Χρηματιστήριο: Συνεδρίαση Black Friday σε… τζίρο

Μόλις 64 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές στη συνεδρίαση. Ρευστοποιήσεις σε Quest, Jumbo, Helleniq Energy, ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Ανοδικά Cenergy, ΟΤΕ. Η εικόνα σε μεσαία-μικρή κεφαλαιοποίηση.

Χρηματιστήριο: Συνεδρίαση Black Friday σε… τζίρο

Ακόμα μία συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από την περιστροφική κίνηση του Γενικού Δείκτη πέριξ του τεχνικού ορίου των 1260 μονάδων, με τους αντισυμβαλλόμενους να δείχνουν επιφυλακτικοί, στο να αναλάβουν περισσότερες πρωτοβουλίες και με το ενδιαφέρον να περιορίζεται στις κινήσεις επιμέρους μετοχών, από όλο το εύρος του ταμπλώ.

Και η σημερινή συνεδρίαση ήλθε να επιβεβαιώσει ότι οι αγοραστές “έχουν τραβήξει το πόδι από το γκάζι”, όσον αφορά τον Βαρύδεικτο Τραπεζικό κλάδο, ενώ μετρημένες ήταν οι πρωτοβουλίες των “buyers” στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips.

Με οριακές μεταβολές και οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, λόγω και της σημερινής ημιαργίας στην Wall Street (Black Friday), με τους ενεργούς επενδυτές να προσπαθούν να τιμολογήσουν τις τελευταίες δηλώσεις Λαγκάρντ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται τώρα σε ένα σημείο όπου μπορεί να σταματήσει και να αξιολογήσει τον αντίκτυπο της σύσφιξής της”, σύμφωνα με την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ίσως αξίζει αυξημένης προσοχής η αρνητική καθαρή θέση που άνοιξε για τον τίτλο της ΕΤΕ, στην Αγορά Παραγώγων, μετά από πολύ καιρό.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Επ. Κεφαλαιαγοράς, η QUBE RESEARCH & TECHNOLOGIES LIMITED, άνοιξε αρνητική καθαρή θέση 0,52%, στην Εθνική, στις 21/11 και η οποία μειώθηκε στο 0,46% στις 22/11/2023.

Από εκεί και πέρα και σήμερα o τζίρος παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα (ο χαμηλότερος των τελευταίων 12 συνεδριάσεων) και τα σημαντικά ερωτήματα που απασχολούν τους traders είναι αν ο Δείκτης έχει την δυναμική να κινηθεί σημαντικά ψηλότερα των 1260 μονάδων και να προσεγγίσει την επόμενη αντίσταση των 1290 – 1300 μονάδων και πως θα κινηθεί η συναλλακτική δραστηριότητα μετά την λήξη του τρέχοντος μήνα, όταν και θα κλείσουν βιβλία και οι τελευταία Ξένοι Διαχειριστές.

Με μικτές διαθέσεις κινούνται οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα στο 4,94% αναρριχάται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,48% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,809% κινείται η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Μένοντας στα Κρατικά “χαρτιά”, την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 625 εκατ. ευρώ, λήξεως 31 Μαΐου 2024.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1262,42 (+0,15%) και 1251,5 μονάδων (-0,72%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1259,00 (-0,12%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1258,73 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,14%.

Ο τζίρος στα 64,2 εκατ., από τα οποία τα 4,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΟΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ, ΕΤΕ, ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ, ΕΠΣΙΛ, ΟΤΕ), ενώ ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 31% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 64,2 εκατ., τα 54,4 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, η οποία αποδείχθηκε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική, δίνοντας στον Γενικό Δείκτη εβδομαδιαία κέρδη 0,66%. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε κέρδη 0,2%.

Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ καταγράφει κέρδη 35,38% και ο ΔΤΡ κέρδη 65,78%.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Συσσώρευσης συνέχεια χωρίς νέα δεδομένα, με την Αγορά να κάνει προσπάθεια να κατοχυρώσει το 1260 σε κλείσιμο. Στο Intraday το ‘stop’ ανέβηκε στο 1242 σε κλείσιμο ώρας, με το 1249 κοντινή στήριξη. Αντίστοιχα στον ftse25 το ‘intraday stop’ ανέβηκε στο 3031 σε κλείσιμο ώρας. Μία κατοχύρωση του 3075 μπορεί να δώσει συνέχιση. Ο τζίρος σε αισθητά χαμηλά επίπεδα, με την ρευστότητα παρόλα αυτά να είναι δεδομένη. Και πάλι ο Τραπεζικός έχει το καλύτερο τεχνικό στήσιμο. Μία κατοχύρωση του 1062, μπορεί να σώσει συνέχιση της κίνησης προς το 1120. Το ‘stop’ πλέον στο intraday στο 1039 σε κλείσιμο ώρας. Ζεσταίνεται ο κλάδος της Πληροφορικής. Προφανώς πάνε για κλεισίματα έτους μετά από μία ακόμα εξαιρετική χρονιά αποδόσεων. Κάτω από τα 70 εκατ. ο τζίρος, με την Αγορά να συνεχίζει να πολιορκεί το 1260 επίπεδο διορθώνοντας, όπως εικάσαμε, με χρόνο και όχι με τιμές. Φυσικά στην συσσώρευση βρήκαν αρκετοί τίτλοι τον τρόπο να δώσουν κινήσεις”, σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι επενδυτές συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν μια σειρά από ‘αντικρουόμενες δυνάμεις’, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών προοπτικών και των ρυθμίσεων της νομισματικής πολιτικής”, σύμφωνα με την Eurobank Equities.

Μια υποτονική συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές κάνουν ένα διάλειμμα αναμένοντας τα στοιχεία της Black Friday. Σημειώστε επίσης ότι την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο το Road Show (Δευτέρα και Τρίτη). Ο Νοέμβριος τελειώνει με την αναπροσαρμογή της MSCI στο κλείσιμο της συνεδρίασης της Τρίτης, ενώ την επόμενη Παρασκευή η Fitch αναμένεται να ανακοινώσει την ετυμηγορία της για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας. Έτσι, πολλά γεγονότα θα ακολουθήσουν διατηρώντας τη ροή ειδήσεων και το ενδιαφέρον στην Εγχώρια Αγορά”, όπως αναφέρει η Beta Sec.

Η ημιαργία στις Αγορές των ΗΠΑ, επηρέασε πάλι τις συναλλαγές και στο Χ.Α. με την αναμέτρηση με την περιοχή των 1264 - 1270 μονάδων να είναι σε πλήρη εξέλιξη”, σημειώνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Στο γεωπολιτικό πεδίο, η προσωρινή κατάπαυση του πυρός, αν και καλοδεχούμενη, δεν θα επηρεάσει τις Αγορές. Στο επίκεντρο βρίσκονται σταθερά μάκρο και εταιρικά αποτελέσματα. Στο εσωτερικό τα αποτελέσματα της ΓΕΚΤΕΡΝΑ κινήθηκαν σε θετική τροχιά στο Γ΄ τρίμηνο εξαιρουμένων των EBITDA από την Ενέργεια που ήταν αναμενόμενο να υποχωρήσουν, με αποτέλεσμα η λειτουργική κερδοφορία του εν λόγω τριμήνου να διαμορφωθεί στα 146,1 εκατ. ευρώ. Ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου ανήλθε στα 1,63 δισ. ευρώ εκ των οποίων, ωστόσο, τα 1,51 δισ. προέρχονται από τον τομέα των Παραχωρήσεων και των ΑΠΕ. Ο ΓΔΧΑ έχει τις δυνάμεις να κινηθεί προς την περιοχή των 1290 μονάδων αν το επιτρέψουν και οι συνθήκες”, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Depolas Investment Services.

Ιδιαίτερα πλούσια σε νέα η εβδομάδα, καθώς σε εγχώριο επίπεδο, η κατάρτιση του πρώτου προϋπολογισμού μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας προβλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2023 και 2,9% το 2024, μείωση του εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή από 4,1% για το 2023, σε 2,6% για το 2024, αύξηση των επενδύσεων κατά 7,1% κατά το τρέχον έτος και 15,1% το 2024 και μείωση της ανεργίας από 11,2% το 2023, σε 10,6% το 2024, όπως σημειώνει η Merit Sec.

