Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Οι τραπεζικές μετοχές δίνουν τον τόνο

Οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της Alpha Bank και οι προσδοκίες για Εθνική καθορίζουν την τάση. Στηρίξεις και αντιστάσεις για τους βασικούς δείκτες. Τα επόμενα ορόσημα.

Χρηματιστήριο: Οι τραπεζικές μετοχές δίνουν τον τόνο

Aπό τις 4.412,24 μονάδες και με άνοδο 1,31% την τελευταία εβδομάδα ξεκινά για τον S&P500 η επόμενη.
Από τις 34.283,10 (1,15%) για τον DIJA με αποκλιμάκωση του ρίσκου στις άλλες αγορές (ομολόγων, πετρελαίου, ισοτιμιών κ.α. ) η συνέχεια θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό και από την ανακοίνωση του πληθωρισμού Οκτωβρίου στις ΗΠΑ, μεθαύριο Τρίτη.

Οι δηλώσεις Πάουελ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων αυξήσεων στα επιτόκια, ήταν η αφορμή για την διόρθωση στην Wall Street μετά από ένα θεαματικό ανοδικό σερί, εξέλιξη σε συγκυρία που ο πληθωρισμός παραμένει αρκετά πάνω από τον στόχο της Fed.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών- που θεωρείται σημείο αναφοράς για την FOMC- υποχωρεί μεν σε ετήσιο ρυθμό 3,7% (από 5,3% τον Φεβρουάριο 2022) πλην όμως η διαδικασία για τη βιώσιμη μείωση του πληθωρισμού στο 2% έχει πολύ δρόμο μπροστά της σημείωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Fed. Για αυτό ημέρα ορόσημο η Τρίτη (14/11) με τα futures του S&P500 να παραπέμπουν υψηλότερα. Στα υπόψη και η υποβάθμιση των προοπτικών της οικονομίας των ΗΠΑ από τον οίκο Moody's.

Με θετικό πρόσημο (0,30%) η προηγούμενη εβδομάδα και για τον DAX, σε αντίθετη φορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών και για τους 4 βασικούς.

Από τις 1.203,08 με διόρθωση 1,29% για τον Γενικό Δείκτη, με σημαντικές απώλειες τόσο για τα τραπεζικά όσο για την πλειονότητα των blue chips με συνέπεια ο μεν Δείκτης Τραπεζών να διαμορφωθεί 2,60% χαμηλότερα στις 950,13 μονάδες ο δε FTSE25 με μείον 2,04% στις 2.950,53 μονάδες.

Οριακά χαμηλότερα (-0,10%) στις 1.998,26 ο FTMidCap.

Με 71,3 εκατ. μέσο ημερήσιο τζίρο, μειωμένο για δεύτερη σερί εβδομάδα συνέπεια των σταθερών εκροών από την πλευρά κυρίως διαχειριστών ξένων χαρτοφυλακίων. Ωστόσο, η τελευταία εβδομάδα χαρακτηρίστηκε περισσότερο από πωλήσεις εγχώριων θεσμικών- που σύμφωνα με χρηματιστές αποδίδεται και στην διάθεση μειοψηφικών ποσοστών της Alpha Bank και Εθνικής από το ΤΧΣ.

Στο επίκεντρο ο τραπεζικός κλάδος, εύλογα, με τον Χρήστο Κίτσιο να έχει τις τελευταίες πληροφορίες για την βελτιωμένη προσφορά της Unicredit για το 9% της Alpha Bankστα 1,395 (από τα 1,33 ευρώ/μτχ) της αρχικής.

Αύριο Δευτέρα οι ανακοινώσεις, ενδιαφέρον το πώς θα "τιμολογήσει" η κοινότητα αυτή την ελάχιστη αύξηση του τιμήματος, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει ειδικότερα/γενικότερα. Στα 1,395 ευρώ η τιμή, με εβδομαδιαίες απώλειες 3,43% ο τίτλος της Alpha Bank. Ακολουθεί η Εθνική, ακόμη πιο ενδιαφέρουσα καθώς τόσο το ποσοστό που θα διαθέσει το Ταμείο είναι μεγαλύτερο (τουλάχιστον 20%) όσο το τίμημα, που αναμένεται να έχει διακριτά μεγαλύτερο premium. Στα 5,44 με απώλειες 1,04% ο τίτλος της Εθνικής.

Αύριο Δευτέρα (μετά την συνεδρίαση) θα ανακοινώσει οικονομικά αποτελέσματα η Optima Bank, στα 7,08 ευρώ με οριακές απώλειες 0,28% και την συζήτηση για το εύλογο της αποτίμησης εισαγωγής να συνεχίζεται.

