Γύρισε την πλάτη σε S&P-ντιλ Alpha Bank το Χρηματιστήριο

Το διεθνές περιβάλλον βάρυνε στη συνεδρίαση οδηγώντας σε οριακή πτώση του ΓΔ. Τι ζητά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για να επανεκκινήσει η διαπραγμάτευση της Alpha Bank. Η ανακοίνωση του ΤΧΣ

Γύρισε την πλάτη σε S&P-ντιλ Alpha Bank το Χρηματιστήριο

Συνεδρίαση που εξέθεσε τους πρωινούς αγοραστές, η πρώτη της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας και η οποία, υπό άλλες προϋποθέσεις θα μπορούσε να αποδειχθεί έως και σημαντικής ανοδικής διαφυγής, αν η εικόνα στις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, επέτρεπε μεγαλύτερη συμμετοχή των “long”.

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, σε αναβάθμιση του Ελληνικού αξιόχρεου σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας σε “ΒΒΒ-”, από “ΒΒ+”, προχώρησε ο Οίκος Standard and Poor's το βράδι της Παρασκευής, δίνοντας μάλιστα σταθερό outlook και για την τρέχουσα χρονιά απομένει ο επόμενος σταθμός της Fitch (1/12), τουλάχιστον όσον αφορά τις προγραμματισμένες αξιολογήσεις.

Δυστυχώς και η δεύτερη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εξουδετερώθηκε από τα κύματα των εντεινόμενων γεωπολιτικών ανησυχιών, αλλά και από την νέα ανοδική κίνηση των αποδόσεων στην Αγορά Ομολόγων.

Οι αποδόσεις διακράτησης που προσφέρουν τα Κρατικά ομόλογα, οι οποίες έχουν φθάσει σε ενδιαφέροντα υψηλά επίπεδα, δημιουργούν εντονότερο “ανταγωνισμό” σε μετοχές και λοιπά Στοιχεία Ενεργητικού. Οι ‘διαθέσεις’ του Γενικού Δείκτη θα ξεκαθαρίσουν άπαξ και αυτός ‘αποδράσει’, με κλείσιμο, από το εύρος 1100 - 1200 μονάδων των τελευταίων εβδομάδων”, σύμφωνα με τον Πέτρο Στεριώτη (CEO Κυπριακής ΕΠΕΥ).

Εν τω μεταξύ, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που εκτιμούν πως θα χρειαστεί και η επενδυτική βαθμίδα από τη Fitch, δύο δηλαδή από τους μεγάλους Οίκους αξιολόγησης, ώστε τα Ελληνικά ομόλογα να περιληφθούν στους δείκτες και αυτό να φέρει σημαντικές εισροές από Ξένους Θεσμικούς Επενδυτές.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “ανατροπές στους συσχετισμούς της Εγχώριας και της Ρουμανικής Τραπεζικής Αγοράς και στον σχεδιασμό του ΤΧΣ, αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα της αποεπένδυσής του από τις συστημικές Τράπεζες, επιφέρει το mega deal Alpha Bank – UniCredit. 

Το ΤΧΣ θα εξετάσει, μαζί με τους Χρηματοοικονομικούς Συμβούλους του που θα διοριστούν σύμφωνα με το νόμο του ΤΧΣ, αυτήν την προσφορά στα πλαίσια της Στρατηγικής Αποεπένδυσης, η οποία (προσφορά) θεωρείται Ιδιωτική πώληση και περιλαμβάνει διαγωνιστική διαδικασία.

Εν τω μεταξύ, σε ότι αφορά το μέρισμα και την εναλλακτική του buy back, ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Βank, Βασίλειος Ψάλτης, ανέφερε ότι “ο στόχος διανομής μερίσματος από τα κέρδη του 2023 παραμένει και πλέον, με τη συνεργασία με τη UniCredit, αποκτά επιπλέον όπλα στις συζητήσεις με τις Εποπτικές Αρχές”.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, έκανε την ακόλουθη δήλωση: “η Τράπεζα της Ελλάδος καλωσορίζει τη συμφωνία UniCredit και Alpha Bank, την πρώτη σημαντική στρατηγική συμφωνία μεταξύ μιας μεγάλης Ευρωπαϊκής Τράπεζας και μιας συστημικής Ελληνικής Τράπεζας, μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας”.