Τα ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα από Motor Oil, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ και η επιτυχία έκδοσης του νέου senior preferred ομολόγου της Eurobank, με το τελικό επιτόκιο στο 5,875%, αρκετά χαμηλότερα από το αρχικό επιτόκιο το οποίο είχε διαμορφωθεί στο 6,25%, καθώς και οι προβλέψεις από την Morgan Stanley ότι “η Ελληνική Οικονομία θα καταγράψει ανάπτυξη 2,3% φέτος, όπως και το 2024 και 2,4% το 2025, ρυθμοί πολύ καλύτεροι συγκριτικά με αυτούς της Ευρωζώνης” δημιουργούν και συντηρούν ένα αισιόδοξο κλίμα.

Τώρα σε διεθνές επίπεδο τα νέα προκαλούν προβληματισμό, καθώς στην Ευρωζώνη το Νοέμβριο η επιχειρηματική δραστηριότητα συνέχισε να συρρικνώνεται, με τον σύνθετο δείκτη PMI να διαμορφώνεται στις 47,1 μονάδες, κοντά στο χαμηλό σχεδόν τριών ετών του Οκτωβρίου στις 46,5 μονάδες και κυρίως παραμένοντας κάτω από το επίπεδο του 50 το οποίο δείχνει συρρίκνωση της δραστηριότητας και όχι επέκταση.

Το γεγονός ότι το ΑΕΠ της Γερμανίας για το τρίτο τρίμηνο του 2023, σε ετήσια βάση, μειώθηκε -0,4%, έναντι εκτιμήσεων -0,3% εντείνει τις ανησυχίες για ύφεση στη Ευρωζώνη, ενώ τα πιο πρόσφατα πρακτικά ΕΚΤ έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι θα πρέπει να είναι έτοιμοι να επιστρέψουν σε αυξήσεις των επιτοκίων αν χρειαστεί. Δημιουργείται επομένως ένα εύθραυστο περιβάλλον, με την ΕΚΤ να ακολουθεί την FED ως προς την λήψη αποφάσεων βάσει data-driven γεγονότων.

Τεχνικά οι επόμενες στηρίξεις για τον Γενικό Δείκτη εντοπίζονται στις 1219 και 1111 μονάδες, ενώ οι επόμενες αντιστάσεις στις 1263 και 1345 μονάδες.

Την Τετάρτη 29/11 θα ανακοινωθούν στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη, οικονομικό και επιχειρηματικό κλίμα στην Ευρωζώνη, τον πληθωρισμό στη Γερμανία και το ΑΕΠ τρίτου τριμήνου στις Η.Π.Α. Την Πέμπτη 30/11 αναμένονται οι λιανικές πωλήσεις στην Γερμανία, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός και η ανεργία στη Ευρωζώνη, ενώ στις Η.Π.Α ο δείκτης τιμών βασικών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, στον οποίο δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα η FED για την πορεία του πληθωρισμού και την Παρασκευή 30/11 o ISM βιομηχανικός PMI για τις Η.ΠΑ. Ταυτόχρονα την Πέμπτη είναι η ημερομηνία rebalancing, λόγω αναδιάρθρωσης δεικτών MSCI

Οι σημαντικές ανακοινώσεις από το εξωτερικό θα καθορίσουν την τάση της Αγοράς την επόμενη εβδομάδα. Τα αποτελέσματα εννεαμήνου δείχνουν ότι σε αρκετές Εταιρείες οι αποτιμήσεις είναι ελκυστικές και το μακροοικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα είναι θετικό. Τα παραπάνω στοιχεία εκτιμούμε ότι θα προκαλέσουν ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον από Θεσμικούς επενδυτές στα επερχόμενα road shows στο εξωτερικό.

Ωστόσο, μία συσσώρευση είναι αρκετή πιθανή στα τρέχοντα επίπεδα, αν οι μακροοικονομικές ανακοινώσεις του εξωτερικού δεν ικανοποιήσουν τις Αγορές”, τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.

