Ευτυχώς που πηγαίνει... τρένο για 5 συνεχόμενες συνεδριάσεις η Wall Street και ο S&P 500, με νέα μικρή άνοδο 0,24% στις 2.678,40 μονάδες, συντηρούν το ανοδικό momentum διεθνώς. Και έτσι δίνεται χρόνος και χώρος στους traders που ενεργούν στο ΧΑ να προχωρούν σταδιακά στην αποκατάσταση των ζημιών που άφησε πίσω της η «υπόθεση FF Group».
Ηδη για τον ΓΔ από το χαμηλό της Τρίτης, των 786,81 μονάδων, η αντίδραση έφθασε έως τις 827,79, για να κλείσει τελικά στις 818,67 μονάδες. Σταδιακά, σταθερά τα βήματα που απομακρύνουν το ΧΑ από την περιοχή των 797-785 μονάδων και υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να δώσουν και άλλους πόντους σήμερα-αύριο προς τις 833 μονάδες, που είναι ένα πρώτο στοίχημα για τον ΓΔ.
Στη χθεσινή συνεδρίαση μπορεί να μην έγινε το... κάτι παραπάνω, που σημείωνε χθες ο Θανάσης Σταυρόπουλος, πλην όμως ήταν μία ημέρα που «έδεσαν» αρκετές μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης και διαμορφώθηκαν οι συνθήκες ώστε να ετοιμαστούν άλλα blue chips.
Συναλλαγές στα 45,468 εκατ. μετοχές, με τα 26,585 στη μετοχή της Εθνικής (που και λόγω ΕΕΓΑ έχει μία εύλογη πίεση), τζίρος στα 59,595 εκατ. ικανοποιητικός αλλά αρκετά χαμηλότερος από τη συνεδρίαση της Τρίτης. Αυτό γιατί μειώθηκαν κάπως οι συναλλαγές στη μετοχή του FF Group, ενώ υποχώρησε ο τζίρος σε 2 από τις 4 συστημικές τραπεζικές. Παρ' όλα αυτά τζίρος μεγαλύτερος του ορίου του 1 εκατ. ευρώ πραγματοποιήθηκε σε FF Group, Εθνική, Alpha Bank, ΟΤΕ, Eurobank, Πειραιώς, ΟΠΑΠ, Jumbo, Μυτιληναίο, ΤΙΤΑΝ, Motor Oil, ΔΕΗ και Intralot.
Αναλυτικότερα, από αυτές τις 13, στις μόλις 3 το κλείσιμο ήταν αρνητικό (Eurobank, Μυτιληναίος και ΜΟΗ), από τις δε 10 για 3 (FF Group, ΔΕΗ, Intralot) το ποσοστό αντίδρασης ήταν πάνω από το 3%. Τα αναφέρω αυτά γιατί στη χθεσινή συνεδρίαση σημειώθηκε διασπορά συναλλαγών/τζίρου σε μετοχές του δείκτη, με τις 10 από τις 13 σε άνοδο και με 2 από αυτές που υποχώρησαν υποψήφιες για να «γυρίσουν» ανοδικά σήμερα-αύριο.
Εάν όντως επιβεβαιωθούν οι κινήσεις των traders και επενδυτών σε αυτές τις μετοχές αυξημένου βάρους στάθμισης, το σενάριο περαιτέρω ενίσχυσης του ΧΑ, σήμερα-αύριο, θα συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες. Επίσης η κατανομή 59 ανοδικών έναντι 54 πτωτικών μετοχών παραπέμπει σε περαιτέρω εξομάλυνση των τελευταίων πιέσεων, κάτι που διευκολύνει και 2-3 χρηματιστηριακές με προβληματικές θέσεις στο τριήμερο Παρασκευής-Τρίτης να συμμαζέψουν τις ζημίες τους. Η σταδιακή αποκατάσταση των ισορροπιών, μετά την... καταιγίδα FF Group, δίνει και πάλι ένα μικρό πλεονέκτημα στους long.
Από Δευτέρα έρχονται στην Αθήνα οι δανειστές για την τέταρτη αξιολόγηση, καταφθάνει η επικεφαλής του SSM για επαφές (και πιέσεις ) με την ΤτΕ, τους συστημικούς τραπεζίτες και εάν η συνέχεια είναι προς την κατεύθυνση μίας συμφωνίας στη λογική ενός SLA, η αγορά σταδιακά θα ανακτήσει χαμένο έδαφος. Δύο δείκτες που θα δείξουν εάν όντως η κατάσταση πηγαίνει προς τη βελτίωση είναι ο ΔΤΡ και το... 10ετές.
Ο μεν ΔΤΡ από τις 903,44 την Τρίτη αντέδρασε χθες έως τις 999,64, για να κλείσει τελικά στις 974,28 μον. -όχι άσχημα καθώς παραμένει κοντά προς τις 980 μονάδες.
