ΧΑ: Σε υψηλά διετίας πριν το Eurogroup

Πάνω από τις 800 μονάδες έκλεισε ο ΓΔ πριν την κρίσιμη συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ. Μαζεύτηκαν οι απώλειες στις τράπεζες, ξεχώρισαν ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, Coca Cola. Το rotation, η «ανοσία» στις αρνητικές ειδήσεις και τα σινιάλα για τη συνέχεια.

ΧΑ: Σε υψηλά διετίας πριν το Eurogroup

Η ιστορία του Ελληνικού Μπάσκετ μπορεί να χωριστεί σε προ και μετά 1987. Κι ενώ η πρώτη περίοδος δεν στερείται παικτών - θρύλων, ή επιτυχιών, δεν μπορεί να συγκριθεί με την εκτόξευση που ακολούθησε αυτό που συνέβη, πριν 30 χρόνια ακριβώς, εκείνη τη μαγική βραδιά της 14ης Ιουνίου και των έντεκα ημερών που προηγήθηκαν.

Μία τέτοια μίνι υπέρβαση, επιχείρησε σήμερα ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, που με την "φόρα" της χθεσινής συνεδρίασης βρέθηκε να σημειώνει ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 802,96 μονάδες (+0,73%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή ενδοσυνεδριακή "κορυφή" είναι η υψηλότερη της τελευταίας 2ετιας, με την αμέσως υψηλότερη να έχει σημειωθεί στην τελευταία συνεδρίαση πριν την επιβολή των "capital controls" και πιο συγκεκριμένα στις 26/6/2015 και στις 805,67 μονάδες.

Σε υψηλά 2ετιας και το σημερινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη, ο οποίος προς απορία όλων ανέκαμψε από την ενδοσυνεδριακή διόρθωση και κόντρα στο σύνολο της τρέχουσας ειδησεογραφίας κατόρθωσε κλείσιμο με θετικό πρόσημο, κερδίζοντας την "μάχη" με το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων και κλείνοντας σε νέα υψηλά 24 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 11/6/2015 (823,16 μονάδες).

Το σημερινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη, ίσως είναι ξεχωριστής σημασίας καθώς άφησε πίσω του την εποχή των "capital controls" ολοκληρώνοντας την συνεδρίαση υψηλότερα των 797,52 μονάδων (κλείσιμο τελευταίας συνεδρίασης πριν την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων).

Σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς, οι οποίοι δεν παραλείπουν να εκφράσουν την έκπληξή τους με τις άμυνες που βγάζει η Αγορά, έστω και με την γνωστή μέθοδο του "rotation", το Χ.Α. εδώ και αρκετό καιρό συνεχίζει να παρουσιάζει "ανοσία" στην αρνητική ειδησεογραφία, που συνεχίζει να κατεβάζει τον πήχη προσδοκιών της Αγοράς, τόσο όσον αφορά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, όσο και για την άμεση συμμετοχή των Ελληνικών ομολόγων στο "QE" της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τους ίδιους αν δεν κλείσουν τα ανοικτά μέτωπα, το Χ.Α. δεν μπορεί να επιστρέψει στα βασικά, ήτοι να επηρεάζονται οι μετοχές από την πορεία των θεμελιωδών, από τις ανακοινώσεις των εταιρειών για τις επιχειρηματικές εξελίξεις κ.λ.π..

Μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται ότι θα υπάρξει κάποια ουσιαστική εξέλιξη στο θέμα του χρέους, πλην ίσως κάποιας γενικής διατύπωσης που θα επανεπιβεβαιώνει την δέσμευση των Δανειστών να ληφθούν μέτρα για την ομαλή εξυπηρέτηση του χρέους στο μέλλον, εφόσον είναι αναγκαίο.

Επιπλέον, αξιοπρόσεκτος αριθμός αναλυτών σημειώνει πως μία έξοδος στις Αγορές με ικανοποιητικό επιτόκιο θα βοηθούσε περαιτέρω το Χ.Α. και ίσως κατάφερνε να φέρει επιπλέον κεφάλαια από το εξωτερικό, καθώς είναι σημαντικό, να μην θεωρεί ο επενδυτής ότι επενδύει σε Χώρα που δεν έχει πρόσβαση στις Αγορές Χρήματος.

Από εκεί και πέρα, χωρίς την παραμικρή αμφιβολία οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις εκτιμώνται σαν "ειδικών συνθηκών" με την πιθανότητα αυξημένης μεταβλητότητας, να θεωρείται σημαντική.

