Αντίδραση με «πινελιές» window dressing στο Χρηματιστήριο

Μόλις 37,3 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας. Ξεχώρισαν Lamda Development, ΕΥΔΑΠ, Quest, ΟΠΑΠ. Ανοδική κίνηση στον τραπεζικό κλάδο. Πτώση για ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Aegean και ΟΛΠ.

Αντίδραση με «πινελιές» window dressing στο Χρηματιστήριο

Την ανοδική κίνηση των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, έδειξε να ακολουθεί και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, σε μία συνεδρίαση όπου η συναλλακτική δραστηριότητα, δεν άφησε περιθώρια αισιοδοξίας, για κάτι σημαντικά καλύτερο, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Η προσοχή των λίγων ενεργών επενδυτών, εντός και εκτός των τειχών, στα συνεχιζόμενα μηνύματα – εκτιμήσεις από το μέτωπο της πανδημίας, ενώ σύμφωνα με αναλυτές, “ώθηση στην επενδυτική ψυχολογία έδωσε και η είδηση σύμφωνα με την οποία το χάπι της Pfizer κατά της Covid-19, εξασφάλισε το ‘πράσινο φως’ για έκτακτη χρήση στις ΗΠΑ”.

Να σημειωθεί ότι “πράσινο φως” πήρε από τις Αμερικανικές Αρχές και το χάπι της Merck & Co. κατά της Covid-19.

Από την άλλη δεν αποκλείεται, κατά τις αμέσως επόμενες μέρες, να απαιτήσει αυξημένη προσοχή η Αγορά ομολόγων, καθώς επέστρεψαν δριμύτεροι οι πωλητές, με αποτέλεσμα την ευδιάκριτη αύξηση των αποδόσεων, για όλους τους Ευρωπαίους Εκδότες (στο 1,333% αναρριχάται η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου).

Μένοντας στα Κρατικά “χαρτιά”, την Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2021 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων, διάρκειας 26 εβδομάδων, του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 375 εκατ. ευρώ, λήξεως 1 Ιουλίου 2022.

Επιστρέφοντας στην Εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, υπενθυμίζεται ότι αύριο το Χ.Α. θα παραμείνει κλειστό, όπως και τα περισσότερα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, ενώ ούτε η Wall Street θα πραγματοποιήσει συναλλαγές.

Πιο συγκεκριμένα, κλειστές θα είναι αύριο οι Αγορές σε Αυστρία, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία Γερμανία, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ιταλία, Νορβηγία, Πολωνία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία. Στη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και την Πορτογαλία θα πραγματοποιηθούν συναλλαγές έως και τις 14.05, ενώ στη Βρετανία έως τις 12.30.

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, κλειστές θα είναι οι Αγορές της Αυστρίας, Κροατίας, Τσεχίας, Δανίας, Εσθονίας, Φινλανδίας, Γερμανίας, Ουγγαρίας, Ισλανδίας, Ιταλίας, Λετονίας, Λιθουανίας, Νορβηγίας, Πολωνίας, Ρωσίας, Σλοβενίας, Ισπανίας, Σουηδίας, Ελβετίας και Ουκρανίας, ενώ τα Χρηματιστήρια του Βελγίου, της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Πορτογαλίας και της Βρετανίας θα κλείσουν νωρίτερα, όπως και το Χ.Α. (λήξη συναλλαγών στις 15.20). Η Wall Street θα λειτουργήσει κανονικά.

Από εκεί και πέρα, δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση ήταν απόλυτα διεκπεραιωτικού χαρακτήρα, με την καθαρή αξία των συναλλαγών να παραμένει στα γνωστά χαμηλά επίπεδα, ενώ κάποιες αδύναμες προσπάθειες “window dressing” σημειώθηκαν στο ταμπλώ, κυρίως του μη Τραπεζικού 25αρη, καθώς απομένουν μόλις πέντε συνεδριάσεις, για την λήξη της χρηματιστηριακής χρονιάς.

Δεν υπάρχει αμφιβολία, όπως όλα δείχνουν, ότι η Εγχώρια Αγορά θα συνεχίσει να “σέρνεται”, περιμένοντας τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, όπως και να τιμολογήσει το “οικονομικό αποτύπωμα”, από τα υπόλοιπα περιοριστικά μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν.