H αναστολή διαπραγμάτευσης

Να σημειωθεί ότι από σήμερα και κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ανεστάλη προσωρινά η διαπραγμάτευση των μετοχών της Alpha Bank στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Επίσης ανεστάλησαν προσωρινά και τα Παράγωγα Προϊόντα και ο δανεισμός επί των μετοχών της ανωτέρω Εταιρείας.

Πηγές της Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που έθεσε σε αναστολή σήμερα τη μετοχή επισημαίνουν στο Euro2day.gr ότι περιμένουν συγκεκριμενοποίηση της προσφοράς των Ιταλών από το ΤΧΣ προκειμένου να κρίνουν επί της άρσης της αναστολής διαπραγμάτευσης της μετοχής. Για το θέμα υπήρξε τηλεδιάσκεψη μεταξύ στελεχών του ΤΧΣ και της Unicredit και εκδόθηκε ανακοίνωση από το Ταμείο.

Οι γεωπολιτικές ανησυχίες

Από εκεί και πέρα και η σημερινή συνεδρίαση ήλθε να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις που συνεχίζουν να κυκλοφορούν στα χρηματιστηριακά γραφεία και σύμφωνα με τις οποίες “οι γεωπολιτικές ανησυχίες και οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων, θα συνεχίσουν να δίνουν κατεύθυνση στις Αγορές, με κύριο στοιχείο τη μειωμένη διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου”.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ήταν η τελευταία μέρα διαπραγμάτευσης του δικαιώματος της Intralot για συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου των 135 εκατ. ευρώ. Ημερομηνία λήξης άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται η 26/10/2023.

“Η συνθήκη της ισορροπίας στο Χ.Α. λόγω και της επενδυτικής αναβάθμισης του αξιόχρεου της Χώρας, μπορεί εύκολα να αλλάξει αν η γεωπολιτική ένταση αποκτήσει περιφερειακό χαρακτήρα, ή προκαλέσει άλλα γεγονότα που με την σειρά τους θα έχουν επίδραση στην διακύμανση βασικών Εμπορευμάτων, ή την ροή Αγαθών μέσω της Εφοδιαστικής Αλυσίδας. Σε αυτό το περιβάλλον που χαρακτηρίζεται και πάλι, από ειδικές συνθήκες, η στρατηγική των επενδυτών περιορίζεται περισσότερο στην

Άμυνα, παρά στην αύξηση της μετοχικής έκθεσης”, όπως εκτιμά ο Μάνος Χατζηδάκης (Beta Sec.).

Μικτή η εικόνα και σαφώς επιφυλακτικές οι διαθέσεις για τις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές. Αυτήν την εβδομάδα, η προσοχή θα επικεντρωθεί στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που θα γίνει την Πέμπτη στην Αθήνα. Δεν αναμένονται αλλαγές στην επιτοκιακή πολιτική, επομένως οι Αγορές θα εστιάσουν στις δηλώσεις Λαγκάρντ. Στο μακροοικονομικό μέτωπο, στο επίκεντρο θα βρίσκονται όλοι οι σημαντικοί δείκτες PMI.

Στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης στο Χ.Α., η ευδιάκριτη υποχώρηση δεικτών και επιμέρους τίτλων από τα πρωινά υψηλά, αλλά και η σαφώς πιο επιφυλακτική εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα, στο συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι των συναλλαγών, οι πτωτικές μετοχές να είναι σαφώς περισσότερες των ανοδικών, αναλογία που βελτιώθηκε προς το τέλος.

Όπως προαναφέρθηκε, νέα ανοδική κίνηση των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων, για τους περισσότερους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 5,11% αναρριχάται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,97% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 4,312% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1189,52 (+1,24%) και 1171,99 μονάδων (-0,25%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1176,08 (+0,13%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1173,7 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,10%.

