Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Συνεδριάσεις με το βλέμμα στα mid caps

Τρεις συνεδριάσεις για να ολοκληρωθεί μια χρονιά που προσέφερε πλούσια κέρδη σε επενδυτές. Στασιμότητα καταγράφεται στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, κινήσεις, όμως, γίνονται στη μεσαία.

Χρηματιστήριο: Συνεδριάσεις με το βλέμμα στα mid caps

Ολοταχώς για κλείσιμο του 2023 με νέα ρεκόρ στη Wall Street. Στην ένατη εβδομάδα κερδών για την αγορά των αγορών της Νέας Υόρκης οριακά θετικά νωρίτερα τα futures του S&P500.

Με άνοδο τα χρηματιστήρια στην Ασία, από τις 16.706 μονάδες ο DAX στη Φρανκφούρτη μετά την οριακή άνοδο της Παρασκευής, και στο Χρηματιστήριο Αθηνών μετά τις αργίες των Χριστουγέννων από τις 1.290,89 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη. Τελευταίες τρεις συνεδριάσεις για την ολοκλήρωση ενός έτους με θετικό αποτέλεσμα στα περισσότερα επενδυτικά πεδία και με το ΧΑ σε ρυθμούς πρωταθλητισμού, με υψηλότατες αποδόσεις τόσο για τραπεζικά όσο και για blue chips, αλλά και αρκετά συγκεκριμένα mid caps.

Στο φίνις της χρονιάς ο Δείκτης Τραπεζών στις 1.057,72 μονάδες, κάνοντας τη διαφορά για φέτος με μεταβολή 65,12% αλλά με αρνητικό πρόσημο τον τρέχοντα μήνα (-0,42%) και οριακά (-0,05%) την προηγούμενη εβδομάδα. Διαγραμματικά η διακύμανση του ΔΤΡ ενισχύει την εκτίμηση χρηματιστών πως οι διαχειριστές ξένων funds «έκλεισαν θέσεις» τις τελευταίες ημέρες του Νοεμβρίου, παίρνοντας μέρος των υπεραξιών τους, οι δε θεσμικοί περιορίστηκαν στη διασφάλιση των ομολογουμένως καλών αποδόσεων των αμοιβαίων τους.

Το να αλλάξει κάτι θεαματικά στον κλάδο σήμερα ή έως την Παρασκευή μάλλον δύσκολο, κρίνοντας από τη στάση των επενδυτών στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Πιθανότατα το 2023 θα κλείσει με τις συστημικές να αποτιμώνται στα 20 δισ., μέγεθος που εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για τα μεγέθη έτους και η προοπτική διανομής μερίσματος «σηκώνει» σημαντική μεγέθυνση. Κρίνοντας από τη διαφορετική πορεία των 4 για φέτος, διαφορετική πιθανότατα θα συνεχιστεί από την προσεχή Τρίτη. Ενδεικτική η διαφορά μεταβολής μεταξύ Πειραιώς (121,14%) - Alpha Bank (50,05%).

Στις 3.114,08 μονάδες ο FTSE 25, μετά από μία καλή χρονιά με «ταμείο» 38,31%, όμως επίσης με διαφορετική πορεία μετοχών/εισηγμένων της μεγάλης κατηγορίας. Και σε αυτήν ποικίλλουν τα ποσοστά ανόδου ενώ δεν λείπουν και οι αρνητικές εκπλήξεις. Και για τα χαρτιά του FTSE25 δεν αναμένεται κάτι θεαματικό στο 3ήμερο, πάντα με γνώμονα τη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Αντιθέτως, μεγαλύτερη μόχλευση είναι δυνατή κυρίως σε συγκεκριμένα mid caps, που για διάφορους λόγους επιδιώκεται η διαμόρφωση όσο το δυνατόν καλύτερων αποτιμήσεων. Περιπτώσεις ενδεικτικές, διακριτές με βάση την απόδοση των τελευταίων ημερών, το θετικό σερί αρκετών συνεδριάσεων. Το κύριο μέρος αυτής της προσπάθειας καταγράφεται σε μετοχές/εισηγμένες που βάσει της χρηματιστηριακής αξίας θα διεκδικήσουν είτε αναβάθμιση με ένταξη στον δείκτη FTSE25 είτε αλλαγή κατηγορίας, συμπεριλαμβανόμενης μετάταξης στην Κύρια Αγορά.

Εκτίμηση αναλυτών είναι πως πιθανόν να επιχειρηθεί διαμόρφωση αποτιμήσεων και στα large caps από διεκδικητές της 5ης θέσης, αλλά το κυρίως μενού το περιμένουν στις χαμηλότερες κατηγορίες, μεσαία-κατώτερη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v