Σταθεροποιητική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η δεύτερη συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας, με κυριότερα χαρακτηριστικά την σχετική μείωση της αξίας συναλλαγών, την αναζήτηση "επενδυτικών ευκαιριών" στα "χαμηλότερα στρώματα" του ταμπλώ και τις θετικές εκπλήξεις από τις τελικές δημοπρασίες που έφεραν τον Γενικό Δείκτη να ολοκληρώνει την συνεδρίαση στα υψηλά ημέρας.
Μάλιστα αν συνεχιστεί η σταθεροποιητική εικόνα για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. και το ήπιο "rotation" σε Δεικτοβαρείς τίτλους, που θα συντηρεί τα πρόσφατα κεκτημένα για τον Γενικό Δείκτη, δημιουργείται το ιδεατό περιβάλλον για την ανάδειξη θετικών πρωταγωνιστών από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, κάποιοι από τους οποίους έχουν, ήδη, ξεκινήσει να "μετρούν" συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, ενώ άλλες μετοχές, ξαφνικά, ανεβάζουν όγκους διεκδικώντας "μερίδιο ενδιαφέροντος" (!)
Ξεκινώντας από τον Τραπεζικό κλάδο, ο Τραπεζικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 931,48 (+0,47%) και 918,71 μονάδων (-0,90%), στις 17.00 βρέθηκε στις 922,96 (-0,44%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 926,63 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,05%.
Αξίζει υπενθύμισης ότι ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών ερχόταν από 15 ανοδικές και μόλις 2 διορθωτικές συνεδριάσεις, στις τελευταίες 17, με αθροιστικά κέρδη 23,28% και όλες οι τελευταίες ενδείξεις συνηγορούν στην άποψη ότι η υπέρβαση της ισχυροποιημένης ζώνης αντίστασης στις 939 - 966 μονάδες, δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, χωρίς να έχει προηγηθεί "retest", τουλάχιστον, των 901 μονάδων, όπου συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ των 200 ημερών. Σε κάθε περίπτωση, ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 966 μονάδων, θα ανοίξει τον δρόμο για κίνηση προς τις 1030 μονάδες.
Για τους πιο "γρήγορους" παίκτες, πρώτο ζητούμενο είναι η κατοχύρωση των 942 μονάδων, ενώ το ωριαίο "stop" εντοπίζεται στις 906 μονάδες.
Το σχόλιο της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
"Με την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα, η κλεψύδρα του χρόνου μετράει ανάποδα μέχρι την τελική έγκριση της αξιολόγησης από το Eurogroup. Η πορεία αυτής της διαδικασίας, επομένως, θα επηρεάζει καταλυτικά την ψυχολογία της Ελληνικής Χρηματιστηριακής Αγοράς τις επόμενες ημέρες, με πιθανό ενδεχόμενο σενάριο τη συνέχιση της ανοδικής κίνησης 'αν όλα πάνε καλά" αναφέρει το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
Το σχόλιο της Merit Sec.
"Ο Γενικός Δείκτης διευρύνει τα κέρδη του με τον τζίρο να διατηρείται σε σχετικά ικανοποιητικά επίπεδα. Σταδιακά οι αποτιμήσεις των τίτλων της πραγματικής Οικονομίας συγκλίνουν με τις εκτιμώμενες τιμές - στόχους, ενώ 2 στις 3 εμφανίζονται με σύσταση 'hold', ήτοι απέχουν +/- 10% από την μέση τιμή του συνόλου των αναλυτών που καλύπτουν τον τίτλο. Ο Τραπεζικός δείκτης συντηρεί τα κέρδη του, αλλά σταδιακά θα απαιτηθούν θετικοί καταλύτες για να σκαρφαλώσει πολύ υψηλότερα. Μια ανοδική εκτόνωση του Ευρωπαϊκού Τραπεζικού δείκτη (EuroStoxx Banks Index) πάνω από τις 140 μονάδες, θα ήταν ένα ελπιδοφόρο μήνυμα, καθώς και αυτός συσσωρεύει στα ίδια επίπεδα εδώ και 8 μήνες" επισημαίνει το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.