Με τα παραπάνω δεδομένα, καλό θα είναι τα, θεωρούμενα, συντηρητικά χαρτοφυλάκια, να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις με αυξημένη ρευστότητα και αγνοώντας τις βραχυπρόθεσμες κινήσεις που μπορεί να γίνουν στο ταμπλώ, με αποκλειστικό στόχο τον σχετικό “καλλωπισμό” των αποτιμήσεων.

Απόλυτα ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί, μεταξύ των παραγόντων της Αγοράς, οι εκτιμήσεις της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ που αναφέρει, “ τα συναλλακτικά δεδομένα είναι αμείλικτα και δεν επιτρέπουν την εκτροφή προσδοκιών για ουσιαστική διαφοροποίηση στην κίνηση του ΓΔ. Μόνη ελπίδα, η συνέχιση της ευρωστίας στις Διεθνείς Αγορές που είναι ενδεχόμενο να οδηγήσει σε αντίδραση και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, έστω και με χρονοκαθυστέρηση”.

Εν τω μεταξύ, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της τετραήμερης χρηματιστηριακής εβδομάδας, που έδωσε εβδομαδιαία κέρδη 0,36% στον Γενικός Δείκτη. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημείωσε κέρδη 1,6%.

Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ καταγράφει κέρδη 10,10% και ο ΔΤΡ κέρδη 10,55%.

Για πολλοστή συνεδρίαση, οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης και για πολλοστή συνεδρίαση, η τελική εικόνα δεν προβλημάτισε όσους επέλεξαν να διατηρήσουν “αποστάσεις από το Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλώ (Alpha Bank +1,76%, Εθνική +1,04%, Eurobank +0,67%, Πειραιώς +0,31%).

Και τα δύο πρόσημα, όπως ήταν αναμενόμενο, άλλαξε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 566,03 (-0,42%) και 574,68 μονάδων (+1,10%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 572,34 (+0,69%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 573,73 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,93%.

Για τον ΔΤΡ, οι επόμενες αντιστάσεις στις 575 – 576 (συγκλίνουν οι εκθετικοί ΚΜΟ 30 και 60 ημερών), 586 (ημερήσιο “stop short”) και 594 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων).

Οι στηρίξεις στις 563 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 560 (εκθετικός ΚΜΟ 60 εβδομάδων) 549 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 541 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “το βάθος των συνεπειών της πανδημίας θα εκδηλωθεί με κάποια υστέρηση και μετά την άρση των μέτρων στήριξης, εκτιμά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, στην έκθεση για τη νομισματική πολιτική και καλεί τις Τράπεζες να μην εφησυχάσουν και να εντείνουν τις προσπάθειες βελτίωσης του ενεργητικού τους”.

Εν τω μεταξύ, μικρή παράταση έδωσε η Alpha Bank, κατόπιν αιτήματος ενός τουλάχιστον επενδυτή, στην προθεσμία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών, για χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων Κυπριακών δανείων, μικτής λογιστικής αξίας περίπου 2,2 δισ. ευρώ. Οι τέσσερις επενδυτές έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν προσφορές, ως αύριο Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου.

Με σαφές πλεονέκτημα των “πράσινων” τίτλων, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου υστέρησαν μόνο οι ΑΡΑΙΓ (-1,11%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-1,08%) και ΟΛΠ (-0,57%). Αμετάβλητη η μετοχή του ΑΔΜΗΕ.

Στο υψηλό ημέρας και σε νέα ιστορικά υψηλά, έκελισε ο τίτλος της Quest (+2,61%).

