Με τα κύρια ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια να έχουν υποχωρήσει αισθητά από τα πρωινά υψηλά, επόμενο ήταν και οι λίγοι αγοραστές στο ελληνικό Χρηματιστήριο να μπουν σε «δεύτερες σκέψεις» και να υιοθετήσουν μία πιο επιφυλακτική στάση, περιμένοντας το ξεκίνημα των συναλλαγών στη Wall Street.
Τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα, πρώτον, την υποχώρηση του Γενικού Δείκτη από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά και δεύτερον, τις ακόμα χαμηλότερες συναλλαγές. Όλα τα παραπάνω δίνουν χώρο σε όσους έχουν επιλέξει να μειώσουν θέσεις, με αποτέλεσμα οι πτωτικές μετοχές (61) να έχουν καλύψει την αρχική διαφορά και να έχουν περάσει μπροστά, έναντι αυτών με θετικό πρόσημο (58).
Το σύνθημα της υποχώρησης δεν θα μπορούσε να το δώσει άλλος από τον Βαρύδεικτο Τραπεζικό κλάδο. Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τις 510,77 μονάδες (+1,52%), όμως την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές έχει υποχωρήσει στις 502,15 (-0,20%), ενώ μικτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η εικόνα στο ταμπλό των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Alpha Bank +0,29%, Εθνική +1,40%, Eurobank -1,69%, Πειραιώς -0,08%).
Σχετικά καλύτερη η εικόνα στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, έχει ως αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να διατηρείται με θετικό πρόσημο και μικρά κέρδη, αλλά έχει υποχωρήσει αισθητά από το αρχικό υψηλό των 842,8 μονάδων (+1,16%).
Σαφώς κατεβασμένες και οι στροφές της συναλλακτικής δραστηριότητας, με αποτέλεσμα η συμπλήρωση των πρώτων τριών ωρών συνεδρίασης να βρίσκει τον τζίρο στα 20 εκατ., από τα οποία το 1,2 εκατ. αφορά προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΛΑΜΔΑ).
Να σημειωθεί ότι από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, σε αρνητικό πρόσημο έχουν γυρίσει οι Eurobank (-1,69%), Πειραιώς (-0,08%), ΑΔΜΗΕ (-0,40%), Αεροπορία Αιγαίου (-0,60%), ΔΕΗ (-1,29%), ΟΛΠ (-0,10%), Jumbo (-2,44%) και Σαράντης (-0,23%).
Στο περιθώριο του ενδιαφέροντος μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, τουλάχιστον όσον αφορά τίτλους που συνδυάζουν αξιοσημείωτη ανοδική κίνηση, με σχετικά πειστικές συναλλαγές.
Προσοχή θα χρειαστεί το υπόλοιπο της συνεδρίασης, καθώς κλείσιμο του Γενικού Δείκτη με οριακά κέρδη ή, ακόμα χειρότερα, με αρνητικό πρόσημο, θα επιβεβαιώσει την αδυναμία ουσιαστικής αντίδρασης, έστω και τεχνικού χαρακτήρα και θα βαρύνει έτι περαιτέρω κλίμα και διαθέσεις.