Ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές σε νέα υψηλά 106 μηνών (το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο στις 28/7/2014 και στις 1213,31 μονάδες), με μόνο ερωτηματικό την ευδιάκριτη υποχώρηση από τα υψηλά ημέρας, ενώ σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα, σε σχέση με χθες, κινήθηκε η συναλλακτική δραστηριότητα, παρά τις βοήθειες που έδωσαν τα “πακέτα”.
Πιο συγκεκριμένα, η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε με ήπιες διαθέσεις “profit taking”, όμως πολύ γρήγορα οι “buyers” πήραν περισσότερες πρωτοβουλίες, ο Δείκτης γύρισε σε θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις παρυφές των 1220 μονάδων, για να υποχωρήσει αισθητά στην συνέχεια και με τον Τραπεζικό δείκτη να κλείνει πολύ κοντά στα χαμηλά ημέρας.
Να σημειωθεί ότι στα υψηλά ημέρας, το σύνολο των μετοχών του FTSE25 ήταν με θετικό πρόσημο, εικόνα που διαφοροποιήθηκε σημαντικά στη συνέχεια.
Όλα τα παραπάνω, χωρίς τις βοήθειες από τις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, όπου κυριάρχησαν τα αρνητικά πρόσημα και η στάση αναμονής.
Σύμφωνα με πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία, χωρίς να αποκλείονται κινήσεις κατοχύρωσης κερδών και λόγω των σημαντικής ανοδικής κίνησης που έχει προηγηθεί, η μεσοπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, ενώ σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές “η επενδυτική βαθμίδα είναι απλά θέμα χρόνου και έχει αρχίσει ήδη να αποτυπώνεται στο ταμπλώ”.
Υπενθυμίζεται ότι οι επόμενες προγραμματισμένες αξιολογήσεις είναι: 9 Ιουνίου 2023 – Fitch, 4 Αυγούστου 2023 – Scope, 8 Σεπτεμβρίου 2023 – DBRS, 15 Σεπτεμβρίου 2023 - Moody's, 20 Οκτωβρίου 2023 - Standard and Poor's, 1 Δεκεμβρίου 2023 – Fitch.
Να σημειωθεί ότι σήμερα και μετά το κλείσιμο του Χ.Α. δημοσιεύουν αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο οι Εθνική Τράπεζα και ΕΛΧΑ και αύριο οι ΟΠΑΠ και Quest.
Σύμφωνα με Ξένους Διαχειριστές, με τους οποίους επικοινώνησε τμήμα ανάλυσης Εγχώριας, Ιδιωτικής, ΑΧΕ, “το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα ερμηνεύεται από τις Αγορές ως πολιτικό ‘overshooting’, για το Χ.Α., με μόνο ερώτημα την συμπεριφορά της Αγοράς στο μεταβατικό διάστημα μέχρι τις δεύτερες κάλπες”.
Από την άλλη και σύμφωνα με τους αισιόδοξα σκεπτόμενους, που στην παρούσα φάση είναι και οι περισσότεροι, “το αποτέλεσμα των εκλογών εξασφαλίζει την επιτυχία πολλών deals, που αναμένεται να έλθουν στο προσκήνιο και να απασχολήσουν την Αγορά, μετά τις δεύτερες εκλογές”.
Σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη (Beta Sec.), “η επενδυτική βαθμίδα θα υποστηρίξει ένα χαμηλότερο ασφάλιστρο κινδύνου, εξυπηρετώντας καλύτερους όρους χρηματοδότησης και άρα διευκολύνοντας την εύρεση των απαραίτητων κεφαλαίων για την υλοποίηση σημαντικών συναλλαγών. Νέοι ‘παίκτες’ θα μπουν στην Αγορά με επιχειρηματικό κίνητρο, άρα με ένα ορίζοντα λιγότερο ευκαιριακό από μια επενδυτική θέση στο Χρηματιστήριο”.
Με ανοδικές διαθέσεις οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,39% ανηφορίζει η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 3,75% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,858% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους.
Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, “o ΟΔΔΗΧ, έχοντας καλύψει πλήρως τους εκδοτικούς στόχους της χρονιάς με την άντληση 7 δισ. ευρώ πριν την πρώτη κάλπη και με 35 δισ. ευρώ ταμειακών διαθεσίμων, σχεδιάζει θετικές εκπλήξεις για τις Αγορές τους επόμενους μήνες. Ένα νέο πρόγραμμα δημοπρασιών επανεκδόσεων ομολόγων δεν θα πρέπει να αποκλείεται, με στόχο την αύξηση της ρευστότητας στην Αγορά”.
Ερχόμενοι στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1199,8 (-0,13%) και 1219,07 μονάδων (+1,48%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1206,65 (+0,44%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1205,3 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,33%.
Ο τζίρος στα 222,2 εκατ., από τα οποία τα 48,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ, ΠΕΙΡ, ΜΠΕΛΑ, ΑΛΦΑ, ΔΕΗ, ΠΡΟΦ, ΜΟΗ, ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ, ΔΕΗ), ενώ ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 59% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τον συνολικό τζίρο των 222,2 εκατ., τα 212,1 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
“Παρόλο που πιστεύουμε ότι θα μπορούσαν να ακολουθήσουν κάποιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, σε γενικές γραμμές αναμένουμε η ισχυρή δυναμική να διατηρηθεί τις επόμενες εβδομάδες, καθώς οι επενδυτές εκτιμούν ότι ο πολιτικός κίνδυνος εξασθενεί και οι οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας είναι σταθερές, συμπεριλαμβανόμενης της πιθανής αναβάθμισης της Χώρας σε επενδυτική βαθμίδα, στο δεύτερο εξάμηνο του 2023”, σημειώνει η Eurobank Equities.
“Θα περιμέναμε να συνεχιστεί η επανατιμολόγηση της Αγοράς, ωστόσο δεν μπορούν να αποκλειστούν κάποιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, σε μία στρατηγική επανατοποθέτησης. Στο πλαίσιο αυτό προτιμούμε Τράπεζες, ΔΕΗ, ΟΤΕ, TITC, Jumbo και ΓΕΚΤΕΡΝΑ”, τονίζει η Piraeus Sec.
“Περιμένουμε το θετικό momentum να συνεχιστεί, ενώ κάποιες ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών δεν μπορούν να αποκλειστούν”, αναφέρει η Euroxx Sec.
“Μην προσπαθείτε να κάνετε προβλέψεις. Αφήστε την Αγορά να σας δείξει, τονίζει ο Ηλίας Ζαχαράκης.
Αυτή την στιγμή το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν το ιδανικό για να ανακατέψει την Αγορά, φέρνοντας νέο χρήμα που δίνει την συνέχιση της κίνησης.
Αν δούμε το διάγραμμα, επόμενη αντίσταση και κοντινός στόχος είναι το 1260, ενώ όσο κλείνουμε πάνω από το 1180 η τάση είναι επιθετική.
Σε μεγάλη εικόνα, η διάσπαση έχει έρθει από τις 910 μονάδες, με τον πρώτο μεσοπρόθεσμο μεγάλο στόχο την ζώνη του 1400.
Θυμίζουμε ότι το επίπεδο ήταν υψηλό του 2013 και πολλαπλή στήριξη προ κρίσης.
Στον Τραπεζικό δεν τολμάμε καν να προβλέψουμε, μιας και πάνω από το 1000 αντιστάσεις σοβαρές δεν έχουμε.
Πιθανόν, οι πωλητές των πρώτων μετεκλογικών ημερών, να γίνουν στη συνέχεια αγοραστές και να δούμε ανατροφοδότηση στην κίνηση.
Δεν βιαζόμαστε για την επενδυτική βαθμίδα, μιας και όσο μεγαλύτερος χρόνος υπάρχει μέχρι τότε, τόσο πιο εύκολα θα συντηρείται η τάση και θα προεξοφλείτε η κίνηση.
Πολλοί επενδυτές αναρωτιούνται γιατί η μικρή κεφαλαιοποίηση αργεί και δεν ακολουθεί τους χρόνους της Αγοράς.
