Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καθίζηση συναλλαγών στο XA

Σημάδια πρόωρης εορταστικής ραστώνης στην εγχώρια αγορά, αλλά και συνέχιση του ασανσέρ στον τραπεζικό κλάδο. Στις 728 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με οριακή άνοδο. Σε ποιες μετοχές επικεντρώνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Καθίζηση συναλλαγών στο XA

Σαν να μην έφταναν η συνεχιζόμενη ταλαιπωρία των αποτιμήσεων στο Τραπεζικό ταμπλώ, σε συνδυασμό με την επιμένουσα μεταβλητότητα, η ανησυχητικά αδύναμη εικόνα των περισσότερων, μη Τραπεζικών, μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης και η συναλλακτική απαξίωση για τους περισσότερους τίτλους των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, σήμερα ήλθε και η αξιοπρόσεκτη υποχώρηση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων 8 συνεδριάσεων), για να επιβεβαιώσει την, περίπου, απόλυτη απουσία των Ξένων διαχειριστών που έκλεισαν τα βιβλία τους και προγραμματίζουν τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές τους, αλλά και όσους προέβλεπαν την σίγουρη είσοδο της εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς στην "εορταστική ραστώνη", με ότι αυτό μπορεί να συνεπαγόταν για την συναλλακτική δραστηριότητα.

Από την άλλη, ο χαμηλός τζίρος δεν εμπόδισε την συνέχιση του Τραπεζικού volatility, με αποτέλεσμα τόσο ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, όσο και οι επιμέρους Τραπεζικοί τίτλοι της υψηλής κεφαλαιοποίησης, να "δουν" και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης.

Όλα τα παραπάνω συνηγορούν ότι, μέχρι την ολοκλήρωση των "τεστ αντοχής", την ανάλυση των επιπτώσεων που θα έχει η εφαρμογή των νέων λογιστικών προτύπων και με δεδομένο ότι χρειάζονται απτά δείγματα αποτελεσματικής αναδιάρθρωσης των δανειακών χαρτοφυλακίων του κλάδου, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα για τον Τραπεζικό κλάδο θα είναι αρκετά "θολή" και η μεταβλητότητα θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.

Όλα τα παραπάνω δεν δείχνουν να επηρεάζουν τα Ξένα χαρτοφυλάκια που διατηρούν, ή και αυξάνουν τις "short" θέσεις, ενώ πρόσφατα πρόσθεσαν στο "απαισιόδοξο κάδρο" και την ΔΕΗ.

"Σήμερα ξεκίνησε η διήμερη επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα, στρέφοντας το ενδιαφέρον της Ελληνικής κοινής γνώμης, αλλά και της Ευρώπης, γύρω από τις προθέσεις του Τούρκου Προέδρου. Επομένως, το σύνολο της ειδησεογραφίας επικεντρώνει σε αυτή, με συνέπεια η συνεδρίαση να κυλήσει διεκπεραιωτικά, με χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών, τόσο ως προς τις συναλλαγές, όσο και ως προς το ενδιαφέρον για επιμέρους τίτλους", ανέφερε στο πρωινό του report το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας, ως συνήθως, από το Τραπεζικό ταμπλώ, ο κλαδικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 732,32 (+1,32%) και 709,95 μονάδων (-1,78%), στις 17.00 βρέθηκε στις 722,7 (-0,02%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 719,16 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,50%.

Υπενθυμίζεται ότι όσο ο εν λόγω δείκτης αδυνατεί να δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 732 μονάδων, δημιουργεί όλες τις τεχνικές προϋποθέσεις προκειμένου να κλείσει το πρόσφατο "gap" στις 688,96 - 698,25 μονάδες.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, για μερική βελτίωση της εικόνας απαιτείται κλείσιμο υψηλότερα των 732 μονάδων. Για ραγδαία επιδείνωση, αρκεί το "γλίστρημα" με κλείσιμο χαμηλότερα των 682 μονάδων.

Για την περίπτωση της Εθνικής (-0,39%), η οποία έχει τα περισσότερα ανοιχτά συμβόλαια, εν όψει triple witching Δεκεμβρίου, αλλά και τον σημαντικά μεγαλύτερο δανεισμό τίτλων, τεχνικά, η μετοχή παραμένει σε βεβαρυμμένη εικόνα, όσο δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 0,259 ευρώ, ενώ ο εκθετικός ΚΜΟ των 30 ημερών εντοπίζεται στα 0,26 ευρώ. Αν συνεχιστεί η πλαγιολισθητική κίνηση, τελευταίο "οχυρό" των "buyers" πριν το ανεξέλεγκτο "sell off", είναι η ζώνη 0,253 - 0,249 ευρώ, στο άνω άκρο της οποίας "τερμάτισε" η μετοχή στην σημερινή συνεδρίαση.

