Τα... «στοιχήματα» του μήνα στο Χρηματιστήριο

Με το... 8 στον Γενικό Δείκτη παρακαταθήκη από το year end rally εισέρχεται στο 2018 το XA. Η ανάκαμψη των τραπεζών, οι κινήσεις μόχλευσης στο ταμπλό και τα νέα δεδομένα. Οι προσδοκίες και τα ρίσκα του νέου έτους.

Τα... «στοιχήματα» του μήνα στο Χρηματιστήριο

Με κέρδη 24,6% έκλεισε το 2017 για το ΧΑ. Με το... δεξί- και με τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 800 μονάδες- ετοιμάζεται για το 2018, χρονιά για την οποία σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό έχουν καλλιεργηθεί προσδοκίες πως θα αποτελέσει το δεύτερο μεγάλο βήμα για την επιστροφή της χώρας, της οικονομίας, της αγοράς στην κανονικότητα.

Με τον τραπεζικό κλάδο να έχει πετύχει την θεαματική επαναφορά του Δεκεμβρίου, σε σημείο που υπερκαλύφθηκαν οι μεγάλες απώλειες που κατέγραφε μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, με την πλειονότητα των blue chips σε συντήρηση δυνάμεων και με ένα μέρος της λεγόμενης περιφέρειας να "αφυπνίζεται" με τις κινήσεις μόχλευσης κυρίως εγχώριων επενδυτικών σχημάτων, επιχειρηματιών και επαγγελματιών της αγοράς.

Από αύριο και πάλι μαρκέτα, με ελπίδες αλλά και με επιφυλάξεις τόσο για τις εκτός όσο τις εντός συνόρων εξελίξεις. Με τον ΓΔ από τις 802,37 μονάδες, με τον ΔΤΡ από τις 876,19, με τον FTSE25 από τις 2.083,22 και με τον Mid Cap από τις 1.198,22 μονάδες.

Η εικόνα του Γενικού Δείκτη

Με την τελευταία εβδομάδα του 2017 να έχει συναλλαγές/τζίρους, ενδεικτικά τα 70,2 εκατ. μετοχές και 49,6 εκατ. ευρώ της Παρασκευής και την αίσθηση πως όσα ισχυρά χέρια ήταν ενεργά το τελευταίο διάστημα "έχτισαν θέσεις" προσβλέποντας σε υψηλότερες τιμές.

Η αφετηρία για έναν πολύ σημαντικό μήνα, για ένα ξεκίνημα καθοριστικό για την "ελληνική υπόθεση" με εύλογο το ερώτημα μας εάν ο Ιανουάριος θα είναι ως αρχή το... ήμισυ του παντός (δες Εκηβόλο) και με τον Στέφανο Κοτζαμάνη να "μετρά" τα στατιστικά του ΧΑ που...προβλέπουν το 2018.

Ας μου επιτραπεί μία μικρή παρέκκλιση για να παραπέμψω στην Handelsblatt, που αναφερόταν στην χρυσή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, στο Bloomberg που ανέδειξε τα ελληνικά ομόλογα (παγκόσμιοι πρωταθλητές απόδοσης το 2017), στην WSJ που αναφέρεται στον αναβαθμισμένο γεωπολιτικά ρόλο της Ελλάδος. Και οι τρεις αυτές παράμετροι θα διαδραματίσουν σημαίνοντα ρόλο και το 2018, πιθανότατα σε μεγαλύτερο βαθμό απ΄ ότι το 2017, με ζητούμενο το σταδιακό αποτύπωμα τους και σε όσο το δυνατόν ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας, της καθημερινής οικονομίας.

Για την αρχή του 2018, για τις πρώτες τέσσερις συνεδριάσεις οι οιωνοί είναι με το μέρος των long, συνεκτιμώντας το κλίμα σε Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη, την κατάσταση στο Βερολίνο αλλά και το ότι στην Ρώμη ελήφθη η απόφαση για εκλογές στην Ιταλία, στις 4 Μαρτίου.