Από εκεί και πέρα, “ολοκληρώθηκε η διαδικασία σύστασης της Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία ‘Μέτων Ενεργειακή ΑΕ’ για την πραγματοποίηση έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα, στο πλαίσιο συμφωνίας με την RWE Renewables. Η ΔEΗ Ανανεώσιμες εισέφερε σε είδος, στη ‘Μέτων Ενεργειακή’, εννέα Θυγατρικές της, οι οποίες αναπτύσσουν εννέα Φωτοβολταϊκα έργα με συνολική ισχύ έως 940 MW, τα οποία βρίσκονται στη Δυτική Μακεδονία, εντός των ορίων του πρώην λιγνιτωρυχείου Αμυνταίου και απέκτησε το 49% της ‘Μέτων Ενεργειακή’. Η RWE εισέφερε τα αντίστοιχα μετρητά στη ‘Μέτων Ενεργειακή’ και απέκτησε το 51%, διατηρώντας τον αποκλειστικό έλεγχο της Κοινής Εταιρείας, ενώ παράλληλα έχει εξασφαλίσει ένα χαρτοφυλάκιο Φωτοβολταϊκών έργων αντίστοιχου μεγέθους την Ελλάδα, με σκοπό να τα συμπεριλάβει στην Κοινή Εταιρεία”, όπως ανακοίνωσε η ΔΕΗ.

Τουλάχιστον απογοητευτική η χρηματιστηριακή εικόνα του τίτλου της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (+0,55%), καθώς κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις έχει προσεγγίσει επικίνδυνα τα 9,00 ευρώ (τιμή της τελευταίας Α.Μ.Κ.).

Όσο η μετοχή δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 9,27 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), δεν αποκλείεται να μπει σε δοκιμασία η επόμενη στήριξη στα 9,00 – 8,90 ευρώ. Για τη σχετική βελτίωση της τεχνικής εικόνας απαιτείται ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 9,60 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) – 9,67 ευρώ (gap) και κίνηση προς τα 9,88 ευρώ (ημερήσιο “stop short”).

Μνημόνιο με τη Eurobank για την ανάπτυξη Πύργου στο Ελληνικό, προκειμένου να μεταφερθούν εκεί τα γραφεία της Τράπεζας, ανακοίνωσε η Lamda Development (+3,53%). Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο μνημόνιο, εφόσον υπογραφεί η οριστική συμφωνία μεταξύ των Μερών, η συνολική επένδυση για την ανάπτυξη του Πύργου υπολογίζεται σε €140 εκατ.

Μόνη θετική ένδειξη για τον τίτλο, η επιστροφή υψηλότερα των 6,87 και το κλείσιμο υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 7,00 ευρώ. Οι επόμενες αντιστάσεις στα 7,14 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), 7,24 (ημερήσιο “stop short”) και 7,45 – 7,50 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Με κλεισίματα λίγο πάνω από τα 6,00 ευρώ, κωλυσιεργεί η μετοχή των Ελ. Πετρελαίων (+0,50%). Θέλει επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 6,17 και 6,29 ευρώ, για να κινηθεί προς τα 6,55 – 6,60 ευρώ. Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, η όποια “νότια” κίνηση δεν πρέπει να επεκταθεί χαμηλότερα της ζώνης 5,91 – 5,89 (την υπερασπίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) και σε ακρότητα χαμηλότερα των 5,82 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, από σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι 1.200.000.000 νέες (ΚO) μετοχές της Τρ. Αττικής (-29,86%) που προέκυψαν από την πρόσφατη Α.Μ.Κ. με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων. Το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 1.224.229.445.

Από εκεί και πέρα, συνεχίζουν με αυξημένες συναλλαγές οι Ευρωσύμβουλοι (+4%).

Με αξιοπρόσεκτες αμυντικές ικανότητες η Έλτον (+0,27%), αλλά ζητούμενο είναι η ανοδική διαφυγή.

“Πακέτα” 966163 τεμ., μεταξύ 1,23 και 1,26 ευρώ πέρασαν, μέσω του Χ.Α., στην Νίκας (+1,61%).

Συνεχίστηκε η “διανομή χαρτιών”, πέριξ των 5,20 ευρώ, στην Performance (-0,38%).

Ανοδικά αλλά χωρίς πειστικούς αγοραστές οι ΑΑΑΚ (+18,52%), ΜΙΝ (+16,67%), ΝΑΥΠ (+5,50%), ΙΝΤΕΤ (+1,92%), ΑΝΕΚ (+2,78%), ΜΑΣΟΠ (+2,75%), ΝΑΚΑΣ (+1,80%), ΚΑΜΠ (+0,87%), ΜΟΥΖΚ (+1,93%), ΚΟΡΔΕ (+1,50%), ΕΛΙΝ (+0,61%), ΜΕΝΤΙ (+0,82%), ΣΑΤΟΚ (+8,22%) και ΟΛΥΜΠ (+3,42%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Q&R (+2,95%).

