Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνηση κόντρα στο ρεύμα για το χρηματιστήριο

Τραπεζική ώθηση και θετικό κλείσιμο για την εγχώρια αγορά παρά την πίεση στις ευρωπαϊκές αγορές. Ξεχώρισαν Τέρνα Ενεργειακή και ΕΛΠΕ. Σε χαμηλά επίπεδα παρέμειναν οι συναλλαγές.

Κίνηση κόντρα στο ρεύμα για το χρηματιστήριο

Σε αρνητικό έδαφος η πλειονότητα των ευρωπαϊκών, θετική εξαίρεση σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Με το βλέμμα σε ομόλογα, πετρέλαιο και Μέση Ανατολή η συνεδρίαση στην Wall Street ξεκίνησε με απώλειες για τον S&P500 προς τις 4.382 μονάδες.

Ούτως ή άλλως από νωρίς στην προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης τα futures είχαν κλίση χαμηλότερα, επηρεάζοντας ανάλογα την στάση των επενδυτών σε Φρανκφούρτη, Λονδίνο.

Σε αντίθεση των όσων διαδραματίζονται εκτός- εντός στο ΧΑ η συμπεριφορά των επενδυτών ήταν αρκετά πιο ψύχραιμη με τους αγοραστές να έχουν τον κύριο λόγο από τις 10.45' σταθερά στην διάρκεια της συνεδρίασης, πλεονέκτημα που διαφύλαξαν μέχρι τέλους.

Αποτέλεσμα θετικό, με τελικές τιμές για τον Γενικό Δείκτη στις 1.178,88 (0,90%), για τον ΔΤΡ στις 939,07 (2,27%) και στις 2.883,83 (0,89%) για τον FTSE25 και γνώμονα τα χαμηλά, στην αρχή της συνεδρίασης-σημεία αναφοράς και στηρίξεις όπως είχε αναφερθεί εξ' αρχής.

Εμφανής η υπεραπόδοση των τραπεζικών έναντι των blue chips και μάλιστα με υπέρτερη αξία συναλλαγών.

Ενα πρώτο 15'λεπτο και με συναλλαγές 1,8 εκατ. απορροφήθηκε η όποια προσφορά- "ουρά" της χθεσινής συνεδρίασης- για να ακολουθήσουν προσεκτικές εντολές αγοράς σε ευρύ φάσμα μετοχών του δείκτη, σε τραπεζικά χαρτιά και blue chips.

Μέτριος ο τζίρος, στα μόλις 25 εκατ. λίγο πριν τις 14.00' ήταν θέμα ισχυρού αγοραστή ή πωλητή για να δοθεί η ανάλογη κατεύθυνση είτε προς υψηλότερα είτε προς χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Στο επίκεντρο, από τις πρώτες κιόλας εντολές οι τραπεζικές μετοχές, σχεδόν παράλληλα αντέδρασαν και οι 4 από τα αρχικά χαμηλά για να διατηρηθούν υψηλότερα στην διάρκεια μέχρι και την τελευταία εντολή.

Σε Εθνική (5,434), Alpha Bank (1,269), Eurobank (1,521), Πειραιώς (2,90) οι 4 από τις 5 κύριες επιλογές των αγοραστών, με "σφήνα" στο πρώτο ήμισυ τον τίτλο της Mytilineos και στο δεύτερο του ΟΠΑΠ.

Σταθερός αγοραστής, με σχετική ισχύ σε όλη την διάρκεια της συνεδρίασης με χρηματιστές να τον συσχετίζουν με την ανάλυση/παρέμβαση της JPMC ανεβάζοντας την τιμή-στόχο για την Eurobank στα 2,6 ευρώ. Η JPMC βασικός σύμβουλος του ΤΧΣ στην διαδικασία διάθεσης ποσοστού της Εθνικής, θεωρήθηκε ότι λειτουργεί υποστηρικτικά, σε αυτή την φάση της αγοράς. Θυμίζω πως, μόλις 2 μέρες νωρίτερα η JPMC θεωρούσε πολύ πιθανή την απόδοση της επενδυτικής βαθμίδας από την Standard & Poor's, μεθαύριο βράδυ Παρασκευής.

Παρότι δεν καταγράφεται αύξηση αξίας συναλλαγών- σε απόλυτους αριθμούς- ικανή να αποδοθεί σε κινήσεις προεξόφλησης μίας ενδεχόμενης αναβάθμισης δεν αποκλείεται ορισμένοι να δοκιμάζουν προς αυτή την κατεύθυνση. Πιθανόν να αποτυπώνεται στο premium που είχε, σχεδόν, από την αρχή μέχρι και την τελευταία εντολή ο τραπεζικός κλάδος έναντι των blue chips.

