Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ψάχνει αυτονόμηση σε «βαρύ» περιβάλλον

Πτωτικό το ξεκίνημα για ΓΔ. Συνέχεια στη χθεσινή διαφοροποίηση έναντι των διεθνών αγορών θέλουν να δώσουν οι «παίκτες». Τα ανησυχητικά σινιάλα και οι μετοχές «επικαιρότητας».

Χρηματιστήριο: Ψάχνει αυτονόμηση σε «βαρύ» περιβάλλον

Στο κόκκινο η Wall Street, στο κόκκινο η Ασία, πάνω από 4,9% το 10ετές των ΗΠΑ, ο Ελ-Εριάν προειδοποιεί πως η αγορά των ομολόγων είναι σε αχαρτογράφητα νερά και στη Μέση Ανατολή η κατάσταση είναι σε βρασμό.

Σε αυτό το περιβάλλον είναι που οι κεντρικοί τραπεζίτες μένει να φανεί εάν έχουν τρόπο να διαχειριστούν τα επερχόμενα, μας αφορά καθώς σε μία εβδομάδα από σήμερα θα γνωρίζουμε εάν η ΕΚΤ συνειδητοποιεί την κρισιμότητα της κατάστασης.

Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος εκτίμησε (Financial Times) πως όσα διαδραματίζονται με επίκεντρο τη Γάζα θα «παγώσουν» τον ιστορικό κύκλο αύξησης των επιτοκίων και ότι θα είναι η Αθήνα που θα σηματοδοτεί αυτή την «παύση». Μακάρι να επιβεβαιωθεί ο νουνεχής Γιάννης Στουρνάρας, σε μία συγκυρία που εύστοχα ο ΧΑΜαιλέων αναφέρεται σε μύχιες ανησυχίες για το ενδεχόμενο/κίνδυνο μίας «Μαύρης Δευτέρας».

Από τις 4.336 (-0,14%) τα futures του S&P500 νωρίτερα στη Νέα Υόρκη, από τις 15.094 (-1,03%) ο DAX στη Φρανκφούρτη, από τις 7.588 (-1,14%) o FTSE100 στο Λονδίνο και στο Χρηματιστήριο Αθηνών από τις 1.178,88 ο Γενικός Δείκτης, μετά από αντιθετική κίνηση με θετικό πρόσημο.

Με υπεραπόδοση των τραπεζικών έναντι των blue chips, με 2,27% στις 939,07 ο Δείκτης Τραπεζών σε σχέση με το 0,89% στις 2.883,83 του FTSE25.

Στα 75,7 εκατ. η αξία συναλλαγών, με τα 10,2 εκατ. μέσω πακέτων, σε Alpha Bank (1,26), ETE (5,44), Πειραιώς (2,906), Eurobank (1,511) η μερίδα του λέοντος. Εμφανής η παρουσία «γρήγορου χρήματος» όπως και της ενίσχυσης του τζίρου σε ανοδική φορά και των 4 συστημικών, με 9,4 εκατ. τμχ. στη μετοχή της Alpha Βank, ένα πακέτο για 1.000.000 μτχ. της Εθνικής στα 5,41 ευρώ, με την JPMC σύμβουλο του ΤΧΣ για την αποεπένδυση να προχωρά σε γενναία αύξηση της τιμής-στόχου της Eurobank στα 2,6 ευρώ.

Προφανές πως κυβέρνηση και «ισχυρά χέρια» θέλουν να προχωρήσει η διάθεση ποσοστού (20%;) της Εθνικής οπωσδήποτε, προκειμένου να σταλεί μήνυμα στις αγορές. Παράλληλα οι κινήσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα (επαφές Θεοχάρη, Τσάκωνα, Μασουράκη με επιτελείς της Standard & Poor's στο Μαρακές) χθεσινή έξοδος του ΟΔΔΗΧ για 400 εκατ. και άλλες που γίνονται στο παρασκήνιο στοχεύουν, ξεκινώντας από αύριο, στην αναβάθμιση του οικονομικού περιβάλλοντος. Οσο γίνεται σε αυτούς τους καιρούς.

Για αυτό και έχει σημασία η απόφαση -αύριο βράδυ- της Standard & Poor's, όπως και ενδεχόμενη «παύση» στις αυξήσεις των επιτοκίων στην Αθήνα, η συνέχεια με ορίζοντα και την αξιολόγηση της Fitch αρχές Δεκεμβρίου.

Χρηματιστές αναφέρονται σε αυτά (και άλλα) για να εξηγήσουν τη χθεσινή μικρή ενίσχυση συναλλαγών (περί τα 13 εκατ. σε σχέση με Δευτέρα-Τρίτη) ως ένδειξη μίας ενέργειας προεξόφλησης από 2-3 διαχειριστές.

Ανάλογη εικόνα και στα Παράγωγα, παρά την «ρηχότητα» του ΧΠΑ ο αριθμός των Συμβολαίων ειδικά στα τραπεζικά χαρτιά είναι επαρκής και με σημαντικό premium. Ενδεικτικά τα 13.660 ΣΜΕ της Alpha Βank με premium 2,40% παράλληλα με τα 9,4 εκατ. τμχ. που άλλαξαν χέρια στην υποκείμενη αγορά.

Μένει να φανεί, λοιπόν, εάν στο ΧΑ μπορεί να διαφοροποιηθούν -και σε ποιο βαθμό- οι επενδυτές, με το κλίμα βαρύ στις διεθνείς αγορές.

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή-ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Helleniq Energy, αλλά και ΟΤΕ, ΔΕΗ, Viohalco, ElvalHalcor έδειξαν να διαφοροποιούνται, ενώ και για Mytilineos, Jumbo, Aegean, Autohellas υπήρξε ενδιαφέρον.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v