Επιστροφή αγοραστών σε Frigoglass (+4,05%), Αλουμύλ (+1,47%) και Κρι Κρι (+3,41%).

Αύξησαν συναλλαγές Ευρ. Πίστη (+1,63%), ΞΥΛΚ (-5,65%) και BriQ (+1,40%).

Παρουσία πωλητή σε ΜΟΝΤΑ (-4,17%), ΒΟΣΥΣ (-3,88%), ΙΛΥΔΑ (-1,12%), ΜΟΤΟ (-3,33%), ΕΚΤΕΡ (-0,83%) και ΒΙΟΣΚ (-0,98%).

“Καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων για την CPI (-0,76%),

Αν ολοκληρώθηκαν οι πωλήσεις, ίσως απαιτήσει προσοχή η Byte (+1,76%).

Το “μάσκες παντού” επανέφερε τους αγοραστές, με αυξημένες συναλλαγές, στα Πλ. Θράκης (+6,45%).

Θετικές ενδείξεις για τον Γενικό Δείκτη, όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 888 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), ή έστω υψηλότερα των 882 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 895 (διέρχονται οι ΚΜΟ 30,60 και 90 ημερών), 900, 904 (ημερήσιο “stop short”), 909 (gap), 912, 927, 934 και 950 μονάδες.

Σε επιστροφή με κλείσιμο κάτω από τις 882, δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τις 874, 870 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 864 και 823 μονάδες.

Όσο ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 2126 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τις 2145 – 2152 (συγκλίνουν οι ΚΜΟ 30, 60, 90 ημερών και ο απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 2167, 2175 (ημερήσιο “stop short”), 2181 (gap), 2200, 2238 και 2240 μονάδες (gap).

Αρνητική εξέλιξη με κλείσιμο χαμηλότερα των 2126, δεν αποκλείεται να ανοίξει την “καταπακτή” προς τις 2095 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 2079 μονάδες, είναι σε πλήρη ισχύ.

Τι λένε οι αναλυτές

“Η μακροπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, με τον εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών στις 870 μονάδες. Σημείο στήριξης οι 870 μονάδες (ΚΜΟ 200) και σημείο αντίστασης οι 890 μονάδες (KMO 30). Η Trade Estates ΑΕΕΑΠ, Θυγατρική της Fourlis, προχώρησε στην υπογραφή συμφωνητικού αγοράς μετοχών της ‘Κτηματοδομή Α.Ε.’, ιδιοκτήτριας και διαχειρίστριας του μεγαλύτερου Εμπορικού Πάρκου στην Ελλάδα, με την επωνυμία ‘FLORIDA 1’. Το Εμπορικό Πάρκο βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και εκτείνεται σε μια επιφάνεια 132.000 τ.μ., με εμπορικές επιφάνειες 31.407 τ.μ., μισθωμένες στο 100% σε δώδεκα από τις μεγαλύτερες Εταιρείες Λιανικής στην Ελλάδα (Leroy Merlin, ΑΒ Βασιλόπουλος, Jumbo, Κωτσόβολος, Μουστάκας, Jysk κ.α.). Η Εταιρεία, μετά την συγκεκριμένη εξαγορά, αναμένεται να αυξήσει τα έσοδά της κατά €4,5 εκατ. ετησίως. Τo συνολικό τίμημα για την αγορά των μετοχών, θα ισούται με την αξία της καθαρής θέσης (NAV) της προς απόκτηση Εταιρείας, όπως αυτή θα προσδιοριστεί κατά την ολοκλήρωση της συναλλαγής σύμφωνα με τους ειδικότερους όρους του συμφωνητικού. Η Trade Estates ΑΕΕΑΠ στοχεύει να εισάγει τις μετοχές της προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α., εντός του 2022”, αναφέρει η Merit Sec.

