ΧΑ: Αλμα για τον Γενικό Δείκτη με το… καλημέρα

Με μπροστάρη την Πειραιώς ο ΓΔ αναρριχήθηκε στις 818 μονάδες και σε υψηλά τετραμήνου. Ισχυρά κέρδη για ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα και ΤΕΝΕΡΓΑ. Ποιες μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης συγκεντρώνουν ενδιαφέρον.

ΧΑ: Αλμα για τον Γενικό Δείκτη με το… καλημέρα

Συνεδρίαση - θετική έκπληξη, η πρώτη της νέας χρηματιστηριακής χρονιάς, με το Χ.Α. να αγνοεί την επιφυλακτική εικόνα και τα αρνητικά πρόσημα των Ευρωπαϊκών Αγορών, έστω και αν αυτές δείχνουν να ανακάμπτουν μετά το θετικό ξεκίνημα της Wall Street και με τις Τραπεζικές μετοχές στην "θέση του οδηγού", να "σπρώχνει" τους βασικούς του δείκτες σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα.

Αυτά, παρά το γεγονός ότι δεν προέκυψαν, νεότερα, θετικά μηνύματα από την Αγορά ομολόγων, όπου η εικόνα ήταν περισσότερο σταθεροποιητική, με οριακή αποκλιμάκωση των αποδόσεων για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους (2ετες 1,75% και 10ετες 4,11%).

Μένοντας στην Αγορά ομολόγων, ίσως αξίζει αναφοράς η σημαντική αύξηση των αποδόσεων για τα Βρετανικά ομόλογα (ενισχύονται περισσότερο από 5%) και η συνεχιζόμενη αύξηση των αποδόσεων, με ηπιότερους ρυθμούς, για τα Αμερικανικά ομόλογα.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., το +4,37% του Τραπεζικού δείκτη, ασφαλώς και δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών για τους θετικούς πρωταγωνιστές ημέρας, όπως και το γεγονός ότι οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών απασχόλησαν το 61% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Μάλιστα, μετά από καιρό, στο Τραπεζικό ταμπλό εμφανίστηκαν κινήσεις στην λογική του "ποια μετοχή υποαπέδωσε το 2017" και αυτό ίσως εξηγεί το σημερινό +12,38% της Πειραιώς, με ότι κινδύνους μπορεί να εμπεριέχουν κινήσεις με τέτοια κριτήρια.

Υπενθυμίζεται ότι η παρελθούσα χρονιά ολοκληρώθηκε με απώλειες 5,95% για την Alpha Bank, με κέρδη 28,63% για την Εθνική, με κέρδη 31,78% για την Eurobank και με απώλειες 26,56% για την Πειραιώς.

Σε κάθε περίπτωση και αν οι αγοραστές συνεχίσουν να δηλώνουν παρόντες στο Τραπεζικό ταμπλό, εξέλιξη που θα χρειαστεί την βοήθεια των Διεθνών Αγορών, η επόμενη αντίσταση για την Alpha Bank (+3,97% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας) εντοπίζεται στα 1,95 - 1,98 ευρώ, για την Εθνική (+1,57%) στα 0,343 ευρώ, για την Eurobank (+3,53%) στα 0,92 ευρώ και για την Πειραιώς (+12,38% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας) στα 3,70 ευρώ.

Αντίθετα, αν οι εν δυνάμει πωλητές ξανακάνουν αισθητή την παρουσία τους, η πρώτη στήριξη για την Alpha Bank στα 1,80 ευρώ, για την Εθνική στα 0,32 ευρώ, για την Eurobank στα 0,827 ευρώ και για την Πειραιώς στα 3,20 ευρώ.

Ο Τραπεζικός δείκτης δείχνει να κινείται προς νέα υψηλά 4μηνου, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 13/9 (965,86 μονάδες) και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, έχει μπροστά του την "διακεκαυμένη" ζώνη 939 - 966. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εν λόγω δείκτης άφησε πίσω του τόσο το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων, όσο και το τεχνικό "χάσμα" στις 911 μονάδες.

Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, οι πρώτες στηρίξεις στις 895, 840 και 810, ενώ κλείσιμο χαμηλότερα των 796 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) θα δώσει ανεπιστρεπτί την οριστική νίκη στους "short".

