Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Οι κινήσεις και οι προσδοκίες για year end rally

Πώς διαμορφώνονται τα δεδομένα οδεύοντας προς το κλείσιμο του Νοεμβρίου. Οι κρίσιμες ανακοινώσεις της εβδομάδας σε διεθνές επίπεδο και η τεχνική εικόνα της εγχώριας αγοράς.

Χρηματιστήριο: Οι κινήσεις και οι προσδοκίες για year end rally

Τελευταία εβδομάδα Νοεμβρίου με προετοιμασίες (και) των επενδυτών για το παραδοσιακό year end rally. Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, η Black Friday με μικτά πρόσημα στην Wall Street ενισχύουν την θέση των long που θα επιχειρήσουν να κάνουν θετικό "ταμείο" για το 2023.

Στα διεθνή, η ανακοίνωση την Τρίτη στοιχείων για την Καταναλωτική Εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ -την Τρίτη- και των δεικτών πληθωρισμού στην Γερμανία, Γαλλία - την Τετάρτη- θα διαμορφώσουν την στάση των επενδυτών καθώς θα "κλείνουν" τον Νοέμβριο.

Για τις ΗΠΑ θα προσμετρηθούν και τα στοιχεία του "εκπτωτικού 4ημέρου", εντυπωσιακά ομολογουμένως τα στοιχεία για ρεκόρ αγορών την Ημέρα των Ευχαριστιών, στα 5,5 δισ. δολάρια οι on line σύμφωνα με την Λία Δεληγιάννη.

Για την Ευρώπη ο πληθωρισμός θα "μετρήσει" εν όψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ (14 Δεκεμβρίου) τελευταίας για το 2023, με την Συνεδρίαση της Αθήνας να αποτελεί καμπή-σημείο αναφοράς στην ιστορικών διαστάσεων αύξηση επιτοκίων στην Ευρώπη.

Για το Χρηματιστήριο Αθηνών, με μικρό μεν θετικό πρόσημο το "κλείσιμο" της τελευταίας εβδομάδας πλην όμως με ισχυρή προστιθέμενη αξία για τη συνέχεια, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο μεσομακροπρόθεσμα. Το θεαματικό αποτέλεσμα της διάθεσης του 22% της Εθνικής -από το ΤΧΣ- αποτελεί, κατά γενική εκτίμηση, την παρακαταθήκη στην διαδικασία επαναφοράς της ίδιας της τράπεζας αλλά και του κλάδου, όπως ευρύτερα της χρηματιστηριακής αγοράς.

Στα 5,651 δισ. η αποτίμηση της Εθνικής, στα 6,186 δισ. της Eurobank στην 3η και 2η θέση αντίστοιχα της σχετικής κατάταξης, πειστική ένδειξη πως ο κλάδος επιστρέφει και πολύ δύσκολα δεν θα ξανά βρεθεί σε κορυφαία θέση το 2024.

Στο νέο στόρυ για τις τραπεζικές μετοχές έχει αναφερθεί από νωρίς ο Γιώργος Α. Σαββάκης, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όπως θα επιβεβαιωθεί στο επενδυτικό 2ήμερο της Morgan Stanley στο Λονδίνο, αύριο Δευτέρα-μεθαύριο Τρίτη. Διευρυμένου ενδιαφέροντος "μετά το placement" , προεξοφλείται πως θα συγκεντρώσει την ουσιαστική προσοχή των πανίσχυρων funds, που κρίνοντας από την Εθνική δεν είναι-πλέον- τα hedge funds αλλά τα πιο επενδυτικά, μακροπρόθεσμα και αυτά που επενδύουν σε "αναπτυγμένες αγορές" που εστιάζουν στον κλάδο.

Από τις 1.258,73 (0,66%) ο Γενικός Δείκτης, από τις 1.061,89 (0,20%) ο Δείκτης Τραπεζών με μεταβολή 65% για το 2023- πρωταθλητής απόδοσης για φέτος- με τις προβλέψεις των επενδυτικών οίκων να παραπέμπουν σε συνέχιση της διαδικασίας επαναφοράς. Από τις 3.069,56 (0,69%) ο FTSE 25 με απόδοση 65% για το 2023, απόρροια της θετικής πορείας πολλών εισηγμένων- σύμφωνα με τα οικονομικά μεγέθη τρίτου 3μηνου/9μηνου- στην πλειονότητα τους οι 37 που συμμετέχουν στο road show του Λονδίνου έχουν το δικό τους στόρυ για να προσελκύσουν και νέα επενδυτικά κεφάλαια.

