Η πρώτη, μετά τις αργίες του Πάσχα, συνεδρίαση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, έδειξε ότι η συντριπτική πλειονότητα των αγοραστών, επέλεξε να παρατείνει τις διακοπές της, με αποτέλεσμα οι ελάχιστοι πωλητές να πιέσουν τις τιμές ακόμα χαμηλότερα (είχε προηγηθεί η υποχώρηση της Μ. Πέμπτης).
Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η ανάκαμψη των βασικών δεικτών από τα χαμηλά ημέρας και με τις βοήθειες των τελικών δημοπρασιών, ο εξαιρετικά χαμηλός τζίρος (ο τρίτος χαμηλότερος για το τρέχον έτος, με τους αμέσως χαμηλότερους να έχουν σημειωθεί στις 13/3, 21,9 εκατ. και στην πρώτη συνεδρίαση του χρόνου, 10,4 εκατ.) και η απόλυτη απροθυμία ανάληψης θετικών πρωτοβουλιών από τους μη Τραπεζικούς τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου με οριακά θετικό πρόσημο διασώθηκε ο τίτλος της Folli Follie Group (+0,26%, όμως και σήμερα έδειξε ότι έχει σταθερό πωλητή) και της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,11%, με την "ευγενική χορηγία" των τελικών δημοπρασιών), ενώ αμετάβλητοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι τίτλοι των ΕΧΑΕ και Σαράντη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στα χαμηλά ημέρας, ο Τραπεζικός δείκτης (-1,01%) βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 752,69 μονάδες (-2,55%), ο τίτλος της Alpha Bank (-1,72%) μέχρι τα 1,69 ευρώ (-2,87%), της Εθνικής (-1,18%) μέχρι τα 0,247 ευρώ (-2,76%), της Eurobank (+0,51% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας) μέχρι τα 0,583 ευρώ (-1,69%) και της Πειραιώς (-0,59%) μέχρι τα 0,165 ευρώ (-2,37%).
To ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη
Σε κάθε περίπτωση και ενώ οι πωλητές "ντουμπλάρισαν τις νίκες τους" με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να αθροίζει απώλειες 1,15% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών απώλειες 4,24%, η επιστροφή του Χ.Α. στην "ενεργό δράση", σε καμία περίπτωση δεν έδωσε εικόνα Αγοράς που περιμένει κάτι ιδιαίτερα θετικό στις αμέσως επόμενες ημέρες, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
"Η εβδομάδα που ξεκινά έχει στραμμένο το βλέμμα στην ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, την Παρασκευή 21/4, για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, αλλά και τη Σύνοδο του ΔΝΤ που ακολουθεί, ενώ αμηχανία επικρατεί για την οριακή επικράτηση του 'ναι' στο δημοψήφισμα της Τουρκίας και τα δρώμενα στην Κορέα. Ανοικτό σε διάφορα ενδεχόμενα το πρόσημο για το Ελληνικό Χρηματιστήριο" τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
Αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. οι 6.818.181 νέες μετοχές της Alpha Bank που προέκυψαν από την μετατροπή ομολογιών, με τιμή μετατροπής € 22,00 ανά μετοχή. Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της Τράπεζας που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανέρχεται σε 1.543.699.381.
Επίσης, το Χ.Α. αποφάσισε την αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας Άλφα Γκρίσιν από σήμερα, 18 Απριλίου 2017. Η απόφαση ελήφθη για την προστασία των επενδυτών και την εύρυθμη λειτουργία της Αγοράς, καθόσον η εταιρεία ενημέρωσε για τη σύγκληση έκτακτης γ.σ., με θέμα την έγκριση των απαιτούμενων διαδικασιών για την κήρυξη της εταιρείας σε κατάσταση πτώχευσης.
Στάση αναμονής και ελάχιστες συναλλαγές, ήταν τα μηνύματα από την Αγορά ομολόγων, όπου εκεί οι ελάχιστοι εμπλεκόμενοι απέφυγαν να πάρουν πρωτοβουλίες, περιμένοντας τις εξελίξεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι λίγες οι σημαντικές ειδήσεις που περιμένουν Χ.Α. και Διεθνείς Αγορές στις αμέσως επόμενες ημέρες και ενώ προέκυψαν και οι απρόβλεπτες εκλογές στην Μ. Βρετανία.
