Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Επιχείρηση-αντίδραση από το σοκ της Παρασκευής

Ανοδικό το ξεκίνημα για τον Γενικό Δείκτη. Σε ποια στοιχεία πρέπει να επικεντρωθούν οι επενδυτές καθώς οι αγορές θα αποτιμήσουν εκ νέου τα δεδομένα, μετά το sell off της Παρασκευής. Τα πρώτα μηνύματα από Ευρώπη και ΗΠΑ. Η εικόνα blue chips και τραπεζών.

Χρηματιστήριο: Επιχείρηση-αντίδραση από το σοκ της Παρασκευής

Συνεδρίαση αποτίμησης όσων προέκυψαν για τη μετάλλαξη Ομικρον, μετά το γενικό «ξεπούλημα» στις διεθνείς αγορές την Παρασκευή. Κρησάρα κατ' αρχάς για τη βραχυπρόθεσμη στάση traders και επενδυτών, ενόψει του «κλεισίματος βιβλίων» αύριο, τελευταία ημέρα του Νοεμβρίου.

Μεταξύ σφύρας και άκμονος οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες, μεταξύ δηλώσεων της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πως θα απαιτηθεί εύλογο διάστημα για την αποσαφήνιση της σοβαρότητας της νέας μετάλλαξης και της ανεπίσημης θέσης της Ν. Αφρικής πως εμφανίζει ήπια συμπτώματα.

Νωρίτερα, στη Φρανκφούρτη τα futures του DAX παρέπεμπαν σε «άνοιγμα» από 1,83% υψηλότερα και τις 15.385 μονάδες.

«Τρικυμία σε φλυτζάνι...» τη χαρακτήρισαν ιατροί της χώρας, για απίθανο ενδεχόμενο να είναι σοβαρότερης μορφής (από τις προηγούμενες) εκτίμησε η Goldman Sachs. Υπερβολική ή όχι η υστερία θα φανεί, γεγονός όμως το sell off της Παρασκευής, η διόρθωση δεικτών, αποτιμήσεων, η νευρικότητα από τις αγορές μετοχών σε αντίστοιχες πρώτων υλών, ομολόγων κ.α. Ηδη από νωρίς το πρωί οι αρχικές ενδείξεις συντείνουν προς το ενδεχόμενο μιας αντίδρασης μετά τη «βουτιά» της Παρασκευής. «Δείκτες» όπως λ.χ. τα futures του S&P500 παρέπεμπαν σε ανοδική διόρθωση από τις 4.631 μονάδες, ο Volatility Index έδειχνε διάθεση για ανάληψη επενδυτικού ρίσκου. Κατ' αρχάς βραχυπρόθεσμα, μετά το 4,15% του DAX (στις 15.257,04), του S&P500 με 2,27% (στις 4.594,62 μονάδες).

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ίσχυσε ο κανόνας «τελευταίο στην άνοδο-πρώτο στη διόρθωση», με 4,45% για τον ΓΔ (858,93), τον ΔΤΡ να διορθώνει 6,41% (546,35), τον FTSE25 με 4,61% (2.058,55) και τον FTMidCap με 4,55% (1.464,17). Με συναλλαγές 50,618 εκατ. μτχ., τζίρο 120,720 εκατ., από τα οποία μόλις 5,670 εκατ. μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών, στοιχεία που ενισχύουν την εκτίμηση χρηματιστών πως την Παρασκευή «ξεπούλησαν» από ξένα επιθετικά χαρτοφυλάκια (σημαντική φέρεται η παρουσία λονδρέζικων), εγχώρια θεσμικά και διαχειριστές αμοιβαίων μέχρι μέτοχοι μειοψηφίας και μικρομέτοχοι.

Περιμένοντας το «άνοιγμα» των αγορών της Ευρώπης, θα μπορούσε να ειπωθεί για το πώς θα κινηθούν -κατ' αρχάς- οι traders, σε μία συνεδρίαση αλλά και 2ήμερο (για το κλείσιμο μηνός) που θα χαρακτηρισθεί από αυξημένη μεταβλητότητα.

Εύλογη η διάθεση των αγοραστών να επανακτήσουν μέρος των μεγάλων απωλειών της Παρασκευής, όπως και όσων τοποθετήθηκαν στη διάρκεια της διόρθωσης σε εύρος τιμών που για τον ΓΔ ξεκινούσε από τις 892,51, φθάνοντας έως τις 857,92 μονάδες. Η ευρύτερη περιοχή των 850 μονάδων ήταν -και προ Ομικρον- μία πολύ σημαντική στήριξη, με ελάχιστο κάτω όριο πέριξ των 830 μονάδων. Περιοχή-δίχτυ με πολλαπλά σημεία εξόδου αγοραστών, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει βραχυπρόθεσμα. Οπως επίσης -πάλι προ της νέας μετάλλαξης- οι 880 μονάδες θεωρούνταν σημείο αναφοράς, το πιθανότερο να αποτελέσει τον κύριο στόχο των long στο ενδεχόμενο μίας ανοδικής διόρθωσης.

Χαρακτηριστικά που πρέπει να συνεκτιμηθούν: η αξία των συναλλαγών της Παρασκευής σε σχέση με τον τζίρο που θα πραγματοποιηθεί σήμερα. Σαφώς λιγότερος, ένδειξη πως η όποια διόρθωση θα έχει μορφή εκτόνωσης με κίνδυνο εγκλωβισμών. Για αυτό και θα πρέπει να δοθεί προσοχή στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, στα πρώτα 5'-15' της.

Η παρουσία επιθετικών χαρτοφυλακίων, ειδικά στον τραπεζικό κλάδο, η εκτίμηση πως αρκετά πιο συντηρητικά έκλεισαν βιβλία την περασμένη εβδομάδα και το ισχυρό ενδεχόμενο αρκετοί να επιδιώξουν να αξιοποιήσουν τη διαμόρφωση τόσο χαμηλών τιμών. Το γεγονός πως η διόρθωση της Παρασκευής ήταν η μεγαλύτερη -για φέτος-, ότι το κύριο μέρος της εκτυλίχθηκε στον τραπεζικό κλάδο (χωρίς να υστερήσουν πολλά blue chips), μας προδιαθέτει για ένα αντίστροφο ξεκίνημα της συνεδρίασης.

Από τον τραπεζικό κλάδο, η Εθνική μετά τη -συγκριτικά- ηπιότερη διόρθωση της Παρασκευής θεωρείται σηματωρός για σήμερα-αύριο. Τέλειωσε με το απόθεμα των NPEs η Εθνική, σημείωνε νωρίτερα ο Χρήστος Κίτσιος. Από τα 2,561 ευρώ η εκκίνηση, με πολύ πιθανό ένα διορθωτικό ανοδικό κενό, στα 2,561 ευρώ η αντίσταση, στα 2,529 η στήριξη.

Στον συνωστισμό εισηγμένων για την έκδοση εταιρικών ομολόγων αναφέρεται ο Στέφανος Κοτζαμάνης, με τη Noval Property να ακολουθεί την ElvalHalcor -για τον όμιλο Viohalco-, την ώρα που το ελληνικό 10ετές έχει διορθώσει στο 1,287% από 2,35% στα μέσα της περασμένης εβδομάδας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v