Το πράγμα είναι απλό. Οι Θεσμικοί όταν μπαίνουν στην Αγορά, θα μπουν σε τίτλους της μεγάλης και επιλεκτικά της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.
Η μικρή κεφαλαιοποίηση αγοράζεται από τους εγχώριους παίκτες και συνήθως σε δεύτερο χρόνο, αφού έχει κάνει μία σοβαρή κίνηση η Αγορά.
Η ρευστότητα από πωλήσεις μεγάλων, πηγαίνουν στην μικρή κεφαλαιοποίηση”, τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
“Το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου υπερακόντισε τις προσδοκίες της Επενδυτικής Κοινότητας, καθώς η επίδοση του Κυβερνώντος κόμματος οδήγησε σε Κοινοβουλευτική πλειοψηφία ύψους 48,7% (146 βουλευτές επί συνόλου 300) αν και διενεργήθηκε με απλή αναλογική, όπως επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας. Δρομολογείται έτσι η με διαδικασίες fast track επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας στις 25 Ιουνίου, κατά την οποία εκτιμάται ότι το Κυβερνών κόμμα θα πετύχει άνετη Κοινοβουλευτική πλειοψηφία, με δεδομένο το προβλεπόμενο ειδικό bonus που προβλέπει το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, με το οποίο θα διεξαχθούν.
Με τα παραπάνω δεδομένα, το Ελληνικό Χρηματιστήριο βλέπει πολιτική σταθερότητα, πειθαρχημένη δημοσιονομική διαχείριση με συμφωνημένους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων από φέτος, δρομολόγηση μεταρρυθμίσεων και τη συνέχιση υψηλών ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης (πάνω από +2,5% του ΑΕΠ) με οδηγό τις επενδύσεις (Δημόσιες & Ιδιωτικές), τις αυξημένες εξαγωγικές επιδόσεις των εξωστρεφών Επιχειρήσεων και τις υψηλές ταξιδιωτικές εισπράξεις από τη διαφαινόμενη εξαιρετική τουριστική χρονιά.
Με τις χαμηλά συγκρατούμενες τιμές του Πετρελαίου και του Φυσικού Αερίου, να αποτρέπουν την επανάληψη του περσινού εκτροχιασμού του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, που ήδη στο 1ο τρίμηνο καταγράφει θεαματική βελτίωση.
Σαν αποτέλεσμα, ο ΓΔ ξεπέρασε άμεσα τη ζώνη των 1150 - 1170 μονάδων, καθώς οι συναλλαγές εκτοξεύθηκαν και βρέθηκε πάνω από τις 1200 μονάδες, προσβλέποντας σε σύντομη αναμέτρηση με τις 1268 μονάδες επιδιώκοντας ένα ακόμη “άθλο”, ενώ την ίδια ώρα τα Ελληνικά ομόλογα κάνουν ράλι και οι αποδόσεις υποχωρούν κάτω από το 4%.
Με την επενδυτική βαθμίδα να εκτιμάται ότι θα συντελεστεί στους επόμενους μήνες, όχι ωστόσο στις 9 Ιουνίου από την Fitch, καθώς δεν θα έχει ακόμη ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία και οι προγραμματικές ανακοινώσεις της νέας Κυβέρνησης.
Ωστόσο, αν και ήδη οι αποδόσεις του Χ.Α. είναι στις κορυφαίες διεθνώς, το γεγονός ότι το P/E του Ελληνικού Χρηματιστηρίου είναι ακόμη στο 8, η μερισματική απόδοση στο 4,5% και ο δείκτης P/BV στο 1,5, όταν το P/E του EuroStoxx 600 είναι 13, η μερισματική απόδοση στο 3,3% και ο δείκτης P/BV στο 1,9 πείθει για την ελκυστικότητα των Ελληνικών τίτλων, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη ο αισθητά υψηλότερος ρυθμός μεγέθυνσης της Ελληνικής Οικονομίας σε σχέση με εκείνο των Χωρών της Ευρωζώνης.
