Στο καναβάτσο ελληνικές μετοχές και ομόλογα

Ανώμαλη προσγείωση του Γενικού Δείκτη στις 862 μονάδες και μεγάλη άνοδος στα ελληνικά yields. Μόνο η Σαράντης έκλεισε με θετικό πρόσημο στον FTSE 25. Ποιες μετοχές «αντιστάθηκαν», τι δείχνει η τεχνική ανάλυση.

Στο καναβάτσο ελληνικές μετοχές και ομόλογα

Εικόνα επιθετικών ρευστοποιήσεων, για τις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς εντείνονται οι εκτιμήσεις που θέλουν τις Κεντρικές Τράπεζες να ενισχύουν τις προσπάθειές τους το επόμενο διάστημα, για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό, προχωρώντας σε αυξήσεις των επιτοκίων τους, ίσως και μεγαλύτερες από αυτές που έχουν προϋπολογίσει οι Αγορές, σε ένταση και χρόνο.

Υπενθυμίζεται ότι την επόμενη εβδομάδα συνεδριάζουν η Federal Reserve και η BoE.

Οι ενεργοί επενδυτές προσπαθούν να τιμολογήσουν και την νέα αρνητική έκπληξη, που ήλθε από το μέτωπο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 8,6% σε ετήσια βάση τον Μάιο στις ΗΠΑ, επίπεδο που είναι το υψηλότερο των τελευταίων 41 ετών. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα παραμείνει αμετάβλητος στο 8,3%, όσο και τον Απρίλιο. Σε μηνιαία βάση ο δείκτης κατέγραψε άνοδο 1%, έναντι εκτιμήσεων για ενίσχυση κατά 0,7%.

Εν τω μεταξύ, “το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει ότι θα προχωρήσει σε νέα υποβάθμιση της πρόβλεψης για την οικονομική ανάπτυξη το 2022, τον επόμενο μήνα”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, σε συνέντευξη Τύπου. Αυτή θα είναι η τρίτη υποβάθμιση του ΔΝΤ φέτος.

Τον αρνητικό βηματισμό των Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων, ακολούθησε και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, σε μία καθαρά πτωτική συνεδρίαση, η οποία χαρακτηρίστηκε από την κίνηση των βασικών δεικτών μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και από την ευδιάκριτη αύξηση του τζίρου (ο υψηλότερος των τελευταίων επτά συνεδριάσεων), ένδειξη μάλλον ανησυχητική, αν συνεχιστεί και στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Πληροφορίες από Χρηματιστηριακά Γραφεία αναφέρουν στην πλευρά των πωλητών Ξένα χαρτοφυλάκια, που φοβούμενα την πιθανή υποτροπή του διεθνούς κλίματος, σπεύδουν να μειώσουν θέσεις στην “ρηχή” Εγχώρια Αγορά, ενώ την “νότια” κίνηση ακολουθούν και “κωδικοί λιανικής”, ενεργοποιώντας κινήσεις “stop loss”, καθώς οι τεχνικές στηρίξεις καταστρατηγούνται η μία μετά την άλλη.

Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η επερχόμενη αργία της Δευτέρας, με τις Ξένες Αγορές σε πλήρη λειτουργία, κάτι που πίεσε αρκετούς traders να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις με μειωμένες θέσεις.

Εννοείται ότι σε τέτοιες συνεδριάσεις, μπαίνουν σε “δεύτερη μοίρα” θεμελιώδη Εταιρειών, αλλά και μερισματικές αποδόσεις, καθώς οι τελευταίες έχουν “αντίπαλο δέος” και τις αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου ξεπέρασε τα 4,3% και διαμορφώνεται στο 4,313%.

Μάταια κάποιοι λίγοι αναλυτές, προσπαθούν να υπενθυμίσουν τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου που έχουν ανακοινώσει οι Εισηγμένες, καθώς κανείς δεν θέλει “να πιάσει το μαχαίρι όταν πέφτει”.

Συνολικά η προοπτική των Εταιρειών που έβγαλαν ισολογισμό μπορεί να θεωρηθεί θετική, σύμφωνα με την άποψη του Μάνου Χατζηδάκη.

Ξεκινώντας από τις Τράπεζες, η τελική γραμμή θα παρουσιάσει απόδοση από 6% έως 11%, σε σχέση με τα ίδια κεφάλαια.

Η Πληροφορική συντηρεί τα νούμερα δραστηριότητας και τα καλά περιθώρια κέρδους, χωρίς ακόμα να έχουν τρέξει τα έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τα Διυλιστήρια πάνε για μια χρονιά ρεκόρ. Χρονιές ρεκόρ θα έχουμε για τη Μυτιληναίος, την ΕΛΧΑ, τη Cenergy, την Ιντεάλ, την Autohellas και τον Παπουτσάνη.