Μένοντας στο Τραπεζικό ταμπλό, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η επιμονή της Τράπεζας της Ελλάδος (+1,97%) σε πλαγιοανοδική κίνηση. Μπορεί να πρόκειται για την "παραδοσιακή" κίνηση που κάνει ο τίτλος πριν την αποκοπή μερίσματος, όμως η μετοχή κινείται προς νέα υψηλά 44 μηνών, με την αμέσως επόμενη, τεχνική, αντίσταση, να εντοπίζεται στα 16,18 ευρώ.

Σε όλα τα παραπάνω, η επιφυλακτική σχολή σκέψης έρχεται να αντιπαραθέσει τα δικά της επιχειρήματα, σύμφωνα με τα οποία "το ξεκίνημα με θετικό βηματισμό και κόντρα στην επιφυλακτική εικόνα των Ευρωπαϊκών Αγορών, θα χρειαστεί επιβεβαίωση από τις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας, προκειμένου να αποφευχθεί η 'bull trap' για τα χαρτοφυλάκια που αποφάσισαν να δραστηριοποιηθούν στο Χ.Α. με σημαντική χρονοκαθυστέρηση"!

Παραμένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "το 2017 έκλεισε με ένα σημαδιακό τρόπο για το εγχώριο Επιχειρείν: οι Τράπεζες έχουν βγάλει προς πώληση Επιχειρήσεις, που περιήλθαν στον έλεγχό τους, ως αποτέλεσμα μερικής μετοχοποίησης δανείων (Νηρεύς - Σελόντα), ενώ ολοκληρώνουν την πρώτη από κοινού πώληση δανείων μεγάλης εταιρείας (Euromedica). Το μήνυμα, αν και έρχεται καθυστερημένα, είναι σαφές: 'από εδώ και στο εξής για να μειώσουν το βουνό των μη εξυπηρετούμενων δανείων/ανοιγμάτων θα προχωρούν σε όλο και περισσότερες πωλήσεις δανείων".

Σύμφωνα με άλλο ρεπορτάζ του ίδιου, "Προθεσμία ως τον Μάιο, όταν και προβλέπεται να ολοκληρωθεί η άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων για τις εγχώριες συστημικές Τράπεζες, έχει η Εθνική προκειμένου να ολοκληρώσει τρεις σημαντικές κινήσεις απομόχλευσης, που θα ενισχύσουν τα κεφάλαιά της κατά περίπου 200 μονάδες βάσης".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και όπως προαναφέρθηκε, η πρώτη συνεδρίαση του χρόνου ήταν θετική έκπληξη, καθώς το σύνολο των εγχώριων αναλυτών περίμενε μία συνεδρίαση διαδικαστικού χαρακτήρα και χαμηλού όγκου συναλλαγών και το όποιο ενδιαφέρον να συντηρείται από επιμέρους κινήσεις, σε όλο το εύρος των κεφαλαιοποιήσεων.

Αντ΄ αυτού παρακολουθήσαμε μία συνεδρίαση που μπορεί οι Τραπεζικές μετοχές να "οδήγησαν την κούρσα", όμως σταδιακά οι αγοραστές έκαναν αισθητή την παρουσία τους και σε άλλους τίτλους υψηλής κεφαλαιοποίησης, δημιουργώντας διάχυση της ανόδου και αυτό είναι θετική ένδειξη για την συνέχεια.

Συγκρατημένα αισιόδοξοι, για την χρονιά που ξεκίνησε, δηλώνουν οι περισσότεροι αναλυτές, επισημαίνοντας ότι η αύξηση του τζίρου θα είναι ο αποφασιστικός καταλύτης όχι μόνο για τον Χ.Α., αλλά και για τον "ταλαιπωρημένο" κλάδο των ΑΧΕ, ο οποίος έχει συρρικνωθεί σε μεγάλο βαθμό στα χρόνια της κρίσης, με αρκετό αριθμό από Ιδιωτικές ΑΧΕ να λειτουργούν, κυριολεκτικά, με "προσωπικό ασφαλείας"!

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων παραγόντων της Αγοράς, το "στοίχημα" για το Χ.Α., το 2018, θα κριθεί από την εικόνα των Διεθνών Αγορών και από τα "τεστ αντοχής" στα οποία θα υποβληθούν οι εγχώριες συστημικές Τράπεζες.