Η Εθνική Τράπεζα άλλαξε για τα καλά το χρηματιστηριακό κλίμα, επισκίασε κάθε εξέλιξη από το εξωτερικό και έδωσε τεράστια αυτοπεποίθηση στην Αγορά μετά την ολοκλήρωση της διάθεσης των μετοχών του ΤΧΣ, όπως εκτιμά ο Μάνος Χατζηδάκης.

Για πρώτη φορά μετά από καιρό οι επενδυτές είχαν την δυνατότητα να καταγράψουν άμεσα μια σπουδαία απόδοση, επαναπροσδιορίζοντας την αντίληψη που είχαν για τον Ελληνικό Τραπεζικό κλάδο.

Η συμπεριφορά της μετοχής, μετά την έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών, ήταν άκρως εντυπωσιακή, καθώς η διακύμανση ήταν περιορισμένη, η προσφορά απορροφήθηκε με άνεση και η ρευστότητα από τις “κερδισμένες θέσεις”, έδειξε διατεθειμένη να εξετάσει και περιπτώσεις Εταιρειών που ενδεχομένως να έχουν υψηλότερο προφίλ ρίσκου.

Όπως και να έχει, η διαδικασία και το αποτέλεσμα των συναλλαγών της Εθνικής Τράπεζας άλλαξε το τοπίο προς το θετικότερο και “άνοιξε την όρεξη” για τα επόμενα εγχειρήματα πώλησης μετοχών.

Για την ίδια την Εθνική Τράπεζα ήταν “μια ψήφος εμπιστοσύνης” και μια παρακαταθήκη που θα λειτουργήσει καταλυτικά για την μετέπειτα πορεία της: Με αφετηρία το placement των μετοχών, η Εθνική Τράπεζα θα διεκδικήσει σύντομα την θέση που της αξίζει στο ταμπλώ του Χ.Α., αντανακλώντας την μεγάλη προσπάθεια εξυγίανσης που έχει γίνει μετά το 2015, καθώς και τα εξαιρετικά αποτελέσματά της.

Για το ΧΑ είναι ενδεχομένως το καλύτερο κλείσιμο σε μια χρονιά που έδειχνε να φυλλοροεί μετά το Σεπτέμβριο, ελλείψει χρηματιστηριακής δράσης.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης κράτησε τα κεκτημένα και έδειξε διάθεση για κίνηση σε υψηλότερα επίπεδα τιμών. Η αύξηση των συναλλαγών είναι μια συνθήκη που μπορεί να ξαναβάλει το Γενικό Δείκτη σε τροχιά προσέγγισης των υψηλών του 2023.

Η διαφυγή από την αντίσταση των 1300 μονάδων δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση, η μεγάλη συσσώρευση που έχει προηγηθεί τον Ιούλιο και τον Αύγουστο θα απαιτήσουν σταθεροποίηση των συναλλαγών πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ. Παρόλα αυτά οι 1250 μονάδες δείχνουν ότι θα είναι το επόμενο “πλατύσκαλο” ανόδου, το χτίσιμο και η δομή της ανόδου δείχνει ότι οι αγοραστές έχουν τον έλεγχο της Αγοράς και η κάθε κίνηση γίνεται μετά από σβήσιμο των τζίρων.

Οι ταλαντωτές έχουν ακόμα δρόμο ως τις υπερτιμημένες ζώνες τιμών, τα σήματα αγορών είναι σε ισχύ και η κίνηση από τα χαμηλά Οκτωβρίου έχει διαμορφώσει ένα κανάλι τάσης, στο οποίο η στήριξη βρίσκεται κοντά στις 1240 μονάδες.

Το τέλος του μήνα ενδεχομένως να δώσει αφορμές ανοδικής δράσης, καθώς τα προγραμματισμένα γεγονότα στην τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου αναμένεται να διατηρήσουν το ενδιαφέρον της Αγοράς σε υψηλά επίπεδα.

Την Δευτέρα και την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί το roadshow της Morgan Stanley στο Λονδίνο, με παρουσία του ΠΘ και με συμμετοχή 37 Εισηγμένων Εταιρειών.