Πέραν των τραπεζικών οι συναντήσεις που έχουν κλειστεί για τις 33 (μη τραπεζικές) έχουν προετοιμάσει -ήδη- θετικά το κλίμα. Θα επικοινωνηθεί προς τους ξένους αύριο πρωϊ από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη- προφανώς ο Πρωθυπουργός έχει και περισσότερα και ουσιαστικότερα να αναφερθεί στο διεθνές ακροατήριο. Οι επενδύσεις στην κορυφή της ατζέντας Μητσοτάκη στο Λονδίνο, σημείωνε το πρωϊ ο Φίλιππος Πανταζής.

Θετικό το κλίμα ευρύτερα για τα ελληνικά assets, ήταν η ψήφος εμπιστοσύνης της Societe Generale στα ελληνικά ομόλογα (24/11) αρχές Νοεμβρίου ήταν η JPMC που είχε ξανά ανοίξει θέσεις/long στο ελληνικό χρέος. Την Τετάρτη ακόμη μία προγραμματισμένη έκδοση του ΟΔΔΗΧ (έντοκα 6μηνης διάρκειας) μόλις δύο 24ωρα πριν την βαθμολόγηση από την Fitch.

Προφανή τα οφέλη -βραχυπρόθεσμα και μεσομακροπρόθεσμα- από μία ενδεχόμενη απόδοση της επενδυτικής βαθμίδας και από αυτόν τον οίκο αξιολόγησης με ότι αυτό θα μπορεί να σημαίνει κατ' αρχήν για το υπόλοιπο του έτους, κυρίως όμως εν όψει ενός 2024 που προμηνύεται μεστό εξελίξεων.

Οικονομικά αποτελέσματα, επιχειρηματικές διεργασίες και εξελίξεις παράμετροι διαμόρφωσης της στάσης traders και επενδυτών, όπως άλλωστε συμβαίνει το τελευταίο διάστημα. Ενθαρρυντικό το ότι δεν περιορίζονται στους ομίλους του FTSE 25 καθώς αφορούν πολλές από ευρύτερο μέρος της αγοράς, με αρκετά mid caps να πληρούν προϋποθέσεις για αναβάθμιση και small caps περιπτώσεις ενδιαφέρουσες με προοπτική μεγέθυνσης.

Τεχνικά όπως, "μετρά" ο Μάνος Χατζηδάκης ο Γενικός Δείκτης κράτησε τα κεκτημένα και έδειξε διάθεση για κίνηση σε υψηλότερα επίπεδα τιμών. Η αύξηση των συναλλαγών είναι μια συνθήκη που μπορεί να ξαναβάλει το Γενικό Δείκτη σε τροχιά προσέγγισης των υψηλών του 2023.

Η διαφυγή από την αντίσταση των 1.300 μονάδων δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση, η μεγάλη συσσώρευση που έχει προηγηθεί τον Ιούλιο και τον Αύγουστο θα απαιτήσουν σταθεροποίηση των συναλλαγών πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ. Παρόλα αυτά οι 1.250 μονάδες δείχνουν ότι θα είναι το επόμενο πλατύσκαλο ανόδου, το χτίσιμο και η δομή της ανόδου δείχνει ότι οι αγοραστές έχουν τον έλεγχο της αγοράς και η κάθε κίνηση γίνεται μετά από σβήσιμο των τζίρων. Οι ταλαντωτές έχουν ακόμα δρόμο ως τις υπερτιμημένες ζώνες τιμών, τα σήματα αγορών είναι σε ισχύ και η κίνηση από τα χαμηλά Οκτωβρίου έχει διαμορφώσει ένα κανάλι τάσης στο οποίο η στήριξη βρίσκεται κοντά στις 1.240 μονάδες. Το τέλος του μήνα ενδεχομένως να δώσει αφορμές ανοδικής δράσης καθώς τα προγραμματισμένα γεγονότα στην τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου αναμένεται να διατηρήσουν το ενδιαφέρον της αγοράς σε υψηλά επίπεδα.

Στα 162,5 εκατ. η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών, στην συνεδρίαση της Πέμπτης (30/11) προεξοφλείται πως θα είναι πολλαπλάσια λόγω του rebalancing της Morgan Stanley, με την Εθνική στο επίκεντρο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v