Παρά το γεγονός ότι οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές διατηρούν τα θετικά τους πρόσημα, έστω και αν έχουν υποχωρήσει σχετικά από τα αρχικά υψηλά, οι βασικοί δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου όχι μόνο απώλεσαν το σύνολο των πρωινών κερδών, αλλά έχουν γυρίσει και σε αρνητική μεταβολή, με την έβδομη συνεχόμενη αρνητική συνεδρίαση να βάζει σοβαρή υποψηφιότητα για τον Γενικό Δείκτη.
Στο αμέσως προηγούμενο σχόλιο, η στήλη, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως «αυξημένη προσοχή χρειάζεται το υπόλοιπο της συνεδρίασης, καθώς αν δεν επιστρέψουν, τουλάχιστον, στα πρωινά υψηλά οι τραπεζικές μετοχές, δεν μπορούν να αποκλειστούν οι αρνητικές εκπλήξεις, ακόμα και αν διατηρηθεί το θετικό κλίμα στα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια».
Και δυστυχώς οι μέχρι στιγμής εξελίξεις έρχονται να επιβεβαιώσουν τους συγκρατημένα απαισιόδοξους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών, αν και στο ξεκίνημα των συναλλαγών έφθασε να σημειώνει κέρδη 2,73%, λίγο πριν συμπληρωθούν οι πρώτες τρεις ώρες συνεδρίασης έχει γυρίσει σε απώλειες 3,55%, ενώ όλοι οι τίτλοι των συστημικών τραπεζών έχουν γυρίσει σε αρνητικό πρόσημο.
Η άτακτη υποχώρηση των δεικτοβαρών τραπεζικών μετοχών, σε συνδυασμό με τη σαφώς πιο επιφυλακτική εικόνα που παρουσιάζουν τα μη τραπεζικά blue chips, αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για το τελικό πρόσημο της συνεδρίασης, όμως ψυχολογία και ροή της συνεδρίασης είναι με την πλευρά των “sellers”.
Μάλιστα, το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης έφθασε να δοκιμάζει τιμές χαμηλότερα των 630 μονάδων αναμένεται να ενεργοποιήσει κινήσεις “stop loss”, από τα χαρτοφυλάκια που κινούνται με βάση τις τεχνικές ενδείξεις.
Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έχει κινηθεί μεταξύ 641,6 (+1,36%) και 624,86 μονάδων (-1,28%), ενώ ο τζίρος πλησιάζει τα 21 εκατ., από τα οποία τα 3 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ).
Από το σύνολο των μετοχών που απαρτίζουν τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με θετική μεταβολή διασώζονται μόνο οι ΕΕΕ (+1,20%), Μυτιληναίος (+0,07%), ΟΛΠ (+0,46%), ΟΤΕ (+0,42%) και Σαράντης (+2,44%).