Με κέρδη για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση έκλεισαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street, καλύπτοντας στις δύο συνεδριάσεις αντίδρασης τις απώλειες της Δευτέρας. Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones, 25 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και μόλις πέντε με αρνητικό. Σύμφωνα με αναλυτές, «την επενδυτική ψυχολογία συνέχισαν να στηρίζουν τα ικανοποιητικά εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται στις ΗΠΑ, όμως η πανδημία καιροφυλακτεί και η μεταβλητότητα θα παραμείνει υψηλή».
Απόλυτη επικράτηση των αγοραστών δείχνει η εικόνα στις μεγάλες αγορές Ασίας και Ειρηνικού (το Χρηματιστήριο του Τόκιο δεν λειτούργησε σήμερα και θα παραμείνει κλειστό έως τη Δευτέρα, λόγω αργίας), ενώ σε ανοδικό ξεκίνημα παραπέμπουν τα futures των κύριων Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων, με την προσοχή των επενδυτών να είναι στραμμένη στις σημερινές ανακοινώσεις της ΕΚΤ.
Ανοδική αντίδραση και στην αγορά κρυπτονομισμάτων, με το Bitcoin να δείχνει διάθεση επιστροφής υψηλότερα των $32.000, μετά τις χθεσινές δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Tesla Έλον Μασκ ότι «η εταιρεία πιθανότατα θα αρχίσει να δέχεται και πάλι Bitcoin για αγορές οχημάτων, εφόσον η κοινότητα ‘εξόρυξης’ κινηθεί προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».
Από δύο συνεδριάσεις ανοδικής αντίδρασης, μετά το «μίνι ξεπούλημα» της Δευτέρας, έρχεται και ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, όμως είναι κοινό μυστικό πως για επαναπροσεγγίσει τα πρόσφατα υψηλά και, πολύ περισσότερο, για να πετύχει την πολυπόθητη ανοδική διαφυγή, θα χρειαστεί σταδιακή αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας και αυξανόμενο ενδιαφέρον για μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλό.
Από την άλλη, νέες αυξημένες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στην Ελλάδα εξέφρασε, στη μηνιαία ανάλυσή της για την Παγκόσμια και την Ευρωπαϊκή Οικονομία, η Citigroup. Στο 5,3% βλέπει την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2021 (από 4,1% προηγουμένως) και αναθεωρεί προς τα κάτω το 2022, σε 5%.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., η αντίδραση των τελευταίων ημερών εκτιμάται από τους αναλυτές πως θα μπορούσε να έχει συνέχεια, καθώς το κλίμα στο εξωτερικό παραμένει συγκρατημένα θετικό.
Στο επίκεντρο θα βρεθούν τραπεζικές μετοχές, ο Ελλάκτωρ, μετά την ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «αγωγή και ασφαλιστικά μέτρα κατά της εισηγμένης, με αίτημα την ακύρωση των αποφάσεων της τακτικής γ.σ. της 22ας Ιουνίου κατέθεσε η Greenhill Investments, μέτοχος του 25,58% του μετοχικού κεφαλαίου, η οποία και είχε αποκλειστεί από την εν λόγω γ.σ. Ως ημερομηνία συζήτησης των ασφαλιστικών μέτρων ορίστηκε η 3η Αυγούστου 2021, ημέρα που συμπίπτει με την ολοκλήρωση της περιόδου άσκησης των δικαιωμάτων στην Α.Μ.Κ., ύψους 120,5 εκατ. ευρώ, που διενεργεί ο όμιλος», αλλά και ο ΟΠΑΠ, καθώς ανακοινώνεται σήμερα η τιμή της επανεπένδυσης του μερίσματος.
Στην περίπτωση του τραπεζικού κλάδου, αξίζει να σημειωθεί ότι στην τελευταία κατάσταση της Επ. Κεφαλαιαγοράς, δεν αναφέρεται η Millennium International Management LP, καθώς η καθαρή αρνητική θέση που διατηρούσε στην Alpha Bank υποχώρησε χαμηλότερα του 0,5% και πιο συγκεκριμένα στο 0,45%, από 0,52% πριν.
Με ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όπου μένει να φανεί αν θα συνεχιστεί η κινητικότητα που ξεκίνησε χθες, ενώ για τον Γενικό Δείκτη ένα πρώτο, τεχνικά, ζητούμενο είναι το κλείσιμο υψηλότερα των 864 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 100 ημερών).
Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα οι μετοχές της ΚΛΜ θα είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, χωρίς το ποσό €0,02 ανά μετοχή, προερχόμενο από διανομή κερδών προηγούμενων ετών, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογών φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,019 ανά μετοχή).