Αντίθετα, μία έως δύο ταχύτητες χαμηλότερα από την περυσινή χρήση φαίνεται ότι θα κινηθούν τα Πλαστικά Θράκης, η Frigoglass, το ΚΡΙ-ΚΡΙ και η Πετρόπουλος.

Το δεύτερο τρίμηνο αναμένεται ένταση της αύξησης του κόστους λειτουργίας και ως εκ τούτου στα αποτελέσματα εξαμήνου θα μπορούμε με μεγαλύτερη ακρίβεια να μιλάμε για το αντίκτυπο των πληθωριστικών τάσεων στις Εταιρείες, που έχουν υψηλό βαθμό έκθεσης στο ενεργειακό κόστος.

“Από την άλλη πλευρά, οι Εταιρείες που θα αποτελέσουν τους πρωταγωνιστές της χρονιάς, μάλλον έχουν πάρει απόσταση από τους υπόλοιπους. Και αυτό φαίνεται και στο ταμπλώ”, όπως επισημαίνει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και για τους λάτρεις των στατιστικών, αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση, αφαίρεσε από την συνολική κεφαλαιοποίηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, περίπου 1,9 δισ. ευρώ.

Από εκεί και πέρα, το τέλος της χρηματιστηριακής εβδομάδας βρήκε τον Γενικό Δείκτη με εβδομαδιαίες απώλειες 3,83%. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε απώλειες 8,12%. Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ σημειώνει απώλειες 3,45% και ο ΔΤΡ απώλειες 1,32%.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., ο ΟΤΕ (7,6), με δεύτερη την ΕΕΕ (7,5), ενώ ακολουθούν οι ΟΠΑΠ (4,9), Eurobank (3,5), Εθνική (3,1), Μυτιληναίος (2,3), ΔΕΗ (2,2), Alpha Bank (2,1), Ελ. Πετρέλαια (2,1) ΤΕΝΕΡΓ (2,1) και Jumbo (2 δισ. ευρώ).

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να μην αφήνει περιθώρια αμφιβολιών για την συνεχιζόμενη επικράτηση των “sellers” (Alpha Bank -4,46%, Εθνική -3,08%, Eurobank -3,24%, Πειραιώς -3,78%).

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, που βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 562,64 μονάδες (-4,40%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 566,48 (-3,74%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 567,37 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 3,59%.

Όσο ο ΔΤΡ δίνει κλεισίματα χαμηλότερα από τις 626 (ημερήσιο “stop short”), 611 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων) και ακόμα χειρότερα, χαμηλότερα 603 – 599 μονάδων (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών), δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τις 531 μονάδες, αν όχι χαμηλότερα. Μόνο επιστροφή με κλείσιμο υψηλότερα των 526, θα επαναφέρει τα σενάρια για κίνηση προς τις 633, 650 και 675 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “στα 307,7 εκατ. ευρώ αποτίμησε η KPMG τον κλάδο αποδοχής πράξεων πληρωμής (POS) της Εθνικής, στο πλαίσιο της απόφασης απόσχισης και εισφοράς του στο Ίδρυμα πληρωμών NBG Pay, προκειμένου εν συνεχεία να πωληθεί το 51% της παραπάνω Εταιρείας στην EVO Payments”.

Δεν είναι εντυπωσιακά καλύτερη η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου με θετική μεταβολή διασώθηκε μόνο η μετοχή του Σαράντη (+1,80%).

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι 13.583 νέες (ΚΟ) μετοχές της ΕΕΕ, που προέκυψαν από την πρόσφατη Α.Μ.Κ. λόγω άσκησης δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών (stock options plan). Το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της Εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 371.809.001.

Επιστρέφοντας στον Σαράντη (+1,80%), η μετοχή έχει σαν πρώτο, τεχνικά, ζητούμενο να δώσει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα της ζώνης 7,07 – 7,11 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 60 ημερών), αλλά και υψηλότερα των 7,42 ευρώ, προκειμένου να αλλάξει “πίστα” και να κινηθεί προς 7,86 – 8,14 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Στα 6,50 ευρώ το ημερήσιο “stop long”.