Όλα ξεκινούν από σήμερα το βράδυ, όταν οι Αγορές θα "ακούσουν" τις δηλώσεις Γέλεν, όσον αφορά την επιτοκιακή πολιτική που θα ακολουθήσει η Fed και αυτό, ίσως είναι το λιγότερο σημαντικό για το Χ.Α., καθώς έχει τους "δικούς του προβληματισμούς".

Αύριο είναι το κρίσιμο Eurogroup και είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν μέχρι το τέλος της αυριανής συνεδρίασης η Αγορά θα έχει πληροφορηθεί τα μηνύματα από το Λουξεμβούργο.

Την Παρασκευή, η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά θα περάσει και μία "δεύτερη ανάγνωση" τις ανακοινώσεις από το Eurogroup της Πέμπτης και θα κάνει τις πρώτες "τιμολογήσεις", οι οποίες θα φανούν στο Τραπεζικό ταμπλώ, ενώ την ίδια μέρα είναι το "triple witching" Ιουνίου (για Διεθνείς Αγορές και Χ.Α.), αλλά και η τελευταία ημέρα αναδιαρθρώσεων χαρτοφυλακίων, που θα φέρουν οι αλλαγές στην σύνθεση των δεικτών Χ.Α., με κυριότερη την αποχώρηση της Τέρνα Ενεργειακή από τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης και την αντικατάστασή της από την Fourlis.

Μία πρώτη "γεύση" πήραμε σήμερα, όπου η ΤΕΝΕΡΓ (-1,43%) δεν ήλθε σε επαφή με το "πράσινο" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης, ενώ ο ΦΡΛΚ (+2,55%) κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο.

Από εκεί και πέρα, ο τίτλος της ΔΕΗ σήμερα "έδωσε την τελευταία του παράσταση", μιας και από την Δευτέρα θα είναι "χωρισμένη" σε ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ, εξέλιξη που δεν αποκλείεται να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των traders, στη συνεδρίαση της Δευτέρας 19/6.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα ο τίτλος της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (+2,96%) κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αλλά ολοκλήρωσε την συνεδρίαση σχετικά μακριά από τα υψηλά ημέρας των 3,94 ευρώ (+5,91%).
Παραμένει ζητούμενο αν η σημερινή προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης ήταν αποτέλεσμα τοποθετήσεων από κεφάλαια, καθαρά κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που ευελπιστούν να πουλήσουν "γρήγορα" την Δευτέρα, ή ήταν αποτέλεσμα προσπάθειας δημιουργίας "ανοδικού μαξιλαριού".

To ημερήσιο διάγραμμα της ΔΕΗ

Από εκεί και πέρα, δεν αποτελεί έκπληξη ότι συνεχίστηκε η "νηοπομπή" ειδήσεων - δηλώσεων - εκτιμήσεων, που θα μπορούσαν να βάλουν σε "δεύτερες σκέψεις", όσους συνεχίζουν να παίρνουν θέσεις στο ταμπλό του Χ.Α.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "η δόση φαίνεται εξασφαλισμένη. Οι Εκπρόσωποι των Δανειστών αναμένεται να πιστοποιήσουν την ικανοποίηση και των 140 προαπαιτούμενων στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup, δίνοντας 'πράσινο φως' για την εκταμίευση μιας δόσης η οποία, ανάλογα με το σενάριο, εκτείνεται από 8 έως και 11 δισ. ευρώ. 

Αξιωματούχος της Ελληνικής Κυβέρνησης που βρίσκεται κοντά στη διαπραγμάτευση, κληθείς από το ΑΠΕ να σχολιάσει τις εξελίξεις, σημείωσε: "Είμαστε πολύ μακριά από την εξεύρεση λύσης στο αυριανό Eurogroup, με δεδομένο ότι η Γερμανία δεν έχει κάνει κανένα βήμα προόδου. Αν δεν υπάρξει κάποια θετική κίνηση τις επόμενες ώρες, ή κατά τη διάρκεια του Eurogroup από τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών, τότε φαίνεται ότι την 'καυτή πατάτα' θα αναγκαστεί να την πάρει στα χέρια της η κ. Μέρκελ".

