Χρηματιστήριο: Με βλέψεις για τις 1.300 μονάδες

Πρεμιέρα με το... δεξί στο 2024 με τον Γενικό Δείκτη να ξεπερνά το ορόσημο των 1.300 με το... καλημέρα. Στο επίκεντρο η επιστροφή των ξένων. Τα στοιχήματα των τραπεζών και οι αποτιμήσεις.

Χρηματιστήριο: Με βλέψεις για τις 1.300 μονάδες

Με τον θετικό "αέρα" του 2023 και χωρίς να αποτυπώνεται-προσώρας- η όξυνση της κατάστασης στην Ερυθρά Θάλασσα στις αγορές η αρχή-επενδυτικά- του 2024 σε Νέα Υόρκη και ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Υψηλή η διάθεση των επενδυτών για ανάληψη κινδύνου- ενδεικτικό το χαμηλό των 12,45 μον. για τον δείκτη CBOE Volatility Index όπως και οι τιμές του πετρελαίου. "Τσιμπάει" μεν η τιμή του WTI αλλά παραμένει χαμηλότερα των 73$/βαρέλι. Ωστόσο η κρίση σε αυτή την νευραλγική για τις διεθνείς μεταφορές περιοχή είναι μία παράμετρος που-κατ' αρχήν- βραχυπρόθεσμα παρακολουθείται από αναλυτές και επαγγελματίες.

Με οριακό (0,05%) premium τα futures του S&P500 νωρίτερα, σημείο αναφοράς για πωλητές-αγοραστές η περιοχή των 4.800 μονάδων, από 0,32% υψηλότερα στις 16.968 μονάδες τα συμβόλαια του DAX στην προθεσμιακή αγορά της Φρανκφούρτης.

Με αυτά, συνοπτικά, η αρχή και για το Χρηματιστήριο Αθηνών. Με την αποτίμηση των εισηγμένων να έχει ενισχυθεί κατά 22,5 δισ. το 2023, η νέα χρονιά ξεκινά από τα μεγέθη των 88 δισ. και των 1.293,14 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη. Αν και πρώτη συνεδρίαση, παραπέμποντας στην αντίστοιχη περυσινή χρηματιστές περιμένουν πως από νωρίς-νωρίς θα διαφανούν οι προθέσεις των επενδυτών. Κυρίως από την πλευρά των διαχειριστών ξένων funds- που όπως καταδείχθηκε διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο στο "ρηχό" χρηματιστήριο μας.

Σήμερα θα διαμορφωθεί εικόνα, θα φανεί εάν ο τραπεζικός κλάδος θα συνεχίσει την επαναφορά του- με διπλάσιο ρυθμό έναντι των blue chips, σύμφωνα με τις περυσινές επιδόσεις. Από τις 1.061,62 ο ΔΤΡ , με οριακά θετικό πρόσημο την τελευταία εβδομάδα του 2023. Η μετοχή της Alpha Bank με 2,57% στα 1,539 ευρώ είχε την καλύτερη επίδοση στο συγκεκριμένο διάστημα, εάν αυτό θα μπορούσε να λέει κάτι για σήμερα. Στα 3,20 η μετοχή της Πειραιώς που για την αγορά έχει story σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, συνεκτιμώντας την προοπτική αποεπένδυσης του ΤΧΣ- τέλη Φεβρουαρίου/αρχές Μαρτίου.

Από τις 3.122,79 ο FTSE25, με αρκετές και ισχυρές δυνάμεις για ένα εξίσου καλό έτος, ανάλογο του περυσινού. Πρωταγωνιστές τα λίγο ως πολύ συνήθη ονόματα, επίσης θα φανεί από νωρίς η στάση των διαχειριστών.

Στα των αποτιμήσεων ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Mytilineos είναι στην κατηγορία των 5 δισ. με διαφορές που μπορεί να καλυφθούν και εύλογο το ερώτημα εάν για τον Οργανισμό θα συνεχισθεί η περυσινή αρνητική φορά. Στα 5,392 δισ. η αποτίμηση του ΟΤΕ. Ενδιαφέρουσα επίσης η σύγκλιση ΔΕΗ (στα 4,263 δισ.) και Πειραιώς (4,001 δισ.) με μερίδα χρηματιστών να εκτιμά πως το placement του Ταμείου (για το 27% του μ.κ της Πειραιώς) μπορεί να γίνει σε υψηλότερες τιμές, αντίστοιχα σε μεγέθη αρκετά πάνω από το ένα (1 ) δισ.

Από τις 2.250,81 ο FTSEMidCap με συγκεκριμένες περιπτώσεις εισηγμένων που την προηγούμενη χρονιά μεγεθύνθηκαν σε αποτιμήσεις large caps, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την τρέχουσα εν όψει της αναδιάρθρωσης των δεικτών FTSE/Russell.

Οσον αφορά στην αξιολόγηση της οικονομίας, της "τιμολόγησης" των τραπεζών η 26η Ιανουαρίου- ημέρα βαθμολόγησης της Scope Ratings, ο πρώτος οίκος που αναβάθμισε σε επενδυτική βαθμίδα και "βλέπει" ρυθμό ανάπτυξης 2,2% (2024) και 2,3% (2025).

Ωστόσο η κρίσιμη ημέρα είναι η 15η Μαρτίου, καθώς βαθμολογεί η Moody's, ο μόνος οίκος που έχει εκτός investment grade την οικονομία αλλά και ο αξιολογητής με τη μεγαλύτερη ισχύ όσον αφορά στην (δυνητική ) επενδυσιμότητα κεφαλαίων. Εχουμε χρόνο μέχρι τότε.

Για τον Ιανουάριο προγραμματίζεται η έκδοση εταιρικών ομολογιακών (Autohellas, Intralot), για αυτόν το μήνα μένει να φανεί εάν ο όμιλος Viohalco θα προχωρήσει στην εισαγωγή της Noval Property στο ΧΑ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v