Χρηματιστήριο: ΟΠΑΠ, Εθνική και Alpha Bank έδωσαν ανάσες

Στις 909 μονάδες ο Γενικός Δείκτης χάρις στην ανοδική κίνηση των τριών μετοχών. Πωλητές επικράτησαν σε ΟΤΕ, ΔΕΗ και Πειραιώς. Στα 52,8 εκατομμύρια ευρώ διαμορφώθηκαν οι συναλλαγές. Η τεχνική εικόνα της αγοράς.

Χρηματιστήριο: ΟΠΑΠ, Εθνική και Alpha Bank έδωσαν ανάσες

Μπορεί κατά τη σημερινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου να κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, προσπαθώντας να ακολουθήσει τον θετικό βηματισμό των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, αλλά η κίνησή του εξαντλήθηκε σε ένα εύρος μικρότερο των τεσσάρων μονάδων, ενώ δεν τόλμησε να βρεθεί σε “αντιπαράθεση” με την πρώτη αντίσταση των 910 μονάδων.

Την ίδια ώρα, όλο και λιγότερες “νέες επενδυτικές ιδέες” κάνουν την εμφάνισή τους στο ταμπλώ του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, ενώ σημαντικός αριθμός τίτλων, αργά αλλά σταθερά, επιστρέφει στην συναλλακτική απαξίωση.

Απόλυτα επιλεκτικές οι κινήσεις των αγοραστών στο ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με αποτέλεσμα το σύνολο των Εγχώριων Επαγγελματιών, να αναζητεί την είδηση που θα μπορούσε να αποδειχθεί “game changer”, αλλάζοντας κλίμα και διαθέσεις στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Αυξανόμενο προβληματισμό εισπράττει η στήλη και από τα Χρηματιστηριακά Γραφεία, καθώς όλες οι τελευταίες προβλέψεις - εκτιμήσεις για κίνηση προς σημαντικά υψηλότερα επίπεδα, δείχνουν να “βρίσκουν τοίχο”, μπροστά στην κρατούσα επενδυτική αδιαφορία που συνεχίζει να χαρακτηρίζει το Χ.Α. και η οποία επιβεβαιώνεται και από τους ημερήσιους τζίρους.

“Η Αγορά παραμένει αδιάφορη, προσπαθώντας να πείσει ότι οι τρέχουσες αποτιμήσεις είναι ‘απαιτητικές’ και δεν δικαιολογείται περαιτέρω ανοδική κίνηση”, τονίζουν, με έκδηλη την ανησυχία, όλο και περισσότεροι Αναλυτές.

Μοιραία, το όποιο ενδιαφέρον περιορίζεται στα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου που ανακοινώνονται, αλλά και στις εκτιμήσεις των Διοικήσεων για το υπόλοιπο της τρέχουσας χρήσης.

Σήμερα είναι προγραμματισμένο να ανακοινώσουν αποτελέσματα α΄ εξαμήνου οι Jumbo, Γεν. Εμπορίου και Byte, ενώ αύριο ανακοινώνει η Αεροπορία Αιγαίου, πριν την έναρξη της συνεδρίασης, με την τηλεδιάσκεψη να λαμβάνει χώρα την Δεύτερα 20 Σεπτεμβρίου.

Αυξημένης προσοχής χρήζει η αυριανή συνεδρίαση, καθώς είναι προγραμματισμένο το triple witching Σεπτεμβρίου, ενώ στο κλείσιμο αναμένεται το rebalancing από την τριμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών του Οίκου FTSE Russell.

Σύμφωνα με τις αλλαγές που ανακοίνωσε ο Οίκος, η μετοχή της Πειραιώς εισέρχεται στους δείκτες FTSE All World και στον FTSE Global Emerging Europe Mid Cap, από τον Small Cap, οι μετοχές των Epsilon Net και Entersoft εισέρχονται στον FTSE Total Cap και Micro Cap, ενώ διαγράφονται οι μετοχές των Κρι Κρι, Τρ. Αττικής, MIG και Πλ. Θράκης.

Επίσης, αύριο η DBRS θα ανακοινώσει την ετυμηγορία της για το Ελληνικό αξιόχρεο.

Λίγο αργότερα και πιο συγκεκριμένα στις 21 - 22 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η τακτική συνεδρίαση της FED, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στο πρόγραμμα αγορών ομολόγων και την προοπτική μείωσης των επιτοκίων.

Δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση “χρωματίστηκε” και από τις δηλώσεις Πιερρακάκη, οι οποίες επανέφεραν το ενδιαφέρον για τον κλάδο της Πληροφορικής, το οποίο είχε ατονήσει κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις.

Πιο συγκεκριμένα, “συνολικά 6 δισ. ευρώ θα διοχετευτούν τα επόμενα χρόνια σε έργα Πληροφορικής. Η ΚτΠ θα διαχειρίζεται χαρτοφυλάκιο 160 Έργων, προϋπολογισμού πάνω από €3 δισ., μέχρι το τέλος του 2021”, όπως αποκάλυψε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Πιερρακάκης.

Εν τω μεταξύ, στις Αγορές με senior ομόλογο 6,5 ετών βγήκε η Alpha Bank, με το ύψος της έκδοσης να εκτιμάται στα 500 εκατ. ευρώ. Λόγω της αυξημένης ζήτησης, με τις προσφορές να υπερβαίνουν το 1 δισ. ευρώ, η απόδοση υποχώρησε στο 2,625%. Το κουπόνι της έκδοσης αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,5%. Το βιβλίο προσφορών αναμένεται να κλείσει εντός της ημέρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Alpha Bank (+2,08%), δεν ήλθε σε επαφή με το “κόκκινο” αυτός της Εθνικής (+2,78%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Eurobank (+0,36%) και Πειραιώς (-0,64%).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 569,04 μονάδες (+1,04%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 568,87 (+1,01%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά και στις 570,62 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,32%.

Μόνη θετική ένδειξη, για τον εν λόγω δείκτη, όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 555 – 550 μονάδων, από όπου διέρχονται οι ΚΜΟ 30, 60 και 90 εβδομάδων. Οι επόμενες αντιστάσεις στις 578, 600 και 635 μονάδες. Κλείσιμο χαμηλότερα των 550 μονάδων (ημερήσιο “stop long”), μπορεί να πιέσει προς τις 541 και 521 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “σε κινήσεις ελάφρυνσης των ισολογισμών τους από Ακίνητα, τα οποία συσσώρευσαν αγοράζοντάς τα σε πλειστηριασμούς (ανακτηθέντα) ή που, προς το παρόν, ιδιοχρησιμοποιούνται, προχωρούν οι συστημικές Τράπεζες, προσαρμοζόμενες στις Εποπτικές υποδείξεις. Στο τέλος του 2020, οι τέσσερις συστημικές Τράπεζες είχαν στους ισολογισμούς τους ανακτηθέντα Ακίνητα, η αξία των οποίων αποτιμάτο άνω των 5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για Περιουσιακά Στοιχεία που δεν παράγουν, στη συντριπτική τους πλειονότητα, έσοδα, ενώ αντίθετα η διατήρησή τους συνεπάγεται κόστος”.

Σχετικά βελτιωμένη η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου με αρνητική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΑΔΜΗΕ (-0,20%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0,11%), ΔΕΗ (-0,39%), ΕΛΧΑ (-0,73%), ΕΥΔΑΠ (-1,16%), ΕΧΑΕ (-0,40%), ΟΤΕ (-1,07%) και ΣΑΡ (-0,56%).

Από το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης, Τραπεζικής και μη, ασφαλώς και ξεχώρισε το +2,85% για τον τίτλο του ΟΠΑΠ, ο οποίος κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, στον απόηχο της χθεσινής παρουσίασης των αποτελεσμάτων α΄ εξαμήνου του Οργανισμού στους Αναλυτές.

Ξεχώρισαν η αισιοδοξία της Διοίκησης για το υπόλοιπο της χρήσης και πολύ περισσότερο η δέσμευση για την υψηλή μερισματική πολιτική.

Πιο συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερωτήσεις Αναλυτών, για τη μερισματική πολιτική του ΟΠΑΠ, ο Chief Financial Officer του Οργανισμού Pavel Mucha σημείωσε ότι “η Εταιρεία προσφέρει διαχρονικά ισχυρές μερισματικές αποδόσεις στους Μετόχους της. Η δέσμευση στη δημιουργία αξίας για τους Μετόχους παραμένει σταθερή. Στη βάση αυτή, ο ΟΠΑΠ θα διανέμει μέρισμα, βάσει των καθαρών κερδών του, με δέσμευση για την κατ’ ελάχιστον διανομή ποσού ενός ευρώ ανά μετοχή”.