Πιο συγκεκριμένα, τη διενέργεια πρόωρων εκλογών στις 8 Ιουνίου ανακοίνωσε η Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, σε έκτακτο διάγγελμά της, λέγοντας πως αύριο θα κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο, για να εγκριθεί, απαιτεί πλειοψηφία των 2/3 των βουλευτών.
Όπως ανέφερε, "η Κυβέρνηση έχει το σωστό σχέδιο για τη διαπραγμάτευση με την ΕΕ για την αποχώρηση της Χώρας από το Μπλοκ. Ωστόσο, αν και απαιτείται ενότητα στο Ουέστμινστερ, αντιθέτως υπάρχει διχασμός". Κατά την ίδια, "οι πολιτικοί αντίπαλοι κάνουν λάθος αν θεωρούν πως θα υπάρξει αλλαγή στην πορεία προς το 'Brexit', ενώ παράλληλα αποδυναμώνουν τη διαπραγματευτική θέση της Κυβέρνησης με την ΕΕ. Οι γενικές εκλογές είναι απαραίτητο να γίνουν τώρα, προτού οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ φθάσουν σε οριακό σημείο".
Πέραν των Βρετανικών εκλογών, που προέκυψαν, αξίζουν υπενθύμισης η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ (21 - 23 τρέχοντος), με υψηλό Ελληνικό ενδιαφέρον, ο επικείμενος πρώτος γύρος των Προεδρικών εκλογών στην Γαλλία (23/4), αλλά και η λήξη των συμβολαίων Απριλίου στις Αγορές Παραγώγων (21/4).
Ξεκινώντας από τις ελάχιστες ειδήσεις που ακολούθησαν την συνεδρίαση της Μ. Πέμπτης, υψηλόβαθμος Αξιωματούχος του Αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών, ανέφερε πως "ο Υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν θα έχει περίπου δέκα διμερείς συναντήσεις στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ".
"O πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας υποβάθμισε τις προσδοκίες να δοθεί στην Ελλάδα δάνειο ώστε να ενισχυθεί η Αγορά Εργασίας", σύμφωνα με δημοσίευμα της Telegraph. O Jim Yong Kim ανέφερε πως "δεν υπάρχει καμία ανάλογη απόφαση για να τεθεί ενώπιον του Διοικητικού Συμβουλίου. Κάτι τέτοιο θα προκαλούσε μια ιδιαίτερα ζωηρή συζήτηση μεταξύ των μελών του Δ.Σ. Οι όποιες επίσημες συζητήσεις για δάνειο είναι απίθανο να λάβουν χώρα μέχρι η Αθήνα να διασφαλίσει τη χρηματοδότηση των Ευρωπαίων Πιστωτών της ώστε να αποφύγει μια χρεοκοπία το Καλοκαίρι". Παράλληλα τόνισε πώς "πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ένα δάνειο προς τη Χώρα δεν μπορεί να υπερβεί το 1 δισ. ευρώ".
Τις προειδοποιήσεις πως το ΔΝΤ δεν θα αποδεχθεί παράλογες προβλέψεις και αν το Ελληνικό χρέος δεν καταστεί βιώσιμο με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, επανέλαβε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας σε τρεις δημοσιογράφους της Ένωσης Ευρωπαϊκών Εφημερίδων (LENA)
Απαντώντας στην ερώτηση γιατί το ΔΝΤ χρειάζεται περισσότερο χρόνο από ότι το Eurogroup για να αποφασίσει για την Ελλάδα, είπε πως "χρειάζεται σταθερές μεταρρυθμίσεις και ένα χρέος που θα είναι βιώσιμο. Και γι' αυτό θα χρειαστεί αναδιάρθρωση".
Τέλος, ανέφερε πως τα τεχνικά κλιμάκια του ΔΝΤ θα επιστρέψουν στην Αθήνα για να διαπραγματευτούν και να οριστικοποιήσουν μια δεσμευτική συμφωνία μεταξύ όλων των Μερών.
Μέσω της έκθεσης "World Economic Outlook", το ΔΝΤ μειώνει τις εκτιμήσεις του για τον ρυθμό ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας το 2017, από το 2,8% του ΑΕΠ που προέβλεπε τον περασμένο Οκτώβριο, σε 2,2%. Προϋποθέτει, όπως προκύπτει από τους σχετικούς πίνακες που ενσωματώνονται στην έκθεση, απογείωση της Ελληνικής Οικονομίας με ρυθμό 4,2% το τελευταίο τρίμηνο του έτους, έναντι 3,7% που ήταν η προηγούμενη αντίστοιχη πρόβλεψη του Οκτωβρίου.
