Τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και πρώτο triple witching του 2019. Ηπια ανοδική τάση στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το βλέμμα στην καθυστέρηση του Brexit. Στις 11.600 ο DAX στη Φρανκφούρτη, στις 7.221 ο FTSE100 στο Λονδίνο.
Ανοιγμα από τις 2.820 «δείχνουν» τα futures του S&P 500 στη Νέα Υόρκη. Θυμίζω πως (μέχρι και το τέλος Μαρτίου ) το ΧΑ... προλαβαίνει την έναρξη της συνεδρίασης στη Wall Street (από τις 15:30 ώρα Ελλάδος).
Προσεκτικές οι κινήσεις των traders, με μάλλον λιγότερες συναλλαγές και τζίρο απ' ό,τι στο αντίστοιχο διάστημα της χθεσινής συνεδρίασης, με την προσοχή των traders να επικεντρώνεται στη διαδικασία της λήξης των «τριών σειρών» στα Παράγωγα. Το πιθανότερο είναι πως πιο σαφή εικόνα θα έχουμε από τις 14:15-14:30 και μετά, αν και η μέχρι τώρα εικόνα στο ΧΠΑ παραμένει υποτονική. Ενδεικτικά στα ΣΜΕ του δείκτη είναι 175 θέσεις στην τρέχουσα σειρά και άλλες 408 στην επόμενη, αμφότερες με μικρό premium.
Πάνω από τις 725 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στην περιοχή των 1.885 ο FTSE25, συνεχίζει προς τις 595 ο Δείκτης Τραπεζών, έχοντας υπερκεράσει τον κύριο στόχο μας, που ήταν η... επίτευξη των 580 μονάδων.
Το γιατί εδραιώνεται το καλό κλίμα στην αγορά μάς ανέλυσε από νωρίς ο Γιώργος Α. Σαββάκης, δίνοντάς μας στόχους για ΔΤΡ και επιμέρους τραπεζικές μετοχές, προσεγγίζοντας και το γιατί οι επενδυτές βλέπουν και πάλι «αξία» στις τράπεζες.
Τεχνικά η όλη κίνηση της αγοράς «μετράται» στο πλαίσιο της ανοδικής αντίδρασης, που ξεκίνησε από τα χαμηλά της 18ης Ιανουαρίου (609,17) και εκτείνεται έως την περιοχή των 745-755 μονάδων. Εκτίμηση αναλυτών πως λίγο υψηλότερα, στις τιμές που αναφέρθηκαν, θα διεξαχθεί η πρώτη, ουσιαστικά, αντιπαράθεση short vs long σε βραχυμεσοπρόθεσμο διάστημα (μηνιαίο).
Εκτιμάται πως για την πειστική υπέρβαση της εν λόγω περιοχής θα απαιτηθεί κάτι πιο απτό όσον αφορά στο «τραπεζικό», από τη στιγμή που η μέχρι τώρα κίνηση του κλάδου (από τις 360-370 μον.) έχει χαρακτηριστικά κυρίως προεξόφλησης των εξελίξεων (συμφωνία δανειστών-Αθήνας για «πρώτη κατοικία») και σε δεύτερο χρόνο το «πράσινο φως» Βρυξελλών-Φρανκφούρτης στο σχέδιο της ελληνικής πλευράς για τα NPEs.
Το δεύτερο είναι αυτό που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει έναν επόμενο κύκλο, με επίκεντρο πάλι τις τράπεζες, με απώτερο ορίζοντα τα τέλη Απριλίου. Θυμίζω στις 26 Απριλίου η επόμενη προγραμματισμένη βαθμολόγηση του ελληνικού outlook από τη Standard & Poor's αλλά μέχρι τότε, υπάρχει δρόμος, πολύς δρόμος και ενδιάμεσα κρίσιμα ορόσημα με πρώτο αυτό του EwG της... Εθνικής Εορτής. Ενα ένα όμως, να δούμε πώς θα «κλείσει» το triple witching και τι θέσεις θα μετακυλισθούν (και με ποια απόκλιση) στην επόμενη σειρά.
Συνεπώς πίσω στα της συνεδρίασης, με το 54% της αξίας συναλλαγών να γίνεται στον τραπεζικό κλάδο και ένα συγκριτικά σημαντικό μέρος σε μετοχές των Μυτιληναίου, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, MIG, Coca Cola, Jumbo, Grivalia, TITAN, ΑΔΜΗΕ, ΕΛΠΕ, Motor Oil, Viohalco, Τέρνα Ενεργειακή. Ενδεικτικό του κλίματος το ότι από τις προαναφερθείσες μετοχές, σε μόλις 2 υπερισχύουν οι πωλητές, οριακά στον ΟΤΕ στα 11,04 και στα ΕΛΠΕ στα 8,41 ευρώ. Ωστόσο, ειδικότερα για τον τίτλο του Οργανισμού, αυτό που έχει σημασία είναι το γεγονός πως η επιβεβαίωση των 10,70 άνοιξε τον δρόμο για την επαναφορά πάνω από τα 11 ευρώ.
Εως το 1,739 ευρώ η μετοχή της ΔEH, μία από τις πλέον κερδισμένες της εβδομάδας, με άνοδο 11,31% και συνολικά 32,38% από την αρχή του έτους, επιβεβαιώνοντας όσους εκτιμούσαν πως θα είναι ένα από τα risky bets του 6μήνου.
Τεχνικά για τον δείκτη οι 1.920-1.930 μονάδες είναι ένας εφικτός στόχος, με πιο φιλόδοξο υψηλότερα προς τη ζώνη των 1.955 μονάδων. Προφανώς για να βγει μία τέτοια κίνηση θα πρέπει να αποδώσουν, πέραν των τραπεζικών και blue chips, μετοχές-σηματωροί με ζητούμενη τη συνέχιση της αντίδρασης της Coca Cola προς τα 33 ευρώ. Αυτά θα τα δούμε από Δευτέρα, έχοντας ως γνώμονα την εικόνα της «τριπλής λήξης», που θα σχολιάσουμε λίγο μετά τις 14:30.
Στις 45/19 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με 128 μετοχές χωρίς μεταβολή, στις 11:40. Πέραν των μετοχών του δείκτη ξεχωρίζουν MIG, με αυξημένες συναλλαγές και σήμερα, Σελόντα, Quality, ΙΑΣΩ, Creta Farms, Briq, Space, ΟΛΘ κ.ά.
Στα 11,5 εκατ. ο τζίρος, αλλά «καθαρός», χωρίς πακέτα.