“Non stop” οι πιέσεις στη μετοχή της ΔΕΗ (-4%), που συμπλήρωσε “καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων, ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα χαμηλά 19 μηνών και με τους αναλυτές να αναφέρονται σε “διαλυμένο, τεχνικά, διάγραμμα”. Στα 6,35 ευρώ το ημερήσιο “stop short”, ενώ αν οι “sellers” συνεχίσουν με τον ίδιο “ενθουσιασμό”, η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στα 5,50 ευρώ. Θετική έκπληξη με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 6,35, μπορεί να δώσει κίνηση προς τα 6,97 – 7,10 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 60 ημερών).

Τέσσερις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και για τη μετοχή της Viohalco (-3,08%), που ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε χαμηλά 16 μηνών. Αν η μετοχή συνεχίσει να κινείται “νότια”, πάρα πολλά θα κριθούν από την στήριξη των 3,40 ευρώ, προκειμένου να μην μπει σε δοκιμασία η αμέσως επόμενη στα 3,28 ευρώ. Οι αντιστάσεις στα 4,00 (ημερήσιο “stop short”) και στα 4,07 – 4,42 (στριμώχνονται οι ΚΜΟ 60 και 200 ημερών).

Οι τίτλοι που έχουν πάρει προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες αποδόσεις από την αρχή του χρόνου, προηγείται η ΥΑΛΚΟ (+190%), ακολουθούμενη από ΑΑΑΠ (+93,55%), ΕΥΠΙΚ (+51,39%), ΜΑΘΙΟ (+51,21%), ΤΡΑΣΤΟΡ (+35,2%), ΤΕΝΕΡΓ (+32,11%) και ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+31,18%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Σύμφωνα με ανακοίνωση, “από τη πώληση του χαρτοφυλακίου των ΑΠΕ της Volterra, ο Όμιλος Άβαξ (-3,80%) θα έχει κέρδη περίπου 40 εκατ. ευρώ, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022”.

Η ετήσια τακτική γ.σ., η οποία θα πραγματοποιηθεί την 27η Ιουνίου 2022 καλείται να αποφασίσει, μεταξύ άλλων και την Α.Μ.Κ. της Medicon (+0,98%) με κεφαλαιοποίηση αφορολόγητων αποθεματικών αναπτυξιακών νόμων, με έκδοση νέων μετοχών και διανομή τους στους υφιστάμενους μετόχους κατά την αναλογία συμμετοχής τους στο μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας και διανομή προσωρινού μερίσματος (προμερίσματος) για την εταιρική χρήση 2022.

Στη χρήση 2021 η Εισηγμένη είχε δημοσιεύσει καθαρά κέρδη 3,04 εκατ. ευρώ, που δίνει εξαιρετικά χαμηλό p/e.

Σημειώνεται πως στα θέματα της ημερήσιας διάταξης υπάρχει και η τροποποίηση του καταστατικού, το οποίο θα επιτρέπει πλέον στην Εταιρεία να αναπτύξει και να λειτουργεί Ιδιωτικό Πολυιατρείο. Επίσης να δύναται να διαθέτει και να λειτουργεί Διαγνωστικά Εργαστήρια Απεικονίσεων, Διαγνωστικά Εργαστήρια Πυρηνικής Ιατρικής και Εργαστήρια Γενετικών – Διαγνωστικών αναλύσεων.

Μένει να φανεί αν θα εγκριθεί η διανομή μερίσματος, μετά από πολλά χρόνια.

Από εκεί και πέρα, αύξησε συναλλαγές η Έλτον (+2,76%).

Βγήκε αξιοπρόσεκτο “bid” στα 0,068 ευρώ για την ΑΝΕΚ (+6,25%).

Δεν έπεισαν οι αγοραστές σε ΙΝΤΕΤ (+6,38%), ΕΛΓΕΚ (+4,19%, παρά τις δύο προσυμφωνημένες συναλλαγές από 179398 τεμ. εκάστη, στα 0,45 ευρώ), ΜΕΒΑ (+3,36%), ΣΕΝΤΡ (+1,45%), ΕΧ (+0,62%), ΛΥΚ (+1,82%), ΜΑΘΙΟ (+2,04%), ΠΕΤΡΟ (+0,63%), ΧΑΙΔΕ (+6,93%), ΒΙΟΤ (+5,45%), ΝΑΥΠ (+0,87%), ΠΡΔ (+0,67%), ΒΙΟΚΑ (+0,63%) και ΜΑΣΟΠ (+0,63%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Όσο ο Γενικός Δείκτης δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 899 – 883 όπου συνωστίζονται οι ΚΜΟ 60 και 200 ημερών και ο εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων, δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τις 843 (ημερήσιο “stop long”) και 818 – 784 μονάδες (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 εβδομάδων).

