Αλλο ένα ανοδικό βήμα στην προσπάθεια του ΧΑ, που ξεκίνησε από τις 18 Ιανουαρίου και τον τοπικό πυθμένα των 609,17 μονάδων. Κίνηση που κατά κύριο λόγο (υπο)στηρίχθηκε στην αναστροφή τάσης του τραπεζικού κλάδου και σε ένα ξεκάθαρο στοίχημα προεξόφλησης εξελίξεων που -υπό προϋποθέσεις- μπορούν να βελτιώσουν την εικόνα στο εγχώριο banking.
Οι 363,54 μονάδες του ΔΤΡ (της 18 Ιανουαρίου) σε μία συγκυρία που παράγοντες της αγοράς προεξοφλούσαν την άμεση καταγραφή νέων ιστορικών χαμηλών για τον πολύπαθο κλάδο, ήταν το σημείο εκκίνησης-επαναφοράς που στην συνεδρίαση της Παρασκευής οδήγησε οριακά στις παρυφές των 600 μονάδων.
Θετική μεταβολή για τον ΓΔ 3,67% στην εβδομάδα και 10,23% στο μήνα, περίπου ανάλογη για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση και για τον ΔΤΡ 10,26% και 37,81% στα αντίστοιχα διαστήματα καταδεικνύοντας την δυναμική που έχουν οι τράπεζες, προσώρας βραχυπρόθεσμα. Για τη συνέχεια θα δείξει, θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στο μέτωπο των πλειστηριασμών/πρώτης κατοικίας και σε δεύτερο χρόνο από την έγκριση Βρυξελλών- Φρανκφούρτης στο σχέδιο της Αθήνας για τον περιορισμό των "κόκκινων" δανείων.
Κατ’ αρχήν για την προσεχή εβδομάδα και με ορίζοντα το EwG της 25ης Μαρτίου, η στάση των traders θα εξαρτηθεί αφ' ενός από το κλίμα που θα επικρατεί στις διεθνείς αγορές, αφ' ετέρου (κυρίως) από τα νεότερα στο «τραπεζικό» και στα επί μέρους.
Οσον αφορά στο «τραπεζικό» στην αγορά η πλειονότητα των βραχυπρόθεσμων έχει προεξοφλήσει την επίτευξη συμφωνίας δανειστών- Αθήνας για την πρώτη κατοικία, το πιθανότερο μέχρι την προσεχή Δευτέρα 25 Μαρτίου, που πρακτικά σημαίνει ότι οποιαδήποτε αντίθετη (αρνητική) εξέλιξη θα μπορούσε να αποτελέσει αφορμή για κατοχύρωση θέσεων/ρευστοποιήσεις. Για τον ΔΤΡ τα δύο όρια, που θα μας απασχολήσουν είναι προς τα άνω οι 620 και προς τα κάτω οι 550 μονάδες. Στα 1,389 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank με απόδοση 15,75% σε εβδομαδιαίο, της Εθνικής στα 1,70 ευρώ με 9,82%, της Eurobank στα 0,655 ευρώ με 5,56% και της Πειραιώς στα 1,40 ευρώ με απόδοση 1,45% στην εβδομάδα.
Στα επί μέρους μη τραπεζικά, επιχειρηματικά και οικονομικά αποτελέσματα θα δημιουργήσουν τάση. Για το deja vu και το νέο διαγωνισμό για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ αναφέρεται ο Χρήστος Κολώνας (το Σάββατο) με την εμφάνιση ενός νέου υποψήφιου επενδυτή της κινεζικής China Western Power Industrial να δίνει νέα τροπή. Στα 1,646 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ με ανοδική αντίδραση 7,02% (εβδομάδα ), 24,13% (μήνα) και 27,20% από την αρχή του έτους δικαιώνει όσους περίμεναν πως το 2019 θα είναι έτος σημαντικών διεργασιών στον ευρύτερο κλάδο της ενέργειας. Η ΔΕΗ στο επίκεντρο, με την αποτίμηση του ομίλου να έχει βελτιωθεί κατά τι, στα 381,87 εκατ. ευρώ.
Εβδομάδα ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων, με σημαντικότερα αυτά της Motor Oil (αύριο Δευτέρα) της ΤΙΤΑΝ (Τετάρτη) ενώ στο τέλος της θα γίνουν περιορισμένης έκτασης αλλαγές σε επί μέρους δείκτες FTSE.
Στα 21,55 ευρώ η μετοχή της ΜΟΗ, με απώλειες 1,15% στην εβδομάδα, απόρροια ρευστοποιήσεων/πιέσεων όσων προεξοφλούν πως τα μεγέθη τέταρτου τριμήνου θα εμφανίζουν επιβράδυνση. Στα 19,70 ευρώ ο τίτλος του ΤΙΤΑΝα με άνοδο 1,44% και 3,03% σε διάστημα μηνός. Ειδικότερα στην περίπτωση της τσιμεντοβιομηχανίας εμφανές είναι το... μούδιασμα μετά την αποτυχημένη προσπάθεια της διοίκησης να μεταφέρει την εταιρεία στις Βρυξέλλες.
Οσον αφορά στα blue chips και τα σημαντικότερα χαρτιά του Mid Cap να συνεκτιμηθεί πως σε εβδομαδιαίο τάση long διαμορφώνεται για: ΑΔΜΗΕ, Aegean, Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Grivalia, ΔΕΗ, Coca Cola, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, Lamda Development, Jumbo, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, ΟΤΕ, Sarantis, Τέρνα Ενεργειακή, ΤΙΤΑΝ, Fourlis. Πρακτικά για 19 στα 21 blue chips η τάση είναι long, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την προσεχή εβδομάδα.
Από τις μετοχές-σηματωρούς της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ξεχωρίζουν με τάση long οι: Cenergy, Intralot, Ιντρακάτ, MIG, ΚΕΚΡΟΨ κ.ά.
Σε διεθνές επίπεδο, για τον S&P 500 (2.822,48) η υπέρβαση των 2.814 μονάδων αποτελεί, σύμφωνα με έμπειρο αναλυτή, μία εξαιρετικά σημαντική τεχνική εξέλιξη. Αν επιβεβαιωθεί σαν στήριξη, στην πρώτη διόρθωση, θα ανοίξει ο δρόμος για τις 2.872/3 το τελευταίο προπύργιο των πωλητών πριν από την προσπάθεια... κατάκτησης νέων ιστορικών υψηλών.
Για την Wall Street οι αναλυτές δεν περιμένουν να επηρεαστεί από την Fed, που κατά πάσα βεβαιότητα θα επαναδιατυπώσει την στροφή της στην συντηρητική επιτοκιακή πολιτική.