Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδος και θετικά σινιάλα στο Χρηματιστήριο

Εως τις 850 μονάδες αναρριχάται ο Γενικός Δείκτης, με την αγορά να διαφοροποιείται από τις πιέσεις στην Πειραιώς. Νέα υψηλά για Eurobank αλλά και για Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Mytilineos και ΑΔΜΗΕ. To σήμα που δίνει πλεονέκτημα στους long.

Ανοδος και θετικά σινιάλα στο Χρηματιστήριο

Στο «πράσινο» τα futures στη Wall Street, ανοδικά τα ευρωπαϊκά, υπεραποδίδει το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Με ικανοποιητικές συναλλαγές και διάχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος σε περισσότερες των 80 μετοχές, οι long οδηγούν σε θετικό «κλείσιμο» την εβδομάδα, επιβεβαιώνοντας έτσι την ξεκάθαρα ανοδική φορά μηνός Μαρτίου.

Εως τις 850,47 μονάδες νωρίτερα ο Γενικός Δείκτης, και ένα ενδεχόμενο «κλείσιμο» εβδομάδας πάνω από τις 848 μονάδες θα ενίσχυε το πλεονέκτημα των αγοραστών ενόψει του Απριλίου, με πρώτη τη συνεδρίαση της προσεχούς Πέμπτης.

Στις 2,9/1 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, καθώς βασικοί δείκτες, μετοχές-σηματωροί είναι σταθερά σε θετικό έδαφος, από τις πρώτες κιόλας εντολές.

Αρχικά, με τον τραπεζικό κλάδο, με τις Eurobank, ETE και Alpha Bank να συνεχίζουν τη διαφοροποίησή τους από την Πειραιώς, με τους αγοραστές να ξεκινούν από τις 531,95 για να «δοκιμάσουν» προς τις 540 μονάδες.

Σχεδόν άμεσα και μετά το μεγάλο πακέτο στη μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -στις 10:35- (για 1,8 εκατ. μτχ. στα 11,20 ευρώ), οι αγοραστές διεύρυναν τις θέσεις τους στην πλειονότητα μετοχών του δείκτη, με αποτέλεσμα την επάνοδο του FTSE25 προς τις 2.045-2.050 μονάδες.

Με τις 3 τραπεζικές αλλά και πλήθος βοηθειών από την πλευρά των blue chips, αξίζοντας να σημειωθεί πως από τις 21 μη τραπεζικές του δείκτη με αρνητικό πρόσημο, ήταν μόνον οι Aegean, Ελλάκτωρ και ΟΛΠ.

Είναι επίσης ενδεικτικό πως νωρίτερα για 1+4 μετοχές καταγραφόταν «υψηλή τιμή», για Eurobank από τις τραπεζικές και για Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Mytilineos και ΑΔΜΗΕ, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική ενός σημαντικού μέρους της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Καθώς, επίσης, με αγοραστές ήταν και μετοχές των ΤΙΤΑΝ, ΔΕΗ, Coca Cola, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Lamda Development, Motor Oil, Jumbo, ΟΤΕ, Sarantis, Τέρνα Ενεργειακή.

Σύμφωνα με χρηματιστές, από τη μέχρι τώρα ανακοίνωση μεγεθών 2020, λ.χ. ΟΤΕ, Coca Cola, Mytilineos, Viohalco-ElvalHalcor-Cenergy Holdings, Sarantis, TITAN επιβεβαιώνεται όχι μόνο η ανθεκτικότητά τους αλλά και η προοπτική περαιτέρω μεγέθυνσής τους το 2021-22. Με ό,τι αυτό σημαίνει και για όσους επενδύουν μεσομακροπρόθεσμα.

Αλλωστε, στις τρέχουσες αποτιμήσεις η συνολική των εισηγμένων δεν ξεπερνά τα 60 δισ. ενώ η μέση μερισματική απόδοση υπερβαίνει το 2,5%, συνεπώς εξηγείται και η πιο επενδυτική προσέγγιση εισηγμένων με υγιείς ισολογισμούς και δυναμική.

Η τάση στα «μεγάλα» επηρεάζει ανάλογα και όσους ενεργούν σε τίτλους του FTMidCap (Avax, IntraKat, Autohellas, Intracom, Profile, Papoutsanis, Πλ. Θράκης, Ικτίνο, ΕΥΑΘ) αλλά και χαμηλότερων κατηγοριών, με αιχμή την πληροφορική.

Με 15,22% στο 1,06 ευρώ η μετοχή της Ιλυδας (από νωρίς στον ΕΚΗ), με 12,28% στο 1,28 της Κυριακούλης, με 11,26% στο 1,38 της Alumil και των ΣΙΔΜΑ, ΒΙΟΤΕΡ, ΕΛΙΝΟΙΛ, Μουζάκη, Σπύρου, Ευρωσύμβουλοι, CairoMezz, Foodlink κ.α.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v