Το 2018, η Οικονομία θα συνεχίσει να επεκτείνεται με ισχυρό ρυθμό 2,7% με βάση τις προβλέψεις του ΔΝΤ, αλλά το 2022 η οικονομική επέκταση θα είναι μόλις 1%, με ότι αυτό συνεπάγεται και για τη δυνατότητα της Οικονομίας να συνεχίσει να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, τα οποία κατά την άποψη του ΔΝΤ συνιστούν μια παράλογη απαίτηση.
Το ΔΝΤ εκτιμά ότι φέτος η ανεργία θα υποχωρήσει στο 21,9% του εργατικού δυναμικού από 23,8% πέρυσι και το 2018 θα διαμορφωθεί στο 21%. Η προηγούμενή του πρόβλεψη αφορούσε σε ανεργία 21,5% φέτος έναντι 23,3% το 2016.
Σε συνέντευξη στους Financial Times πριν από την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Steven Mnuchin, μεταξύ άλλων, δήλωσε πως "ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι Πιστωτές έχουν επιδοθεί σε ένα αγώνα δρόμου ενάντια στον χρόνο για να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα φέρει το ΔΝΤ πλήρως στο πρόγραμμα βοήθειας. Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ενθαρρύνουν το Ταμείο να συζητήσει τη συμμετοχή του.
Πιστεύουμε ότι είναι κυρίως ευρωπαϊκό θέμα, αν και είναι κάτι που παρακολουθούμε γιατί είναι σημαντικό για την παγκόσμια οικονομία και τις παγκόσμιες αγορές", δήλωσε προσθέτοντας ότι "ελπίζει μια λύση στην ελληνική κατάσταση μπορεί να προκύψει στο κοντινό μέλλον".
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και πλην του χαμηλού τζίρου και της εντυπωσιακής διστακτικότητας που επέδειξαν οι περισσότεροι τίτλοι υψηλής κεφαλαιοποίησης, ιδιαίτερα αρνητικές εντυπώσεις δημιούργησε η σχεδόν ολοκληρωτική "απόσυρση" των αγοραστών για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, τουλάχιστον για αυτούς που κατόρθωναν να συνδυάζουν αξιοσημείωτα κέρδη με σχετικά αξιοπρόσεκτες συναλλαγές.
Στις λίγες θετικές εξαιρέσεις, οι ΑΝΕΚ (+10,13% και πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση), προσπαθεί να αντιδράσει από τα πρόσφατα χαμηλά η Q&R (+6,25%), κινητικότητα στον Νηρέα (+2,94%), ενώ μέγιστη προσοχή χρειάζεται η Mermeren (+5,34%), καθώς οι αγοραστές "σκαρφάλωσαν" ψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 8,00 ευρώ.
To διάγραμμα της Mermeren από την αρχή του χρόνου
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
-Ηλίας Ζαχαράκης
"Με φόντο την αδράνεια των Οικονομικών και Πολιτικών Φορέων, αλλά και τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για την περεταίρω εξομάλυνση της Ελληνικής Οικονομίας, κινείται η Ελληνική Χρηματαγορά το τελευταίο διάστημα" αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης.
"Στα διεθνή δρώμενα, τα φώτα πέφτουν στις άτσαλες κινήσεις του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, καθώς όλα θα κριθούν στο εάν και -κυρίως- κατά πόσο θα είναι συνεπής με τις προεκλογικές του δηλώσεις. Υπενθυμίζουμε ότι η υποσχετική του Trump ήταν η έντονη παρεμβατική πολιτική προς όφελος της Εγχωρίου Οικονομίας, είτε με την πολιτική δασμών ή/και υποκατάσταση εισαγωγών, είτε και με την άρση εμπορικών συμφωνιών και την γενναία μείωση φορολογίας, όλα υπέρ της αναζωπύρωσης της Αμερικανικής επιχειρηματικής δραστηριότητος και του επαναπατρισμού κεφαλαίων.