Την ίδια ώρα, στις Διεθνείς Αγορές το σκηνικό παραμένει με χαμηλό βαθμό ορατότητας, καθώς δεν έχει κλείσει ούτε το ζήτημα της αναπροσαρμογής του, ύψους $ 31,4 τρισ, ορίου του Δημοσίου χρέους των ΗΠΑ, ούτε έχει αποσαφηνιστεί η επιτοκιακή πολιτική της Federal, που συσχετίζεται με τις επιδόσεις των μεγεθών της Αμερικανικής Οικονομίας (ΑΕΠ, πληθωρισμός, θέσεις απασχόλησης κυρίως).
Με την Επενδυτική Κοινότητα να προσβλέπει στην αναγγελία της παύσης των αυξήσεων, με δεδομένα τα προβλήματα πολλών Αμερικανικών “μικρών” Τραπεζών και τους επενδυτές να βελτιώνουν τη διάθεση ανάληψης επενδυτικού κινδύνου.
Σε κάθε περίπτωση, το Ελληνικό Χρηματιστήριο θα χρειαστεί ένα ήρεμο διεθνές περιβάλλον, για να ξεδιπλώσει το ενάρετο σενάριο που προοιωνίζει η ευνοϊκή εγχώρια συγκυρία, με δεδομένο ότι το χρήμα που τοποθετείται σε Ελληνικούς τίτλους συνεχίζει να είναι κυρίως από επενδυτές εξωτερικού”, όπως σημειώνει ο σύμβουλος Διοίκησης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς
Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (10,8), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (6,2), ΟΠΑΠ (5,9), Eurobank (5,8), Εθνική (5,5), Μυτιληναίο (4,2), ΔΕΗ (3,6), Πειραιώς (3,5), Alpha Bank (3,3), Jumbo (3,1), Motor Oil (2,5), Ελ. Πετρέλαια (2,3) και ΤΕΝΕΡΓ (2,3 δισ. ευρώ).
Από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η ΑΛΦΑ (+1,09%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι ΕΤΕ (-3,43%), ΕΥΡΩΒ (-0,89%) και ΠΕΙΡ (+4,09%).
Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 987,10 (-0,43%) και 1024,93 μονάδων (+3,38%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 988,35 (-0,31%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 987,77 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,37%.
Ο ΔΤΡ διατηρεί το ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 839 μονάδων, με τις προηγούμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στις 954, 932 και 900 μονάδες. Η επόμενη αντίσταση στη ζώνη 1025 – 1036 και στις 1140 - 1180 μονάδες.
Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “πρώιμη’ χαρακτήρισε τη διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2022 ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, μιλώντας στους αναλυτές με αφορμή τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου. Αντίθετα, χαρακτήρισε πολύ καλές τις συνθήκες για διανομή το 2024, από τα κέρδη του 2023”.
Υποδεέστερη της ενδοσυνεδριακής, η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου με αρνητική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-2,11%), ΕΛΠΕ (-1,04%), ΛΑΜΔΑ (-0,34%), ΜΠΕΛΑ (-2,17%), ΜΥΤΙΛ (-0,14%), ΟΛΠ (-1,02%), ΟΤΟΕΛ (-0,85%), ΣΑΡ (-1,50%) και TITC (-0,49%). Αμετάβλητος ο τίτλος του ΟΠΑΠ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση, “η Quest Συμμετοχών προέβη στην εξαγορά του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας ΕΠΑΦΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ έναντι τιμήματος ύψους € 2.470.000, ενώ η συνολική επένδυση ενδέχεται να ανέλθει έως τα € 4.940.000 μέσα στην επόμενη διετία, λόγω πρόβλεψης για την απόδοση επιπλέον ποσού προς τον παλαιό μέτοχο συνδεόμενη με τα μελλοντικά αποτελέσματα της Εταιρείας. Η εν λόγω επένδυση εκτιμάται ότι θα συνεισφέρει στον Όμιλο Quest σε ετήσια βάση περί τα € 5 εκατ. επιπλέον έσοδα με EBITDA margin περί το 10%”.
