ΧΑ: Το πλεονέκτημα των long και το κρίσιμο όριο

Πώς διαμορφώθηκαν τα δεδομένα στην εγχώρια αγορά, μετά τη χθεσινή ισχυρή άνοδο. Η εικόνα στον τραπεζικό κλάδο και τα όρια κίνησης για τον Γενικό Δείκτη. Η «αμερικανική βοήθεια» και το κλίμα στις διεθνείς αγορές.

ΧΑ: Το πλεονέκτημα των long και το κρίσιμο όριο

Νέα ιστορικά υψηλά για τον S&P στη Wall Street, με το... καλημέρα σημαντική άνοδος στο ΧΑ. 

Ξεκινάμε από την «αγορά των αγορών» καθώς στη χθεσινή συνεδρίαση υπήρξε μία επιφυλακτικότητα στην Ευρώπη και λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων (αυτή τη φορά κυρίως λόγω Ιράν), με συνέπεια στη Φρανκφούρτη να «γυρίσει» μετά το ανοδικό ξεκίνημα, να υποχωρήσει έως τις 12.745, για να κλείσει τελικά στις 12.871 μονάδες, με απώλειες 0,36%. 

Περίμενε λοιπόν η Ευρώπη την αντίδραση της Wall Street, με την τελική εικόνα και τον «δείκτη των δεικτών» στις 2.695 μονάδες, με το θεαματικό 0,83%. Καλύφθηκαν οι επιφυλάξεις και όσων «μετρούσαν» τεχνικά τον S&P (σχετική αναφορά είχε γίνει στο χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιό μας). 

Απαραίτητη, θαρρώ, η αναφορά των ανωτέρω καθώς για κάθε κίνησή τους οι traders στο ΧΑ θα πρέπει να έχουν τα... έξωθεν νώτα τους καλυμμένα. Εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για οποιαδήποτε προσπάθεια, πολύ δε περισσότερο όταν αφορά στους αγοραστές και τους θιασώτες της long τάσης. 

Ετσι το άλμα για τον ΓΔ, που αναφερόταν ο Θανάσης Σταυρόπουλος, ήρθε σε μία συγκυρία ενθαρρυντική για τους long, που με την εικόνα της Wall Street αργότερα ενισχύθηκε περαιτέρω. 

Νέα τοπική κορυφή για τον ΓΔ στις 818,51, πάνω από το εύρος τιμών των 810-815 που είχε τεθεί ως προϋπόθεση. Τραπεζικός με άνεση 4,37% αρκετά πάνω από το όριο των 900-905, FTSE25 στις 2.118 και Mid Cap στις 1.224 μονάδες. 

Και για τους 4 δείκτες, η τεχνική εικόνα υπέρ των long. Επιμέρους για τον ΓΔ, όπως «μετρά» ο Ηλίας Ζαχαράκης, σημειώνοντας πως το πολύ σημαντικό είναι ότι το ημερήσιο stop loss ανεβαίνει στις 792 μονάδες, εξέλιξη που διευκολύνει στη λήψη αποφάσεων για τους traders. Σύμφωνα με το διάγραμμα, οι 827 μονάδες είναι κοντινή αντίσταση, υπέρβασή της θα έδινε πόντους στο σενάριο ανακατάληψης της κορυφής των 860 μονάδων. Με κοντινή στήριξη στο ψυχολογικό όριο των 800, οι κινήσεις μας σήμερα-Παρασκευή, εκτιμώντας πως η πειστική υπέρβαση των 827 ΔΕΝ θα είναι και τόσο εύκολη υπόθεση. Θα απαιτηθούν προσπάθειες, ενεργότερη συμμετοχή ισχυρών χεριών, κίνηση των τραπεζών υψηλότερα των 960 και τουλάχιστον ένα retest που θα ξεγελούσε αγοραστές και πωλητές. 

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, ξεκάθαρη άλλωστε η προσέγγισή μας σχεδόν από τα μέσα Δεκεμβρίου, όταν σημειώναμε πως αυτός θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά για τους long. Θέση στην οποία μένουμε, μέχρι νεωτέρας, θεωρώντας πως τις χθεσινές (αναγνωριστικές;) αγορές ξένων όπως η Credit Suisse, BofA θα ακολουθήσουν και άλλα ξένα σπίτια. Πρώτο από τα κρίσιμα ορόσημα η 19η του μηνός, ημέρα που ο S&P αξιολογεί το ελληνικό outlook. Αν και μέχρι τη μεταπροσεχή Παρασκευή μεσολαβεί πολύς χρηματιστηριακός χρόνος, η επικείμενη βαθμολόγηση από τον οίκο όντως δημιουργεί προϋποθέσεις μόχλευσης. Και σε αυτή την περίπτωση, κλάδος-μαγνήτης κατ' αρχάς για το γρήγορο χρήμα είναι ο τραπεζικός. 

Προς επίρρωσιν το 61% του χθεσινού τζίρου των 51 εκατ. ευρώ, δηλαδή πάνω από 30 εκατ. ευρώ στις μετοχές των 4 συστημικών ομίλων, με την οδηγό Εθνική να πραγματοποιεί το 1/3 (10,9 εκατ. ευρώ), να φθάνει το 0,324 ευρώ. 

Ενδεικτικά της χθεσινής συνεδρίασης: για μόλις 2 μετοχές, τις δεικτοβαρείς Coca Cola και ΤΙΤΑΝ, μικρές απώλειες, από τις 25 του δείκτη. Ολοι -πλην Fourlis- από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 88/17 και με απόδοση μεγαλύτερη του 4% για περίπου 30 τίτλους. 

Ηταν όντως μία καλή μέρα χθες. Για να δούμε, σήμερα-αύριο, που η ΕΜΥ δίνει επιδείνωση του καιρού, αλλά λιακάδες από Παρασκευή μέχρι τις αρχές της προσεχούς εβδομάδας.  

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v