Η χρηματαγορά έχει προεξοφλήσει τα παραπάνω με την πρόσφατη εντονότατη ανοδική κίνηση σε δείκτες και σε πάρα πολλούς τίτλους, οπότε και οποιαδήποτε πολιτική ασυνέπεια θα οδηγήσει σε ασύμμετρη μεταβλητότητα" τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
-Δημήτρης Τζάνας
"Το σκηνικό με συνεδριάσεις εορταστικών χαρακτηριστικών, δηλαδή συναλλακτικά υποτονικών και μικρής μεταβλητότητας είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες" σύμφωνα με την άποψη του Δημήτρη Τζάνα.
Έτσι, τα όσα συμβαίνουν σε αυτές τις συνεδριάσεις έχουν αυξημένο βαθμό επιρροής από τη ρηχότητα της Ελληνικής Χρηματιστηριακής Αγοράς και επομένως δεν μπορούν να οδηγήσουν σε συμπεράσματα για την πιθανότητα ολοκλήρωσης, ή μη, των διαπραγματεύσεων σε σχέση με το Eurogroup ορόσημο της 22ης Μαΐου.
Σε αυτή τη φάση, εξαιρετική σημασία προσλαμβάνει η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2016 την Παρασκευή. Κυρίως όμως η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ (21-23/4) κατά την οποία είναι πιθανό να διαφανεί ευκρινέστερα το ενδεχόμενο να αποδεχθεί το ΔΝΤ το σχέδιο για τη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους, από το οποίο θα εξαρτηθεί η συμμετοχή του Ταμείου στο Ελληνικό πρόγραμμα κατά τις διαπραγματεύσεις με την Ελληνική Κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα.
Στο μεταξύ, αρνητικά επιδρούν στις Διεθνείς Αγορές οι εξελίξεις επί διαφόρων ζητημάτων, επηρεάζοντας και το Ελληνικό Χρηματιστήριο.
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία είναι δύσκολο να αποκρυπτογραφηθεί ως προς την εφεξής αναμενόμενη συμπεριφορά του Ερντογάν, εισάγοντας αυξημένο βαθμό αβεβαιότητας.
Οι Γαλλικές εκλογές που θα διεξαχθούν την Κυριακή (1ος γύρος) δεν διαμορφώνουν συνθήκες βεβαιότητας για την ήττα της Λεπέν στο 2ο γύρο. Και είναι φανερό ότι τυχόν νίκη της Λεπέν συνιστά εξέλιξη που θα ενισχύσει τις φυγόκεντρες τάσεις στην Ευρώπη, ενώ ερωτηματικά εγείρονται και από τους λόγους προκήρυξης πρόωρων εκλογών στη Βρετανία.
Το σκηνικό στη Συρία και τελευταία στη Β. Κορέα ενισχύει την προοπτική γεωπολιτικής αναταραχής, ενώ η ρητορική Trump περί υπερτιμημένου Δολαρίου αυξάνει τη νευρικότητα, καθώς μάλιστα το ενδεχόμενο υλοποίησης του πακέτου μέτρων έχει εξασθενήσει.
Έτσι, η προοπτική ενίσχυσης των εταιρικών μεγεθών είναι μάλλον δύσκολο να συντελεστεί, δημιουργώντας αρνητικές προσδοκίες για τους χρηματιστηριακούς δείκτες και την αναζήτηση άλλων "επενδυτικών καταφυγίων", όπως προκύπτει από την άνοδο της τιμής του Χρυσού, που ίσως σύντομα ξεπεράσει τα $1300.
Οι εξελίξεις αυτές στο διεθνές περιβάλλον δεν μπορούν να αφήσουν αλώβητο και το Ελληνικό Χρηματιστήριο στο βαθμό που οδηγήσουν σε γενικευμένη υποχώρηση των Διεθνών Αγορών.
"Ωστόσο, η προοπτική ολοκλήρωσης της 2ης αξιολόγησης σε συνδυασμό με τη χαμηλή τιμολόγηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, εξακολουθούν να διαμορφώνουν την πιθανότητα του 'ενάρετου' σεναρίου, ως του βασικού σεναρίου, με το Γενικό Δείκτη να εισέρχεται στη ζώνη των 700 μονάδων, στο βαθμό που οι Ελληνικές εκκρεμότητες στο τελικό κύκλο διαπραγματεύσεων Κυβέρνησης - Θεσμών ολοκληρωθούν και οδηγηθούμε σε συμμετοχή των Ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση και στην έγκριση της εκταμίευσης δόσης 7 δισ. ευρώ, περίπου" εκτιμά ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Με μικτά πρόσημα ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Λόγω της υποχώρησης του Γιεν ο Nikkei με κέρδη 0,35%, ενώ οι μεγαλύτερες απώλειες για τον δείκτη Hang Seng (-1,39%).
