Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελεύθερη πτώση στο Χρηματιστήριο στη σκιά της μετάλλαξης

Βαριές απώλειες σε ευρωαγορές και πετρέλαιο αλλά και στροφή στην ασφάλεια των ομολόγων προκαλεί η νέα μεγάλη αβεβαιότητα. Κάτω από τις 870 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, δοκιμάζεται κρίσιμη, σε τεχνικό επίπεδο, στήριξη.

Ελεύθερη πτώση στο Χρηματιστήριο στη σκιά της μετάλλαξης

Σε ισχυρή διόρθωση τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, από 1,87% χαμηλότερα και τις 4.611 μονάδες τα futures του S&P 500.

«Βουτιά» έως 5% στις τιμές του πετρελαίου, ανώμαλη προσγείωση για τις μετοχές των αεροπορικών εταιρειών από Λονδίνο, Φραγκφούρτη μέχρι Παρίσι, αλλά και αξιοσημείωτες διαφοροποιήσεις στις αγορές ομολόγων, ειδικότερα χωρών του Ευρωνότου.

Ανάλογη εικόνα και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, που ούτως ή άλλως είχε... προτρέξει στη διόρθωση από τα μέσα της συνεδρίασης της προηγούμενης Παρασκευής. Εσπευσμένες πωλήσεις με επιλεκτικές αγορές στα χαμηλά σε Φρανκφούρτη και Λονδίνο, στα 14,5 εκατ. η αξία συναλλαγών στο μίν ξεπούλημα στα πρώτα 30' της συνεδρίασης στην Αθήνα, με τις εντολές να σαρώνουν σε όλο το εύρος τους, μεγάλη, μεσαία και χαμηλότερη αποτίμηση.

Για τον Γενικό Δείκτη, με πτωτικό κενό το άνοιγμα από τις 892,51 μονάδες (προσώρας υψηλό ημέρας), διόρθωση έως τις 864,68 μονάδες. Με επιπλέον 19 εκατ. ευρώ τζίρο σε μετοχές των Alpha Bank, ΔΕΗ, Eurobank, Εθνική, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Mytilineos, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή, Πειραιώς, Motor Oil, Intracom, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Viohalco κ.α., σε όλες με πωλητές.

Τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, μόλις δύο πριν την ολοκλήρωση του Νοεμβρίου και πωλητές είναι -εύλογα- όσοι ακόμη μετρούν θετική απόδοση (και την «κλειδώνουν» λόγω κλεισίματος βιβλίων) όσοι είχαν ανοιχτεί την Τετάρτη-Πέμπτη και εκείνοι που παίρνουν/γράφουν τη ζημιά τους.

Τεχνικά, για τον ΓΔ δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για να δοκιμασθεί η πρώτη σημαντική (μηνιαία) στήριξη, όπως αποτυπώνεται διαγραμματικά...

Σύμφωνα με διεθνή Μέσα, οι traders περιμένουν την ετυμηγορία του ΠΟΥ -ως προς τον χαρακτηρισμό της νέας μετάλλαξης, τον βαθμό επικινδυνότητάς της-, αν και το σαββατοκύριακο που μεσολαβεί μέχρι τη συνεδρίαση της Δευτέρας ενδεχομένως να διαλευκάνει -εν μέρει- την κατάσταση.

Για αυτό το ενδεχόμενο συνέχισης των πωλήσεων/διόρθωσης είναι ανοιχτό, αν και σε φάσεις αυξημένης μεταβλητότητας αρκεί μία ανακοίνωση (λ.χ. ΠΟΥ) για να ενισχύσει περαιτέρω τους πωλητές ή να αναστρέψει την τάση υπέρ των αγοραστών. Αυξημένη μεταβλητότητα, με ό,τι αυτό σημαίνει βραχυπρόθεσμα, σήμερα έως και Τρίτη.

Εως τις 553,17 μονάδες για τον ΔΤΡ με συνοπτικές διαδικασίες στη σημαντική ζώνη (μηνιαία) των 550 μονάδων, έως τις 2.074,13 ο FTSE25 που υστερεί (σε μηνιαίο) έναντι των τραπεζικών.

Σε μία συνεδρίαση με αγελαία συμπεριφορά των πωλητών -μόλις 7 έναντι 109 οι ανοδικές/πτωτικές μετοχές-, η προσοχή εστιάζεται στους τίτλους με το μεγαλύτερο volatility όπως και -συγκριτικά- πιο ανθεκτικών έναντι της αγοράς. Ενδεικτικά, με τον 25άρη σε διόρθωση 3,26%, μετοχές με -συγκριτικά πάντα- καλύτερη συμπεριφορά ήταν νωρίτερα: Sarantis (8,50 ευρώ), ΕΥΔΑΠ (7,22), ΟΤΕ (15,11), ΟΛΠ (17,98) και ακόμη λίγες.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, στην αγορά ομολόγων -κυρίως- του Νότου παρατηρούνταν αποκλιμάκωση της απόδοσης. Ενδεικτικά το 10ετές ελληνικό από το 1,35% την Τετάρτη ήταν -πριν λίγο- στο 1,294%.
Παράγοντες της αγοράς απέδιδαν αυτή την εικόνα στην προεξόφλησή τους πως τόσο η ΕΚΤ όσο η Κομισιόν υπό αυτές τις συνθήκες θα έχουν κάθε λόγο (ειδικά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) να υπεραμυνθούν λογικών χορήγησης ρευστότητας, ενίσχυσης των επιχειρήσεων (από το Δημόσιο), μετάθεση της συζήτησης για... Σύμφωνα Σταθερότητας ακόμη πιο πίσω.

Αλλωστε ήταν η επίτροπος Μαργκρέτε Βεστάγκερ, που τελευταία έδωσε παράταση 6 μηνών -έως τέλος Ιουνίου 2022- στις κυβερνήσεις να μπορούν να στηρίζουν (με κρατικό χρήμα) κλάδους, επιχειρήσεις που πλήττονται. Πολύ δε περισσότερο, μετά τις νέες εξελίξεις.

Στα 40 εκατ. η αξία συναλλαγών λίγο μετά τις 12:45, με τη ροή εντολών να επιβραδύνεται σταδιακά μετά τις 12:15-12:30.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v