Η μετοχή του Οργανισμού Προγνωστικών ολοκλήρωσε τις σημερινές συναλλαγές σε υψηλά 124 μηνών (προσαρμοσμένες τιμές), έστω και αν υποχώρησε από το υψηλό ημέρας των 13,83 ευρώ (+3,83%) με την αμέσως επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στην ζώνη των 14,90 – 15,00 ευρώ. Οι στηρίξεις στα 13,22, 12,72 (ημερήσιο “stop long”) και 12,60 ευρώ.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Πέννυς Κούτρα, “στην έκδοση ομολόγου, διαπραγματεύσιμου στο Χ.Α., προσανατολίζεται η Διοίκηση του Ομίλου Ελλάκτωρ, προκειμένου να αποπληρώσει μερικώς το ‘ακριβό’ ευρωομόλογο των 670 εκατ. ευρώ, που βαραίνει χρηματοοικονομικά τον ισολογισμό του. Υπενθυμίζεται πως η διευθέτηση της επίπτωσης του συγκεκριμένου ομολόγου, που έχει επιτόκιο 6,4%, συμπεριλήφθηκε στις προτεραιότητες της νέας Διοίκησης (μετά την ανάληψη του ελέγχου από τη Reggeborgh). Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου, διαπραγματεύσιμου στην Εγχώρια Αγορά, θα ανέλθει στα 200 εκατ. ευρώ”.

Ο τίτλος του Ελλάκτωρα (+0,79%), δεν έχει αλλάξει την πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 1,58 ευρώ (κλείσιμο 30/8). Προσοχή, καθώς επιβεβαιωμένο κλείσιμο χαμηλότερα των 1,40 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), μπορεί να ανοίξει “την καταπακτή” προς τα 1,386 και 1,193 ευρώ. Για την σχετική βελτίωση της τεχνικής εικόνας, απαιτείται επιστροφή με κλείσιμο υψηλότερα των 1,60 ευρώ (ημερήσιο “stop short”).

“Κατηφορίζοντας τα σκαλιά των κεφαλαιοποιήσεων” για πρώτη φορά πάνω από την τιμή εισαγωγής των 0,05 ευρώ η ΦΒΜΕΖΖ (+3,85%), σε νέα ιστορικά χαμηλά η Τρ. Αττικής (-18,20%), κατέβασε σημαντικά όγκους και προβλημάτισε η ΕΛΒΕ (0%), αξιοπρόσεκτο “bid” στα 2,67 ευρώ για την Cenergy (+0,37%), αύξησαν όγκους οι Attica Group (+4,65%), Intralot (+6,36%) και Entersoft (0%), επιστροφή αγοραστών στην Βιοτέρ (+3,41%), ενώ σε νέα υψηλά 127 μηνών έκλεισε η Ιντρακάτ (+1,19%).

Θα ήθελαν πειστικότερους αγοραστές οι Ακρίτας (+7,50%), Προοδευτική (+7,83%), Logismos (+4,35%), Moda Bagno (+1,75%), Premia (+2%), Foodlink (+5,71%), Mermeren (+1,94%), Revoil (+3,25%), Ιντερτέκ (+2,29%), ΞΥΛΚ (+2,14%) και Δρομέας (+0,46%), παρουσία πωλητή σε Βαρβαρέσο (-18,87%), ΞΥΛΠ (-9,87%), Εβροφάρμα (-6,19%), Μοτοδυναμική (-1,34%), Ναύπακτο (-1,55%) και Mediterra (-4,14%) και το τελευταίο θετικό κλείσιμο στις 9/9 για την AVE (-0,21%).

Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον Καραμολέγκο (-3,74%), τέσσερις για την Interlife (-1,89%), πέντε για Unibios (-0,95%) και Q&R (-1,35%), μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις αντέδρασε η Byte (+4,03%) και μετά από πέντε πτωτικές η Performance (+2,46%, αλλά με αυξημένη προσφορά).