Το τελευταίο μας αφορά έμμεσα και μας επηρεάζει άμεσα, κάτι που κατά την εκτίμηση μου θα φανεί τόσο στην διάθεση των δανειστών να "κλείσουν" την τρίτη αξιολόγηση, να προλάβουν το Eurogroup της 22 Ιανουαρίου, στις κινήσεις του Μάριο Ντράγκι εν όψει της πρώτης συνεδρίας της ΕΚΤ στις 25 του μηνός αλλά και στην επικείμενη βαθμολόγηση του ελληνικού outlook από τον Standard & Poor's στις 19 και στην προωθούμενη έκδοση του νέου ομολόγου.

Εάν ο μήνας κυλήσει όπως τον έχουν σχεδιάσει τα ισχυρά χέρια θα μπορούσε το ΧΑ να "ζήσει" ένα January Effect- πάντα με την απαραίτητη προϋπόθεση πως θα η Wall Street θα παραμείνει σε long τάση- με τις προτιμήσεις των traders να επικεντρώνονται κατ΄ αρχήν στον τραπεζικό κλάδο. Θα μπορέσει να γίνει η υπέρβαση για τον πολύπαθο κλάδο, να μείνει ενεργό το momentum που "δείχνει" τον ΔΤΡ (Ξαναβλέπει τις 1.077 μον. ο ΔΤΡ, Εκηβόλος) σε προοπτική έκδοσης του νέου 7ετούς ομολόγου; Οι διαθέσεις των traders θα αρχίσουν να φαίνονται από την Τρίτη κιόλας παραπέμποντας στο αντίστοιχα "άνοιγμα" έτους τόσο το 2017 όσο το 2016.

Ενας από τους σημαντικούς σηματωρούς για τα ισχυρά χέρια ο ΟΤΕ, έδειξε με το νέο υψηλό στην τελευταία συνεδρίαση του 2017, πως υπάρχουν long δυνάμεις για υψηλότερες τιμές.

Ανάλογες διαθέσεις για εισηγμένες/μετοχές που κατά γενική εκτίμηση θα είναι και το 2018 πρωταγωνιστές, συνεχίζοντας την ανοδική διαδρομή του 2017. Viohalco, ΓΕΚ/Τέρνα, Μυτιληναίος, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια θα συνεχίσουν να αποτελούν το "αποδοτικό καλάθι" των ξένων. Από κοντά και δυνάμεις για τις οποίες επίσης έχουν καλλιεργηθεί προσδοκίες (από Αεροπορία Αιγαίου, ΟΠΑΠ, Lamda Development, Grivalia, ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ κ.α. από τη μεγάλη κατηγορία) αλλά και μικρότερες από κλάδους/τομείς που είναι ήδη υπό αναδιάταξη δυνάμεων/ισορροπιών (Υγεία, ενέργεια, κατασκευές, λιανική κ.ά.).

Για τις πρώτες συνεδριάσεις της εβδομάδος εστιάζουμε σε ουσιαστικές τεχνικές... λεπτομέρειες. Για τον ΓΔ τελικά επιτεύχθηκε "κλείσιμο" έστω και λίγο πάνω από το όριο των 800, υπερκαλύπτοντας τις 793 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων), για τον ΔΤΡ επιβεβαιώθηκε η ανθεκτικότητα της στήριξης των 840 μονάδων, ενώ για τον FTSE25 πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός, πως έστω και στην τελευταία συνεδρίαση του 2017 κατάφερε να διαμορφωθεί πάνω από τις 2.078 μονάδες (σημαντική στήριξη, σύμφωνα με έγκυρο αναλυτή/εορτάζοντα και ξεχωριστό φίλο, Βασίλη).

Με αυτά τα ολίγα και πολλές θερμές ευχές για ΥΓΕΙΑ και ένα καλό ξεκίνημα στη μαρκέτα μας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v