσε ότι είναι αφερέγγυος. Όπως μετέδωσε το Bloomberg, Δικαστήριο του Πεκίνου αποφάσισε να κάνει δεκτή την υπόθεση μετά την αίτηση πτώχευσης. Τον Νοέμβριο, οι Κινεζικές Αρχές δήλωσαν ότι άνοιξαν ποινικές έρευνες για τη διαχείριση χρημάτων του Ομίλου. Η Εταιρεία νωρίτερα αποκάλυψε έλλειμμα $36,4 δισ. στον ισολογισμό της.

Σύμφωνα με την Barron’s, “η πτώχευση της Zhongzhi εγείρει φόβους για εκτεταμένες συνέπειες στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα της Κίνας, μετά την κατάρρευση της Εταιρείας Ανάπτυξης Ακινήτων, Evergrande, τα προβλήματα της οποίας συνεχίζουν να επιβαρύνουν τον τομέα των Ακινήτων της Χώρας και την Οικονομία”.

Οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την Halifax, κλείνοντας θετικά την χρονιά παρά τα υψηλά επιτόκια δανείων. Ο Πάροχος στεγαστικών δανείων δήλωσε ότι “η μέση τιμή κατοικίας αυξήθηκε στις 287105 Στερλίνες τον περασμένο μήνα, μια αύξηση 1,1% από τον Νοέμβριο. Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές ανέβηκαν συνολικά κατά 1,7% το 2023”.

Η ύφεση στον Κατασκευαστικό τομέα της Βρετανίας υποχώρησε τον Δεκέμβριο. Ο βασικός δείκτης S&P Global UK Construction PMI, αυξήθηκε στο 46,8 τον Δεκέμβριο, από 45,5 τον Νοέμβριο. Οποιαδήποτε ένδειξη κάτω από το 50 δείχνει ύφεση.

Πτώση 2% στις λιανικές πωλήσεις τον Νοέμβριο 2023, σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2022, ανακοίνωσε η Destatis. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των οικονομολόγων έκαναν λόγο για υποχώρηση 0,5%. Σε μηνιαία βάση η πτώση έφτασε στο 2,5%, έναντι εκτίμησης για υποχώρηση 0,5%.

Ο τομέας των Υπηρεσιών υποχώρησε στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο. Ειδικότερα, ο δείκτης του Ινστιτούτου ISM διολίσθησε στις 50,6 μονάδες, από 52,7 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη πτώση από τον Μάρτιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν οριακή πτώση στις 52,5 μονάδες.

Οι παραγγελίες για προϊόντα που παράχθηκαν σε Εργοστάσια στις ΗΠΑ ενισχύθηκαν κατά 2,6% τον Νοέμβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα καταγράψουν κέρδη 2,1%.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,1 δισ. ευρώ, στα 89,4 δισ. ευρώ.

Ανοδικά κινήθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, στην Ελλάδα ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 3,7% σε ετήσια βάση, από 2,9% το Νοέμβριο.

Σε συνέχεια του τακτικού τριμηνιαίου ελέγχου διασποράς, οι μετοχές των Εισηγμένων Εταιρειών της Κύριας Αγοράς του Χ.Α. για τις οποίες θα ισχύουν όρια ημερήσιας διακύμανσης ±10% επί της τιμής εκκίνησης της μετοχής, από τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2024 είναι οι εξής: ΤΡΑΣΤΟΡ, ΚΑΡΕΛ, ΚΑΜΠ, ΑΣΤΑΚ και ΑΒΕ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΚΟΥΕΣ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Εθνική, Πειραιώς, ΟΤΕ, Viohalco, Autohellas και στο χαμηλό οι Ελλάκτωρ, Quest.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 72 ανοδικούς τίτλους, έναντι 53 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση οριακής ανόδου και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν υποχώρηση στο συμβόλαιο του δείκτη και σχετική αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (12.936 συμβόλαια).

Στα 3.367 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.524 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).

Στα 1.327 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.327 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Στα 83 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 83 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 647, 596 για τον Ιανουάριο και 51 για τον Φεβρουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.170), κινήθηκε μεταξύ 3.142 και 3.170 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Μάρτιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.110,25).

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Ιανουάριο και 0 για τον Φεβρουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.032,25).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.840 Cenergy), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.408), Πειραιώς (1.906), Εθνική (285), ΔΕΗ (1.113), Alpha Bank (4.580), Ιντρακάτ (777), Αεροπορία Αιγαίου (303), Viohalco (241), Ιντρακόμ (119), ΕΛΧΑ (508), ΕΧΑΕ (606), Ελ. Πετρέλαια (208), ΟΤΕ (152).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 161.630, Πειραιώς 80.874, Eurobank 26.032, Εθνική 17.458, ΑΔΜΗΕ 23.414. ΔΕΗ 27.249, Τέρνα Ενεργειακή 15.242.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 57.279.561 τεμ., (από 57.279.561 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.122.502 τεμ. (34.122.502), ΟΠΑΠ 1.665.307 τεμ. (1.693.682), Εθνική 16.221.327 τεμ. (16.300.309), ΟΤΕ 1.496.357 τεμ. (1.496.357), Πειραιώς 1.021.462 τεμ. (1.021.462).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v