Φτάσαμε στην τελευταία συνεδρίαση μηνός, τριμήνου και εξαμήνου και για το Χρηματιστήριο Αθηνών. Απολογισμός, μετά από μία πρωτόγνωρη περίοδο: Γενικός Δείκτης με απώλειες 30,63% από την αρχή του έτους, στα «ρηχά» των 635,86 μονάδων. Με τον τραπεζικό κλάδο να υφίσταται την εντονότερη πίεση και να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες, με 59,81% στις 355,76 μονάδες και τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση συγκριτικά λιγότερες απώλειες. Στις 1.533,74 μονάδες με 33,26% από την αρχή του έτους και έχοντας αρκετές από τις μετοχές του δείκτη με καλύτερη απόδοση.
Τελευταία συνεδρίαση και δεκάδες εισηγμένων επέλεξαν τη σημερινή ημέρα για να ανακοινώσουν τα οικονομικά αποτελέσματά τους χρήσεως 2019 (!), αξιοποιώντας το περιθώριο-παράθυρο που τους άνοιξαν οι αρμόδιες αρχές. Διαδικασία που περισσότερο περιέπλεξε την κατάσταση παρά τη διευκόλυνε.
Με απώλειες η χθεσινή συνεδρίαση παρά την προσπάθεια ανοδικής διόρθωσης που επιχειρήθηκε στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και ευτυχώς για τους long συνεχίστηκε αργότερα στη Wall Street.
Στις 3.053,24 με 1,47% ο S&P500 δείχνει να αποφεύγει -για την ώρα- τη δοκιμασία στηρίξεων, χαμηλότερα των 3.000 μονάδων. Στις 12.232 με 1,18% ο DAX, που και αυτός δοκιμάσθηκε την προηγούμενη εβδομάδα -και λόγω του σκανδάλου Wirecard.
Στο ελληνικό χρηματιστήριο με σημαντικό περιορισμό -και πάλι- συναλλαγών και τζίρου, traders και επενδυτές εστιάζουν, εκ νέου, σε συγκεκριμένες μετοχές, καθώς η συνεχιζόμενη συσσώρευση (προς πέμπτη εβδομάδα) δεν διευκολύνει την αποσαφήνιση της τάσης. Είτε για την υπέρβαση των 700 είτε για την απώλεια των 600 μονάδων.
Στα 43,3 εκατ. η αξία συναλλαγών, χθες, δείχνει να περιορίζεται σε μεγέθη χαμηλότερα των 50 εκατ. ευρώ, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει κατ' αρχάς βραχυπρόθεσμα. Είναι εφικτό ένα window dressing; ρωτούσαμε στον Εκηβόλο, θεωρώντας μία τέτοια πρακτική ως πιθανότερη αλλά υπό κανονικές συνθήκες.
Να δούμε σήμερα, ενόσω τη χθεσινή αντίδραση στην Νέα Υόρκη ακολούθησε η διόρθωση στις αγορές της Ασίας, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων παγκοσμίως συνεχίζει να αυξάνεται. Με απώλειες 2,3% ο Nikkei και κρίσιμο το «άνοιγμα» της συνεδρίασης, σε λίγη ώρα, στην Ευρώπη.
Κλάδος-κλειδί o τραπεζικός και η προσοχή των επενδυτών θα είναι στραμμένη στη γενική συνέλευση της Εθνικής. Οι αποφάσεις και οι δηλώσεις της διοίκησης, που έχουν προηγηθεί, έχουν προσδώσει ιδιαίτερη σημασία στη σημερινή εκδήλωση, με παράγοντες της αγοράς να προεξοφλούν κινήσεις που θα διαμορφώσουν τάση όχι μόνο για τον τραπεζικό όμιλο.
Με κόκκινα δάνεια 60,9 δισ. μπήκαν στην πανδημία οι τράπεζες, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αναστασίας Παπαϊωάννου.
Συνεχίζεται η διαδικασία αποκοπής μερίσματος σήμερα για την ΕΥΔΑΠ (0,38 ευρώ/μτχ.), αύριο για την Jumbo (0,62) και την Πέμπτη -μεταξύ άλλων- είναι η σειρά της Coca Cola/hbc (0,62), με τις δύο τελευταίες να έχουν αυξημένη βαρύτητα στη διαμόρφωση του δείκτη.
Για δεύτερη μέρα συνεχίζονται οι εγγραφές για το εταιρικό ομόλογο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώ, τέλος, στα της πολιτικής συνεδριάζει -αργότερα- το υπουργικό συμβούλιο, σε ατμόσφαιρα ανασχηματολογίας.