Μένοντας στο Χ.Α., ελλείψει νεότερων ειδήσεων, οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές συνεχίζουν να δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι, ποντάροντας στην βελτιωμένη ψυχολογία και λόγω της προετοιμασίας για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης και στο θετικό κλίμα των Διεθνών Αγορών, όμως όλοι ανεξαιρέτως τονίζουν ότι για να απαιτηθούν, από τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., σημαντικά υψηλότερα επίπεδα τιμών, θα πρέπει να ενισχυθεί σημαντικά ο ημερήσιος τζίρος και να υπάρξει διεύρυνση του ενδιαφέροντος σε όλο και μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ, χωρίς όλα τα παραπάνω να μπορούν να αποκλείσουν τις ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών.
Μένοντας στον τζίρο, αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή, μικτή, αξία συναλλαγών ήταν η χαμηλότερη των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων.
Και όλα αυτά, έστω και αν, τεχνικά, η Αγορά "ψαχουλεύει" υπεραγορασμένα επίπεδα τιμών, με τον Γενικό Δείκτη να έχει συμπληρώσει 15 ανοδικές συνεδριάσεις και μόλις 2 διορθωτικές, στις τελευταίες 17, με αθροιστικά κέρδη 13,93% και να διεκδικεί νέα υψηλά 5μηνου, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 16/8 (842,41 μονάδες).
Συνεχίστηκαν, έστω και με ηπιότερους ρυθμούς τα θετικά μηνύματα από την Αγορά ομολόγων, καθώς σήμερα σημειώθηκε και νεότερη αποκλιμάκωση των αποδόσεων για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους (2ετες 1,46%, 10ετες 3,67%).
Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, που σήμερα "ανέλαβε την μεγαλύτερη ευθύνη" όσον αφορά το τελικό πρόσημο των βασικών δεικτών, πάντα με τις αποφασιστικές βοήθειες των τελικών δημοπρασιών, που έκλεισαν στο υψηλό ημέρας πέντε μη Τραπεζικά blue chips (λεπτομερής αναφορά στην συνέχεια του σχολίου), ίσως αξίζει υπενθύμισης ότι σήμερα εισήλθαν προς διαπραγμάτευση οι 2.993.260 νέες μετοχές της ΕΕΕ, που προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου λόγω άσκησης δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών (stock options plan). Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανέρχεται σε 370.763.039.
Να σημειωθεί ότι ο τίτλος της ΕΕΕ κινήθηκε, σήμερα, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, όμως ανέκαμψε από το χαμηλό ημέρας των 27,26 ευρώ (-1,55%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 27,54 ευρώ, με ημερήσιες απώλειες 0,54%.
Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Αεροπορίας Αιγαίου (+3,23%), συμπληρώνοντας τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και ολοκληρώνοντας την σημερινή συνεδρίαση πολύ κοντά στα υψηλά ημέρας.
Αν ο τίτλος δώσει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 8,62 ευρώ (το πρώτο το έδωσε σήμερα), αλλάζουν σημαντικά τα τεχνικά δεδομένα, καθώς η μετοχή κινείται σε υψηλά 8μηνου, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 9,05 ευρώ. Τα 8,09 ευρώ το "stop" στο ημερήσιο "long".
"Καρέ" ανοδικών συνεδριάσεων συμπλήρωσε ο Μυτιληναίος, βάζοντας σαν επόμενο στόχο την αντίσταση στα 9,82 ευρώ. Σε ημερήσιο "long" με το "stop" στα 8,64 ευρώ.
Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η Motor Oil (+3,85%) συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και δίνοντας ημερήσιο αγοραστικό σήμα, με το "stop" στα 18,62 ευρώ. Αν ο τίτλος ξεφύγει από την ζώνη αντίστασης 19,80 - 20,18 ευρώ, οι αμέσως επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στα 20,26 και 20,65 ευρώ.
Όμως, όπως προαναφέρθηκε, όλο και περισσότεροι τίτλοι χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, δείχνουν διάθεση να διεκδικήσουν κομμάτι από την "πίτα" του ενδιαφέροντος και βέβαια η αναφορά γίνεται για τις μετοχές που συνδυάζουν τα ημερήσια κέρδη με σχετικά "αξιοπρεπείς" συναλλαγές, δείχνοντας συνέχεια και "συνέπεια".
Έτσι, επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η ΕΚΤΕΡ (+2,78%), επτά ανοδικές και δύο αμετάβλητες, στις τελευταίες εννέα, η AS Company (+5%), ενώ "εξαρέ" ανοδικών συνεδριάσεων συμπλήρωσαν Άβαξ (+0,59%) και Ελλάκτωρας (+3,29%), καθώς στον δεύτερο συνεχίζονται τα πονταρίσματα εν όψει της αναδιάρθρωσης του ομίλου.