Όσο ο ΓΔ δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 895 - 885, ή έστω υψηλότερα των 878 (ημερήσιο “stop long”) – 867 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), δεν κινδυνεύει η μεσοπρόθεσμη τάση. Θετική ένδειξη η παραμονή υψηλότερα των 903 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών). Επόμενες αντιστάσεις στις 910, 917 – 920, 930 και 949 – 950 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι επόμενες αντιστάσεις στις 2200 και 2230 – 2240 μονάδες. Οι στηρίξεις στις 2126, 2100 (ημερήσιο “stop long”) και 2085 μονάδες.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Περιμένουμε η μεταβλητότητα και οι επιλεκτικές τοποθετήσεις να συνεχιστούν”, αναφέρει η Euroxx Sec.

“Οι Αγορές θα συνεχίσουν να εμφανίζουν διακυμάνσεις καθώς οι Επενδυτές ζυγίζουν τις θετικές προοπτικές για τις Οικονομίες, έναντι της εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα”, εκτιμά η Eurobank Equities.

“Οι επιλεκτικές τοποθετήσεις και το περιορισμένο εύρος διακύμανσης αναμένεται να συνεχιστούν”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Beta Sec.

“Σημαντική αύξηση στην λειτουργική κερδοφορία και ακόμη μεγαλύτερη στην τελική γραμμή ανακοίνωσε χθες η ΕΛΧΑ για το Α΄ εξάμηνο. Τα EBITDA υπερδιπλασιάστηκαν στα 122,8 εκατ. ευρώ, αν και σημαντική συνεισφορά είχαν τα κέρδη από τα Μέταλλα, με αποτέλεσμα τα προσαρμοσμένα EBITDA να διαμορφώνονται στα 85,2 εκατ. ευρώ, έναντι 67,9 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο. Η καθαρή κερδοφορία (ΕΑΤΑΜ) ανήλθε στα 83,6 εκατ. ευρώ, σε ενοποιημένο πάντα επίπεδο. Συνολικά διατηρούμε τις θέσεις μας, αλλά αναζητούμε αγορές, κυρίως σε πιθανές αδυναμίες των τίτλων υπό παρακολούθηση”, τονίζει η Leon Depolas Sec.

“Η βραχυπρόθεσμη τάση είναι οριακά ανοδική, με τον εκθετικό ΚΜΟ 30 ημερών στις 903 μονάδες. Σημεία στήριξης οι 900 και 890 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 910 και 920 μονάδες. H Διοίκηση του ΟΠΑΠ δεσμεύτηκε για την διανομή ελάχιστου μερίσματος €1,00 τον χρόνο, με επιπλέον έκτακτα μερίσματα, όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν. Επίσης, αναμένει σημαντική αύξηση κερδών τα επόμενα χρόνια, που θα προέλθει από την ανάπτυξη όλων των παιχνιδιών και την εισαγωγή νέων στο online, τη συνεχή ανάπτυξη της Stoiximan, τη βελτίωση των περιθωρίων και το θετικό αντίκτυπο της ανανέωσης της σύμβασης παραχώρησης των παιχνιδιών για τη δεκαετία 2020 - 2030. Μικτή η εικόνα των αποτελεσμάτων εξαμήνου για την ΕΛΧΑ. Στα θετικά η ισχυρή λειτουργική και καθαρή κερδοφορία, αλλά η Εταιρεία παρήγαγε ελεύθερες ταμειακές εκροές με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο καθαρός δανεισμός. Πιο συγκεκριμένα, οι εν. πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα €1,3 δισ. (+34,6% σε ετήσια βάση), τα λειτουργικά κέρδη στα €122,8 εκατ. (+135,7%) και τα καθαρά κέρδη στα €83,6 εκατ., από μόλις €7,6 εκατ. πέρυσι. Οι ελεύθερες ταμειακές εκροές ανήλθαν σε €23,9 εκατ. (-61,1%), ενώ ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε κατά €55,6 εκατ., σε σχέση με το 2020 και διαμορφώθηκε στα €678,6 εκατ. Καλά τα αποτελέσματα εξαμήνου του ΟΛΘ με διψήφια αύξηση στα λειτουργικά και καθαρά κέρδη και αύξηση των ελεύθερων ταμειακών ροών και του καθαρού ταμείου. Τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα €37 εκατ. (+6,8%), με τα έσοδα του Τερματικού Σταθμού εμπορευματοκιβωτίων αυξημένα κατά 6,2% και τα έσοδα από τον Τερματικό Σταθμό συμβατικού φορτίου αυξημένα κατά 9%. Η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων αυξήθηκε κατά 8,1% στα 235 χιλ. TEUs και οι ποσότητες συμβατικού φορτίου αυξήθηκαν κατά 13,3%, στους 2.140 χιλ. τόνους. Τα μικτά κέρδη ανήλθαν σε €17,5 εκατ. (+14,6%) και ο δείκτης περιθωρίου μικτού κέρδους βελτιώθηκε στο 47,1%, από 43,9% το 2020. Τα λειτουργικά κέρδη διαμορφώθηκαν στα €16,1 εκατ. (+15,1%) και τα καθαρά κέρδη μετά φόρων στα €8,9 εκατ. (+13,3%). Οι ελεύθερες ταμειακές ροές ανήλθαν σε €1,3 εκατ. (-88,2%) λόγω των υψηλών επενδύσεων. Το πρόγραμμα κεφαλαιουχικών δαπανών ανήλθε σε €11,8 εκατ. και αφορά κυρίως την προκαταβολή για αγορά δύο Γερανογεφυρών (STS) με την τελική αξία αγοράς τους να προσεγγίζει τα €16 εκατ. Επιπλέον, ο ΟΛΘ δημοσίευσε για πρώτη φορά και ενοποιημένα μεγέθη, με την προσθήκη της 100% Θυγατρικής ‘ThPA Sofia EAD’, η οποία ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2020. Για τον λόγο αυτό δεν υφίστανται συγκριτικά στοιχεία για την αντίστοιχη περσινή περίοδο, Τα ενοποιημένα έσοδα για το 1ο εξάμηνο του 2021 ανήλθαν σε €37,4 εκατ. (τα έσοδα της ThPA Sofia προσέγγισαν τα €0,4 εκατ.), τα λειτουργικά κέρδη σε €15,3 εκατ. και τα καθαρά κέρδη μετά φόρων σε €8,1 εκατ.”, επισημαίνει η Merit Sec.