Σε κάθε περίπτωση, καλοδεχούμενη από τους long η σημερινή εξαίρεση στο ΧΑ εν μέσω ανησυχιών, αναταράξεων στα ευρωπαϊκά, ένδειξη πως όταν τα "ισχυρά χέρια" θέλουν το μπορούν.

Οδηγός ο τραπεζικός κλάδος, Coca Cola HBC και οι ΟΤΕ τα 2 βαριά χαρτιά που από την πρώτη εντολή κινήθηκαν με αγορές-αντισταθμίζοντας την όποια αρχική προσφορά στα τραπεζικά, φθάνοντας στο τέλος τα 24,42 (0,49%) και 13,55 (0,74%).

Σταδιακά από τα large caps ακολούθησαν αρχικά Mytilineos και ΟΠΑΠ, Helleniq Energy, ΔΕΗ, Viohalco, ElvalHalcor ενώ "μέτρησε" υπέρ των long η ανοδική φορά για ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ΓΕΚ Τέρνα.

Με αυξημένες συναλλαγές στα 14,25 (3,64%) και 12,94 (1,25%) αντίστοιχα διασκέδασαν εντυπώσεις που είχαν δημιουργηθεί το προηγούμενο διάστημα.

Κυρίως Helleniq Energy στα 6,90 (2,68%) και λιγότερο Motor Oil στα 23,04 (1,41%) της ανόδου μετοχών του κλάδου στην Ευρώπη, μετά το νέο άλμα των τιμών πετρελαίου.

Στις 54/44 η σχέση μετοχών με θετικό/αρνητικό πρόσημο, μέρα με ξεκάθαρο πλεονέκτημα αγοραστών.

Ενδεικτικό το ότι από τα 75 εκατ. τα 10 εκατ. ήταν μέσω προσυμφωνημένων εντολών και τα 50,7 εκατ. αφορούσαν σε τζίρο μετοχών με άνοδο, έναντι μόλις 13,2 εκατ. σε μετοχές με πτώση. Ενα ικανοποιητικό ισοζύγιο για αύριο, με την προϋπόθεση πως δεν θα αλλάξει κάτι προς το δραματικότερο.

Στα 10 ο αριθμός των πακέτων, ξεχώρισαν ένα για 1.000.000 τμχ της Εθνικής στα 5,41 ευρώ (στις 12.12') και ένα για 100.000 τμχ του ΟΠΑΠ στα 15,30 (στις 16.53').

---ΧΠΑ

Αλλαγή τάσης, υπέρ των long σήμερα στην αγορά Παραγώγων με "γύρισμα" για 1.365 ΣΜΕ σε premium 1,39% (τρέχουσα σειρά) και για 650 σε 0,89% για τα ΣΜΕ Νοεμβρίου.

Σε premium και τα τραπεζικά ΣΜΕ, ενδεικτική η άρδην μεταβολή στα πολλά της Alpha Bank. Με premium 2,40% τα 13.660 στην τρέχουσα σειρά (λήξη μεθαύριο Παρασκευή). Ανάλογη τάση για 437 της Εθνικής (1,67%), για 2.153 της Eurobank (4,08%) και για 3.930 (4,66%) της Πειραιώς.

Ξεκάθαρη η-κατ' αρχήν βραχυπρόθεσμη- στροφή/επικέντρωση των long στα τραπεζικά χαρτιά, πιθανόν και λόγω της αξιολόγησης από την Standard & Poor's την Παρασκευή, σύμφωνα με εκτιμήσεις χρηματιστών.

---Αποτιμήσεις

Ενισχύθηκαν οι τραπεζικές, με την Εθνική στα 4,976 δισ. να πλησιάζει στην 5η θέση τη Mytilineos που αποτιμάται 5,029 δισ.

Στα 5,615 δισ. η Eurobank πλησιάζει κοντά στον ΟΠΑΠ που αποτιμάται 5,676 δισ. όχι και πολύ μακρυά από τον ΟΤΕ στα 5,775 δισ.

Στα 9,097 δισ. η Coca Cola HBC.

Από τα bets αύριο-μεθαύριο η προοπτική διεκδίκησης της 3ης ή ακόμη και της 2ης θέσης από την Eurobank, σε κοντινή απόσταση από ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v