Σε δεύτερο λόγο θα έλθει η πορεία των Αποκρατικοποιήσεων και το θέμα διευθέτησης του Ελληνικού χρέους.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη και όπως προαναφέρθηκε, δεν ήταν λίγες οι μετοχές που στην πορεία της συνεδρίασης αύξησαν κινητικότητα. διεκδικώντας υψηλότερες αποτιμήσεις, ενώ από την άλλη ελάχιστοι ήταν οι Δεικτοβαρείς τίτλοι που ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με αρνητικό πρόσημο (ΕΕΕ -0,44%, Τιτάν -1,09%).

Διάθεση ανοδικής αντίδρασης για την ΔΕΗ (+6,67%) με τον τίτλο να επιστρέφει υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 2,00 ευρώ. Πέτυχε κλείσιμο υψηλότερα των 2,04 ευρώ, που ήταν το "stop" στο ημερήσιο "short", με την επόμενη, κοντινή, αντίσταση να εντοπίζεται στα 2,09 ευρώ.

Προς νέα υψηλά 8ετιας η ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+4,29%), με την επόμενη και απόλυτα αποφασιστική αντίσταση να εντοπίζεται στα 4,80 ευρώ.

Εμφατική επιστροφή των αγοραστών για την Τέρνα Ενεργειακή (+5,22%). Επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 4,66 ευρώ, ανοίγει τον δρόμο για κίνηση προς τα 4,86 ευρώ.

Για τους "λάτρεις" των στατιστικών, αξίζει να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη σηματοδοτεί νέα υψηλά τετραμήνου, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 1/9 (818,66 μονάδες).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις που, τηρουμένων των αναλογιών, θα μπορούσαν να πάνε και καλύτερα, αντέδρασε μετά από έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις ο Ικτίνος (+6,76%), προς νέα υψηλά 25 μηνών ο ΟΛΘ (+2,43%) που πέτυχε κλείσιμο υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 25,00 ευρώ, ενώ επιμένουν πλαγιοανοδικά Intralot (+3,18%), J&P Άβαξ (+1,96%) και ΕΛΤΕΧ Άνεμος (+2,58%).

Αντέδρασε μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις η Profile (+3,10%) και μετά από έξι συνεχόμενες πτωτικές η Cenergy (+2,27%), ενώ η ΚΛΜ (+1,39%) συμπλήρωσε τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες πέντε.

Σταθερή στην πλαγιοανοδική αναρρίχηση η ΕΚΤΕΡ (+4,69%) και η Unibios (+13,54%), ενώ η Audiovisual (+8,46%) συμπλήρωσε και έκτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και ίσως χρειάζεται προσοχή.

Άλλη μία συνεδρίαση που βελτίωσε τα τεχνικά δεδομένα, όσον αφορά τους βασικούς δείκτες του Χ.Α.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,69%) και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στις 2150 μονάδες. Η πρώτη στήριξη στις 2105 και οι αμέσως επόμενες στις 2058 και 2000 μονάδες.

Για τον Γενικό Δείκτη, χρειάζεται προσοχή στην ζώνη 822 - 830, που κατοχύρωση σε κλείσιμο και μόνο, μπορεί να δοκιμάσει τα υψηλά της ζώνης του 858 - 860. Το 800 έχει γίνει σημαντική κοντινή στήριξη. Το ημερήσιο "stop" στις 792 μονάδες, με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στις 771 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Ηλίας Ζχαράκης

"Πλέον οι προσδοκίες αρχίζουν να μεγαλώνουν, με το 2018 να είναι ουσιαστικά η πρώτη χρονιά που η Ελληνική Οικονομία θα αρχίσει να δείχνει θετικά σημάδια στους αριθμοδείκτες της" αναφέρει ο Ηλίας Ζχαράκης.

Θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε το 2017 μία χρονιά ισορροπίας, μετά από δύο χρόνια αβεβαιότητας με το Χ.Α., άλλα και τα ομόλογα, ήδη να προεξοφλούν την αρχή της ανάκαμψης στην Οικονομία.

Ο Ιανουάριος έχει γεγονότα, μιας και η Κυβέρνηση, μέχρι τα μέσα του μήνα, θα πρέπει να έχει κλείσει το κεφάλαιο προαπαιτούμενα, μιας και στις 22 του μήνα έχουμε το Eurogroup που ουσιαστικά θα σφραγίσει το κλείσιμο της Γ΄ αξιολόγησης και παράλληλα θα ξεμπλοκάρει την μεγάλη δόση των 8 δισ. ευρώ.