Να σημειωθεί ότι ο τίτλος της Quest (+1,17%), κατά τη σημερινή συνεδρίαση δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, συμπληρώνοντας δύο συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις.
Η μετοχή γύρισε σε ημερήσιο “long” με “stop” τα 4,90 ευρώ και με την επόμενη στήριξη στα 4,87 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 5,46 ευρώ.
Επέστρεψαν για πολλοστή φορά τα σενάρια που θέλουν πιθανές μετοχικές ανακατατάξεις στην ΤΕΝΕΡΓ (+2,56%), με την ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+4,84%) να αντιδρά καλύτερα στην ανοδική κίνηση.
Σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ, “η ΓΕΚΤΕΡΝΑ φαίνεται να κατοχυρώνει και το 12,80. Όσο κλείνει πάνω από αυτό η τάση είναι επιθετική, με τα 14,40 ευρώ, επόμενο μεγάλο στόχο”.
Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα
Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΜΙΓ (+223,25%) ακολουθούμενη από ΠΕΙΡ (+94,71%), ΚΛΜ (+92,58%), ΓΚΜΕΖΖ (+91,23%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+88,88%), ΞΥΛΠ (+69,23%), CENER (+68,87%), ΑΡΑΙΓ (+60,68%), ΕΤΕ (+59,27%), ΕΧΑΕ (+55,97%) και ΜΟΤΟ (+51,67%).
Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις
Ένα “πακέτο” 430000 μετοχών της Profile (-0,58%) πέρασε μέσω του Χ.Α., στην τιμή των 3,45 ευρώ ανά μετοχή. Το “πακέτο” αφορούσε σε πώληση ιδίων μετοχών της Εταιρείας,, με αγοραστή Ξένο Θεσμικό, ενώ τα έσοδα ανήλθαν σε 1,483 εκατ. ευρώ.
Από εκεί και πέρα, νέα υψηλά 14 μηνών για Πετρόπουλο (+1,27%).
Αύξησε συναλλαγές η Unibios (+2,76%).
Βγήκε μικρό “bid” σε Εβροφάρμα (+3,07%) και Τζιρακιάν (+2,75%).
Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για ΕΧΑΕ (+5,11%) και υψηλά 40 μηνών.
Δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις η Κορδέλλου (+2,11%).
Προσπάθησε να αντιδράσει στο χθεσινό -8,18% η Βιοτέρ (+4,95%).
Επιστροφή αγοραστών σε ACAG (+3,51%).
Δεν έπεισαν οι αγοραστές σε ΒΙΣ (+10,56%), ΣΑΤΟΚ (+3,13%), ΦΟΥΝΤΛ (+2,95%), ΑΒΕ (+2,23%), ΕΛΒΕ (+2,13%), ΕΛΓΕΚ (+2,05%) και ΚΥΡΙΟ (+1,88%).
Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών
Ο Γενικός Δείκτης διατηρεί το ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή χαμηλότερα των 1075 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1060, 1045, 1036, 1002, 998 και 997 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι πρώτες στηρίξεις στις 1170 – 1165, 1152 και 1141 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 1220 – 1250, 1261, 1268, 1300 και 1400 μονάδες.
Σε ισχύ το ημερήσιο αγοραστικό σήμα και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 2600 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 2568, 2453, 2445 – 2440 και 2419 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι πρώτες στηρίξεις στις 2843 – 2840 και 2800 – 2795 μονάδες. Οι επόμενες αντιστάσεις 3050, 3100 και 3150 μονάδες.
Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές
Απόλυτη επικράτηση των πωλητών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.
Πτωτικές οι διαθέσεις και στην Ευρώπη, με μικτά πρόσημα και ήπιες μεταβολές οι δείκτες στην Wall Street.
Κέρδη για το Πετρέλαιο, ήπιες απώλειες για το Ευρώ.
Κάτω από τα $1970 ο Χρυσός, προς τα $23,55 υποχωρεί το Ασήμι.
Πάνω από τα $27300 το Bitcoin, προς τα $1860 θέλει να κινηθεί το Ethereum.