Σε περίπτωση ανοδικής διαφυγής υψηλότερα των 904, οι αγοραστές μπορούν να βάλουν στο στόχαστρο τις 931, 944 (gap) και 950 μονάδες.

Χάθηκε η σημαντική ζώνη στήριξης 2170 – 2135 (συγκλίνουν οι ΚΜΟ 60 και 200 ημερών, αλλά και ο εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που έκλεισε και το gap στις 2090 και οι τελευταίες ελπίδες των αγοραστών, εναποτίθενται στις 2010 μονάδες (ημερήσιο “stop long”). Οι αντιστάσεις στις 2192, 2200 – 2240 (gap), 2282 (gap) και 2305 μονάδες (gap).

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Με συνοπτικές διαδικασίες και ακόμα ένα πτωτικό ‘χάσμα’ ο ΓΔ βρίσκει και πάλι την στήριξη της ζώνης 860 – 850, με την μεσαία κεφαλαιοποίηση να έχει επιθετικούς πωλητές. Το 879 γίνεται κοντινή αντίσταση”, αναφέρει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

“Η αύξηση του πληθωρισμού και η πολιτική σύσφιξης συνεχίζουν να δημιουργούν ανησυχίες και να επηρεάζουν τη διάθεση για ρίσκο”, όπως επισημαίνει η Eurobank Equities.

“Περιμένουμε η Αγορά να συνεχίσει χαμηλότερα, λόγω της επίδρασης που θα έχουν τα υψηλότερα επιτόκια στις αποτιμήσεις. Σε αυτό το αβέβαιο περιβάλλον, θα αγοράζαμε ΟΠΑΠ που προσφέρει μερισματική απόδοση περίπου 11%”,, σημειώνει η Piraeus Sec.

“Η συνεδρίαση της ΕΚΤ αποκάλυψε το δρόμο αύξησης των επιτοκίων στην Ευρωζώνη κατά 25μβ τον Ιούλιο και πιθανότατα 50μβ τον Σεπτέμβριο, εφόσον δεν έχει αποκλιμακωθεί σημαντικά ο πληθωρισμός, πράγμα μάλλον δύσκολο. Το σκηνικό που διαμορφώνεται, οδήγησε την Ελληνική 10ετία σε νέα αύξηση, όπως και όλες τις Ευρωπαϊκές Κρατικές αποδόσεις. Παράλληλα, τα στοιχεία από τον πληθωρισμό Μαΐου στις ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν σήμερα, ενδέχεται να επηρεάσουν την επιθετικότητα της FED στην επόμενη συνεδρίαση της 15ης Ιουνίου. Σε αυτό το πλαίσιο, στενεύουν τα ανοδικά περιθώρια του ΓΔΧΑ”, τονίζει η Leon Depolas Sec.

“Τα τελευταία χρόνια, το ευρύ Επενδυτικό Κοινό έμαθε τι εστί ομόλογο”, σύμφωνα με την άποψη του Ηλία Ζαχαράκη.

Οι εισαγωγές ομολογιακών εκδόσεων στο ταμπλώ είχαν γίνει “της μόδας” με την Ελληνικές Εταιρείες και όχι μόνο, να μπορούν να δανείζονται σημαντικά κεφάλαια με χαμηλό κόστος.

Τα τελευταία χρόνια η ΕΚΤ και η FED μας είχαν συνηθίσει να αγοράζουν ότι ομόλογο κινείται, με αποτέλεσμα η Αγορά να υποστεί μία στρέβλωση, χαρίζοντας σημαντική ασφάλεια και πολύ χαμηλά επιτόκια.

Η “ώρα του λογαριασμού ήρθε” και αυτό ήταν και αναμενόμενο.

Σαν αποτέλεσμα, η Αγορά ομολόγων κατάφερε να έχει την χειρότερη χρονιά από ποτέ, με απώλειες που φτάνουν μέχρι και 15% σε κάποιες περιπτώσεις, παίρνοντας πίσω αποδόσεις πολλών ετών.

Για να καταλάβουμε το τι έχει συμβεί, αρκεί να δούμε το 10ετες Ελληνικό spread που από το 0,50% του Καλοκαιριού του 2021, πλέον παίζει στο 4,3%.

Αντίστοιχα όλα τα εταιρικά ομόλογα έχουν εκτοξευτεί σε αποδόσεις, με αποτέλεσμα να βλέπουμε πίεση στις τιμές τους τόσο στο Ελληνικό ταμπλώ, όσο και στο OTC.