Η τιμή του spread επιτρέπει στην Κυβέρνηση να δοκιμάσει νέα έξοδο στις Αγορές, θέλοντας να γράψει μπροστά επιτόκιο κάτω του 3%.

Όλα δείχνουν ότι το 2018 θα έχουμε "βελούδινο διαζύγιο" από το IMF, μιας και πλέον θα μπορούμε να πατήσουμε στα πόδια μας δανειζόμενοι από τις Αγορές. Το κακό είναι ότι το σενάριο “κούρεμα” χρέους απομακρύνεται. Στις 19 του μήνα περιμένουμε την αξιολόγηση του S&P που μπορεί να κάνει την διαφορά.

Μεσοπρόθεσμα παραμένουμε αισιόδοξοι, με το 2018 να δείχνει ότι θα έχει σημαντική ανάκαμψη η Οικονομία, πιστεύοντας ότι το Χρηματιστήριο θα κοιτάξει να προεξοφλεί τα αποτελέσματα.

"Τα ποσοστά το 2018 να είναι μία εκλογική χρονιά είναι υψηλά, παρόλα αυτά για πρώτη φορά η Αγορά δεν φοβάται της εκλογές, μιας και όλα τα μεγάλα κόμματα είναι προς την ίδια Ευρωπαϊκή κατεύθυνση" τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

-Δημήτρης Τζάνας

"Η απολογιστική επίδοση του Γενικού Δείκτη για το 2017, στο +25%, ήταν κάθε άλλο παρά αμελητέα, όταν μάλιστα την ίδια επίδοση κατέγραψε και ο Dow Jones που ήταν σε όρους του ασθενέστερου Δολαρίου" επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Ο προβληματισμός όμως προέρχεται από δύο δεδομένα: το πρώτο αφορά τη συμμετοχή μόνο των μη τραπεζικών Δεικτοβαρών μετοχών (που και φέτος θα συνεχίσουν ανάλογα !) στη διαδικασία ανόδου, καθώς ο Τραπεζικός δείκτης μόλις τον τελευταίο μήνα μηδένισε τις απώλειες και κατέγραψε μικρά κέρδη.

Το δεύτερο αφορά το ύψος των συναλλαγών, καθώς το μέσο ημερήσιο ύψος συναλλαγών ήταν μόλις 59 εκατ. ευρώ, μικρότερο δηλαδή κατά 3,3% από τα 61 εκατ. ευρώ του 2016.

Μάλιστα, τόσο κατά το 2016 όσο και κατά το 2017 μόνο σε ένα μήνα (το Μάιο και στις δύο χρονιές !) η μέση αξία των συναλλαγών ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ.

Ζητούμενο επομένως είναι, στο νέο έτος να υπάρξουν αλλαγές και στα δύο πεδία. Όσον αφορά το πρώτο, είναι βέβαιο ότι ο Τραπεζικός κλάδος θα είναι στο επίκεντρο των εξελίξεων, ιδιαίτερα στους πρώτους μήνες τους έτους. Το θετικό σενάριο περιλαμβάνει τα παρακάτω: εξειδίκευση των παραδοχών με τις οποίες θα διενεργηθούν τα "τεστ κοπώσεως". Ολοκλήρωση της διαδικασίας και αναγγελία αποτελεσμάτων, σύμφωνα με τα οποία δεν απαιτούνται νέες ανακεφαλαιοποιήσεις στο κανονικό σενάριο. Επιτάχυνση των διαδικασιών διευθέτησης των "κόκκινων" δανείων. Βελτίωση του κλίματος εμπιστοσύνης και σταδιακή επάνοδος των καταθέσεων, από τα "ασφαλή καταφύγια" στα Τραπεζικά γκισέ.

Βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας και σταδιακή απεξάρτηση από τον ELA. Πιθανολόγηση του χρόνου άρσης των "capital controls" για τις κεφαλαιακές ροές. Εξέταση αιτημάτων νέων πιστοδοτήσεων από τις Τράπεζες και αλλαγή του προσήμου της πιστωτικής επέκτασης από αρνητικό σε θετικό.