Την ίδια ημέρα η Τράπεζα της Ελλάδος θα ανακοινώσει τα στοιχεία καταθέσεων και δανείων για το μήνα Οκτώβριο.

Την Πέμπτη θα λάβουν χώρα οι αναδιαρθρώσεις των δεικτών του MSCI με την μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Την ερχόμενη Παρασκευή το βράδυ η Fitch αναμένεται να ανακοινώσει την “ετυμηγορία” της για το Ελληνικό αξιόχρεο, με το ενδιαφέρον να μην εστιάζεται τόσο στην πιθανή ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, αλλά στην προοπτική που θα συνοδεύει την αξιολόγησή της.

Σε μίκρο-επίπεδο οι μετοχές των SPVs Sunrise και PhoenixVega θα διαπραγματεύονται στην προσεχή Τετάρτη χωρίς το μέρισμα των 0,0588 και 0,0144 ευρώ ανά μετοχή, αντίστοιχα. Μέρισμα κόβουν και οι CNL Capital και Πλαστικά Θράκης την προσεχή Τετάρτη 30/11 ύψους 0,25 και 0,0685 ευρώ/μετοχή, αντίστοιχα.

Στο εξωτερικό ξεχωρίζουν την ερχόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις για την καταναλωτική εμπιστοσύνη (ΗΠΑ – Τρίτη 28/11) στοιχείο το οποίο θα συνεκτιμηθεί και με το τζίρο στο εκπτωτικό τετραήμερο στην Λιανική, καθώς και οι δείκτες πληθωρισμού Νοεμβρίου σε Γερμανία και Γαλλία την Τετάρτη 29/11.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της Αγοράς, αναμένεται αποκλιμάκωση στον ετήσιο ρυθμό (3,6% από 3,8% στην Γερμανία και 3,7% από 4% στην Γαλλία) γεγονός που θα είναι σημείο αναφοράς στην προσεχή συνεδρίαση της ΕΚΤ για την νομισματική πολιτική στις 14 Δεκεμβρίου”, σημειώνει ο κ. Χατζηδάκης (υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης Beta Sec.).

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (9,4), ακολουθούμενη από Eurobank (6,2), Εθνική (5,7), ΟΤΕ (5,5), ΟΠΑΠ (5,4), Μυτιληναίο (5,2), ΔΕΗ (4), Πειραιώς (3,9), Alpha Bank (3,6), Jumbo (3,4), Motor Oil (2,6), Ελ. Πετρέλαια (2,4), ΤΕΝΕΡΓ (1,8), TITC (1,5), BIO (1,4) και ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,4 δισ. ευρώ).

Από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Εθνικής (-0,96%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Alpha Bank (+0,46%), Eurobank (+0,88%) και Πειραιώς (-0,44%).

Μεταξύ 1053,00 (-0,86%) και 1063,02 μονάδων (+0,08%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1060,51 (-0,16%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1061,89 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,03%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα εισόδου, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 933 μονάδων, με ενδιάμεση στήριξη στις 945 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και επόμενη στις 924 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1083 και 1117 μονάδες.

Δεν είναι εντυπωσιακά καλύτερη η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου με θετική μεταβολή διαφοροποιήθηκαν οι ΔΕΗ (+0,48%), ΜΟΗ (+0,76%), ΟΤΕ (+0,85%), ΤΕΝΕΡΓ (+0,40%) και CENER (+1,46%). Αμετάβλητη η μετοχή της ΑΡΑΙΓ.

Δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο η μετοχή της Quest (-2,82%), που συμπλήρωσε πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Το ημερήσιο “stop long” στα 4,98 ευρώ και η πρώτη σημαντική αντίσταση στα 5,63 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Τρεις ήπια ανοδικές συνεδριάσεις, συμπλήρωσε ο τίτλος της Cenergy (+1,46%). Η επόμενη αντίσταση στα 7,40 ευρώ και οι στηρίξεις στα 5,68 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 5,62 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Χρονιά - ρεκόρ χαρακτήρισε το 2023 ο πρόεδρος της Αεροπορίας Αιγαίου (0%), Ευτύχιος Βασιλάκης, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές για τα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου της Εταιρείας, σημειώνοντας ότι με την αποπληρωμή των warrants, οι μέτοχοι της Εταιρείας, μετά από 4 χρόνια, θα λάβουν μέρισμα. Κέρδη προ φόρων 200 - 215 εκατ. ευρώ εκτίμησε ο κ. Βασιλάκης για το 2023 και τα EBITDA θα ανέλθουν στα 400 - 450 εκατ. ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΔΟΜΙΚ (+311,11%) ακολουθούμενη από ΜΙΓ (+199,62%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+159,05%), ΚΛΜ (+150,98%), ΜΟΝΤΑ (+140,8%), ΓΚΜΕΖΖ (+142,39%), ΙΝΚΑΤ (+138,36%), CENER (+130,13%), ΕΚΤΕΡ (+122,73%), ΑΡΑΙΓ (+119,28%) και ΠΕΙΡ (+118,08%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Από σήμερα, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι 42.614 νέες (ΚΟ) μετοχές της Alpha Trust Ανδρομέδα Α.Ε.Ε.Χ. (-2,14%), οι οποίες προέκυψαν από την άσκηση δικαιώματος επανεπένδυσης μερίσματος, από 51 μετόχους συνολικά, με τιμή διάθεσης μετοχής €6,53. Το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της Εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 3576883.

Βγήκε μικρό “bid” στην Reds (+5,29%).

Επιστροφή αγοραστών σε ΑΔΜΗΕ (+1,44%) και BriQ (+1,05%).

Τρίτη μέρα πιέσεων στην ΦΡΙΓΟ (-9,43% και σήμερα με μεγάλο ανεκτέλεστο προς πώληση).

Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 8/11 για Epsilon Net (+1,15%).

Σε νέο ιστορικό υψηλό έκλεισε η Optima Bank (+2,50%), στον απόηχο της έκθεσης της Alpha Finance.

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΚΤΗΛΑ (+3,91%), ΒΟΣΥΣ (+5,31%), ΙΝΛΙΦ (+1,62%), ΑΒΕ (+1,56%), ΑΤΕΚ (+9,27%), ΜΟΝΤΑ (+3,97%) και ΛΟΥΛΗ (+1,85%).

Δεν ολοκληρώθηκαν οι εκποιήσεις μετοχών στην MIG (-2,06%).

Σε υψηλά διμήνου Profile (+5,79%, με αυξημένες συναλλαγές) και ΟΛΠ (+0,22%, με μονοψήφιο p/e και αρνητικό καθαρό δανεισμό από τα αποτελέσματα εννεαμήνου, αλλά συνεχίζει να βγαίνει προσφορά).

Σε υψηλά 163 μηνών η ΚΛΜ (+6,64%), σε υψηλά 169 μηνών η Ιντρακόμ (+2,09%), σε υψηλά 270 μηνών η ΕΚΤΕΡ (+2,08%).

Συνεχίζεται η κινητικότητα στα ΜΕΖΖ, καθώς πλησιάζουν οι αποκοπές επιστροφής κεφαλαίου.

Σε υψηλά 28 μηνών η Κρι Κρι (+4,42%), καθώς τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε έτυχαν θετικής υποδοχής.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1196 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1195 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1175 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 1260 - 1270, 1282, 1326 και 1350 - 1366 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 2898 μονάδων. Η ενδιάμεση στήριξη στις 2907 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενη 2858 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3100 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, με μικτές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street (ημιαργία).

Περιμένει την Σύνοδο του ΟΠΕΚ+ το Πετρέλαιο, προς το 1,0933 αντιδρά το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Θέλει να επιστρέψει πάνω από τα $2000 ο Χρυσός, προς τα $2435 αντιδρά το Ασήμι.

Πάνω από τα $37750 το Bitcoin, προς τα $2095 κινείται το Ethereum.

Η πτώση των δαπανών των Νοικοκυριών οδήγησε τη συρρίκνωση της Γερμανικής Οικονομίας το τρίτο τρίμηνο. Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,1% τους τρεις μήνες έως τον Σεπτέμβριο, ανέφερε η Destatis, επιβεβαιώνοντας μια αρχική μέτρηση.