“Οι εγχώριοι καταλύτες (+7,9% το φετινό ΑΕΠ κατά τη UBS) δείχνουν ανεπαρκείς για να απεγκλωβίσουν το ΓΔ από το στενό εύρος μεταβλητότητας που καταγράφει περί τις 900 μονάδες, ενόσω παραμένουν οι αβεβαιότητες στο διεθνές περιβάλλον, που επιβαρύνουν την επενδυτική ψυχολογία”, εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Με νύχια και με δόντια’ παραμένει πάνω από τις 900 μονάδες ο ΓΔ, που δείχνει ανθεκτικότητα καταγράφοντας υψηλότερα υψηλά και υψηλότερα χαμηλά το τελευταίο δίμηνο, επιβεβαιώνοντας έτσι την, κατά τη θεωρία Dow, ανοδική τάση. Η ανυπαρξία όγκου δεν αποτελεί είδηση”, σύμφωνα με την άποψη του Πέτρου Στεριώτη.

Όπως είπαμε πρόσφατα, στις Αγορές θα πρέπει να προσαρμοζόμαστε διαρκώς στα υπάρχοντα αριθμητικά δεδομένα τιμών και όγκου και να μη γινόμαστε “νοσταλγοί του παρελθόντος”, ή “ονειροπόλοι”.

Μάλιστα εκτιμούμε ότι η ξεκάθαρη διάσπαση του εύρους τιμών 880 - 930 μονάδων, θα αυξήσει το συναλλακτικό ενδιαφέρον.

Αν η Αγορά διασπάσει τις στηρίξεις της, ο όγκος αναμένεται να αυξηθεί λόγω “stop-outs”, αλλά και λόγω “dip buying”.

Αν η Αγορά πάει σε νέα υψηλά, εκτιμούμε ότι όσοι “βλέπουν έξω από το κάγκελο”, θα δραστηριοποιηθούν.

Στα θετικά ο γενικά συγκρατημένος τόνος των σχολιασμών της Αγοράς. Θα ανησυχούσαμε αν βλέπαμε άκρατη αισιοδοξία.

“Είναι φυσιολογικό να υπάρχει κόπωση από την παρατεταμένη διάρκεια της συσσώρευσης τιμών και από την απουσία διάσπασης προς τη μία, ή την άλλη κατεύθυνση”, τονίζει ο κ. Στεριώτης (πιστοποιημένος Χρηματοοικονομικός Αναλυτής).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με σαφέστατο πλεονέκτημα των πωλητών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Θετικός βηματισμός στην Ευρώπη, επιστροφή των πωλητών στην Wall Street.