Ο τζίρος στα 98,5 εκατ., από τα οποία τα 34,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΙΝΚΑΤ, ΜΥΤΙΛ, ΦΒΜΕΖΖ, ΕΠΣΙΛ, ΜΟΤΟ, ΜΠΕΛΑ, ΔΕΗ, ΠΕΙΡ), ενώ ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, ΔΕΗ και ΜΥΤΙΛ απασχόλησαν το 65% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 98,5 εκατ., τα 92,2 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Ο υψηλός γεωπολιτικός κίνδυνος από τον πόλεμο στο Ισραήλ, η άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων, σε συνδυασμό με το ράλι στις τιμές του Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου, δημιουργούν διάθεση αποστροφής κινδύνου στην Επενδυτική Κοινότητα Παγκοσμίως. Η Ελληνική Αγορά δείχνει να κρατά μια ψύχραιμη στάση στα παραπάνω γεγονότα, καθώς κινείται σε ένα στενό εύρος τιμών. Τεχνικά, οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στα επίπεδα των 1085 και 1020 μονάδων, ενώ οι επόμενες αντιστάσεις στις 1182 και 1259 μονάδες. Την Πέμπτη 26/10 θα ανακοινώσει τα βασικά οικονομικά μεγέθη του 3ου τριμήνου ο Όμιλος Μυτιληναίος, πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης, ενώ την ίδια μέρα η ΕΚΤ θα ανακοινώσει την απόφασή της για το βασικό επιτόκιο της Ευρωζώνης. Εκτιμούμε ότι η μεταβλητότητα θα κυριαρχήσει το επόμενο διάστημα. Μια αποκλιμάκωση της έντασης στην Μ. Ανατολή και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την S&P, για την Ελληνική Οικονομία, είναι οι καταλύτες που εκτιμούμε ότι θα επηρεάσουν την βραχυπρόθεσμη πορεία της Αγοράς μας”, σημειώνει η Merit Sec.

Την Πέμπτη ανακοινώνονται στις ΗΠΑ τα στοιχεία του ΑΕΠ 3ου τριμήνου, ενώ η Αθήνα φιλοξενεί τη συνεδρίαση της ΕΚΤ και ο Μυτιληναίος ανακοινώνει τα μεγέθη του για το 9μηνο. Η λήψη επενδυτικής βαθμίδας από την S&P συνιστά τον καταλύτη για την επάνοδο του ΓΔ πάνω από τις 1200 μονάδες, όμως οι συνθήκες στη Μ. Ανατολή μπορεί πάλι να αναιρέσουν την αυτονόμηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου”, σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Με θετικό πάτημα ξεκίνησε ο ΓΔΧΑ την εβδομάδα, μετά την αναβάθμιση της Χώρας στην επενδυτική βαθμίδα από τον Οίκο S&P. Παράλληλα, η γεωπολιτική κατάσταση δείχνει σημάδια σταθεροποίησης, αλλά όχι εκτόνωσης. Η Χώρα έχει το ‘εισιτήριο για την μεγάλη κατηγορία’, αν και τα οφέλη θα φανούν σταδιακά. Η εβδομάδα έχει πλούσια ατζέντα με επίκεντρο την συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη. Μεταξύ των σημαντικότερων Ξένων εταιρικών αποτελεσμάτων έχουμε εκείνα της Microsoft και Google αύριο το βράδυ. Σημειώνουμε ότι επίσης θα έχουμε τα πρώτα εγχώρια αποτελέσματα Γ΄ τριμήνου από τον Μυτιληναίο, που ανακοινώνει την Πέμπτη (π.σ.). Αναβαθμίζουμε το εκτιμώμενο άνω όριο του ΓΔΧΑ και πάλι στην περιοχή των 1320 μονάδων, με το κάτω όριο να παραμένει στις 1140 μονάδες για το επόμενο διάστημα”, σημειώνει η Depolas Investment Services.

Η S&P μας έδωσε την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα, μετά την DBRS, με τους περισσότερους Οίκους να μιλάνε με τα καλύτερα για την Ελληνική Οικονομία, όπως επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Είναι δεδομένο ότι στην Αγορά θα εισρεύσει νέο χρήμα και μάλιστα σε βάθος χρόνου. Η ερώτηση είναι αν βραχυπρόθεσμα μπορέσουμε να αποκτήσουμε μία καλύτερη ανοδική τάση, κόντρα στις Ξένες Αγορές, ή θα συνεχίσουμε να κινούμαστε αμυντικά, μέχρις ότου βρούμε σωστό βηματισμό με τους άλλους.

Από πλευράς δανεισμού, η Χώρα έχει καταφέρει να έχει καλύτερα επιτόκια από την Ιταλία και περίπου ίδια με την Ισπανία, κάτι που θεωρείται μεγάλη επιτυχία.

Το 2024 η Ελλάδα εύκολα μπορεί να βγει και να αναχρηματοδοτήσει κοντά στα 9 δισ. ή και να φτιάξει ένα επιπλέον “μαξιλάρι” αν θέλει.