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχει ήδη συνεννοηθεί με τον Ντ. Τουσκ ότι σε περίπτωση αποτυχίας του Eurogroup, την επομένη το πρωί θα κατατεθεί γραπτό αίτημα για τη σύγκληση του Euro Summit (Σύνοδος των 19 Χωρών της Ευρωζώνης), στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

"Το Βερολίνο περιμένει ότι η Ελλάδα και οι Δανειστές της θα έλθουν σε συμβιβασμό για την εκταμίευση της δόσης, ενώ δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι η Αθήνα θα λάβει ελάφρυνση χρέους", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών, Juerg Weissgerber στην τακτική ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου. Ερωτηθείς για τα μέτρα ελάφρυνσης του Ελληνικού χρέους, σημείωσε ότι "η θέση της Γερμανίας παραμένει ότι τέτοια μέτρα μπορούν να αποφασιστούν μόνο μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος το 2018".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, αν η Ελλάδα βγει από το αυριανό Eurogroup μόνο με τη δόση, αυτό θα αποτελέσει αρνητική εξέλιξη για την Επενδυτική Κοινότητα, έστω και αν η σημερινή υπέρβαση της ζώνης 795 - 800 ήταν, τεχνικά, θετική, καθώς αποφεύχθηκε η καταγραφή "διπλής κορυφής".

To ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλό, όσοι παρακολούθησαν την σημερινή συνεδρίαση "step by step", είδαν μία μικρή "επίδειξη volatility", που δεν αποκλείεται να πάρει σημαντικά μεγαλύτερη έκταση στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Ο Τραπεζικός δείκτης (-0,28%) κινήθηκε μεταξύ 1034,1 (-2,95%) και 1069,2 μονάδων (+0,35%), ο τίτλος της Alpha Bank (-0,90%) μεταξύ 2,22 (+0,45%) και 2,15 ευρώ (-2,71%), της Εθνικής (+0,29%), που συνεχίζει να έχει την καλύτερη συμπεριφορά και μετά την ανακοίνωση για πώληση Εθνικής Ασφαλιστικής και Θυγατρικών στα Βαλκάνια, μεταξύ 0,343 (-1,72%) και 0,359 ευρώ (+2,87%), της Eurobank (+1,05%) μεταξύ 0,96 (+1,05%) και 0,917 ευρώ (-3,47%) και της Πειραιώς (-0,87%) μεταξύ 0,232 (+0,87%) και 0,219 ευρώ (-4,78%).

Όλα τα παραπάνω "δεν είναι τίποτα" μπροστά στην ημερήσια διακύμανση της Attica Bank (-6,56%) που κινήθηκε μεταξύ 0,129 (+5,74%) και 0,114 ευρώ (-6,56%).

Αφήνοντας το Τραπεζικό ταμπλό στην γνωστή του μεταβλητότητα και μεταφερόμενοι στη\ον μη Τραπεζικό 25αρη, ασφαλώς και ξεχώρισε το +4,34% των Ελ. Πετρελαίων που ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση στο υψηλό ημέρας, αλλά και σε υψηλό 39 μηνών. Τεχνικά, η υπέρβαση των 7,35 ευρώ, ανοίγει τον δρόμο προς την επόμενη αντίσταση των 7,57 ευρώ.

Κινητικότητα στην Jumbo (+0,88%), όπου συνεχίζει να έχει μπροστά της την δύσκολη ζώνη των 16,30 - 16,50 ευρώ, ενώ μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, έδωσε ανοδική αντίδραση η Motor Oil, με πρώτο στόχο τα 17,85 ευρώ.

Ελάχιστα τα άξια υποσημείωσης από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου ίσως αξίζει προσοχής η προσπάθεια πλαγιοανοδικής αντίδρασης για την Newsphone (+10%), επέστρεψαν οι αγοραστές στον Μουζάκη (+1,09%) που υποχώρησε εντυπωσιακά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά του +8,15%. Παραμένει ζητούμενο η ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 0,214 ευρώ.

Με "ανοιχτές" εντολές αγορών το σημερινό +20% για την Pasal, ενώ συνεχίζει να έχει αγοραστές η Ικτίνος (+1,71%).

Τεχνικά, σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα και όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,63%), η υπέρβαση των 2125 μονάδων, αν επιβεβαιωθεί, βάζει σαν στόχο τις 2180 μονάδες. Το 2105 - 2100 γίνεται κοντινή στήριξη με το 2082 κύρια. "Intraday position long" με "stop" τις 2043 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Σε υψηλά διετίας, περίπου, ο Γενικός Δείκτης, στην τελευταία συνεδρίαση πριν το Eurogroup, οπότε μένει να φανεί αν η αγοραστική αισιοδοξία 'έχει βάσεις", τονίζει ο Πέτρος Στεριώτης.