Απώλειες στην Ευρώπη, ενώ χαμηλότερα ξεκίνησαν οι δείκτες την συνεδρίαση στην Wall Street.
Υποχωρεί το Πετρέλαιο, μικρά κέρδη για Χρυσό και Ευρώ.
Ξεκινώντας εξ Ανατολών, οι εξερχόμενες Κινεζικές επενδύσεις, πέραν του Χρηματοοικονομικού τομέα, διαμορφώθηκαν στα $20,57 δισ. τους τρεις μήνες μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Το νούμερο μεταφράζεται σε υποχώρηση 48,8% σε ετήσια βάση, ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου. Οι εξερχόμενες επενδύσεις σημείωσαν πτώση 30,1% μόνο για το Μάρτιο και διαμορφώθηκαν σε $7,11 δισ.
Ξεχωριστά, η Κινεζική Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι ο ρυθμός αυξήσεων στις τιμές κατοικιών στην Κίνα ήταν το Μάρτιο ο γρηγορότερος σε μηνιαία βάση από τον Οκτώβριο και μετά. Η μέση τιμή των νέων κατοικιών σε 70 πόλεις ενισχύθηκε 0,7% το Μάρτιο σε σύγκριση με το Φεβρουάριο, εξαιρώντας τη στέγαση που επιδοτείται από την Κυβέρνηση, σύμφωνα με υπολογισμούς που έκανε η Wall Street Journal βάσει στοιχείων που δημοσίευσε η Στατιστική Υπηρεσία. Το Φεβρουάριο, οι μέσες τιμές είχαν σημειώσει άνοδο 0,3%.
Σε ετήσιους όρους, οι τιμές των νέων κατοικιών αυξήθηκαν το Μάρτιο 10,3%, έναντι ανόδου 10,6% το Φεβρουάριο.
Αλλάζοντας Ήπειρο, πτώση 6,8% σημείωσαν οι ενάρξεις κατοικιών στις ΗΠΑ τον Μάρτιο, έναντι αύξησης 5% τον Φεβρουάριο. Τον Ιανουάριο οι ενάρξεις είχαν υποχωρήσει κατά 2,7%. Ο συνολικός αριθμός ανήλθε σε 1,21 εκατ. κατοικίες και ευθυγραμμίστηκε με τις προβλέψεις των αναλυτών. Ωστόσο οι οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν (για έναρξη τους επόμενους μήνες) σημείωσαν άνοδο 3,6%, έναντι πτώσης 6% τον Φεβρουάριο.
Το βαρόμετρο φόβου της Credit Suisse, το οποίο μετράει το κόστος της προστασίας ενάντια σε μια πτώση του S&P 500, κινείται κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, o δείκτης της Credit Suisse πραγματοποίησε άλμα 46% τον τελευταίο μήνα, όταν άγγιξε τις 45,74 μονάδες. Ο δείκτης βρίσκεται λίγο χαμηλότερα από το υψηλό που έπιασε πριν από το "Brexit".
Η Credit Suisse εκτιμά ότι "πίσω από την άνοδο του δείκτη φόβου βρίσκονται πολιτικοί και μακροοικονομικοί 'αντίθετοι άνεμοι', με τους επενδυτές να φοβούνται τους κινδύνους γύρω από τις Γαλλικές εκλογές.
"Οι Τράπεζες πρέπει να αρχίσουν να προετοιμάζονται για αυξήσεις επιτοκίων", δήλωσε στο CNBC, ο Andreas Dombret, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Bundesbank. "Ένας μεγάλος αριθμός διαχειριστών κινδύνου έχουν επικεντρωθεί στα πιστωτικά ρίσκα και στην ρευστότητα, αλλά πρέπει να βάλουν στην εξίσωση και τα ρίσκα που αφορούν τα επιτόκια" ανέφερε ο κ. Dombret.