Το επιχειρηματικό κλίμα βελτιώθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Νοέμβριο στη Γερμανία. Το Ινστιτούτο Ifo ανέφερε ότι ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος διαμορφώθηκε στις 87,3 μονάδες, έναντι πρόβλεψης των αναλυτών για 87,5.

“Οι επενδυτές στράφηκαν στις μετοχές τις δύο τελευταίες εβδομάδες, με τις εισροές να είναι οι μεγαλύτερες των τελευταίων δύο ετών περίπου”, σύμφωνα με την Bank of America. Ειδικότερα, οι εισροές στα funds μετοχών ανήλθαν περίπου στα $40 δισ. τις δύο εβδομάδες που ολοκληρώθηκαν στις 21 Νοεμβρίου.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,1 δισ., στα 86,3 δισ. ευρώ.

Η “ματιά” της Société Générale στα Ελληνικά ομόλογα είναι αισιόδοξη. Το trade που προτείνει είναι άνοιγμα “long” θέσεων στα Ελληνικά δεκαετή ομόλογα και αντίστοιχη “short” θέση στα ιταλικά δεκαετή ομόλογα.

Σύσταση “αγοράς” και τιμή - στόχο στα €9,10 ανά μετοχή, δίνει η Alpha Finance για την Optima Bank σε νέα της έκθεση.

H Edison εκτιμά την αξία της HelleniQ Energy στα €9,7 ανά μετοχή, σημειώνοντας ότι η μετοχή είναι διαπραγματεύσιμη με έκπτωση 41% σε σχέση με Ομοειδείς Εταιρείες στη Νότια Ευρώπη, ως προς τον πολλαπλασιαστή κερδών (P/E) για το 2025.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μαρίας Μόσχου, “μέσα στον Δεκέμβριο αναμένεται να ολοκληρωθεί και κατατεθεί στη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το ενημερωτικό δελτίο για το retail ομόλογο της Intralot, ύψους 130 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για την δεύτερη κίνηση αναδιάρθρωσης των δανειακών υποχρεώσεων της Εταιρείας, μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 135 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο. Θα ακολουθήσει και η τρίτη κίνηση για την σύναψη κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου, όπου η Διοίκηση της Εταιρείας βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με πέντε Τράπεζες”.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΤΕ, ΕΕΕ, ΕΛΠΕ, ΚΟΥΕΣ, ΜΠΕΛΑ, TITC. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Motor Oil, Cenergy και στο χαμηλό οι Quest, ΟΠΑΠ.

Απλά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 55 ανοδικούς τίτλους, έναντι 69 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 2%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση ελεγχόμενης διόρθωσης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν μικρή αύξηση στο συμβόλαιο του δείκτη και νεότερη υποχώρηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (7.735 συμβόλαια).

Στα 3.299 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.358 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 1.699 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.699 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 103 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 103 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 578, 574 για τον Δεκέμβριο και 4 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.068), κινήθηκε μεταξύ 3.050 και 3.070 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.077).

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.108,75).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (747), Πειραιώς (880), Εθνική (548), ΔΕΗ (248), Alpha Bank (3.517), Ιντρακάτ (218), Ιντρακόμ (367), Αεροπορία Αιγαίου (601).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 195.804, Πειραιώς 73.156, Eurobank 31.852, Εθνική 31.285, ΔΕΗ 25.664, ΑΔΜΗΕ 25.302, Τέρνα Ενεργειακή 15.318.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 57.279.561 τεμ., (από 57.279.561 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.120.033 τεμ. (34.120.033), ΟΠΑΠ 1.578.581 τεμ. (1.578.581), Εθνική  25.339.456 τεμ. (17.768.359), ΟΤΕ 1.495.482 τεμ. (1.495.482), Πειραιώς  1.099.996 τεμ. (1.124.005).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                                  Name of Issuer                NSP            Date

    
    

QUBE RESEARCH & TECHNOLOGIES LIMITED

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,46%

 2023-11-22

 

 

NSPNet Short Position

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v