Οι περισσότεροι που πρόσφατα έμαθαν τι εστί ομόλογο, βλέπουν τις αποτιμήσεις τους να κατεβαίνουν μέχρι και 15% και νομίζουν ότι κάτι άλλο τρέχει στις Εταιρείες που έχουν δανείσει. Ουσιαστικά έκλεισαν μία συμφωνία με μία Εταιρεία με ένα συγκεκριμένο επιτόκιο που εκείνη την στιγμή υπήρχε, παρόλα αυτά τα επιτόκια εκτοξεύτηκαν με αποτέλεσμα οι τιμές των ομολόγων να πέσουν.

Οι Εταιρείες που μπόρεσαν και δανείστηκαν με τόσο χαμηλό επιτόκιο, έχουν γεμάτα ταμεία με χαμηλό κόστος και μπορούν να επενδύσουν σε ένα περιβάλλον, που δεν θα μπορούσαν να αντέξουν εύκολα το κόστος σήμερα. Παράλληλα και η ίδια η Χώρα έχει καταφέρει να μαζέψει από τις Αγορές ένα σημαντικό κομμάτι σε ρευστότητα, έχοντας την πολυτέλεια να περιμένει για να βρει και πάλι χαμηλότερα επιτόκια στο μέλλον.

“Η ερώτηση είναι πόση διάρκεια θα έχουμε υψηλό πληθωρισμό και σε τι μέγεθος θα αυξηθούν τα επιτόκια μεσοπρόθεσμα”, τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

“H τάση του ΓΔ, ανεστράφη την εβδομάδα που πέρασε, με τους περισσότερους επενδυτές να επηρεάζονται από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, όπως και από την ανακοίνωση της ΕΚΤ, η οποία στο σύνολό της είχε αρκετά αρνητική επίπτωση στην απόδοση του δεκαετούς φτάνοντας στο 4,3%”, όπως επισημαίνει η Merit Sec.

Για την πορεία του Γενικού δείκτη την επόμενη εβδομάδα πιστεύουμε ότι, απουσία ισχυρού καταλύτη ο οποίος θα μπορούσε να αντιστρέψει την ανοδική τάση στις αποδόσεις των ομολόγων, σαν πιθανό σενάριο την περεταίρω πίεση των τιμών, ιδιαίτερα στον Τραπεζικό κλάδο.

Η ΕΚΤ προανήγγειλε ότι θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Ιουλίου και σε νέα αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, με σκοπό να περιοριστούν οι καλπάζουσες πληθωριστικές πιέσεις. Ακόμα επανέλαβε τη δέσμευση να στηρίξει την Ελλάδα που βρίσκεται ακόμα εκτός επενδυτικής βαθμίδας.

Οι βασικοί κίνδυνοι που παραμένουν για την Ελληνική Αγορά είναι οι γεωπολιτικές εξελίξεις, όπως και η ανησυχία των επενδυτών Εγχώριων και μη για το πώς θα μπορέσουν Χώρες όπως η Ελλάδα, να αντιμετωπίσουν το υψηλότερο κόστος δανεισμού.

“Οι κύριες επενδυτικές επιλογές μας για αγορά σε μεγάλες διορθώσεις και με μακροπρόθεσμο ορίζοντα είναι οι μετοχές των Εurobank, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, Byte, Μοτοδυναμικής και Jumbo”, τονίζει η Merit Sec.

“Σε κλοιό πιέσεων βρέθηκε το Χ.Α. την εβδομάδα που πέρασε, εν μέσω της αύξησης του γεωπολιτικού ρίσκου, αλλά και των απαισιόδοξων μηνυμάτων από το μέτωπο του πληθωρισμού”, όπως επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Παρά την ικανοποιητική επίδοση που σημειώθηκε στην αύξηση του ΑΕΠ του α’ τριμήνου (+7%), η Αγορά αγνόησε τα δεδομένα ανάπτυξης της Οικονομίας, υπό το βάρος των πιο πρόσφατων στοιχείων που αφορούσαν τον πληθωρισμό του Μαΐου (11,3%), την υψηλότερη μηνιαία μέτρηση αύξησης από το 1995.

Οι ρυθμοί αύξησης χτίζουν κάθε μήνα και ένα νέο υψηλό, με την κατάσταση στην Ενέργεια να δείχνει ότι η αποκλιμάκωση θα έρθει αναγκαστικά τον Σεπτέμβριο, όταν οι τιμές θα βρουν τις υψηλές τιμές του περυσινού έτους.

Το οικονομικό κλίμα επιβαρύνθηκε και από την ρητορική της Τουρκίας, η οποία σε καθημερινή βάση πλέον αφήνει αιχμές και υπονοούμενα για την Ελληνική κυριαρχία στα Νησιά του Αιγαίου, που κάθε άλλο παρά εφησυχασμό δημιουργούν.