“Περιμένουμε πως η τάση στο εξωτερικό θα δίνει τον τόνο στην Εγχώρια Αγορά, με τον όγκο των συναλλαγών να κινείται σε χαμηλά επίπεδα, λόγω των Χριστουγεννιάτικων διακοπών”, εκτιμά η Euroxx Sec.

“Οι ανησυχίες για την παραλλαγή ‘Omicron’ αναμένεται να οδηγούν σε άτονες συνεδριάσεις, με συσσώρευση γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα, με χαμηλό όγκο συναλλαγών, λόγω της εορταστικής περιόδου και την Αγορά να λαμβάνει κατεύθυνση από το εξωτερικό”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Beta Sec.

“Η Ελληνική Κεφαλαιαγορά, το 2022, εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει αυξημένη μεταβλητότητα, κυρίως λόγω των πολλών αστάθμητων παραγόντων, που θα συνεχίσουν να επικρατούν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Σύστημα”, όπως εκτιμά ο Λουκάς Παπαϊωάννου.

Παρά τις αισιόδοξες προοπτικές που εκφράζονται μέσω των αυξητικών εκτιμήσεων του ΑΕΠ για το 2022, υπολειπόμεθα κατά 25% από τα προ κρίσης επίπεδα.

Το ύψος του Δημόσιου χρέους, αλλά και τα υπέρογκα δίδυμα ελλείμματα (προϋπολογισμού & τρεχουσών συναλλαγών), αποτελούν “αγκάθια”, για μια “ανέφελη” οικονομική πορεία, σε ένα περιβάλλον αυξημένων επιτοκίων που αργά, ή γρήγορα θα έλθει.

Η δυναμική εμφάνιση έντονων πληθωριστικών πιέσεων, κυρίως μέσω εκτίναξης του κόστους Ενέργειας & των Α’ Υλών θα συνεχιστεί, τουλάχιστον μέχρι το 2ο τρίμηνο του 2022, επηρεάζοντας άμεσα τις Ελληνικές Επιχειρήσεις και επιβαρύνοντας τα αποτελέσματά τους, άγνωστο ακόμα σε ποιο βαθμό.

Ο περιορισμός των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης τόσο από την FED όσο και από την ΕΚΤ, θα ωθήσει αναπόφευκτα τα επιτόκια σε υψηλότερα επίπεδα τόσο στο Κρατικό, όσο και στο εταιρικό χρέος, αυξάνοντας το κόστος χρήματος και πιέζοντας τις Κεφαλαιαγορές.

Πολιτικές εξελίξεις στο εγχώριο σκηνικό δεν πρέπει να αποκλείονται, παρά της Κυβερνητικές διαψεύσεις, εντείνοντας την ανησυχία και την μεταβλητότητα της Αγοράς.

Στα θετικά της νέας χρονιάς θα πρέπει να αναφερθούν τα αναμενόμενα πακέτα ανάκαμψης, που θα καλύψουν μεγάλο κομμάτι του ελλείμματος των επενδύσεων, αν και η εκτίμηση της Αγοράς είναι ότι το μεγαλύτερο κομμάτι θα απορροφηθεί από μικρό αριθμό μεγάλων Ομίλων και δεν θα διαχυθεί στο σύνολο της Οικονομίας.

Επιπλέον ο περιορισμός της πανδημίας μέσω της επέκτασης των εμβολιαστικών προγραμμάτων, μέχρι την έλευση της τουριστικής περιόδου, θα βοηθήσει να επαναληφθεί μια εξαιρετική χρονιά στον βασικότερο κλάδο της Ελληνικής Οικονομίας .

Συμπερασματικά, παρά τις θετικές εκτιμήσεις και προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας, η νέα χρονιά αναμένεται ταραχώδης & με αυξημένη μεταβλητότητα. Αυτή θα καθορίζεται κυρίως από την πορεία του πληθωρισμού τόσο στο εγχώριο, όσο και στο διεθνές περιβάλλον, καθώς και από τα μέτρα που θα λαμβάνονται για την αντιμετώπισή του.