Για την περίπτωση του Ελλάκτωρα, κρίνεται ιδιαίτερα θετική ένδειξη το κλείσιμο υψηλότερα των 1,94 ευρώ, αν αυτό επιβεβαιωθεί και από τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις. Το "stop" στο ημερήσιο "long", στα 1,65 ευρώ.
Επιμένουν πλαγιοανοδικά οι Frigoglass (+0,87%), Τεχν. Ολυμπιακή (+6,99%), Καράτζη (+0,91%), Ιντρακόμ (+5,28%) και Επίλεκτος (+1,52%), ο πρώτος λόγος παραμένει στους αγοραστές για την Ιντρακάτ (+7,08%), ενώ ο απόλυτος αιφνιδιασμός, από πλευράς αγοραστών, σημειώθηκε στον Κέκροπα (+19,74%), καθώς ελάχιστοι ήταν αυτοί που περίμεναν κίνηση από το "χαρτί", πριν το αποφασιστικό Δικαστήριο στις 24/1 και αυτό μπορεί να έχει την σημασία του, θετική, ή αρνητική.
"Ντουμπλάρισε" τις ανοδικές συνεδριάσεις ο Σπύρου (+5,17%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Κορδέλλου (+4,64%) και ΚΛΜ (+4,01%), η Profile (+3,54%) συμπλήρωσε πέντε ανοδικές συνεδριάσεις και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες έξι, όσοι ψάχνουν να βρουν κομμάτια στον Περσέα (0%) θα πρέπει να αλλάξουν "μέθοδο αναζήτησης", ενώ μόνο εμφατική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η επιστροφή των αγοραστών στον Μουζάκη (+5,29%), η οποία συνοδεύτηκε με ... συναλλαγές μήνα και πλέον (!)
Συνεχίζεται αργά αλλά σταθερά, η βελτίωση της τεχνικής εικόνας για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α.
Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,27%) και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, τα επιβεβαιωμένα κλεισίματα υψηλότερα των 2162 μονάδων, δημιουργούν προϋποθέσεις κίνησης προς τις 2200 μονάδες και βάζοντας σαν επόμενο στόχο τις 2365 μονάδες (!)
Το 2142 και 2130 κοντινές στηρίξεις με τη δεύτερη να συντηρεί και το βραχυπρόθεσμο κανάλι, ενώ καθοδική διάσπαση θα μπορούσε να δοκιμάσει το 2112. Το "stop" στο ημερήσιο "long" παραμένει στις 2093 μονάδες.
Για τον Γενικό Δείκτη και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, η αμέσως επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στις 842 - 844 μονάδες, ενώ όσο ο Δείκτης παραμένει υψηλότερα των 825 μονάδων, είναι σε πλήρη ισχύ το σενάριο καταγραφής νεότερων υψηλών.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
"Με το δεξί ξεκίνησε, χρηματιστηριακά, το 2018 για την Ελληνική (αλλά και για τις Διεθνείς) Αγορά, με τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών να παρουσιάζει κέρδη από την αρχή του χρόνου της τάξεως του 4,85%" αναφέρει ο Γιάννης Βλαχάκης.
Οι διαφαινόμενες θετικές εξελίξεις στο μέτωπο της τρίτης αξιολόγησης, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του Ελληνικού Δημοσίου χρέους από την S&P στις 19/1, υποστηρίζουν το αισιόδοξο κλίμα που έχει διαμορφωθεί.
Έτσι, βλέπουμε τις αποδόσεις των Ελληνικών ομολόγων να βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο από το 2006, υποβοηθούμενες και από το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί από τα αντίστοιχα ομόλογα Πορτογαλίας και Κύπρου, που έχουν αποκλιμακώσει θεαματικά τις αποδόσεις τους, μετά την έξοδό τους από τα αντίστοιχα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής.
Παράλληλα βλέπουμε να ξεκινάει και μία κινητικότητα και σε επιχειρηματικό επίπεδο, με εισροές Επενδυτικών Κεφαλαίων για εξαγορές εταιρειών και χρηματοδότηση νεοφυών Επιχειρήσεων.
