Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι ανησυχεί το Χρηματιστήριο σε φόντο διεθνών πιέσεων

Κλάδος-βαρίδι ο τραπεζικός, με μετοχή-σηματωρό την Πειραιώς, η αγορά έχει διορθώσει σε δύο διαδοχικές συνεδριάσεις. Μείωση και στον τζίρο. Νέα αστάθεια στα διεθνή χρηματιστήρια.

Τι ανησυχεί το Χρηματιστήριο σε φόντο διεθνών πιέσεων

Η First Republic Bank «έριξε» τη Wall Street, η Santader τα ευρωπαϊκά και στο Χρηματιστήριο Αθηνών
ήταν η Morgan Stanley αφορμή για «γύρισμα» στον τραπεζικό κλάδο.

Οι δύο περιπτώσεις, σε ΗΠΑ και Ευρώπη, επιβεβαιωτικές του προβλήματος που υφίσταται, είναι ενεργό άσχετα
από το αν αποσοβήθηκαν τα χειρότερα τον Μάρτιο λόγω Silicon Valley Bank και Credit Suisse.

Σε αυτή τη συγκυρία, Fed και ΕΚΤ επιμένουν επιθετικά σε ζητήματα επιτοκίων/κόστους χρήματος - ποσοτικής σύσφιξης, με τη Φρανκφούρτη να κλίνει προς το ενδεχόμενο νέας αύξησης επιτοκίων κατά 50 μ.β. την προσεχή Πέμπτη 4 Μαΐου.

Με αυτά εκτός -εντός ήταν αρκετή η αμφίσημη ανάλυση της Morgan Stanley για τις πιθανότητες εισόδου της Πειραιώς στον MSCI Greece Standard, πυροδοτώντας έναν πρώτο κύκλο ρευστοποιήσεων τη Δευτέρα, για να ακολουθήσει η Société Générale που άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο όχι αύξησης σε 11 αλλά μείωσης σε 9 των ελληνικών συμμετοχών στο «καλάθι» του αμερικανικού οίκου, δείχνοντας έξοδο για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Τούτων δοθέντων και με τον «αέρα» τριών σερί εβδομάδων με θετικό πρόσημο τον Απρίλιο και άλλων δύο που είχαν προηγηθεί τον Μάρτιο, το πέρασμα από το ταμείο ορισμένων ήρθε απολύτως φυσιολογικά.

Κλάδος-βαρίδι ο τραπεζικός, μετοχή-σηματωρός του η Πειραιώς και έτσι απλά η αγορά διορθώνει για σερί δύο συνεδριάσεις. Διόρθωση με αξία συναλλαγών όσο μίας ανοδικής που είχε προηγηθεί -καθώς ο τζίρος δεν ξεπέρασε τα 55 και 67 εκατ. αντίστοιχα Δευτέρα και Τρίτη.

Αποτέλεσμα, η διόρθωση για τον ΓΔ στις 1.090,53, σχεδόν 35 μονάδες από την τελευταία τοπική κορυφή, πρακτικά οριοθετώντας τις 1.125 ως άνω όριο για τον Απρίλιο. Μένει να φανεί εάν τα «φρένα» στην περιοχή των 1.080 θα λειτουργήσουν.

Θα εξαρτηθεί και από τις ξένες αγορές, τη Νέα Υόρκη, όπου η προσοχή είναι στραμμένη και στα οικονομικά αποτελέσματα των κολοσσών τεχνολογίας. Νωρίτερα τα futures του S&P500 έδειχναν από 0,46% υψηλότερα και τις 4.112 μονάδες. Στα 77,75$ το πετρέλαιο WTI, στο 3,4663% το 5ετές των ΗΠΑ.

Αλλά και από τα ευρωπαϊκά, με τον DAX από τις 15.872 μονάδες, με τον FTSE100 από τις 7.891 μονάδες.
Για το ΧΑ, η «μάχη» για την τάση μεταξύ long vs short θα κριθεί στη στάση 1-2 «ισχυρών χεριών», που με επικεντρωμένες πωλήσεις «κλειδώνουν» μέρος υπεραξιών ενόψει κλεισίματος Απριλίου, μεθαύριο Παρασκευή.

Συγκεκριμένα, στη χθεσινή συνεδρίαση το 40% της μικτής αξίας συναλλαγών ύψους 67,1 εκατ. πραγματοποιήθηκε σε μόλις τρεις μετοχές: Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς. Και τη Δευτέρα, το 32% από τα 51,7 εκατ. επίσης σε μόλις τρία χαρτιά:

Εθνική, Πειραιώς και Mytilineos. Στοιχεία που αφενός αναδεικνύουν τη «ρηχότητα» της αγοράς, αφετέρου τη βαρύτητα ενός-δύο ισχυρών πωλητών ή αγοραστών ανάλογα, Δευτέρα-Τρίτη από την πλευρά των πρώτων.

Δεκαέξι και η σημερινή συνεδριάσεις μένουν μέχρι την πρώτη κάλπη της 21ης Μαΐου, δύο και σήμερα για όσους κάνουν ταμείο για τον Απρίλιο (και πρώτο 4μηνο). Με γνώμονα τόσο τα οικονομικά αποτελέσματα -αύριο είναι η σειρά της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ- όσο τις διεργασίες στο επιχειρηματικό πεδίο, όπως κάτι τέτοιο φαίνεται να εξελίσσεται στον όμιλο Viohalco.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v