ΧΑ: Στη μέγγενη ιού και τουρκικών προκλήσεων

Οι εύθραυστες ισορροπίες στις διεθνείς αγορές συνδυάζονται με τα προβλήματα που δημιουργεί η προκλητική στάση της Τουρκίας. Οι μεγάλες απώλειες του Φεβρουαρίου και τι απαιτείται για να βγει... αντίδραση.

ΧΑ: Στη μέγγενη ιού και τουρκικών προκλήσεων

Από τις κινήσεις στις ξένες αγορές αλλά και τις εξελίξεις μετά το προκλητικό άνοιγμα των συνόρων από την Τουρκία θα εξαρτηθεί εάν στο ΧΑ θα μπορούσε να βγει μία αντίδραση, κατ' αρχήν, βραχυπρόθεσμα.

Στις διεθνείς αγορές, οι προσδοκίες για λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την εξάπλωση του κορωνοϊού μπορεί να φάνηκε, σήμερα, πως μπορεί να δώσουν μία...ανάσα, πλην όμως θα πρέπει να γίνουν πολλά και πειστικά από τους G7 ώστε να αμβλυνθούν οι δραματικές επιπτώσεις. Το εκ νέου πτωτικό "γύρισμα" των ευρω-αγορών, μετά τις 12.30' δείχνει, πως μόνο εύκολη δεν είναι η άμεση αντίδραση αν και η πορεία της Wall Street δημιουργεί κάποια αισιοδοξία. 

Τα νέα δεδομένα σε οικονομία και αγορές, επιχείρησε να "μετρήσει" εχθές ο Γιώργος Α. Σαββάκης, την ώρα που όσον μας αφορά ο κορωνοϊός κοστίζει 1 δισ. μηνιαίως στον ευρωπαϊκό τουρισμό.

Επιπρόσθετα όσον μας αφορά οι τελευταίες εξελίξεις που πυροδοτούνται από την Τουρκία είναι προφανές, πως δημιουργούν ένα δύσκολο πλέγμα που πολύ δύσκολα δεν θα έχει (και) οικονομικό αποτέλεσμα.

Ηδη η αναβολή του Φόρουμ των Δελφών θα πρέπει να συνεκτιμηθεί ως ενδεικτική της κατάστασης που διαμορφώνεται και στην χώρα μας, στην οικονομία μας. Πιθανότατα τις επόμενες ημέρες θα φανεί εάν η κατάσταση βαίνει προς περαιτέρω επιδείνωση ή έστω μερική, σταδιακή βελτίωση. Η προεξόφληση του ενός ή του άλλου ενδεχομένου θα αποτυπωθεί ανάλογα (και ) στην αγορά (μετοχών, αμοιβαίων, ομολόγων κ.λπ) με ότι αυτό θα συνεπάγεται είτε για την προσπάθεια αντίδρασης προς τις 750 είτε διορθώνοντας χαμηλότερα και των 700 μονάδων.

Η βιαιότητα της διόρθωσης- με διαδοχικά πτωτικά χάσματα, από την συνεδρίαση της Παρασκευής 21 Φεβρουαρίου (δηλαδή πριν το Σ.Κ που αναδείχθηκε το πρόβλημα στην Ιταλία)- θα πυροδοτήσει την ακριβώς αντίστροφη κίνηση εάν αλλάξει το κλίμα εκτός και αμβλυνθεί εντός. Δεδομένου, ότι η τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου (Παρ.21-Παρ.28/2) ξεπέρασε σε έκταση απώλειες ακόμη και αυτήν της επανέναρξης λειτουργίας το ΧΑ, μετά την επιβολή capital controls και το κλείσιμο αγοράς κ.λ.π το 2015 θα πρέπει να εκδηλωθούν διαδοχικά θετικά σοκ σε πολιτική κατάσταση, κοινωνία, οικονομία.

Από τα 62 δισ. αποτίμηση, την Παρασκευή 21/2 στα 54 δισ. την Παρασκευή 28/2 με τον τραπεζικό κλάδο να καταγράφει συντριπτικές απώλειες 18,51% σε διάστημα εβδομάδος και σχεδόν 30% από την αρχή του έτους.

