Πονηρή εβδομάδα αυτή που ξεκινά σήμερα, με τον Γενικό Δείκτη από τις 722,12 μονάδες, τον Δείκτη Τραπεζών από τις 584,65 και τον FTSE25 από τις 1.879,11 μονάδες.
Στα διεθνή δεν αναμένονται θεαματικές ανατροπές, με τις αγορές να έχουν προεξοφλήσει πως η Fed δεν θα προχωρήσει σε κάποια κίνηση όσον αφορά στα επιτόκια ενώ Brexit, συνομιλίες Ουάσιγκτον - Πεκίνου και Boeing θα παραμείνουν στο προσκήνιο.
Για οδηγό μας ας συνεκτιμήσουμε την τεχνική εικόνα του S&P 500. Στις 2.822,48 μονάδες ο δείκτης, με κοντινότερα σημεία στήριξης στις 2.785 μον, αντίστασης στις 2.866 και με το stop για τις long θέσεις να έχει ανέβει στις 2.722 μονάδες.
Στα καθ' ημάς, για το ΧΑ, με μία εβδομάδα να μεσολαβεί μέχρι το κρίσιμο EwG της προσεχούς Δευτέρας, δανειστές και κυβέρνηση δεν έχουν συμφωνήσει για τοn διάδοχο νόμο Κατσέλη. Η αγορά, όπως και η ελληνική πλευρά γνωρίζουν πως για να επέλθει συμφωνία, θα πρέπει να... ξηλωθούν πολλές από τις αρχικές μαξιμαλιστικές προτάσεις που είχε θέσει η Αθήνα. Οι δύο πλευρές γνωρίζουν πως οι μεν δανειστές δεν θα ανάψουν το πράσινο φως για τα 970 εκατ., η δε κυβέρνηση πως εάν δεν εξασφαλίσει έστω τα στοιχειώδη, δεν θα μπορεί να πουλήσει στην εκλογική πελατεία της το νέο νόμο πλαίσιο. Οι ξένοι, Κομισιόν, ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ, έχουν εντοπίσει ένα σωρό... παραθυράκια, που δίνουν την ευχέρεια ακόμη και σε στρατηγικούς κακοπληρωτές να κερδίσουν «κούρεμα» των στεγαστικών δανείων τους. Η αγορά επίσης έχει ως κοινό μυστικό το ότι όσο πιο σφικτό είναι το νέο πλαίσιο και όσο λιγότερα... παραθυράκια αφήνει τόσο αυτό θα είναι καλύτερο για τις συστημικές τράπεζες.
Συνεπώς μένει να φανεί, σε αυτές τις 5 συνεδριάσεις, εάν η Αθήνα θα προσαρμοστεί με τις αιτιάσεις των δανειστών, σε ποιο βαθμό και με τι καθαρό όφελος για το εγχώριο banking. Το ενδεχόμενο μη επίτευξης συμφωνίας συγκεντρώνει μεν τις λιγότερες πιθανότητες, ενδεχόμενη επιβεβαίωση θα εκλαμβάνονταν ως μία καλή αφορμή για τους short να παίξουν τον τραπεζικό κλάδο χαμηλότερα, δοκιμάζοντας στηρίξεις και για FTSE25 και για ΓΔ. Θα δούμε από σήμερα και στη συνέχεια της εβδομάδας εάν οι traders θα προεξοφλήσουν συνέχιση της ανοδικής φοράς του ΔΤΡ (10,26% σε εβδομαδιαία και 29,77% σε μηνιαία μέτρηση) ή το ενδεχόμενο μιας διόρθωσης.
Συνεπώς κλάδος-κλειδί παραμένει ο τραπεζικός, με Alpha Bank και Εθνική σε συγκριτικά καλύτερη θέση (σε μέτρηση εβδομάδας) έναντι των άλλων δύο συστημικών.
Το μεγαλύτερο μέρος του ημερήσιου τζίρου παραμένει επικεντρωμένο στον κλάδο (ένα 38%, με Αlpha Βank και Εθνική να έχουν σχεδόν 20 εκατ. σε σύνολο 82 εκατ. την Παρασκευή).
Ωστόσο και λόγω της ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων, επιχειρηματικών διεργασιών και εξελίξεων, κινητικότητα σε επιμέρους αναμένεται για μετοχές-σηματωρούς του δείκτη.
Στην τριμερή της Τετάρτης, Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδος για τον East Med αναφέρεται από νωρίς ο Χρήστος Κολώνας, στις αποδόσεις που προσφέρουν τώρα τα εταιρικά ομόλογα ο Γιώργος Α. Σαββάκης.
Σημειωτέον πως το 10ετές διαμορφώνεται στα 3,799%, το δε GREK στη Νέα Υόρκη στα 8,07 δολάρια.
Ενδεικτικά για μετοχές του δείκτη και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με σήμα long είναι οι: Αlpha Βank, Εθνική, ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, Sarantis, Viohalco αλλά και ΚΡΙ ΚΡΙ, Entersoft, ΟΛΘ. Οι ανωτέρω θέσεις είναι ενδεικτικές και μόνον.
Οσον αφορά στις ευρω-αγορές, το πράσινο φως του Βερολίνου έχει το project της αναγκαστικής συγχώνευσης Deutsche Bank με Commerzbank, με τον DAX στις 11.685,69 μονάδες. Αντιστάσεις στις 11.800 και φιλόδοξη στις 11.900 (ή και ακόμη προς τις 12.106 μον.) και στήριξη στις 11.605 και ενδεχόμενη διάσπασή της οδηγεί χαμηλότερα προς τις 11.405, όπου και το τελευταίο stop για τις long θέσεις.
Στα 7,816 ευρώ η μετοχή της Deutsche Bank, με τη χρηματιστηριακή της αξία στα 21,954 δισ., όταν συγκριτικά η Coca Cola (εισηγμένη στο ΧΑ) αποτιμάται στα 11,370 δισ. Ετσι, για να έχουμε μία τάξη μεγέθους.
Τέλος, με το βλέμμα στη Fed, τα ασιατικά χρηματιστήρια κινήθηκαν σημαντικά υψηλότερα, ενώ τα futures στη Wall Street «δείχνουν» μικρό premium για τον S&P 500.