Αξίζει να επισημάνουμε ότι το 2014, όταν η Αγορά προεξοφλούσε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την πιθανή έξοδό μας από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, τα επιτόκια των Ελληνικών ομολόγων είχαν παρουσιάσει αντίστοιχη αποκλιμάκωση, ενώ ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών βρισκόταν στην ζώνη των 1300 - 1380 μονάδων.
Βεβαίως σήμερα η κατάσταση είναι διαφορετική, γιατί έχουν μεσολαβήσει οι ανακεφαλαιοποιήσεις των συστημικών Τραπεζών με τις γνωστές "συνέπειες" για τους παλαιούς μετόχους.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, γίνεται αντιληπτό ότι η εδραίωση και πιθανή επιτάχυνση της ανοδικής κίνησης στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την συμπεριφορά των Τραπεζικών μετοχών. Εφόσον ολοκληρωθούν οι τρείς έλεγχοι στους οποίους υποβάλλονται οι Ελληνικές Τράπεζες (stress tests, επιπτωσεις από το IFRs 9 και TAR) χωρίς να δημιουργηθούν άμεσες ανάγκες αυξήσεων κεφαλαίου, θα εκλείψει μία σημαντική πηγή δημιουργίας προβληματισμού για την Αγορά μας και θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για εισροές κεφαλαίων στην Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά.
Τεχνικά είναι σημαντική η διατήρηση του Γενικού Δείκτη πάνω από την ζώνη των 780 - 800 μονάδων, για να μην αντιστραφεί η θετική βραχυπρόθεσμη τάση ενώ σημαντική περιοχή αντίστασης θεωρούνται οι 860 μονάδες.
Με θετικό βηματισμό έχουν ξεκινήσει και οι Διεθνείς Αγορές με τους Αμερικανικούς δείκτες να συνεχίζουν με νέα ρεκόρ, τροφοδοτούμενοι από την αυξημένη ρευστότητα και τον θετικό απόηχο των φορολογικών μεταρρυθμίσεων της Κυβέρνησης Τράμπ.
Αισιόδοξο παραμένει το κλίμα και στις Ευρωπαϊκές Αγορές όπου αναμένεται διατήρηση των υψηλών σχετικά ρυθμών ανάπτυξης των μεγαλύτερων Οικονομιών της Ευρωζώνης.
Βεβαίως παραμένουν στο ακέραιο οι κίνδυνοι που παραμονεύουν από την "υπερθέρμανση" των Αγορών και τα συνεχή υψηλά, εν μέσω φορτισμένου γεωπολιτικά περιβάλλοντος, αλλά και διογκούμενου Παγκοσμίου χρέους.
"Φαίνεται όμως ότι προς το παρόν η Επενδυτική Κοινότητα δεν πτοείται και συνεχίζει να διοχετεύει την υπερβάλλουσα ρευστότητα στις Αγορές κεφαλαίων" επισημαίνει ο σύμβουλος διοίκησης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Με μόνη "κόκκινη" εξαίρεση τον "Κορεάτη" Kospi (-0,12%), ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου ξεχώρισε θετικά ο Nikkei (+0,57%).
Ήπια θετικός βηματισμός στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίαση στην Wall Street.
Μικρά κέρδη για το Πετρέλαιο, ελεγχόμενες πιέσεις σε Ευρώ και Χρυσό.
Ξεκινώντας από την Ευρώπη, και σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 3,4% τον Νοέμβριο (η μεγαλύτερη άνοδος από τον Σεπτέμβριο του 2009), έναντι αύξησης 1,8% που προέβλεπαν αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.
Σε ξεχωριστή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας ανακοινώθηκε πως οι εποχικά προσαρμοσμένες εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 4,1% σε μηνιαία βάση, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,3%, έναντι αυξήσεων 1,2% και 0,8% αντίστοιχα που ανέμεναν οι αναλυτές. Το εποχικά προσαρμοσμένο εμπορικό πλεόνασμα διευρύνθηκε στα 22,3 δισ. ευρώ, από 19,9 δισ. τον Οκτώβριο, έναντι πλεονάσματος 20,9 δισ. που προέβλεπαν οι αναλυτές.
Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2009 υποχώρησε η ανεργία της Ευρωζώνης, το Νοέμβριο του 2017. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat, η ανεργία στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 8,7%, έναντι του 8,8% τον Οκτώβριο του 2017.