Στην παρούσα ακραία συγκυρία στην οποία βρίσκεται το Ελληνικό Χρηματιστήριο, τόσο από τεχνικής άποψης, όσο και από άποψης ειδήσεων, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, από την επανεμφάνιση της απογοήτευσης, στον άκρατο ενθουσιασμό, ίσως ακόμη και στην ολική αδιαφορία των επενδυτών, που για την Ελληνική Κεφαλαιαγορά έχουν συνηθίσει στο ρητό "όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα και μικρό καλάθι".

Είτε το τελευταίο διάστημα υπήρχε πρόοδος στο παρασκήνιο και το "έξυπνο χρήμα" τοποθετήθηκε πριν το επίσημο "κλείσιμο" της αξιολόγησης, οπότε οι "μικροί" θα μάθουν τα πραγματικά νέα (ως συνήθως) τελευταίοι, είτε η Αγορά δημιούργησε μια μεγαλειώδη "αγοραστική παγίδα", που θα μπορούσε να εγκλωβίσει όσους καλόπιστα ακολούθησαν την ανοδική τάση. Σε κάθε περίπτωση θα αποφύγουμε τις προβλέψεις, τόσο για τα μηνύματα που θα εκπέμψει το αυριανό Eurogroup, όσο και για τις τακτικές των εμπλεκόμενων μερών το επόμενο διάστημα.

Οι μεγάλοι Ξένοι δείκτες συνεχίζουν το "πάρτι" σε ιστορικά υψηλά, υποβοηθώντας Περιφερειακές Αγορές σαν την Λεωφόρο Αθηνών. Από τεχνικής άποψης υπέρβαση των 800 μονάδων από το Γενικό Δείκτη θα ανοίξει το δρόμο για τις 850 (measured target που προκύπτει από το εύρος τιμών στο οποίο κινήθηκε η Αγορά τον τελευταίο ένα και πλέον μήνα). Στηρίξεις υπάρχουν στις 769 και στις 752 μονάδες, αρκετά μακριά δηλαδή από τα τρέχοντα επίπεδα της Αγοράς. Προφανώς, λοιπόν, οι αγοραστικές θέσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν κοντινότερα "stop".

Η Αγορά αφομοίωσε τις τελευταίες εβδομάδες με αρκετή ψυχραιμία, χωρίς δηλαδή βαθιά διόρθωση, τα υπερκέρδη του 2ου τριμήνου. Οι όγκοι συναλλαγών της συγκεκριμένης περιόδου, παρότι δεν πείθουν, είναι υψηλότεροι από τον μέσο όρο του 2016, συνοδεύοντας και δίνοντας "επιβεβαίωση" στο ανοδικό momentum.

Κλασικά υψηλή, η διακυμανσιμότητα του Τραπεζικού δείκτη, με ότι αρνητικό αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τα μεγάλα χαρτοφυλάκια "αργών αντανακλαστικών", που αποφεύγουν να τοποθετούνται σε τίτλους στους οποίους αρέσκεται να πρωταγωνιστεί το "ζεστό χρήμα".

"Κάτω από το 6% η απόδοση του Ελληνικού δεκαετούς, δείχνοντας το αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον για τα Ελληνικά χρεόγραφα" επισημαίνει ο κ. Στεριώτης (Nuntius Sec.).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Τα μεγαλύτερα κέρδη για τον "Αυστραλό" ASX 200 (+1,06%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για τον Shanghai Composite (-0,73%).

Μικτή η εικόνα και στην Ευρώπη, ενώ με ήπιες πιέσεις ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Σημαντικές πιέσεις για το Πετρέλαιο, κέρδη για Ευρώ και Χρυσό.

Ξεκινώντας από την Ασία, η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας παρέμεινε αμετάβλητη το Μάιο, έπειτα από ένα ισχυρό ξεκίνημα έτους, όπως κατέδειξαν στοιχεία που έδωσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία.

"Η βιομηχανική παραγωγή, ενισχύθηκε το Μάιο κατά 6,5% σε σχέση με έναν χρόνο πριν, διατηρώντας το ρυθμό ανάπτυξης του Απριλίου", τόνισε η Στατιστική Υπηρεσία. Η άνοδος ήταν ελαφρώς μεγαλύτερη σε σχέση με τη μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων για ανάπτυξη 6,4%.