Από την άλλη, από εδώ και πέρα θα έχουμε μόνιμα επαναξιολογήσεις του Χ.Α. από τους Οίκους, γεγονός που θα φέρνει νέα κεφάλαια προς επένδυση το επόμενο διάστημα από παθητικά funds.

Το timing των “πακέτων” του ΤΧΣ παίζει τον ρόλο του, με τις διεργασίες να έχουν ήδη ξεκινήσει. Έχουμε τονίσει ότι η στάση αναμονής των Ξένων κεφαλαίων έχει να κάνει με τα “πακέτα”, μιας και σε μία Αγορά τόσο “ρηχή”, όσο η δική μας, μπορεί να τους στοιχίσει ακριβά αν αρχίσουν από τώρα να κινούνται επιθετικά στο ταμπλώ.

Το αρνητικό είναι ότι τα υψηλά επιτόκια φαίνεται ότι θα μείνουν για μεγάλο διάστημα, μιας και ο πληθωρισμός φαίνεται να είναι ανθεκτικός και να μην αφήνει τις Κεντρικές Τράπεζες να αλλάξουν ρότα.

Άλλωστε μην ξεχνάμε πως τα τελευταία πολλά χρόνια, είχαμε σχεδόν μηδενικά επιτόκια, γεγονός που έφτιαξε “λίπος” σε πολλές Εταιρείες.

Οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή σίγουρα επηρεάζουν την ψυχολογία αρνητικά, μιας και ο φόβος για διάχυση δεν είναι αμελητέος. Έτσι λοιπόν μέρος των επενδυτών τόσο στο Χρηματιστήριο, όσο και στην πραγματική Οικονομία “μαζεύονται” μέχρι να περάσει ο κίνδυνος, ή να σταθεροποιηθεί η κατάσταση.

Η τιμή του Χρυσού είναι αυτή που δείχνει ότι ο φόβος έχει ανέβει σε υψηλά επίπεδα, μιας και λειτουργεί σαν “επενδυτικό καταφύγιο” σε δύσκολες περιόδους. Άλλωστε το Χρυσάφι έχει μαζέψει τεχνικές δυνάμεις και δείχνει ότι το επόμενο διάστημα μπορεί να κάνει μεγάλη ανοδική κίνηση.

Τεχνικά τώρα, η Αγορά μας κινείται περισσότερο αμυντικά το τελευταίο διάστημα, αντίθετα από τις άλλες Αγορές. Ο Τραπεζικός κλάδος είναι αυτός που μέχρι στιγμής κάνει την διαφορά, με τους υπόλοιπους να περιμένουν μία κατοχύρωση των πολύ κοντινών αντιστάσεων για να δώσουν με την σειρά τους αγοραστικά σήματα. Έτσι λοιπόν ο ΓΔ χρειάζεται μία κατοχύρωση του 1185 για μια ανοδική λύση.

Σε κάθε περίπτωση και εφόσον οι Ξένες Αγορές συνεχίσουν την πτωτική τους πορεία, ο ΓΔ δεν πρέπει να χάσει την ζώνη του 1160, γεγονός που θα τον φέρει, αν μη τι άλλο, στα πρόσφατα χαμηλά του.

Πλέον η Οικονομία μας έχει και στην σφραγίδα της επενδυτικής βαθμίδας της S&P, με ότι αυτό συνεπάγεται. Το Ελληνικό Χρηματιστήριο είναι σε τελείως διαφορετικό βηματισμό από τους Ξένους και όπως έχουμε σημειώσει μπορεί να είμαστε πιο αμυντικοί στις πτώσεις και πιο επιθετικοί στις ανόδους.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι σημαντικά κεφάλαια θα πέσουν στην Αγορά, κάτι που με μεγάλη σιγουριά μπορεί να μας πάει σε αισθητά υψηλότερα επίπεδα.

Αυτή την στιγμή βιώσαμε και βιώνουμε την πρώτη σοβαρή διόρθωση, μετά από πολύ μεγάλο διάστημα. Μένει να δούμε πότε θα τελειώσει, για να μας δώσει την επόμενη μεγάλη κίνηση.