Μένοντας στο Τραπεζικό ταμπλώ, ασφαλώς και χρήζει ιδιαίτερης αναφοράς η περίπτωση της Τρ. Αττικής (-9,68% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), ο τίτλος της οποίας συμπλήρωσε έξι πτωτικές συνεδριάσεις και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες επτά, στον απόηχο της επικείμενης Α.Μ.Κ, αλλά και της εξόδου από τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο ισοφάρισε το χαμηλότερο κλείσιμο "ever" (!)

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών που παρακολουθούν την κίνηση της Αγοράς "day by day", σαν το καλύτερο δυνατό σενάριο δείχνει αυτό των επιλεκτικών κινήσεων, σε μικρό αριθμό τίτλων με ειδήσεις, ενώ ο Τραπεζικός κλάδος θα παραμείνει στο επίκεντρο της προσοχής των traders, καθώς οι αυξημένες συναλλαγές επιτρέπουν την εύκολη "επιβίβαση" και "αποβίβαση".

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 26αρη, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι προς το τέλος της συνεδρίασης σημειώθηκαν κάποια "αντανακλαστικά επιβίωσης", από τίτλους που είχαν πιεστεί σημαντικά, κατά τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις, όπως ΑΔΜΗΕ (+2,92%), Ελλάκτωρ (+2,70%), ΕΧΑΕ (+3,21%), ΔΕΗ (+2,86%) Μυτιληναίος (+0,80%), Motor Oil (+1,76%) και Τιτάνας (+1,11%), όμως η εν λόγω κίνηση παραμένει στα πλαίσια της τεχνικής αντίδρασης και σε καμία περίπτωση δεν σηματοδοτεί σημαντική επιστροφή του αγοραστικού ενδιαφέροντος, ακόμα και για μετοχές εταιρειών που "βλέπουν" με αισιοδοξία την νέα χρονιά (Μυτιληναίος, Διυληστήρια).

Εν τω μεταξύ, δείχνει να συντηρείται η πλάγια κίνηση για τον ΟΠΑΠ (-0,39%), καθώς ο τίτλος "περιμένει" την αποκοπή του μερίσματος, από κέρδη προηγούμενων χρήσεων ύψους 0,70 ευρώ ανά μετοχή (αποκοπή 11/12).
Μόνο λίγες δεν είναι οι πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον τίτλο των Ελ. Πετρελαίων (-1,25%).

Χάθηκε η στήριξη στα 7,15 ευρώ (ενδοσυνεδριακά ο τίτλος βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 7,09 ευρώ, -1,53%) και η αμέσως επόμενη στήριξη εντοπίζεται στα 6,94 - 6,90 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, η ΕΥΔΑΠ (+2,93%) έδωσε αντίδραση μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και δεν αποκλείεται αυτή να συνεχιστεί, λόγω επικείμενης εισόδου στον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Η μετοχή συνεχίζει να κινείται μέσα στο πλαγιοκαθοδικό κανάλι, με πάνω όριο τα 6,15 ευρώ. Ανοδική διαφυγή θα σηματοδοτήσει αλλαγή της απόλυτα βραχυπρόθεσμης τάσης, ενώ η πρώτη στήριξη εντοπίζεται στα 5,71 ευρώ.

Αντίδραση, μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και για την Τέρνα Ενεργειακή (+2,39%), η οποία θέλει, επίσης, προσοχή, καθώς είναι ο άλλος τίτλος που θα "συνοδεύσει" την ΕΥΔΑΠ στον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

"Κατηφορίζοντας" ακόμα χαμηλότερα, προσπαθεί να διατηρήσει την επαφή με τα πρόσφατα υψηλά η Ιντρακόμ (+2,59%), με, τεχνικό, στόχο τα 0,67 ευρώ. Κύρια στήριξη στα 0,598 ευρώ και το "stop" στο ημερήσιο "long", στα 0,573 ευρώ.

Επίσης, τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με ελάχιστες συναλλαγές, συμπλήρωσαν Φουντλίνκ (-9,85%) και Sato (-7,14%), σε πλαγιοκαθοδικό κανάλι παραμένει ο Παπουτσάνης (-1,62%), ενώ η BRIQ (+2,53%), έδωσε ανοδική αντίδραση, μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και αφού χθες ισοφάρισε το χαμηλότερο κλείσιμο από τότε που μπήκε στο Χ.Α.