Σε μηνιαία βάση, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε τον περασμένο μήνα κατά 0,51%, έναντι ανόδου 0,56% τον Απρίλιο.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, επιβραδύνθηκε απότομα ο πληθωρισμός στη Γερμανία το Μάιο. Ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γερμανία, βάσει των εναρμονισμένων Ευρωπαϊκών προτύπων, υποχώρησε σε 1,4%, από 2% τον Απρίλιο, όπως γνωστοποίησε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία "Destatis", επιβεβαιώνοντας την αρχική της εκτίμηση στις 30 Μαΐου.

Εντάθηκε τους τρεις μήνες μέχρι τον Απρίλιο η πίεση στα Βρετανικά Νοικοκυριά, καθώς η ανάπτυξη των μισθών στη Χώρα ήταν χαμηλότερη από τον πληθωρισμό. Οι μέσες απολαβές ενισχύθηκαν κατά 1,7%, δηλαδή με τον πιο αργό ρυθμό εδώ και πάνω από δύο χρόνια, όπως ενημέρωσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία "ONS".

Ωστόσο αν ληφθεί υπ όψιν ο πληθωρισμός, οι μέσοι μισθοί υποχώρησαν κατά 0,6%, ποσοστό που σηματοδοτεί την μεγαλύτερη πτώση από τον Αύγουστο του 2014.

Αυξήθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Απρίλιο η παραγωγή στα Εργοστάσια, στα Ορυχεία και στις Εταιρίες Κοινής Ωφέλειας της Ευρωζώνης, ένδειξη πως η πιο γρήγορη ανάκαμψή της συνεχίζεται και για δεύτερο τρίμηνο.

Όπως ενημέρωσε η Eurostat, η βιομηχανική παραγωγή της Περιοχής ενισχύθηκε 0,5% σε σχέση με το Μάρτιο, αλλά και κατά 1,4% συγκριτικά με τον Απρίλιο του 2016.

Η Στατιστική Υπηρεσία αναβάθμισε και την εκτίμησή της για το Μάρτιο, σε αύξηση 0,2% από συρρίκνωση 0,1%.

Αλλάζοντας Ήπειρο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 1,9% τον Μάιο στις ΗΠΑ σε σχέση με ένα χρόνο πριν, οριακά χαμηλότερα από την άνοδο 2% που ανέμεναν οι αναλυτές. Τον Απρίλιο ο πληθωρισμός είχε διαμορφωθεί στο 2,2%, ενώ πριν από τέσσερις μήνες είχε σκαρφαλώσει στο υψηλό πέντε ετών του 2,7%.

Εν τω μεταξύ, οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν πτώση 0,3% τον Μάιο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη βουτιά από τον Ιανουάριο του 2016. Τον Απρίλιο οι λιανικές πωλήσεις είχαν ενισχυθεί κατά 0,4%.

Επιστροφή στο ΧΑ

H Kριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε σήμερα ότι δημιουργούνται "φούσκες" στις Παγκόσμιες Χρηματοοικονομικές Αγορές, λίγη ώρα πριν την απόφαση της Fed για τα επιτόκια, εκτιμώντας ότι μία αύξηση επιτοκίων είναι δικαιολογημένη, λέγοντας πως η κατάσταση της Αμερικάνικης Οικονομίας καθιστά επιβεβλημένη μια πιο σφιχτή νομισματική πολιτική.

Το ποσό των 1,3 δισ. ευρώ άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο από την σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας. Το επιτόκιο παρέμεινε αμετάβλητο στο 2,7%

"Το Eurogroup της 15ης Ιουνίου αναμένεται να αποφασίσει την εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα, ωστόσο η συμφωνία που εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί, δύσκολα θα ανοίξει τον δρόμο για συμμετοχή της Χώρας στο 'QE", αναφέρει η JP Morgan σε ανάλυσή της.

Συμφωνία για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης αυτή την εβδομάδα βλέπει η Citi.

Βασικός λόγος για τη συμφωνία είναι η προσδοκία της δόσης για την κάλυψη των αναγκών του Ιουλίου. Ωστόσο, σε ότι αφορά το χρέος, αναμένει κάποιες περαιτέρω αλλά ασαφείς δεσμεύσεις για κινήσεις στη λήξη του προγράμματος το Καλοκαίρι 2018.