“Profit taking” στο Πετρέλαιο, πιέζεται το Ευρώ.

Εικόνα “mini sell off” σε Χρυσό και Ασήμι, πάνω από τα $48150 το Bitcoin, πάνω από τα $3630 το Ethereum.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα από την Ιαπωνία έδειξαν ότι οι εξαγωγές της Χώρας αυξήθηκαν κατά 26,2% τον Αύγουστο, από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, χάνοντας την εκτίμηση των Αναλυτών για άνοδο περίπου 34%.

Υψηλότερα κινήθηκαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, τον τελευταίο μήνα του Καλοκαιριού. Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν 0,7%, μετά από πτώση 1,1% τον Ιούλιο. Οι Αναλυτές προέβλεπαν απώλειες 0,7%.

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτημα για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε την εβδομάδα που έληξε στις 11 Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας ενισχύθηκαν κατά 20.000, στις 332.000.

Οι Αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 322.000.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 909,45 μονάδες (+0,59%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 908,3 (+0,46%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 909,16 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,56%.

Ο τζίρος στα 52,9 εκατ., από τα οποία τα 3,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΛΑΜΔΑ, ΤΕΝΕΡΓ, ΠΑΠ, ΚΡΙ, ΦΡΛΚ, ΜΟΗ), ενώ ΟΠΑΠ και ΟΤΕ απέσπασαν το 28% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο ο ΣΑΡ και με το αρνητικό οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΕΕ, ΜΟΗ, ΟΛΠ και ΟΠΑΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν Εθνική, Αεροπορία Αιγαίου και Viohalco και στο χαμηλό ΕΧΑΕ, ΟΛΠ και ΟΤΕ.

Θα μπορούσε να είναι και καλύτερη η τελική αναλογία ανοδικών (77) – πτωτικών μετοχών (51), 11 τίτλοι με κέρδη μεγαλύτερα του 3% και άλλοι τόσοι με απώλειες μεγαλύτερες των τριών ποσοστιαίων μονάδων.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση αξιοσημείωτης ανοδικής κίνησης στην Αγορά Παραγώγων, ενώ οι συνεχιζόμενες μετακυλίσεις θέσεων κράτησαν σε ικανοποιητικά επίπεδα τις συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (147.056 συμβόλαια).

Στα 2.652 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.745 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 3 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 4 στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 2.487, 1.229 για τον Σεπτέμβριο, 1.234 για τον Οκτώβριο και 24 για τον Νοέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.194), κινήθηκε μεταξύ 2.181 και 2.194,25 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 4, 2 για τον Σεπτέμβριο και 2 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος 562,5), κινήθηκε μεταξύ 562,5 και 562,5 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (40.000 Eurobank, 24.604 Τέρνα Ενεργειακή), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (18.776), Alpha Bank (31.609), Εθνική (16.488), Πειραιώς (39.032), ΔΕΗ (6.513), ΓΕΚ (2.095), Ελλάκτωρα (4.707), Τρ. Αττικής (102), Ιντρακόμ (1.939), Motor Oil (737), Μυτιληναίο (1.919), Lamda Development (1.759), ΟΤΕ (315), Cenergy (1.364), ΕΧΑΕ (736), MIG (6.181), ΟΠΑΠ (690), Viohalco (1.688), Fourli (501), TITC (563), Τέρνα Ενεργειακή (752), Ελ. Πετρέλαια (768), ΑΔΜΗΕ (5.799), Jumbo (1.219), ΕΥΔΑΠ (775).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 16.783, Alpha Bank 24.685, Πειραιώς 205.419, Εθνική 11.579, ΔΕΗ 12.112.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

              Position Holder                              Name of Issuer                   NSP            Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,80%

2021-02-04

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,10%

 

2021-09-02

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,82%

2021-07-13

    

Lansdowne Partners (UK) LLP

CAIRO MEZZ PLC

0,77%

2020-10-07

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 80.868.794 τεμ., (από 81.233.854 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.609.147 τεμ. (1.609.147), Eurobank 53.846.788 τεμ. (53.846.788), ΟΠΑΠ 1.368.453 τεμ. (1.368.453), Εθνική 6.570.983 τεμ. (6.568.107), Πειραιώς 4.537.529 τεμ. (4.304.743), ΟΤΕ 1.444.865 τεμ. (1.444.865).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v