Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Συνεδρίαση με το βλέμμα στο Road Show

Σε ρυθμούς... Morgan Stanley η συνεδρίαση στην Αθήνα. Οι τραπεζικές μετοχές, το σημείο αναφοράς για τους long και τα σενάρια για έναν τελευταίο ανοδικό γύρο στο έτος.

Χρηματιστήριο: Συνεδρίαση με το βλέμμα στο Road Show

Διαβουλεύσεις για παράταση της εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ-Χαμάς, σε αναμονή ανακοίνωσης οικονομικών δεικτών, στοιχείων σε Wall Street και ευρωπαϊκά, σε ρυθμό Morgan Stanley το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Προς το κλείσιμο Νοεμβρίου, με τον S&P500 με κέρδη 1% την τελευταία εβδομάδα στις 4.559,34 μονάδες, τον DAX με 0,69% στις 16.029,49 και στο ΧΑ ο Γενικός Δείκτης μετά από ήπια άνοδο 0,66% στις 1.258,73 μονάδες.

Με αυξημένες συναλλαγές για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα στο ΧΑ traders, επενδυτές κινήθηκαν πέριξ της ευρύτερης περιοχής των 1.250 μονάδων, που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τους long και βάση της προσπάθειας τους για έναν τελευταίο ανοδικό γύρο για το 2023. Ούτως ή άλλως, με θετικό πρόσημο 35,38% για τον ΓΔ, με μοχλό τον τραπεζικό κλάδο -με 65,78% για τον ΔΤΡ- και με 36,33% για τον FTSE25, η χρονιά είναι αρκούντως αποδοτική. Παραπέμποντας στην άνοδο του Νοεμβρίου 2022 -είχε ξεκινήσει από αρχές Οκτωβρίου-, που συνεχίστηκε/κάλυψε το σύνολο του Δεκεμβρίου, οι long τρέφουν προσδοκίες πως θα μπορούσαν να πετύχουν ανάλογη επίδοση.

Τα «καύσιμα» υπάρχουν, σήμερα-αύριο στο Λονδίνο θα επιβεβαιωθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον των ισχυρών ξένων funds για τον τραπεζικό κλάδο, την αιχμή της εγχώριας επιχειρηματικότητας, μένει να φανεί εάν αυτή τη φορά θα αποτυπωθεί και με εισροές κεφαλαίων. Κανόνας θέλει τα road shows να μη συνοδεύονται από ουσιαστική έκφραση επενδυτικής διάθεσης, μάλιστα συνήθως ακολουθούσε διόρθωση, θα φανεί εάν αυτή η φορά θα αποτελέσει την εξαίρεση.

Με νέα δεδομένα (κυρίως) λόγω Εθνικής, οι long προσβλέπουν σε ενεργοποίηση αγοραστών, με πρώτο ορόσημο το 2ήμερο Πέμπτης-Παρασκευής. Στη μεν συνεδρίαση της 30ής Νοεμβρίου με αφορμή το rebalancing, τη δε 1η Δεκεμβρίου λόγω της βαθμολόγησης της οικονομίας από τη Fitch, βράδυ Παρασκευής.

Δεδομένου του κλίματος στις διεθνείς αγορές -συνηγορεί υπέρ των αγοραστών, ειδικότερα εάν τα στοιχεία σε ΗΠΑ-Γερμανία/Γαλλία (Τρίτη-Τετάρτη) είναι υποστηρικτικά-, οι long θα έχουν τη δυνατότητα να ενεργήσουν υψηλότερα.

Η ευρύτερη περιοχή των 1.250 μονάδων θεωρείται «επίκεντρο»- κατ' αρχάς- βραχυπρόθεσμα σε κλείσιμο Νοεμβρίου και σε επόμενη φάση από την προσεχή Δευτέρα, ανάλογα με τις εξελίξεις στα επιχειρηματικά μέτωπα.

Κλάδος-μοχλός ο τραπεζικός, με νέο στόρι για τις τράπεζες μετά τα placements όπως το αναλύει ο Γιώργος Α. Σαββάκης, εστιάζοντας σε Alpha Bank, Εθνική. Θεωρητικά για τις τραπεζικές τα περιθώρια ανόδου είναι μεγαλύτερα από την πλειονότητα των blue chips -καθώς έρχονται από βαθύτατη διόρθωση και χειρότερες οικονομικές χρήσεις-, μακροπρόθεσμο discount που εν μέρει καλύπτεται το 2023.

Στις 1.1177,78 μονάδες το «τοπικό υψηλό» για τον ΔΤΡ, ένα από τα στοιχήματα των long το ενδεχόμενο υπέρβασης ή όχι.

Στα 6,178 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, στο 1,6645 της Eurobank, στο 1,537 της Αlpha Bank και στα 3,136 ευρώ της Πειραιώς.

Την Πέμπτη η συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+, τέταρτη μέρα υποχώρησης για τις τιμές πετρελαίου. Στα $75,11 το WTI, στις 12,46 σε χαμηλό έτους ο δείκτης CBOE/Volatility Index, αποτυπώνοντας την... απληστία των long για ανάληψη κινδύνου.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v