Από την άλλη το διαφαινόμενο deal της ΑΛΦΑ που έχει αναστείλει μετοχή και Παράγωγο δεν το λες και μικρό. Η συμφωνία των δύο Τραπεζικών Ομίλων προβλέπει συγχώνευση Θυγατρικών στη Ρουμανία, μέσω της οποίας θα δημιουργηθεί η τρίτη μεγαλύτερη Τράπεζα της Χώρας και εμπορική συμφωνία για τη διάθεση στην Εγχώρια Αγορά Unit Linked προϊόντων της UniCredit. Για το λόγο αυτό ο Ιταλικός Όμιλος θα αποκτήσει το 51% της Alphalife.

Για να καταλάβουμε το τι συμβαίνει στα Ξένα Χρηματιστήρια, αρκεί να δούμε το γράφημα του DAX. Συνεχίζει την επιθετική πτωτική του τάση όσο κλείνει σε ώρα κάτω από το 14780. Το 14630 είναι κοντινή στήριξη έχοντας ήδη μπει στην ζώνη του 14450 - 14650 που ήταν και χαμηλό τον Μάρτιο. Εμείς στην παρούσα και όσο οι Ξένοι δεν συνεχίσουν απτόητοι, έχουμε καταγράψει χαμηλό στις 9 Οκτωβρίου στις 1105 μονάδες. Η Ελληνική Αγορά είναι ρηχή και πολλές φορές θα την βρούμε να προηγείται των υπολοίπων, μιας και η ψυχολογία βοηθάει στην εύρεση πωλητών, ή αγοραστών.

Είμαστε σε μεγάλο λάθος timing με τις Ξένες Αγορές και τα θετικά νέα απλά συντηρούν στην παρούσα τα επίπεδα. Λογικά αν οι Αγορές αντιδράσουν, η δική μας αγορά θα μπορέσει να κατοχυρώσει τα stops. Από την άλλη, η ΑΛΦΑ στέρησε από πλευράς βαρύτητας την όποια βοήθεια στον Δείκτη. Οι τζίροι συνεχίζουν να είναι σε χαμηλά επίπεδα. Το σωστό είναι να αναμένουμε σήματα για νέες αγορές, μιας και αν οι ξένοι συνεχίσουν επιθετικά υπάρχει το ρίσκο να πουληθεί και η δική μας Αγορά”, όπως τονίζει ο κ. Ζαχαράκης (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Fast Finance ΑΕΠΕΥ).

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (9), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (5,6), ΟΠΑΠ (5,6), Eurobank (5,6), Μυτιληναίο (5,1), Εθνική (5), Πειραιώς (3,6), ΔΕΗ (3,5), Jumbo (3,5), Alpha Bank (3), Motor Oil (2,5), Ελ. Πετρέλαια (2,1) και ΤΕΝΕΡΓ (1,7 δισ. ευρώ).

Ξεκινώντας από τις μετοχές των συστημικών Τραπεζών και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι τίτλοι των Εθνικής (-0,18%), Eurobank (-0,98%) και Πειραιώς (+0,07%).

Τεχνικά, ημερήσιο σήμα πώλησης έχει δώσει η ΕΤΕ, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 5,54 ευρώ. Οι στηρίξεις στα 5,347 – 5,286 ευρώ (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) και 4,90 ευρώ.

Με πωλητικό ημερήσιο σήμα και η ΕΥΡΩΒ, που για να το αναστρέψει θέλει κλείσιμο υψηλότερα των 1,539 ευρώ. Οι στηρίξεις στην ζώνη 1,423 – 1,403 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) και στα 1,30 ευρώ.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα η ΠΕΙΡ, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 2,68 ευρώ και επόμενη στήριξη στα 2,63 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 2,598 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 3,00 ευρώ.

Μεταξύ 963,20 (+2,14%) και 939,18 μονάδων (-0,41%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 943,31 (+0,03%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 939,58 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,36%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 900 μονάδων και με ενδιάμεσες στηρίξεις στις 914 – 903 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) μονάδες. Οι επόμενες αντιστάσεις στις 988, 999, 1026 1083 και 1117 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “αποφασισμένη να επιταχύνει την εξυγίανση του ισολογισμού της από το απόθεμα μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) δείχνει η Εθνική Τράπεζα, εξ ου και προετοιμάζει ένα τελευταίο χαρτοφυλάκιο προς πώληση, ή τιτλοποίηση. Το χαρτοφυλάκιο θα περιλαμβάνει NPEs της τάξης των 600 εκατ. ευρώ και προς το παρόν έχει λάβει την προσωρινή κωδική ονομασία ‘Frontier III”.