Παρόντες συνεχίζουν να δηλώνουν στην Frigoglass (+9,03%) οι αγοραστές, με βραχύβια διαλείμματα διόρθωσης, ενώ η Quest (+0,71%) συμπλήρωσε και τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, ενώ στα 8,02 ευρώ άλλαξαν χέρια αρκετές χιλιάδες κομμάτια.

Ανοδική αντίδραση για την Intralot (+1,96%) μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, στον απόηχο της είδησης για ανανέωση της συνεργασίας με τον ΟΠΑΠ στον τομέα των Αριθμολαχείων, δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για την ΕΚΤΕΡ (-2,56%) και τρίτη συνεχόμενη πτωτική για Σελόντα (-1,32%) και Q&R (-0,81%).

Οι μικρές, ημερήσιες, μεταβολές, δεν άλλαξαν τα υφιστάμενα, τεχνικά, δεδομένα, για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α.

Για την περίπτωση του Γενικού Δείκτη, το "daily stop" στο "short" εντοπίζεται στις 759 μονάδες.
Από την άλλη και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, η επιμονή του Δείκτη να δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 737 μονάδων, "μαυρίζει" έτι περαιτέρω την τεχνική εικόνα, η οποία θα επιδεινωθεί δραματικά σε ενδεχόμενη "άλωση" του τελευταίου "προπύργιου" των "buyers" στις 723 μονάδες.

Για την σχετική αποκατάσταση της εικόνας απαιτείται υπέρβαση των 770 μονάδων και προσπάθεια επαναπροσέγγισης των 820 μονάδων.

Αν η εβδομάδα ολοκληρωθεί με κλείσιμο χαμηλότερα των 728 μονάδων, τίθεται εν αμφιβόλω το σενάριο που θέλει το τελευταίο πτωτικό κύμα να ολοκληρώθηκε στις 700 μονάδες.

Κλείσιμο μήνα χαμηλότερα των 712 μονάδων, στέλνει τον Δείκτη να "κάνει ποδαρικό" προς τις 660 - 647 μονάδες (!)

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,08%) και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, τo 1917 γίνεται κοντινή αντίσταση και χρειάζεται κατοχύρωση αν θέλει να δοκιμάσει και πάλι το 1950. Επόμενη στήριξη στις 1878 - 1876 μονάδες.

Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, όσο παραμένει χαμηλότερα των 1904 μονάδων, τον πρώτο λόγο τον έχουν οι "sellers". Μερική αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας, θα υπάρξει με κλείσιμο υψηλότερα των 1925 μονάδων.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Καθώς η οικονομική ανάκαμψη θα διευρυνθεί το επόμενο έτος και ο πληθωρισμός θα αυξηθεί κατά τη διάρκεια του έτους, θα επιτρέψει στις Κεντρικές Τράπεζες να σταθεροποιήσουν την νομισματική πολιτική" εκτιμά ο Γιώργος Τσέλιος.

Το σημαντικό είναι ότι οι επενδύσεις έχουν περιθώριο να επιστρέψουν σε επίπεδα προ κρίσης, καθώς υπάρχουν περιθώρια επιχειρηματικής ανάκαμψης και αυτό ίσως αποδειχθεί θετικός παράγων για την Ελληνική Αγορά.

Τα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα είναι αξίες που έχουν επενδυτικό ενδιαφέρον, άλλωστε το βλέπουμε στην Αγορά ομολόγων τις τελευταίες μέρες, αλλά και από την κίνηση των νέων εκδόσεων.

Αν δούμε και τον πολιτικό κίνδυνο να υποχωρεί, καθώς η Ελληνική Κυβέρνηση κάνει πράξη όσα έχουν συμφωνηθεί, θα έχουμε σημαντική βελτίωση στην Αγορά γενικότερα .

Το Χ.Α. είναι σημαντικό να μπορέσει να κλείσει υψηλότερα από τις 740 μονάδες, όμως το πρόβλημα είναι ότι οι επιθετικές κινήσεις των Funds στις Ελληνικές Τράπεζες, με θέσεις "short", δεν βοηθάνε προς αυτή την κατεύθυνση.

"Ελπίζουμε ότι τα Ελληνικά ομόλογα θα βοηθήσουν στη διαμόρφωση καλύτερου κλίματος, διατηρώντας τα κέρδη των τελευταίων ημερών και δίνοντας βοήθειες και στο Χ.Α" αναφέρει ο υπεύθυνος συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Nikkei (+1,45%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον Shanghai Composite (-0,67%).