Η έκθεση του ΔΝΤ με τίτλο "World Economic Outlook" προβλέπει Παγκόσμια ανάπτυξη 3,5% για φέτος, από 3,1% για το 2016. Τοποθετεί τη Βρετανική ανάπτυξη στο 2%, δηλαδή ποσοστό ισχυρότερο από οποιαδήποτε άλλη από τις μεγάλες Ανεπτυγμένες Οικονομίες πέραν των Ηνωμένων Πολιτειών. Ωστόσο το ΔΝΤ προειδοποίησε για δυσκολίες που ενδέχεται να αποδυναμώσουν τις Παγκόσμιες προβλέψεις του. Το Ταμείο υπογράμμισε την πιθανότητα προστατευτισμού και εμπορικών "εχθροπραξιών".
Επιστροφή στο ΧΑ
Σε όρους αποτιμήσεων, η HSBC πιστεύει ότι οι Ελληνικές μετοχές φαίνονται σχετικά φθηνές σε σύγκριση με τις Αναδυόμενες Αγορές συνολικά, λαμβάνοντας υπόψη την ανάκαμψη στις εκτιμήσεις για τα κέρδη. Το consensus των εκτιμήσεων της IBES για το δείκτη MSCI Greece δείχνει ότι οι Ελληνικές μετοχές είναι διαπραγματεύσιμες με 20,7 φορές τα κέρδη του 2017, σε σύγκριση με 12,4 φορές για τις Αναδυόμενες Αγορές.
Διατηρεί τη σύσταση "αγορά" η Wood & Co. για τη μετοχή του ΟΠΑΠ και παράλληλα ανεβάζει την τιμή - στόχο από τα 10 ευρώ στα 11,6 ευρώ.
Για την Wood ο τίτλος αποτελεί "top pick" εκτός του Χρηματοοικονομικού κλάδου. Η αύξηση της τιμής - στόχου αποδίδεται στην βελτίωση των προβλέψεων για τα οικονομικά του Οργανισμού, όπως η εκτίμηση για υψηλότερο EBITDA 2017 - 2019 κατά 1 - 7%, στις νέες συμβάσεις με τους πράκτορες και την έκδοση ομολόγου με απόδοση μόλις 3,5%, δηλαδή το μισό της απόδοσης των Κρατικών ομολόγων.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, τα επίπεδα των 660 μονάδων (ΓΔ) και 1775 μονάδων (25άρης) οριοθετούν στηρίξεις, σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, για το σύνολο της Χρηματαγοράς.
Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ισχνές ανοδικές διαθέσεις, αναρριχόμενος μέχρι τις 683,85 μονάδες (+0,04%), όμως από τις 10.31 και μετά κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 673,91 μονάδες (-1,41%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 675,11 (-1,24%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 677,3 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 0,92%.
Ο τζίρος προσγειώθηκε στα 22 εκατ., από τα οποία τα 3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ), ενώ ο τίτλος της Alpha Bank απέσπασε το 37,7% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΑΡΑΙΓ, ΕΕΕ, ΕΧΑΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΕΤΞ, ΜΠΕΛΑ, ΟΤΕ, ΣΑΡ, ΤΕΝΕΡΓ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Eurobank, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ, Μέτκα και Σαράντης και στο χαμηλό ημέρας οι ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή.
Κακή η τελική εικόνα με 27 ανοδικές μετοχές, έναντι 65 πτωτικών, παρά ταύτα 8 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με διψήφιο ποσοστό ανόδου.
---ΧΠΑ
Πτωτικά ξεκίνησε η νέα εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ αυξήθηκαν οι πρώτες μετακυλίσεις θέσεων, που τόνωσαν τις συναλλαγές στα συμβόλαια του δείκτη. Αυξημένες οι συναλλαγές και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (36.470 συμβόλαια).
Στα 5.546 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.069, 1.965 για τον Απρίλιο, 1.024 για τον Μάιο και 80 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.803,5) κινήθηκε μεταξύ 1.800,5 και 1.814,5 μονάδων και μείωσε την υποτίμηση στο 0,2%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.
Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (5.969), Πειραιώς (18.500), Εθνική (7.235), MIG (162), Alpha Bank (2.855), ΔΕΗ (456), Μυτιληναίο (443), ΟΤΕ (218), Viohalco (139).
Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank (29.118), MIG (57.678), Eurobank (58.407), Εθνική (65.590) και Πειραιώς (133.731).
Έκλεισε μικρή "long" θέση στην ΔΕΗ.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (5.841.654 τεμ.), Alpha Bank (1.929.215 τεμ.), Εθνική (5.420.166 τεμ.) και Eurobank (2.183.157 τεμ.).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.