Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Οι δύσκολες ισορροπίες στα... ψηλά

Η κάθετη αύξηση της αξίας των συναλλαγών τις τελευταίες ημέρες δείχνει ενεργοποίηση επενδυτικών κεφαλαίων. Τις νέες ισορροπίες αναζητά (και) η εγχώρια αγορά. Ανοδικά κινείται ο Γενικός Δείκτης στο ξεκίνημα της συνεδρίασης.

Χρηματιστήριο: Οι δύσκολες ισορροπίες στα... ψηλά

Σε διαδικασία αναζήτησης ισορροπιών στα «υψηλά» τα διεθνή, στον ρυθμό MSCI, οικονομικών αποτελεσμάτων και συντήρησης δυνάμεων πέριξ των 650 μονάδων το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Από τις 13.163 μονάδες ο DAX, από 0,56% υψηλότερα και τις 3.560 μονάδες τα futures του S&P 500 και με τις αγορές της Ασίας στον ρυθμό του εμβολίου, νωρίτερα, long και short θα διασταυρωθούν σήμερα, με τους πρώτους να έχουν (ξανα)αποκτήσει πλεονέκτημα.

Δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, η χθεσινή, με κύριο χαρακτηριστικό τις αυξημένες συναλλαγές σε μεγέθη που παραπέμπουν σε επανενεργοποίηση, σε είσοδο βραχυπρόθεσμων αλλά και επενδυτών με εντολές τόσο σε τραπεζικές όσο σε blue chips.

Από τα 39,9 εκατ. -μέσος όρος- την προηγούμενη εβδομάδα στα 120 και 93 εκατ. και με την αγορά να έχει να περιμένει νεότερα, εξελίξεις και διεργασίες. Θα είναι αυτή η εβδομάδα που ο τζίρος θα διαμορφωθεί σε υψηλότερα επίπεδα, δηλωτικά της «αφύπνισης» του επενδυτικού ενδιαφέροντος; Να δούμε τι αξία συναλλαγών θα έχει η συνεδρίαση σήμερα.

Από τις 651,77 ο Γενικός Δείκτης, στις 1.549,78 ο FTSE25, στις 943,56 ο FTMidCap και στις 303,96 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών. Στο 21,37% η απόδοση του ΔΤΡ σε εβδομαδιαίο, ξανά στο προσκήνιο με κατακόρυφη αύξηση των intraday και trading κινήσεων, με την Alpha Bank δεύτερη στη σχετική κατάταξη, μετά τον ΟΠΑΠ.

Συνεδρίαση με τις Coca Cola/HBC και Motor Oil στο επίκεντρο, με την πρώτη να ανακοινώνει νωρίτερα τα οικονομικά αποτελέσματα και τη δεύτερη εκτός MSCI Standard.

ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Jumbo πλέον με τον ΟΠΑΠ να ξαφνιάζει θετικά, χθες, με το 5,66% στα 8,49 ευρώ, σε συνέχεια της υπεραντίδρασης της Δευτέρας, με τις περισσότερες συναλλαγές από κάθε άλλη μετοχή. Η αγορά το απέδωσε και στην επένδυση 500 εκατ. του Apollo Global Management στη Sazka, με την τσέχικη εταιρεία να έχει θέση στον ΟΠΑΠ.

Υπέρ των long θα μπορούσε να λειτουργήσουν οι χθεσινοβραδινές εξελίξεις που αφορούν στο Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς κάτι φαίνεται να κινείται/συγκεκριμενοποιείται στην προοπτική ενεργοποίησης κοινοτικών πόρων/επιδοτήσεων από Ιανουάριο-αρχές Φεβρουαρίου.

Θυμίζω πως ένας από τους λόγους στους οποίους στηρίχθηκε ο Moody's για την αναβάθμιση της Παρασκευής ήταν και η ενεργοποίηση του συγκεκριμένου μηχανισμού της Κομισιόν. Στην ίδια λογική και η Citi, που «βλέπει» άνοδο στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v