Τις απόλυτα επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών, επιβεβαιώνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου με θετική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΜΠΕΛΑ (+4,71%), ΑΡΑΙΓ (+0,51%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,69%), ΕΛΧΑ (+0,62%), ΕΥΔΑΠ (+0,36%), ΜΥΤΙΛ (+0,17%), ΟΠΑΠ (+0,13%), CENER (+1,93%), TITC (+1,07%).

Χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της Jumbo (+4,71%), συμπληρώνοντας τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Το ημερήσιο “stop short” στα 25,96 ευρώ και οι στηρίξεις στα 23,70 και 23,19 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΔΟΜΙΚ (+288,89%) ακολουθούμενη από ΜΙΓ (+126,53%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+124,62%), ΓΚΜΕΖΖ (+105,85%) και ΙΝΚΑΤ (+105,48%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΛΑΝΑΚ (+12,94%), ΒΙΝΤΑ (+9,90%), MED (+6,44%), ΝΑΥΠ (+5,64%), ΤΖΚΑ (+2,63%), ΣΠΙ (+2,48%), ΕΛΒΕ (+3%), ΚΟΡΔΕ (+1,46%), ΦΙΕΡ (+1,28%), ΚΑΜΠ (+0,90%), ΙΛΥΔΑ (+0,40%), ΓΕΒΚΑ (+3,03%) και ΔΡΟΜΕ (+2,62%).

Με επιθετικούς αγοραστές και αυξημένες συναλλαγές ο Κέκροψ (+14,75%).

Προσπάθεια αντίδρασης μετά από “εξαρέ” πτώσης για Μοτοδυναμική (+3,91%).

Επιστροφή αγοραστών σε ΦΒΜΕΖΖ (+2,87%), ΕΧΑΕ (+1,64%), ΕΥΑΠΣ (+0,68%) και Profile (+1,92%).

Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε ΕΚΤΕΡ (-4,64%).

Πτωτικό “καρέ” και χαμηλά 10μηνου για ΚΑΡΕΛ (-3,97%).

Αύξησαν συναλλαγές ΣΑΝΜΕΖΖ (+2,21%) και ΦΒΜΕΖΖ (+2,87%).

Τρίτο limit down, με σχετική αύξηση των συναλλαγών για ΕΠΙΛΚ (-9,91%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης διατηρεί το ημερήσιο σήμα πώλησης το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1185 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1169 – 1163 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών), 1114 και 1100 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 1193, 1207, 1240, 1267, 1282, 1326 και 1350 - 1366 μονάδες.

Με ημερήσιο σήμα πώλησης και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή υψηλότερα των 2953 μονάδων. Η επόμενη στήριξη στις 2838 - 2823 (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών), 2730, 2701 και 2690 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 2905, 2953, 2960 και 3043 - 3050 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με απόλυτη επικράτηση των πωλητών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Μικτά πρόσημα και οριακές μεταβολές στην Ευρώπη, με μικρά κέρδη οι δείκτες στην Wall Street.

Διορθώνει το Πετρέλαιο, προς το 1,0639 αντιδρά το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Υποχωρεί προς τα $1990 ο Χρυσός, προς τα $23,25 διορθώνει το Ασήμι.

Πάνω από τα $30650 κινείται το Bitcoin, πάνω από τα $1675 το Ethereum.

“Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα στείλει, κατά τη συνεδρίασή της την Πέμπτη στην Αθήνα, το μήνυμα ότι το κόστος δανεισμού πρόκειται να παραμείνει υψηλό για μεγάλο χρονικό διάστημα, παρά τους κινδύνους για την οικονομική ανάπτυξη”, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg σε αναλυτές.

Μερικοί από τους μεγαλύτερους Διαχειριστές κεφαλαίων στην Ευρώπη λένε ότι “οι traders κάνουν λάθος να στοιχηματίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει τελειώσει με τις αυξήσεις επιτοκίων”.

“Ως καθαρός Εισαγωγέας Ενέργειας, η Περιοχή είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη στις αυξημένες τιμές, εάν η κρίση στη Μέση Ανατολή κλιμακωθεί και οι Αγορές υποτιμούν την πιθανότητα πρόσθετης σύσφιξης ως απάντηση”, σύμφωνα με τη Legal & General Investment Management, τη Vanguard Asset Management Ltd και την Robeco Groep. Αυτό αφήνει τα Κρατικά ομόλογα βραχείας διάρκειας ιδιαίτερα ευάλωτα.