Μεγάλες οι απώλειες και για τα blue chips, καθώς (κυρίως) βραχυπρόθεσμα χαρτοφυλάκια αλλά και πιο μεσοπρόθεσμα όπως και θεσμικά αμοιβαίων μείωσαν αισθητά ή και μηδένισαν τις θέσεις τους. Το γεγονός της απώλειας ενός 14% σε διάστημα μόλις 4 συνεδριάσεων δεν είναι σύνηθες για το "ρηχό" χρηματιστήριο μας, πλην όμως αναδεικνύει αφ΄ ενός την σύνθεση των ξένων funds που είχαν (και έχουν) δεσπόζουσα θέση στο μ.κ των συστημικών τραπεζικών αλλά και της πλειονότητας των blue chips και δευτερευόντως λιγοστών επιλεγμένων εισηγμένων/μετοχών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Θα μπορούσε, μετά την ακραία διόρθωση να θεωρηθεί ότι εισηγμένες με υψηλή μερισματική απόδοση, πως υγιείς εταιρείες που σε χρόνο dt έχασαν το 15%-20% της χρηματιστηριακής αξίας θα είναι και πάλι... επενδύσιμες;

Το πιθανότερο είναι πως η βιαιότητα της διόρθωσης, στην περίπτωση που πυροδοτήσει αντίστροφη κίνηση/ανοδική διόρθωση θα διαμορφώσει ευρεία μεταβλητότητα και intraday και short term κινήσεις, τουλάχιστον για έναν σύντομο αριθμό συνεδριάσεων.

Ο Μάνος Χατζηδάκης (επικ. ανάλυσης της ΒΕΤΑ χρηματιστηριακής) είναι διαφωτιστικός, σημειώνοντας πως  "...η έντονη και γρήγορη πτώση έχει οδηγήσει στην εμφάνιση ενός σπάνιου τεχνικού φαινομένου που θα πρέπει να αξιολογηθεί πιο μακροπρόθεσμα. Ο ημερήσιος MACD βρίσκεται σε υποτιμημένες ζώνες τιμών, μια κατάσταση που συναντάται τον Ιούλιο του 2016 μετά την ανακοίνωση του Brexit και την απότομη πτώση που ακολούθησε και στις 9 Φεβρουαρίου της ίδια χρονιάς όταν σημειώθηκαν τα πολυετή χαμηλά της αγοράς (>31 χρόνια) στις 420 μονάδες. Μια τόσο σφοδρή υποτιμητική εικόνα δεν μένει ποτέ αναπάντητη χωρίς αντίδραση και είναι πλέον θέμα 1 ή 2 συνεδριάσεων εκδήλωσης κάποιας ανοδικής διόρθωσης. Ακόμα πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι το φαινόμενο αυτό συνιστά μακροχρόνιους πυθμένες όταν συνδυάζεται με σφοδρές υποτιμήσεις και ανοδικές αποκλίσεις από τους άλλους ταλαντωτές. Η αντίδραση προς ώρας έχει στόχο τις 860 μονάδες όπου εκεί η αγορά θα αναμετρηθεί με τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών τον οποίο έχει πλέον διασπάσει καθοδικά από την προηγούμενη Δευτέρα...".

Πρακτικά ο ΓΔ είναι σε όλες τις χρονικές περιόδους "πουλημένος", θέτοντας τέλος στο bull market, που ξεκίνησε πριν ένα χρόνο. Εάν όντως αυτό επιβεβαιωθεί στις επόμενες συνεδριάσεις θα πρέπει να αναθεωρήσουμε δομικά την προσέγγιση μας, βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη.

Δημόσια Προσφορά μετοχών της Entersoft (3-5/3) και μετάταξη στην Κύρια Αγορά, δημοπρασία εντόκων γραμματίων 3μηνης διάρκειας (με εύλογο ενδιαφέρον) την Τετάρτη και ανακοίνωση στοιχείων ΑΕΠ τέταρτου τριμήνου 2019 την Πέμπτη, συνθέτουν το ημερολόγιο της εβδομάδος.

Με τον ΓΔ από τις 720,35 μονάδες, τον ΔΤΡ από τις 575,15 και από τις 1.823,29 για τον FTSE25.

Στα 137,8 εκατ. η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών την "άγρια" τελευταία εβδομάδα, αυξημένη 120% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη. Προσφορά/πωλήσεις που προφανώς αντιστοιχεί σε ζήτηση/αγορές. Για να δούμε.

Εύλογα η προσοχή μας σε επί μέρους ενέργειες βασικών μετόχων, που αν μη τι άλλο υποδηλώνουν εμπιστοσύνη στην προοπτική της εταιρείας τους και υποστήριξη της μετοχής.

Ενδεικτικά αναφέρω την απόφαση του δ.σ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να προχωρήσει στην έκδοση ομολογιακού δανείου ποσού έως 500 εκατ. ή η πρόθεση της Quest να προχωρήσει στην αγορά έως 1 εκατ. μετοχών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v