Την Τρίτη ανακοινώνουν μεγέθη 3μηνου η Aegean και η Autohellas, στα 11,26 (4,07%) και τα 12,66 (-2,16%) αντίστοιχα. Σε συνέχεια της ανακοίνωσης από ΤΙΤΑΝ (19,02), ΔΕΗ (10,02) αρκούντως θετικά που τιμολογήθηκαν ανάλογο με εβδομαδιαία άνοδο 4,74% και 1,37% αντίστοιχα.

Θετική απόδοση σε πτωτική εβδομάδα, διαφοροποίηση που παραπέμπει σε stock picking από την πλευρά μερίδας "ισχυρών χεριών".

Τα αποτελέσματα των εισηγμένων (θετικά/αρνητικά) διαμορφώνουν ανάλογη τάση σημειώνουν αναλυτές, με τον Στέφανο Κοτζαμάνη να αναλύει τα σήματα που στέλνουν τα μεγέθη 9μηνου, μέχρι τώρα. Ο Στέφανος καταγράφει την γενικότερα θετική αποτίμηση τους από την κοινότητα, που εξηγεί και την τακτική των επιλεκτικών/στοχευμένων εντολών (αγοράς/πώλησης) από τους επενδυτές.

Βράδυ Τρίτης και οι αλλαγές στους δείκτες MSCI, που πιθανότατα να συμβάλουν στην αύξηση των συναλλαγών. Χωρίς διαφοροποιήσεις η νέα σύνθεση (εκτός έχει τεθεί η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή) ενώ Eurobank, Jumbo, Mytilineos έχουν την-συγκριτικά- μεγαλύτερη βαρύτητα στάθμισης στον κύριο δείκτη MSCI Standard Greece.

Να σημειωθεί πως, το μέσο p/e των 10 εισηγμένων του δείκτη διαμορφώνεται στις 7 φορές (τα κέρδη των επόμενων 12μηνών) η δε μερισματική απόδοση στο 3,7% όταν των αναδυόμενων αγορών υπολογίζονται σε 11,5 φορές και 3,01% αντίστοιχα. Με την αποτίμηση συνολικά των εισηγμένων στα 82,6 δισ., σύμφωνα με το Μάνο Χατζηδάκη, το ΧΑ είναι αισθητά φθηνό σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Τεχνικά, ξεκινώντας από τον "δείκτη των δεικτών", για τον S&P500 το σήμα είναι ξανά long, με στήριξη στις 4.379 και κύρια, σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη στις 4.330 μονάδες. Αντίσταση στις 4.422 μονάδες.

Για το ΧΑ, κλάδος οδηγός ο τραπεζικός, με τον ΔΤΡ να έχει στηρίξεις ακριβώς στις 950 (ενδεχομένως να βγει αντίδραση αύριο) αλλά κυρίως στις 933 μονάδες. Αντίσταση, πλέον οι 975 και stop για short θέσεις στις 1.001-1.005 μονάδες.

Στις 2.880 η κύρια στήριξη για τον FTS25, και stop για long θέσεις, με αντίσταση στις 2.960 αν και πειστική αλλαγή τάσης ενεργοποιείται με την υπέρβαση των 3.000 μονάδων.

Για τον ΓΔ στηρίξεις στις 1.200 κυρίως όμως στις 1.980 και "βλέψεις" για χαμηλότερα και λόγω τραπεζών. Κοινή εκτίμηση αναλυτών πως βραχυπρόθεσμα χρειάζεται χρόνος και τζίροι συνδυαστικά με πλήρη αποσαφήνιση του σκηνικού με την διάθεση του ποσοστού και της Εθνικής.

Μερίδα τους θεωρεί πως, ενδεχόμενη περαιτέρω υποχώρηση θα διευκόλυνε την είσοδο περισσότερων επενδυτών, με ορίζοντα προς την αξιολόγηση της Ελλάδας από την Fitch, την 1η Δεκεμβρίου. Βαθμολόγηση που αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον μετά και την πιστοποίηση της Scope Ratings από την ΕΚΤ, με τον γερμανικό (και πρώτο/μόνο ευρωπαϊκό) να έχει δώσει την επενδυτική βαθμίδα στην ελληνική οικονομία.

Πάντως βραχυπρόθεσμα, σε ορίζοντα εβδομάδας συνεκτιμάται η λήξη της σειράς Νοεμβρίου στα Παράγωγα, την Παρασκευή.

Λίγα τα Συμβόλαια (899) με discount (-1,13% ) για τον τρέχοντα μήνα. Μεγαλύτερο πωλητικό φορτίο (ΣΜΕ 13.130) με discount 2,03% για την Alpha Bank. Με discount- μικρότερο όμως- και πολύ λιγότερα και για τις άλλες 3 τραπεζικές.

Ενδιαφέρον το σημαντικό premium 2,34% για τα αρκετά 1.058 ΣΜΕ της ΔΕΗ. Με τη μεγαλύτερη άνοδο 2,30% στα 10,02 ευρώ στην υποκείμενη αγορά, στην συνεδρίαση της Παρασκευής.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v