Στους "28" της ΕΕ, η ανεργία τον Νοέμβριο του 2017 υποχώρησε στο 7,3%, από 7,4% τον προηγούμενο μήνα και από 8,3% τον Νοέμβριο του 2016. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008.
Αλλάζοντας Ήπειρο, ο αριθμός των ανοικτών θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ σημείωσε πτώση το Νοέμβριο, υποχωρώντας σε χαμηλό έξι μηνών. Όπως μεταδίδει το Marketwatch, οι ανοικτές θέσεις εργασίας διολίσθησαν στα 5,88 εκατομμύρια το Νοέμβριο από 5,93 εκατομμύρια τον προηγούμενο μήνα. Περίπου 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι προσλήφθηκαν, ενώ 5,2 εκατομμύρια έχασαν τις δουλειές τους το Νοέμβριο. Η Αμερικάνικη Οικονομία δημιούργησε περισσότερες από 2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας το 2017, για έβδομη διαδοχική χρονιά.
Επιστροφή στο ΧΑ
Επιστρέφοντας στα "υπόλοιπα" της σημερινής συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 833,58 (-0,42%) και 839,49 μονάδων (+0,28%), στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 832,52 (+0,17%), μέσω των τελικών δημοπρασιών αναρριχήθηκε στις 841,36 (+0,51%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 841,28 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,5%.
Ο τζίρος υποχώρησε στα 50 εκατ., από τα οποία τα 2,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ, ΜΟΗ, ΤΙΤΚ).
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο οι ΕΕΕ και ΤΕΝΕΡΓ δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο.
Αντίθετα, δεν "πάτησαν σε αρνητικό έδαφος" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΑΡΑΙΓ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Viohalco, Jumbo, Μυτιληναίος, ΟΛΠ και Τιτάν.
Τουλάχιστον ικανοποιητική η τελική εικόνα με 85 ανοδικές μετοχές, έναντι 30 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 6%.
---ΧΠΑ
Συνεδρίαση οριακής ανόδου στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να μειώνονται αισθητά τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και να στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (32.074 συμβόλαια).
Στα 9.214 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 9.234 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.046, 793 για τον Ιανουάριο και 253 για τον Φεβρουάριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.159) κινήθηκε μεταξύ 2.148 και 2.167,75 μονάδων και αιφνιδιαζόμενο από τις τελικές δημοπρασίες γύρισε σε υποτίμηση 0,15%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (30.000 Τρ. Αττικής), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.533), Εθνική (14.163), MIG (3.200), Alpha Bank (2.556), Πειραιώς (2.339), ΔΕΗ (1.815), Μυτιληναίο (703), Intralot (739), Ελλάκτωρα (662), Viohalco (279), ΓΕΚ (138), ΟΤΕ (104), ΑΔΜΗΕ (414), Τρ. Αττικής (486), Lamda Development (124), Motor Oil (166).
Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 78.430, Eurobank 56.751, Εθνική 128.542, Alpha Bank 41.653, Viohalco 11.479, Μυτιληναίο 10.930, Τρ. Αττικής 10.975 και Πειραιώς 16.854.
Ας σημειωθούν τα 100 δικαιώματα αγοράς για τον ΟΠΑΠ, λήξεως Φεβρουαρίου, με τιμή εξάσκησης τα 11,00 ευρώ.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Position Holder Name of Issuer NSP Date
Lansdowne Partners (UK) LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 1,40% | 2017-12-19 |
Marshall Wace LLP | NATIONAL BANK OF GREECE SA | 0,77% | 2017-12-08 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 0,62% | 2017-09-25 |
Marshall Wace LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 0,71% | 2017-11-29 |
Oceanwood Capital ManagementLLP | NATIONAL BANK OF GREECE SA | 0,61% | 2017-12-04 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | PUBLIC POWER CORPORATION SA | 0,80% | 2018-01-03 |
Marshall Wace LLP | ALPHA BANK SA | 0,59% | 2018-01-02 |
Marshall Wace LLP | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 0,59% | 2017-12-13 |
Oceanwood Capital Management LLP | ALPHA BANK SA | 0,51% | 2017-12-28 |
NSP: Net Short Position
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 8.652.220 τεμ., (από 9.108.308 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 111.534.719 τεμ. (111.534.719), Πειραιώς 9.189.856 τεμ. (9.169.856), ΔΕΗ 3.129.413 τεμ. (3.129.413) και Eurobank 24.920.080 τεμ. (25.786.985).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.