Με μικρά κέρδη κινούνται οι Ευρωπαϊκοί δείκτες, αλλά και οι δείκτες στο NYSE, στο ξεκίνημα της συνεδρίασης.

Κέρδη για το Πετρέλαιο, οριακά χαμηλότερα το Ευρώ, σημαντικές απώλειες για τον Χρυσό.
Ξεκινώντας από την Ασία, "η μελέτη του Ταμείου διήρκεσε δύο χρόνια και εντόπισε εντάσεις που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την Κινεζική Οικονομία, οι οποίες προκλήθηκαν καθώς η Χώρα εγκαταλείπει τον ρόλο του 'παγκόσμιου εργοστασίου' και μετατρέπεται σε καταναλωτική Οικονομία", ανέφερε το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με το CNBC, "μεταξύ των εντάσεων που εντοπίστηκαν στο Κινεζικό Οικονομικό Σύστημα είναι η ταχεία συσσώρευση επικίνδυνων πιστώσεων, η οποία οφείλεται, εν μέρει, στις έντονες πολιτικές πιέσεις που αντιμετωπίζουν οι Τράπεζες, για να διατηρήσουν ανοικτές τις μη βιώσιμες εταιρείες, αντί να τις αφήσουν να αποτύχουν".

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, τα στοιχεία για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του τρίτου τριμήνου της Ευρωζώνης δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,6% το γ' τρίμηνο, σε σχέση με το β' τρίμηνο, ενώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους αυξήθηκε κατά 2,6%, έναντι του 2,5% που ήταν η αρχική εκτίμηση.

Η Eurostat αναθεώρησε τα στοιχεία για το β' τρίμηνο στο 2,4%, από 2,3% προηγουμένως, σε ετήσια βάση.

"Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εξετάσει το ενδεχόμενο καθυστέρησης της ημερομηνίας από την οποία μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα υπόκεινται στους προτεινόμενους νέους κανόνες, που επιβάλουν στις Τράπεζες να βάζουν στην άκρη περισσότερα χρήματα προκειμένου να καλύψουν πιθανές απώλειες", σύμφωνα με την Ντανιέλ Νουί.

Από την άλλη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όρισε την Κυριακή ως προθεσμία στη Βρετανίδα Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, για να επιστρέψει στις Βρυξέλλες και να υποβάλει την πρότασή της , σχετικά με τη συμφωνία "Brexit".

"Η μεγαλύτερη Επενδυτική Τράπεζα της Ευρώπης, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, σχεδιάζει τη δημιουργία θυγατρικής Τράπεζας, που θα επικεντρώνεται σε επενδύσεις εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, ελπίζοντας ότι θα κρατήσει μερικά από τα δισεκατομμύρια της Βρετανίας μετά το 'Brexit", σύμφωνα με Ευρωπαϊκές πηγές.

"To περίγραμμα του νέου τομέα, που θα μπορούσε αρχικά να επικεντρωθεί στις Χώρες από τις οποίες προέρχονται οι πρόσφυγες που κατακλύζουν την Ευρώπη και να δανείσει περίπου 7 - 8 δισ. ευρώ τον χρόνο, δόθηκε στους Ευρωπαίους Υπουργούς Οικονομικών στη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, την Τρίτη", σύμφωνα με πηγές του Reuters.

Σκοπός του είναι να συγκεντρώσει περισσότερες από τις διεθνείς δαπάνες ανάπτυξης της ΕΕ σε μια μονάδα, η οποία θα είναι επίσης σε θέση να συνεργαστεί με τις διάφορες Εθνικές Τράπεζες ανάπτυξης της ΕΕ.

Ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε πως "οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα απορρίψουν την πρόταση της Ε.Ε. για την δημιουργία θέσης Υπουργού οικονομικών της Ε.Ε., ο οποίος θα συνδυάζει τους ρόλους του επιτρόπου και του προέδρου του Eurogroup".

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας υποχώρησε κατά 2.000, στις 236.000 την εβδομάδα που έληξε στις 2 Δεκεμβρίου. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch προέβλεπαν ότι οι αιτήσεις θα αυξηθούν στις 240.000.

Επιστροφή στο ΧΑ

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε τον εποχικά προσαρμοσμένο δείκτη ανεργίας για
τον Σεπτέμβριο 2017.