Η πτώση της Αγοράς ευθυγραμμίστηκε και με την τάση των Ξένων Χρηματιστηρίων, χωρίς να υπάρξουν κάποιες Δεικτοβαρείς διαφοροποιήσεις, που στο πρόσφατο παρελθόν λειτουργούσαν σαν “δίχτυ ασφαλείας” στην υποχώρηση του βασικού Δείκτη.

Παράλληλα, η πτώση των Κρατικών ομολόγων και η άνοδος της απόδοσης της δεκαετίας, δεν έμεινε απαρατήρητη στην Αγορά, αφού προσδιορίζει το ασφάλιστρο κινδύνου, λειτουργώντας ως ένας επιπλέον φορέας πίεσης στις αποτιμήσεις.

Στο εξωτερικό, η ΕΚΤ δεν άφησε πολλά περιθώρια παρερμηνειών για τις βραχυπρόθεσμες προθέσεις της, που αφορούν την παύση του προγράμματος των αγορών ομολόγων, καθώς δύο αυξήσεις επιτοκίων μία τον Ιούλιο (0,25%) και μία τον Σεπτέμβριο είναι “επί θύραις”.

Στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την ανακοίνωση των επιτοκίων, η κ. Λαγκάρντ μίλησε ακόμα για “ταξίδι” σε ότι αφορά την αύξηση των επιτοκίων, υπονοώντας την διάρκεια και ενδεχομένως την ένταση των αυξήσεων που θα έχει η νομισματική σύσφιξη.

Ωστόσο αναφερόμενη στον Ευρωπαϊκό Νότο δήλωσε ότι “δεν θα επιτραπούν οι έντονες διαφοροποιήσεις μεταξύ των αγορών Κρατικών ομολόγων” το οποίο μεταφράζεται σε μια εν δυνάμει παρέμβαση με στοχευμένες αγορές, εφόσον χρειαστεί.

Το επόμενο ραντεβού των αγορών με τις Κεντρικές Τράπεζες είναι την προσεχή Τετάρτη κατά την οποία η FED θα ανακοινώσει την αύξηση των βασικών επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης (από 0,75% σε 1,25%), την μείωση των δράσεων επαναγορών ομολόγων, καθώς και την προοπτική για το υπόλοιπο της χρονιάς.

Στις 17 Ιουνίου αναμένεται η απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας, ενώ την ίδια ημέρα θα ανακοινωθούν τα τελικά νούμερα για τον πληθωρισμό της Ευρώπης.

Επομένως και η ερχόμενη εβδομάδα θα μείνει ισχυρά φορτισμένη από τις κινήσεις των Κεντρικών Τραπεζών και κυρίως από την προοπτική που θα δώσουν για την συνέχεια της χρονιάς.

Τεχνικά, η καθοδική διαφυγή του Γενικού Δείκτη συνοδεύτηκε από ένα μεγαλοπρεπές “χάσμα” μεταξύ 879 – 885 μονάδων, επίπεδο που σηματοδοτεί πλέον την κυριότερη αντίσταση.

Η υπέρβαση των 900 μονάδων αποδείχθηκε εξαιρετικά φιλόδοξο εγχείρημα, με τους χαμηλούς τζίρους που σημειώθηκαν από την αρχή του μήνα και η πτώση που ακολούθησε ενεργοποίησε όλα τα τεχνικά σήματα πωλήσεων από τους κινητούς μέσους και τον MACD.

Από το πρωί της Παρασκευής ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε καθοδική Αγορά εκ νέου, μετά και την διάσπαση του κινητού μέσου των 200 ημερών. Σημείο αναφοράς πλέον για τους αγοραστές είναι οι 850 μονάδες, που αποτελεί και το τελευταίο “προπύργιο”, πριν ο Γενικός Δείκτης επιχειρήσει να δοκιμάσει τα φετινά χαμηλά του Μαρτίου, λίγο χαμηλότερα από τις 800 μονάδες.

Προς το παρόν, η τάση έχει γείρει υπέρ των πωλητών, οι τζίροι έδειξαν ένταση σε πτωτικές ημέρες και η διάχυση των απωλειών είχε σχεδόν καθολική έκταση. Αν σε αυτή την φάση δεν υπάρξει κάποιος νέος σχηματισμός ανάσχεσης της τάσης (συσσώρευση), ή μείωση της έντασης των συναλλαγών, το επικρατέστερο σενάριο θα βάλει τις 800 μονάδες ως βασικό στόχο στην κατεύθυνση του Γενικού Δείκτη, στο κοντινό μέλλον.