Εκτόνωση των πιέσεων στα έσοδα του Κρατικού προϋπολογισμού δείχνουν τα στοιχεία πενταμήνου, με τις μοναδικές "αρρυθμίες" να εστιάζονται πλέον στα έσοδα Αποκρατικοποιήσεων και το πλεόνασμα, με τη βοήθεια των δαπανών, να υπεραποδίδει έναντι των στόχων.

Τα στοιχεία του ΓΛΚ δείχνουν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του Κρατικού προϋπολογισμού έφτασε στο τέλος Μαϊου το 1,842 δισ. ευρώ, δηλαδή 792 εκατ. ευρώ υψηλότερα από το στόχο του 1,050 δισ. ευρώ.

Τα φορολογικά έσοδα φαίνεται να πήγαν ιδιαίτερα καλά τον Μάιο, δεδομένου ότι τα στοιχεία δείχνουν υπέρβαση 443 εκατ. ευρώ στα έσοδα προ επιστροφών φόρων, οι επιστροφές φόρων ήταν υψηλότερες κατά 107 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου στο πεντάμηνο, ενώ στα έσοδα Αποκρατικοποιήσεων σημειώνεται υστέρηση 340 εκατ. ευρώ.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα έπαυσε η διαπραγμάτευση και διεγράφησαν οι 4.335 ίδιες μετοχές της εταιρείας Πλαίσιο. Από την ίδια ημερομηνία, το σύνολο των μετοχών της εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες ανέρχεται σε 22.075.665.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδική "ουρά", για να ακολουθήσουν διακυμάνσεις που τον έφεραν μέχρι τις 802,96 μονάδες (+0,73%). Κάθετη υποχώρηση μέχρι τις 793,22 μονάδες (-0,49%), όμως μετά τις 16.10 ο Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. Στις 17.00 βρέθηκε στις 799,47 (+0,29%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 800,97 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,48%.

Νέα αύξηση του τζίρου που έφθασε στα 114 εκατ., από τα οποία τα 12,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΦΦΓΚΡΠ, ΜΠΕΛΑ, ΚΟΥΕΣ), ενώ Εθνική, ΟΤΕ και Alpha Bank "απασχόλησαν" το 51,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, μόνο η Τέρνα Ενεργειακή δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο. Δεν "κοκκίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι Grivalia, ΔΕΗ, ΕΕΕ και Τιτάν.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Eurobank, ΕΕΕ και Ελ. Πετρέλαια και στο χαμηλό ημέρας οι Viohalco, Grivalia και ΟΠΑΠ.

Θα μπορούσε να είναι καλύτερη η τελική εικόνα με 54 ανοδικές μετοχές, έναντι 49 πτωτικών, ενώ 8 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με διψήφιο ποσοστό ανόδου.

----ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια, ενώ οι μετακυλίσεις θέσεων αύξησαν περαιτέρω τις συναλλαγές στα συμβόλαια του δείκτη. Μικρή υποχώρηση του όγκου στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (241.101 συμβόλαια).

Στα 1.870 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 2.989 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7.192, 3.857 για τον Ιούνιο, 3.235 για τον Ιούλιο, 100 για τον Αύγουστο και 0 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.125) κινήθηκε μεταξύ 2.106 και 2.131,25 μονάδων κλείνοντας πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Αυξήθηκε ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (9.500 Μυτιληναίος, 6.974 Alpha Bank, 12.571 ΟΠΑΠ, 100.000 Πειραιώς, 235.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (19.084), Πειραιώς (104.884), Εθνική (74.243), MIG (15.588), Alpha Bank (8.063), ΟΤΕ (2.734), Μυτιληναίο (5.010), ΟΠΑΠ (521), Viohalco (503), Ελ. Πετρέλαια (2.471), Ελλάκτωρα (1.183), ΓΕΚ (3.272), Folli Follie Group (686), Intralot (1.123), Cenergy (363), ΕΧΑΕ (255), Motor Oil (270), ΟΛΠ (208), Τιτάνα (210), Jumbo (226).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank 11.718 (12.489), MIG 29.393 (34.520), Eurobank 14.477 (19.096), Εθνική 34.770 (56.180) και Πειραιώς 115.453 (148.443) **.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς 6.847.654 τεμ., (από 6.847.654 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) Alpha Bank 9.583.879 τεμ. (9.621.071), Εθνική 17.220.076 τεμ. (17.220.076) και Eurobank 6.812.567 τεμ. (6.797.567).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

(**) Μέσα στην παρένθεση οι ανοιχτές θέσεις στην αμέσως προηγούμενη μέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v