“Η Fed δεν θα προχωρήσει σε περικοπές επιτοκίων πριν τα τέλη του 2024”, εκτίμησε ο αξιωματούχος της Fed Ράφαελ Μπόστιτς.

H καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη σημείωσε οριακή πτώση τον Οκτώβριο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διολίσθησε κατά 0,1 μονάδα, στις -17,9 μονάδες. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση στις -18,3 μονάδες. Στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η καταναλωτική εμπιστοσύνη παρέμεινε αμετάβλητη στις -18,7 μονάδες.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,2 δισ., στα 80,5 δισ. ευρώ.

Σε μείωση των τιμών - στόχων των Ελληνικών Τραπεζών προχώρησε η Morgan Stanley η οποία, μετά την πρόσφατη διόρθωση από τα υψηλά του Αυγούστου, βλέπει ότι ο κλάδος έχει δημιουργήσει ελκυστικά σημεία εισόδου. Ειδικότερα, η Morgan Stanley, τοποθετεί τις νέες τιμές - στόχους στα 1,99 ευρώ για την Alpha Bank, από 2,11 ευρώ προηγουμένως, στα 1,95 ευρώ για την Eurobank, από 2,10 ευρώ, στα 7,50 ευρώ για την Εθνική, από 8,33 ευρώ, και στα 4,16 ευρώ για την Πειραιώς, από 4,40 ευρώ προηγουμένως.

Η JP Morgan διατηρεί συστάσεις υπεραπόδοσης για τις μετοχές της Alpha bank και της Ιταλικής UniCredit Bank μετά τις συμφωνίες σε Ελλάδα και Ρουμανία ενώ συστήνει τιμή - στόχο για την Ελληνική Τράπεζα στα 2,20 ευρώ και 32 ευρώ για την Ιταλική Τράπεζα.

“Η σημαντική άνοδος της κερδοφορίας που σημειώθηκε το 2022 αναμένεται να επεκταθεί περαιτέρω το 2023 και θα ανοίξει τον δρόμο για τη Μυτιληναίος να ανταποκριθεί, ή ακόμη και να υπερβεί τη φιλόδοξη καθοδήγηση EBITDA ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ ως πρόβλεψη για το 2023. Επαναλαμβάνουμε τη σύστασή μας ‘αγορά’ για τη μετοχή”, αναφέρει η Optima Bank.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο η ΜΟΗ και με το αρνητικό οι ΑΡΑΙΓ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, CENER. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Αεροπορία Αιγαίου, ΕΕΕ, Lamda Development, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή και στο υψηλό η TITC.

Περίπου ισορροπημένη η τελική εικόνα με 62 ανοδικούς τίτλους, έναντι 64 πτωτικών, ενώ 6 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση ήπιας ανόδου στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν υποχώρηση στο συμβόλαιο του δείκτη και μικρή αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (23.582 συμβόλαια).

Στα 2.955 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 2.429 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Στα 1.947 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.964 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 83 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 83 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.280, 1.154 για τον Νοέμβριο και 126 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.893,25), κινήθηκε μεταξύ 2.883 και 2.952 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 56, 56 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 960), κινήθηκε μεταξύ 960 και 980 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Νοέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 4.628).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (9.436), Πειραιώς (6.473), Εθνική (4.621), ΔΕΗ (790), Αεροπορία Αιγαίου (264), Cenergy (227), ΑΔΜΗΕ (263), ΕΧΑΕ (439), Τέρνα Ενεργειακή (189), Viohalco (120), Ιντρακάτ (144), Μυτιληναίο (131).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 190.883, Πειραιώς 64.783, Eurobank 33.172, Εθνική 18.404, ΔΕΗ 19.531, ΑΔΜΗΕ 21.234, Τέρνα Ενεργειακή 14.976.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 60.311.297 τεμ., (από 61.476.055 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.120.608 τεμ. (34.120.608), ΟΠΑΠ 1.567.417 τεμ. (1.566.457), Εθνική 11.124.789 τεμ. (10.178.071), ΟΤΕ 1.676.099 τεμ. (1.685.065), Πειραιώς 1.371.061 τεμ. (1.371.061).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v