“Η Τράπεζα της Αγγλίας εκτιμά πως θα περιορίσει στο μισό το χαρτοφυλάκιο ποσοτικής χαλάρωσης (QE), σε περίπου 400 δισ. Λίρες τα επόμενα χρόνια”, δείχνει εσωτερική ανάλυση της BOE.
Η ανάπτυξη των Επιχειρήσεων της Ευρωζώνης επιβραδύνθηκε αυτό τον μήνα. Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) της HCOB για το Μπλοκ, που καταρτίστηκε από την S&P Global, υποχώρησε στο 53,3 τον Μάιο, από το 54,1 του Απριλίου και κάτω από την εκτίμηση της δημοσκόπησης του Reuters για 53,5.
“Το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποφύγει την ύφεση φέτος”, δήλωσε το ΔΝΤ. Αναμένει, πλέον ότι η παραγωγή πρόκειται να αυξηθεί κατά 0,4% το 2023, κατά 1% το 2024 και κατά μέσο όρο 2% το 2025 και το 2026”.
“Το όριο του χρέους των ΗΠΑ θα πρέπει να αυξηθεί πριν από την 1η Ιουνίου, ώστε η Χώρα να συνεχίσει να πληρώνει τις υποχρεώσεις της και μετά την 15η του μηνός”, επανέλαβε η Υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν.
“Το Υπουργείο Οικονομικών ρώτησε Ομοσπονδιακές Υπηρεσίες εάν μπορούν να πραγματοποιήσουν επερχόμενες πληρωμές σε μεταγενέστερη ημερομηνία”, ανέφεραν δύο πηγές στη Washington Post.
Ο δείκτης Υπηρεσιών της S&P Global αυξήθηκε στις 55,1 μονάδες τον Μάιο στις ΗΠΑ, από 53,6 τον προηγούμενο μήνα. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο των τελευταίων 13 μηνών. Ο δείκτης Μεταποίησης διολίσθησε στις 48,5 μονάδες, από 50,2.
Οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών στις ΗΠΑ κατέγραψαν άνοδο 4,1% τον Απρίλιο, σε σχέση με τον Μάρτιο, στο εποχικά προσαρμοσμένο επίπεδο των 683000. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από τον Μάρτιο του 2022. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι οι πωλήσεις θα διαμορφωθούν στις 665000.
Επιστροφή στο Χ.Α.
Να σημειωθεί ότι οι δύο τελευταίες συνεδριάσεις, συνολικά, πρόσθεσαν 4 δισ. ευρώ, στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. (3,9 χθες και 0,1 δισ. σήμερα).
“Είμαστε σχετικά εποικοδομητικοί στις Ελληνικές Τράπεζες, με αξιολογήσεις ‘buy’ σε Εθνική, Πειραιώς και Alpha”, τονίζει η Goldman Sachs.
Σύμφωνα με την ανάλυση της GS, οι Ελληνικές Τράπεζες έχουν από τα ισχυρότερα αποθέματα ρευστότητας/χρηματοδότησης εντός της Ευρωζώνης, ενώ οι επόμενοι καταλύτες μπροστά είναι:
Πιθανή αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του Κράτους σε επενδυτική βαθμίδα, το δεύτερο εξάμηνο του 2023.
Περιθώριο για θετικές αναθεωρήσεις των εκτιμήσεων για τα κέρδη ανά μετοχή και περαιτέρω λεπτομέρειες για τα σχέδια των Ελληνικών Τραπεζών να μοιράσουν μερίσματα.
“Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα σηματοδοτεί τη συνέχεια των εφαρμοζόμενων πολιτικών και μια συνεχή πορεία μεταρρυθμίσεων που θα μπορούσε να αυξήσει την οικονομική ανάπτυξη. Παρά τις επίμονες Παγκόσμιες οικονομικές προκλήσεις, η αύξηση των επενδύσεων στην Ελλάδα θα μπορούσε ακόμη και να ξεπεράσει τις προσδοκίες φέτος”, σημειώνει η DBRS.
Μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης πωλήσεων και λειτουργικών επιδόσεων (EBITDA) της τάξεως του 8% “βλέπει” η Eurobank Equities για την πορεία του Ομίλου Quest κατά την τριετία 2023 - 2025.
Ειδικότερα, με βάση τις προβλέψεις της Χρηματιστηριακής η Quest αναμένεται να αυξήσει σε ενοποιημένη βάση:
Τον κύκλο εργασιών στα 1124,8 εκατ. φέτος, στα 1217,5 εκατ. το 2024 και στα 1309,3 εκατ. το 2025.
Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας αναμένονται στα 44,6 εκατ. ευρώ φέτος, στα 49,4 εκατ. το 2024 και στα 54,5 εκατ. το 2025.
Στα 1,7, από 1,6 ευρώ ανεβάζει την τιμή - στόχο για τη μετοχή της Eurobank η Citi σε έκθεσή της. Ωστόσο, υποβαθμίζει τη σύσταση για τη μετοχή σε "neutral" από "buy", μετά και την πρόσφατη ανοδική κίνηση.
“Ένας σημαντικός ανοδικός κίνδυνος για την Ελληνική Αγορά, είναι η πιθανότητα το Δημόσιο χρέος της Ελλάδας να καταταχθεί σύντομα ως επενδυτικής βαθμίδας (IG), γεγονός που θα μπορούσε να συμβάλει στη σημαντική διεύρυνση της επενδυτικής βάσης της Ελλάδας. Η Ελλάδα χρειάζεται να ανέβει μόνο μία θέση στην κλίμακα αξιολόγησης της DBRS (‘BB high, σταθερή’), της Fitch (‘BB+, σταθερή’) και της S&P (‘BB+, σταθερή)”, τονίζει η HSBC.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΕΕ, ΚΟΥΕΣ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Jumbo, Autohellas, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και στο υψηλό οι Πειραιώς, Αεροπορία Αιγαίου, ΕΥΔΑΠ.
Περίπου μοιρασμένη και σαφώς υποδεέστερη της αρχικής η τελική εικόνα, με 66 ανοδικούς τίτλους, έναντι 61 πτωτικών, ενώ 9 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.
---ΧΠΑ
Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αισθητή μείωση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (87.736 συμβόλαια).
Στα 5.393 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 5.547 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).
Στα 1.379 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.003 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).
Στα 163 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 120 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.265, 1.111 για τον Ιούνιο και 154 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος για τον δεύτερο μήνα 2.965), κινήθηκε μεταξύ 2.960 και 3.005,5 μονάδων.
Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 431, 431 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 994,25), κινήθηκε μεταξύ 994,25 και 1.027 μονάδων.
Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 3, 3 για τον Ιούνιο και 0 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 4.703) κινήθηκε μεταξύ 4.703 και 4.734,25 μονάδων.
Επέστρεψε ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (6.600 Eurobank, 20.000 Εθνική, 24.000 Μυτιληναίος, 68.000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (49.215), Eurobank (7.168), Πειραιώς (16.923), Εθνική (6.548), Αεροπορία Αιγαίου (1.413), Ιντρακάτ (267), ΔΕΗ (1.722), ΑΔΜΗΕ (385), Motor Oil (103), Τέρνα Ενεργειακή (730), Μυτιληναίο (323), ΕΛΧΑ (285), ΓΕΚ (473), ΕΧΑΕ (160), ΟΠΑΠ (190), ΟΤΕ (852), MIG (173), Lamda Development (119), Viohalco (292).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 176.791, Πειραιώς 68.637, ΔΕΗ 20.951, Eurobank 29.163, ΑΔΜΗΕ 11.910, Εθνική 16.684, ΟΤΕ 11.209, Τέρνα Ενεργειακή 10.630.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 58.538.708 τεμ., (από 58.538.708 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.695.537 τεμ. (1.711.432), Eurobank 34.365.114 τεμ. (34.334.139), ΟΠΑΠ 1.446.126 τεμ. (1.438.099), Εθνική 10.731.440 τεμ. (10.710.116), ΟΤΕ 1.072.901 τεμ. (1.014.845), Πειραιώς 918.208 τεμ. (918.208).
(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.