Πρόκειται για σενάριο που μπορεί να χαρακτηριστεί από αισιόδοξο μέχρι ρεαλιστικό, με υψηλή ωστόσο πιθανότητα υλοποίησης σημαντικού μέρους του. Με πολλές ωστόσο απειλές να υπάρχουν που μπορούν να το υπονομεύσουν, οι περισσότερες από τις οποίες αφορούν το εξωτερικό περιβάλλον, καθώς ο επιτοκιακός κύκλος στο εξωτερικό πρόκειται σύντομα να αναστραφεί, ενόψει των αλλαγών των πολιτικών των Κεντρικών Τραπεζών, με πρώτη την Αμερικανική.

Το δεύτερο αφορά τις ημερήσιες συναλλαγές, με δεδομένο ότι τα τρέχοντα επίπεδα διαμορφώνουν δυσμενείς συνθήκες για την επιβίωση μεγάλου μέρους της Επενδυτικής Κοινότητας.

Η αύξησή τους θα συντελεστεί, αν αυξηθεί η συμμετοχή των κεφαλαίων μακράς πνοής στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, εξέλιξη που θα αυξήσει και τα βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα κεφάλαια που σήμερα κυριαρχούν.

Καθοριστικής επίσης σημασίας είναι η αύξηση των επενδυτικών επιλογών, καθώς η εισαγωγή εταιρικών ομολόγων το προηγούμενο έτος διεκόπη μετά το Καλοκαίρι.

Η αναζήτηση και η προσπάθεια προσέλκυσης εταιρειών με εξωστρεφή χαρακτηριστικά, θετικά χρηματοοικονομικά χαρακτηριστικά και ελπιδοφόρες προοπτικές, οφείλει να γίνει συστηματικότερα από όλες τις πλευρές, ενώ σε θετική κατεύθυνση είναι η εισαγωγή προϊόντων ενεργειακού περιεχομένου.

"Οι οιωνοί είναι θετικοί για την νέα χρονιά, με την πρώτη συνεδρίαση να προϊδεάζει για θετικό 'January effect' φέτος, καθώς πέρσι δεν είχε πραγματοποιηθεί, ενώ και οι διεθνείς δείκτες δύσκολα, πλέον, 'συμμορφώνονται' με την εκπλήρωση της επιθυμίας για ανοδική κίνηση τον πρώτο μήνα του έτους (ενδεικτικά, o S&P μόνο στο 50% των τελευταίων 10 ετών έχει ανοδική κίνηση τον Ιανουάριο)" τονίζει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση του νέου χρόνου οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Τα μεγαλύτερα κέρδη για τον δείκτη Hang Seng (+1,99% και υψηλά 11ετιας) και οι μεγαλύτερες απώλειες για τον δείκτη Sensex 30 (-0,12%). Οι Αγορές στο Τόκιο θα παραμείνουν κλειστές μέχρι την Πέμπτη, λόγω εορταστικής αργίας.

Δείχνουν να ανακάμπτουν από τα πρωινά χαμηλά οι Ευρωπαϊκές Αγορές, αλλά επιμένουν στα αρνητικά πρόσημα, ενώ με θετικές διαθέσεις ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Υποχωρεί το Δολάριο, δίνοντας κέρδη σε Πετρέλαιο, Ευρώ και Χρυσό.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων, τουλάχιστον, είκοσι ετών αναπτύχθηκε η μεταποιητική δραστηριότητα της Ευρωζώνης τον Δεκέμβριο, ενώ η αυξανόμενη ζήτηση δείχνει ισχυρό ξεκίνημα στη νέα χρονιά. Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του IHS Markit, ο PMI Μεταποίησης της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο στις 60,6 μονάδες, από 60,1 τον Νοέμβριο. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τότε που άρχισαν να συγκεντρώνονται στοιχεία για την έρευνα, τον Ιούνιο του 1997. Ο τελικός δείκτης παραγωγής στη Μεταποίηση διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2000, στις 62,2 μονάδες, από 61 τον Νοέμβριο και έναντι των 62 μονάδων που ήταν η αρχική εκτίμηση. Ο δείκτης νέων παραγγελιών, που επίσης διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2000, κινήθηκε στις 61,5 μονάδες, έναντι των 61,6 που ήταν η αρχική εκτίμηση, από 61,4 τον Νοέμβριο.