Πιθανή είναι η αδυναμία επίτευξης των φετινών υψηλών κερδών και το 2022 για αρκετούς κλάδους, κυρίως όσους είναι ενεργοβόροι και με μεγάλη συμμετοχή εισαγόμενων Α΄ Υλών.

“Το 2022 οι αποδόσεις θα βγαίνουν δυσκολότερα & με υψηλότερο αναλαμβανόμενο κίνδυνο” τονίζει ο οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, δείχνει και σήμερα η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, προσπαθούν για ψηλότερα οι δείκτες στην Wall Street.

Κέρδη για το Πετρέλαιο, υποχωρεί το Ευρώ.

Παλεύει να κρατηθεί υψηλότερα των $1800 ο Χρυσός, μικρά κέρδη και για το Ασήμι, πάνω από τα $49100 το Bitcoin, οριακά κάτω από τα $4000 το Ethereum.

Σταθερά στις 205 χιλιάδες έμειναν τα αιτήματα για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ. Ο αριθμός ήταν ανάλογος με αυτόν της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας και εντός των προβλέψεων των αναλυτών.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα εγχώριου ενδιαφέροντος, η HSBC εκτιμά ότι το 2021 θα ολοκληρωθεί με ανάπτυξη +8,8% για την Ελλάδα, από 7,5% που προέβλεπε πριν και την επόμενη διετία η Οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 4,5% (από 5% πριν) το 2022 και κατά 4% το 2023 (αμετάβλητο σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση).

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Intralot, σε “CCC” προχώρησε η Fitch, εξηγώντας ότι αυτό γίνεται εξαιτίας της χειροτέρευσης του πιστωτικού προφίλ, από το γεγονός ότι δεν ενοποιεί πλέον τη Θυγατρική στις ΗΠΑ. Στην ανάλυσή της σημειώνει επίσης, ότι δεν ανανεώθηκε η άδεια Λοταρίας στη Μάλτα.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 883,44 (-0,07%) και 890,65 μονάδων (+0,75%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 890,65 (+0,75%), μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα υψηλά στις 890,88 (+0,77%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 890,73 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,76%.

Ο τζίρος στα 37,2 εκατ., από τα οποία τα 2,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΛΠ, ΝΙΚΑΣ, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ), ενώ ΟΤΕ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 30% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΛΑΜΔΑ, ΜΥΤΙΛ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο Ελλάκτωρας και στο υψηλό οι Viohalco, Quest, Motor Oil, Jumbo και Σαράντης.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 82 ανοδικές μετοχές, έναντι 44 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση ανοδικής αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παραμένουν ιδιαίτερα χαμηλά στο συμβόλαιο του δείκτη και να σημειώνουν αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (10.584 συμβόλαια).

Στα 2.559 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 2.534 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).

Στα 6 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 6 στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 107, 107 για τον Ιανουάριο και 0 για τον Φεβρουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.139,75), κινήθηκε μεταξύ 2.125,25 και 2.139,75 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Μάρτιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 571,5).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (8.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.800), Alpha Bank (4.587), Εθνική (581), ΔΕΗ (246), Cenergy (114), Ελλάκτωρα (169), Lamda Development (145), ΟΠΑΠ (106), Πειραιώς (1.352).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank 99.022, Πειραιώς 35.320, Εθνική 26.285, MIG 24.790, Cenergy 11.800, Eurobank 27.386, ΔΕΗ 15.351, Ελλάκτωρα 10.084.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

            Position Holder                                  Name of Issuer                   NSP                Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,69%

2021-12-16

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

0,54%

 

2021-11-16

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,82%

2021-07-13

    

Lansdowne Partners (UK) LLP

CAIRO MEZZ PLC

0,77%

2020-10-07

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 60.321.174 τεμ., (από 60.771.174 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 2.247.526 τεμ. (2.267.526), Eurobank 49.333.360 τεμ. (49.333.360), ΟΠΑΠ 1.337.602 τεμ. (1.337.602), Εθνική 7.609.734 τεμ. (7.259.810), Πειραιώς 9.148.541 τεμ. (9.131.455), ΟΤΕ 2.880.260 τεμ. (2.880.260), ΑΔΜΗΕ 1.982.815 τεμ. (1.982.815).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v