Το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας τον Σεπτέμβριο του 2017 ανήλθε σε 20,5%, έναντι 23,2% τον Σεπτέμβριο του 2016 και του αναθεωρημένου προς τα άνω 20,7% τον Αύγουστο του 2017.

Τις θετικές επιπτώσεις για την Εθνική από την πώληση της θυγατρικής της στη Σερβία "Vojvodjanska Banka" αναλύει η Moodys σε έκθεσή της.

Όπως αναφέρει ο Οίκος, "η πώληση είναι πιστωτικά θετική για την Εθνική, καθώς θα αυξήσει τη ρευστότητά της κατά, περίπου, 270 εκατ. ευρώ, επιτρέποντας της να μειώσει τον δανεισμό από τον μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ELA). Επιπροσθέτως, η πώληση θα αυξήσει το βασικό κεφαλαιακό δείκτη 'Common Equity Tier 1' κατά 44 μονάδες βάσης".

Η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος, μειώνει την τιμή - στόχο της Folli-Follie σε 18,20 από 19,00 ευρώ ανά μετοχή, μετά την αναθεώρηση των προβλέψεων για τα EBITDA της εισηγμένης, με την σύσταση να αναβαθμίζεται σε "Neutral" από "Reduce".

H Citigroup σχολιάζει ότι "η ενσωμάτωση στο 'QE' έχει, σαφώς, γίνει λιγότερο σημαντική σε αυτό το στάδιο, αλλά η απόφαση της ΕΚΤ να αρχίσει να αγοράζει Ελληνικά ομόλογα (κάτι το οποίο επί του παρόντος υπόκειται στη συμφωνία της περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους) θα μπορούσε να 'λειάνει' περαιτέρω την πορεία της Χώρας, προς την ολοκληρωμένη πρόσβαση στις Αγορές μετά τον Αύγουστο του 2018".

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 731,34 (+0,52%) και 723,6 μονάδων (-0,54%), στις 17.00 βρέθηκε στις 729,48 (+0,27%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 728,76 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,17%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 33,9 εκατ., από τα οποία τα 4,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΤΙΤΚ, ΜΠΕΛΑ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡ), ενώ ΟΠΑΠ και ΟΤΕ απέσπασαν το 38% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο οι ΔΕΗ, ΣΑΡ και ΤΙΤΚ δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Δεν "πάτησαν σε θετικό έδαφος" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΑΡΑΙΓ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΓΡΙΒ, ΕΛΠΕ, ΟΛΠ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν ΑΔΜΗΕ και Fourlis και στο χαμηλό ημέρας οι Eurobank, Lamda Development, Τρ. Αττικής και Jumbo.

Κακή η τελική εικόνα με 48 ανοδικές μετοχές, έναντι 56 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 6%.

---ΧΠΑ

Με οριακή υποχώρηση ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν μικρή αύξηση στο συμβόλαιο του δείκτη και σημαντική καθίζηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (46.227 συμβόλαια).

Στα 6.352 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 6.378 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.884, 1.211 για τον Δεκέμβριο και 673 για τον Ιανουάριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.890,75) κινήθηκε μεταξύ 1.874,75 και 1.898,25 μονάδων και έκλεισε με υποτίμηση 0,3%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (10.000 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (6.447), Εθνική (20.494), MIG (2.118), Alpha Bank (6.460), Πειραιώς (4.362), ΔΕΗ (520), Μυτιληναίο (1.125), ΟΤΕ (253), Viohalco (278), ΑΔΜΗΕ (400), Ελ. Πετρέλαια (352), Cenergy (112), ΟΠΑΠ (135), Τρ. Αττικής (304), Ελλάκτωρα (256), Intralot (1.676), Jumbo (146), Folli Follie Group (266), ΕΥΔΑΠ (237), ΕΧΑΕ (110).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 49.797, Eurobank 67.588, Εθνική 206.534, Alpha Bank 31.790 και Πειραιώς 15.821.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

      Position Holder                    Name of Issuer                NSP         Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,35%
2017-10-16
Marshall Wace LLP
NATIONAL BANK OF GREECE SA
0,80%
2017-12-01
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,62%
2017-09-25
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,71%
2017-11-29
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,61%
 
2017-12-04
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
0,53%
 
2017-11-29

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 5.737.494 τεμ., (από 5.727.255 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 108.256.006 τεμ. (105.556.006), Πειραιώς 8.664.931 τεμ. (8.664.931), ΔΕΗ 2.439.412 τεμ. (2.439.412) και Eurobank 19.026.370 τεμ. (18.736.370).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v