Την Δευτέρα 13 Ιουνίου η Ελληνική αγορά θα παραμείνει κλειστή. Στις 14 Ιουνίου ξεκινάει η διαπραγμάτευση των μετοχών της Μπλε Κέδρος στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με τιμή εκκίνησης τα 2,25 ευρώ. Χωρίς το μέρισμα χρήσης θα διαπραγματεύεται την ίδια μέρα η Καρέλιας (11 ευρώ) ενώ την Παρασκευή η μετοχή της Quest θα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα χρήσης των 15 λεπτών ανά μετοχή.

Από το μέτωπο των αποτελεσμάτων τριμήνου, η μόνη προγραμματισμένη ανακοίνωση αφορά τον ΑΔΜΗΕ το απόγευμα της Τετάρτης 15/6.

“Την Παρασκευή το μεσημέρι λήγουν οι σειρές Παραγώγων επί δεικτών και μετοχών για το μήνα Ιούνιο, ενώ στο κλείσιμο της ημέρας θα λάβουν χώρα οι αναδιαρθρώσεις των δεικτών FTSE, FTSE Russell και Stoxx”, υπενθυμίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με σαφές πλεονέκτημα των πωλητών, ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Αρνητικό το κλίμα στην Ευρώπη και στις πρώτες ώρες των συναλλαγών στην Wall Street.

Πιέζεται το Πετρέλαιο, ακόμα χαμηλότερα το Ευρώ.

Προσπαθούν να δώσουν αντίδραση Χρυσός και Ασήμι, κάτω από τα $29500 το Bitcoin, χαμηλότερα των $1730 το Ethereum.

Κατά 2,1% αυξήθηκε ο δείκτης τιμών καταναλωτή της Κίνας τον Μάιο, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2021. Ο πληθωρισμός του Μαΐου ήταν χαμηλότερος από το αναμενόμενο 2,2%. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή μειώθηκαν κατά 0,2%. Εν τω μεταξύ, ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 6,4% σε ετήσια βάση τον Μάιο, σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις και 1,6 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από το ετήσιο του Απρίλιου.

Στο μισό κόβει την πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2022 η Bundesbank. Πλέον εκτιμά ότι η Γερμανική Οικονομία θα τρέξει με 1,9%, σε σύγκριση με τις προβλέψεις του Δεκεμβρίου που έκανε λόγο για 4,2%. Τοποθετεί τον πληθωρισμό στο 7,1% το 2022, πολύ παραπάνω από το 3,6% που είχε προβλέψει τον Δεκέμβριο. Για το 2023 προβλέπει πληθωρισμό στο 4,5%, από 2,2% προηγουμένως.

Η Τράπεζα της Αγγλίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο σχεδιασμός έκτακτης ανάγκης στις μεγαλύτερες Τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου, σημαίνει ότι καμία δεν πρέπει να απαιτεί δημόσια διάσωση σε περίπτωση κρίσης, αλλά διαπίστωσε ελλείψεις σε τρία Πιστωτικά Ιδρύματα.

Οι τρεις Τράπεζες που βρέθηκαν να έχουν ελλείψεις ήταν η Lloyds, η Standard Chartered και η HSBC. Και οι τρεις Τράπεζες δήλωσαν, σε ξεχωριστές ανακοινώσεις τους, ότι βελτιώνουν τα λεγόμενα σχέδια εξυγίανσης.

Οι άλλες Τράπεζες που συμπεριλήφθηκαν στην αξιολόγηση, ήταν η Barclays, η Natwest, η Nationwide, η Santander UK και η Virgin Money UK.

Η Τράπεζα της Αγγλίας δήλωσε ότι θα επαναλάβει την αξιολόγησή της το 2024 και θα επανεξετάζει την πρόοδο που σημειώθηκε από τις Τράπεζες, κάθε δύο χρόνια στη συνέχεια.

“O πληθωρισμός δεν έχει φτάσει ακόμα στο υψηλότερο επίπεδο”, προειδοποίησε ο Μοχάμεντ Ελ-Εριάν (πρόεδρος του Gramercy Fund Management και σύμβουλος της Allianz) προβλέποντας ότι μπορεί να ξεπεράσει το επίπεδο του 8,5% τους επόμενους μήνες.