Επιβράδυνση της ανάπτυξης του κλάδου Μεταποίησης για τη Βρετανία τον Δεκέμβριο, δείχνουν τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα, περισσότερο από ότι είχε προβλεφθεί, υποχωρώντας από το υψηλό τετραετούς διάρκειας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο PMI της IHS Markit για τη Βιομηχανία υποχώρησε στο 56,3, κάτω από τη μέση εκτίμηση των οικονομολόγων για 57,9.

Επιστροφή στο ΧΑ

Οι επιχειρηματικές συνθήκες του Μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα εξακολούθησαν να βελτιώνονται κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα του 2017 και στον μεγαλύτερο βαθμό σε διάστημα εννιάμισι ετών, σύμφωνα με τη Markit.

Η ανάπτυξη ήταν αποτέλεσμα της περαιτέρω σημαντικής αύξησης των νέων παραγγελιών, τόσο από την εγχώρια Αγορά όσο και από τις Αγορές του εξωτερικού. Ανταποκρινόμενες σε αυτά τα δεδομένα, οι εταιρείες αύξησαν την αγοραστική τους δραστηριότητα και τον αριθμό των εργαζομένων, γεγονός το οποίο συνέβαλε στη δεύτερη εντονότερη αύξηση της παραγωγής που έχει καταγραφεί από τον Αύγουστο του 2008. Εν τω μεταξύ, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη κατέγραψε υψηλό πεντέμισι ετών.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο αναρριχόμενος μέχρι τις 819,73 μονάδες (+2,16%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 817,3 (+1,86%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 818,51 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,01%.

Ο τζίρος και λόγω της ημέρας, περιορίστηκε στα 51 εκατ., ενώ άλλαξαν χέρια 63139388 τίτλοι, από τους οποίους οι 49716253 αφορούσαν συναλλαγές στο ταμπλώ του FTSE25.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικόι πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΓΡΙΒ, ΔΕΗ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, ΣΑΡ, ΦΦΓΚΡΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο Τιτάνας και στο υψηλό ημέρας οι Alpha Bank, Viohalco, Grivalia, Folli Follie Group, Πειραιώς, ΕΧΑΕ και ΟΤΕ.

Τουλάχιστον ικανοποιητική η τελική εικόνα, με 88 ανοδικές μετοχές, έναντι 17 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 7%.

----ΧΠΑ

Με σημαντική άνοδο ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση του νέου έτους και στην Αγορά Παραγώγων, με μείωση των συναλλαγών στο συμβόλαιο του δείκτη και αισθητή αύξηση του όγκου στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (62.081 συμβόλαια).

Στα 6.470 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 6.115 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.792, 1.676 για τον Ιανουάριο και 116 για τον Φεβρουάριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.122,25) κινήθηκε μεταξύ 2.082 και 2.130 μονάδων και γύρισε σε υπερτίμηση στο 0,20%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.000 Viohalco), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (8.081), Εθνική (31.228), MIG (1.802), Alpha Bank (8.099), Πειραιώς (8.124), ΔΕΗ (603), Μυτιληναίο (526), Intralot (228), Τρ. Αττικής (493), ΟΠΑΠ (234), Ελλάκτωρα (309), ΕΧΑΕ (288), Cenergy (146), Viohalco (232), ΓΕΚ (133), Ελ. Πετρέλαια (141), ΟΤΕ (1.015).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 68.338, Eurobank 55.290, Εθνική 118.383, Alpha Bank 43.351, Viohalco 11.270, Μυτιληναίο 11.032 και Πειραιώς 17.550.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

      Position Holder                      Name of Issuer                    NSP            Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,40%
2017-12-19
Marshall Wace LLP
NATIONAL BANK OF GREECE SA
0,77%
2017-12-08
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,62%
2017-09-25
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,71%
2017-11-29
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,61%
 
2017-12-04
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
0,71%
 
2017-12-27
 
Marshall Wace LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,63%
 
2017-12-15
 
Marshall Wace LLP
 
EUROBANK ERGASIAS S.A.
 
0,59%
 
2017-12-13
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,51%
 
2017-12-28
 

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 8.224.595 τεμ., (από 7.804.595 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 112.490.181 τεμ. (112.209.681), Πειραιώς 8.956.856 τεμ. (8.856.856), ΔΕΗ 3.128.413 τεμ. (2.987.906) και Eurobank 25.382.080 τεμ. (24.910.080).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v