Από τον κλάδο, η μεν Αlpha Βank επιβεβαίωσε, στα 2,19 ευρώ, την ανοδική τεχνικότητά της, ενώ στο συν ήταν και η Πειραιώς, στα 3,27 ευρώ. Για τη μετοχή της ΕΤΕ υπάρχει ακόμη προσφορά, οπότε σήμερα-αύριο ενδιαφέρον θα μπορούσε να έχει η Eurobank.
Τεχνικά, όπως τη μετρά ο Ηλίας Ζαχαράκης, στηρίξεις στα 0,94 και 0,90, ενώ κατοχύρωση του 1,01 θα μπορούσε να «δει» προς τον φιλόδοξο στόχο του 1,17 ευρώ. Το σχετικό διάγραμμα είναι ξεκάθαρο.
Για τον κλάδο μένει να δούμε εάν αποτιμηθεί (και πώς) η θετική ανάγνωση των stress tests Moody's και κατά πόσον η αναβάθμιση από τον ίδιο οίκο των ομολόγων της Αlpha Βank, ονομαστικής αξίας 785,6 εκατ. έκδοσης της EPIHIRO PLC (σχετική αναφορά στον Εκηβόλο την Τρίτη). Μένει να φανεί εάν τον οίκο Moody's θα ακολουθήσει και κάποιος άλλος, ενδεχομένως από εβδομάδα.
Στα blue chips αναμενόμενο το outperform για τη μετοχή του ΟΤΕ, καθώς είχε προηγηθεί η ανακοίνωση αποτελεσμάτων τα οποία η αγορά τίμησε με ένα 1,41% στα 11,50 ευρώ και μάλιστα με συναλλαγές αξίας 6,308 εκατ. ευρώ.
Από τις 3 μετοχές με αρνητικό πρόσημο από τις 13 μετοχές με τζίρο πάνω από το όριο του 1 εκατ., για τη Motor Oil το χθεσινό μείον ήταν οριακό με 0,21% στα 19,38 ευρώ, και αυξημένη αξία συναλλαγών πιθανότατα και λόγω Coral. Το ομόλογο της θυγατρικής είχε άριστη ανταπόκριση (η Δημόσια Προσφορά ανήλθε σε 342,14 εκατ. για έκδοση 90 εκατ.), με πολύ πιθανή μία αντίδραση για τη μετοχή της ΜΟΗ, σήμερα-αύριο.
Από τις μετοχές του δείκτη πιθανές για σήμα αναστροφής είναι οι Lamda Development, Viohalco, Sarantis, Τέρνα Ενεργειακή.
Για τον Μυτιληναίο, που υποχώρησε 1,90% στα 9,79 ευρώ με τζίρο 1,353 εκατ., τεχνικά στήριξη είναι στα 9,70, το stop για το long στα 9,52, ενώ κατοχύρωση του 10,02 μπορεί να δώσει συνέχιση. Θα δείξει, καθώς σήμερα-αύριο μένει να επιβεβαιωθούν τα 9,70 ευρώ ως στήριξη.
Στον... δείκτη κρατικών τίτλων, το περίεργο είναι πως η μακρινή έκδοση -10ετές- «τσιμπά» για τρίτη συνεχόμενη ημέρα σταθερά πάνω από το όριο του 4%, αλλά η πολύ κοντινή -για τα 3μηνα έντοκα- μειώθηκε στο 0,59% από 0,79%, με τον ΟΔΔΗΧ να αντλεί 1,138 δισ. (υπερκάλυψη 2,18 φορές), που από μόνη της είναι ενθαρρυντική ένδειξη για το βραχυπρόθεσμο. Ωστόσο, ας περιμένουμε να δούμε και το 10ετές πώς θα κινηθεί προς Δευτέρα-Τρίτη.
Ενθαρρυντικό και το 59/54, με αρκετές μετοχές από χαμηλότερες κατηγορίες να ανακάμπτουν ή συνεχίζουν υψηλότερα.
Mermeren (η σύγκριση γίνεται με τον Ικτίνο...), Περσεύς, Εβροφάρμα, Κλωστ. Ναυπάκτου, ΓΕΒΚΑ, Σελόντα, Ελαστρον, Pasal, Autohellas, αλλά και από τον Mid Cap: ASCo, Attica Bank, EYAΘ, οι 3 του Κόκκαλη, Νηρέας, ΥΓΕΙΑ, Πλαίσιο, Fourlis, με καλή εικόνα.
Να συνεκτιμηθούν: το θέμα που έθιξε νωρίτερα ο Χρήστος Κολώνας, για το πώς το Ιράν επηρεάζει ΕΛΠΕ, καταναλωτές και επιχειρήσεις, η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Πειραιώς (μετά τη λήξη) και οι επικείμενες αλλαγές στους δείκτες MSCI.