“O πλούτος των Νοικοκυριών στις ΗΠΑ υποχώρησε για πρώτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια, το πρώτο τρίμηνο του 2022, καθώς η πτώση στις τιμές των μετοχών αντιστάθμισε την άνοδο της αξίας των κατοικιών. Η καθαρή περιουσία των Νοικοκυριών διολίσθησε στα $149,3 τρισ., από το επίπεδο ρεκόρ των $149,8 τρισ. στο τέλος του περασμένου έτους”, ανακοίνωσε η Fed.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη βούτηξε στις αρχές Ιουνίου στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ. Συγκεκριμένα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν βούτηξε στις 50,2 μονάδες, από 58,4 τον Μάιο. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal ανέμεναν μικρή αύξηση του δείκτη, στις 59 μονάδες.

Επιστροφή στο Χ.Α.

“Τα έσοδα από την πώληση του 75% από τη δραστηριότητα σε ΑΠΕ της Ελλάκτωρ στη Motor Oil, σε συνδυασμό με την υφιστάμενη ρευστότητα, βελτιώνουν τη δυνατότητα εξόφλησης του ομολόγου της Εταιρείας κατά, ή πριν από τη λήξη του, τον Δεκέμβριο του 2024, παρά τον κίνδυνο ο τίτλος να κληθεί να αποπληρωθεί πριν από την ολοκλήρωση της συμφωνίας πώλησης του εν λόγω μεριδίου” αναφέρει σχόλιο της Fitch Ratings, σημειώνοντας πως το ομόλογο ύψους 670 εκατ. ευρώ, κινδυνεύει να γίνει απαιτητό, εάν η εθελοντική δημόσια προσφορά που ανακοίνωσε πρόσφατα η Reggeborgh για την απόκτηση των λοιπών υφιστάμενων μετοχών της Ελλάκτωρ, έναντι 1,75 ευρώ ανά μετοχή, οδηγήσει σε αλλαγή των όρων του ομολογιακού πριν ολοκληρωθεί η πώληση της δραστηριότητας ΑΠΕ, η αξία της οποίας έχει συμφωνηθεί στο ποσό του 1 δισ. ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 859,69 μονάδες (-3,04%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 864,6 (-2,49%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 862,55 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 2,72%.

Ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 83,1 εκατ., από τα οποία τα 10 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΕΝΤΕΡ, ΛΑΜΔΑ, ΠΡΕΜΙΑ, ΤΕΝΕΡΓ, ΕΛΓΕΚ, ΟΤΕ), ενώ ΕΤΕ, ΑΛΦΑ και ΟΤΕ απασχόλησαν το 41% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΔΜΗΕ, ΑΡΑΙΓ, ΕΥΔΑΠ, ΛΑΜΔΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΕΛΧΑ, ΚΟΥΕΣ, ΜΟΗ, ΟΛΠ και TITC.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Αεροπορία Αιγαίου και στο χαμηλό η Jumbo.

Κάκιστη η τελική εικόνα με 26 ανοδικούς τίτλους, έναντι 107 πτωτικών, ενώ 8 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες μεγαλύτερες του 5%.

----ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν νεότερη αύξηση στο συμβόλαιο του δείκτη, καθώς συνεχίστηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων και ευδιάκριτη υποχώρηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (36.533 συμβόλαια).

Στα 3.972 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.990 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 0 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 0 στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.597, 1.457 για τον Ιούνιο και 140 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.074), κινήθηκε μεταξύ 2.069 και 2.115,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 594,75).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (8.489 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (12.175), Εθνική (5.975), Eurobank (5.252), Πειραιώς (4.428), ΔΕΗ (2.460), Cenergy (582), ΕΕΕ (182), Τέρνα Ενεργειακή (318), ΓΕΚ (360), Μυτιληναίο (1.278), ΟΠΑΠ (173), ΑΔΜΗΕ (134), ΕΧΑΕ (128), Lamda Development (580), Ελ. Πετρέλαια (137), Ιντρακόμ (392), Jumbo (124), ΟΤΕ (523), ΟΛΠ (318), Motor Oil (146), Viohalco (702).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank 96.249, Πειραιώς 25.382, Εθνική 11.950, MIG 29.664, Eurobank 23.202, ΔΕΗ 17.556.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

            Position Holder                             Name of Issuer              NSP             Date

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 58.772.921 τεμ., (από 58.772.921 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.837.283 τεμ. (1.916.283), Eurobank 37.105.095 τεμ. (37.105.095), ΟΠΑΠ 1.519.892 τεμ. (1.527.478), Εθνική 13.480.439 τεμ. (13.638.400), Πειραιώς 2.923.533 τεμ. (2.843.985), ΟΤΕ 1.129.436 τεμ. (1.134.486).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v