Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Στις δαγκάνες υψηλού βαθμού επικινδυνότητας διεθνώς

Υπό το βάρος των δραματικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, μετά τη συνεδρίαση δύο όψεων της Τρίτης, διατηρούνται οι ανησυχίες και τα διλήμματα στην εγχώρια αγορά. Τα τεχνικά σημεία δοκιμασίας.

Χρηματιστήριο: Στις δαγκάνες υψηλού βαθμού επικινδυνότητας διεθνώς

Ακυρώθηκε η τετραμερής για τη Γάζα, blame game για τη σφαγή στο νοσοκομείο, εξέλιξη που βάζει φρένο στην όποια πρωτοβουλία άμβλυνσης της κατάστασης στη Μέση Ανατολή.

Εξέλιξη που μένει να «τιμολογηθεί» και από τους επενδυτές, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για ενδεχόμενη εκ νέου επιβάρυνση και του βαθμού επικινδυνότητας.

Εύλογη η ανησυχία της κυβέρνησης, σημειώνει ο Φίλιππος Πανταζής, με το ένα μάτι στη Μέση Ανατολή και το άλλο στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με τον Δημήτρη Τζάνα.

Νίκη στο νήμα για τους πωλητές στη Wall Street εχθές το βράδυ, με την προσοχή περισσότερο στα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις και τα εταιρικά αποτελέσματα. Στη συνέχεια οριακές απώλειες στις αγορές της Ασίας και νωρίτερα, με οριακό discount τα futures του S&P500 από τις 4.396 μονάδες.

Σε στάση αναμονής για το Μεσανατολικό οι επενδυτές, αν και στη χθεσινή συνεδρίαση διακριτή ήταν η συγκρατημένη αισιοδοξία ενόψει της επικείμενης επίσκεψης Μπάιντεν στην περιοχή. Η εκατόμβη αμάχων ανατρέπει την κατάσταση, διαμορφώνεται διαφορετική δυναμική, που μένει να φανεί τι αντίκτυπο θα έχει σήμερα. Για τις ευρωπαϊκές αγορές, συνδυαστικά με την αδυναμία επίτευξης συμφωνίας των Ευρωπαίων στο Ecofin.

Στα $91,63 νωρίτερα το Brent, στο 4,869% το 5ετές των ΗΠΑ, στα 17,88 ο δείκτης VIX/CBOE. Από τις 15.251 ο DAX, από τις 7.625 ο FTSE100 και στο Χρηματιστήριο Αθηνών από τις 1.169,79 μονάδες ο Γενικός Δείκτης.

Συνεδρίαση δύο όψεων η χθεσινή, με θετική και αντίδραση των αγοραστών έως τις 1.192, αρνητική μετά τις 14:00 και διόρθωση έως τις 1.165 μονάδες, συνεδρίαση που για δεύτερη μέρα χαρακτηρίστηκε από σημαντική μείωση συναλλαγών/τζίρου.

Στα 63,3 εκατ. η αξία συναλλαγών, τα 29,6 εκατ. πραγματοποιήθηκαν σε μετοχές με πτώση, τα 23,5 εκατ. με άνοδο, γεγονός που δίνει το πλεονέκτημα στους πωλητές. Σημείο δοκιμασίας, κοντινότερο οι 1.165 και σημαντικό οι 1.150 μονάδες, ανάλογα με τη φορά των ευρωπαϊκών αγορών.

Από τις 949 στις 914 μονάδες το μεγαλύτερο κλαδικό «γύρισμα» ήταν για τον τραπεζικό, με μόνη την Πειραιώς να διασώζεται σε «κλείσιμο» (2,798 ευρώ).

Ο κλάδος στο προσκήνιο, η προοπτική αποεπένδυσης του ΤΧΣ σημείο αναφοράς, η Αναστασία Παπαϊωάννου μάς ενημερώνει για το τι αποφάσισε το δ.σ. του Ταμείου. Η ουσία είναι στην επισήμανση της JPMC πως η αγορά δεν έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό και τις επόμενες 2 με 3 εβδομάδες θα ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Αυτό πριν τη νέα δραματική εξέλιξη, που προφανώς δεν είναι στην κατεύθυνση της εξομάλυνσης. Κοινός τόπος στην κοινότητα πως η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει με κάθε τρόπο και αδιαφορώντας για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, αλλά αυτό θα φανεί στο πεδίο.

Από αυτή την άποψη, η σημερινή δημοπρασία του ΟΔΔΗΧ με επανέκδοση 5ετούς και 10ετούς για συνολικά 400 εκατ. σταθερού επιτοκίου στο 3,875% για το 5ετές, στο 4,25% για το 10ετές, νωρίτερα η απόδοση στο 4,317% (αγοράς), με το αντίστοιχο ιταλικό να πλησιάζει και πάλι επικίνδυνα το 5%, στο 2,899% το γερμανικό.

Με αυξημένο βαθμό μεταβλητότητας/επικινδυνότητας και η σημερινή συνεδρίαση -δύσκολα θα αλλάξει μέχρι και την Παρασκευή (καθώς στην Παλαιστίνη έχει κηρυχθεί 3ήμερο πένθος), στο ΧΑ οι πωλητές ξεκινούν με πλεονέκτημα, πλην όμως οι αγοραστές έχουν τόσο την προοπτική μιας θετικής αξιολόγησης από τη Standard & Poor's το βράδυ της Παρασκευής όσο τα επιμέρους.

Αρκετά και σημαντικά τα επιμέρους, που μπορεί να διαμορφώσουν τάση. Γιατί ξεχωρίζει τη μετοχή της Mytilineos η Morgan Stanley, άνοιξε τον δρόμο για την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ από την Intrakat η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η αμκ της Intralot ενδεικτικά των όσων θα δικαιολογούσαν κινήσεις stock picking σε μία αγορά «ρηχή» και απόντες τους διαχειριστές funds στην πλειονότητά τους.

Αλλωστε σε ένα χρηματιστήριο με τζίρους των 60-65 εκατ. και το μεγαλύτερο μέρος να περιορίζεται σε 3, το πολύ 5 χαρτιά αυξημένου βάρους στάθμισης, το κόστος μόχλευσης είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση είναι ελάχιστο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v