Μπορεί να χρειάστηκαν 15 λεπτά συναλλαγών, για να συμπληρωθεί το πρώτο εκατομμύριο τζίρου, όμως από εκεί και πέρα η συναλλακτική δραστηριότητα κατέβασε, περαιτέρω, στροφές, αν δεν τις μηδένισε ολοσχερώς, με αποτέλεσμα να χρειαστούν 230 λεπτά συνεδρίασης, προκειμένου ο τζίρος να ξεπεράσει τα 10 εκατ. ευρώ.
Με τα παραπάνω δεδομένα, μόνο έκπληξη δεν αποτελεί ότι η σημερινή συνεδρίαση συνοδεύτηκε από τον χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων έξι συνεδριάσεων και δεν αποκλείεται στις δύο συνεδριάσεις που απομένουν, μέχρι τις αργίες του Πάσχα η "εορταστική ραστώνη" να δώσει ακόμα πιο "εντυπωσιακά δείγματα γραφής".
Παρά την συναλλακτική καχεξία και τις "δεύτερες σκέψεις" που εμφανίζονται στο ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με κύριο εκφραστή τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, δεν έλειψαν οι επιμέρους, ενδιαφέρουσες, κινήσεις, σε όλο το εύρος των κεφαλαιοποιήσεων και του χρηματιστηριακού ταμπλώ και αυτό συνεχίζει να διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον, όσων επιμένουν να ασχολούνται με τα δρώμενα στο ταμπλώ του Χ.Α.
Με απόλυτα διστακτική την εικόνα στο Τραπεζικό ταμπλώ, επόμενο ήταν το όποιο ενδιαφέρον των traders να μεταφερθεί στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου μπορεί η μετοχή της ΕΕΕ (+1,57% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας) και σήμερα να έδωσε τις απαιτούμενες βοήθειες και να έκλεισε σε νέα ιστορικά υψηλά, από τότε που επέστρεψε στο Χ.Α., όμως "την παράσταση έκλεψαν" οι τίτλοι των ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+5,53%) και Τέρνα Ενεργειακή (+5,78%), ενώ δείχνει να επιμένει στην πλαγιοανοδική του κίνηση και ο Σαράντης (+0,87%).
Ξεκινώντας από τον τελευταίο, ο τίτλος του οποίου παραμένει "long" όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 11,20 ευρώ, οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στα 12,40 και 12,70 ευρώ.
Στην περίπτωση της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (η πορεία της μετοχής στο πρώτο διάγραμμα), ο τίτλος παραμένει "long" όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 2,40 ευρώ, με επόμενο στόχο τα 2,70 - 2,75 ευρώ, ενώ το σημερινό κλείσιμο ήταν το υψηλότερο των τελευταίων 28 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί στις 8/12/2014 (2,75 ευρώ).
Προς υψηλά 22 μηνών η Τέρνα Ενεργειακή (η πορεία της μετοχής στο δέυτερο διάγραμμα), με το αμέσως υψηλότερο, προσαρμοσμένο, κλείσιμο στις 4/6/2015 (3,1156 ευρώ), παραμένει "long" όσο κλείνει υψηλότερα των 2,71 ευρώ, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στα 3,14 (τη δοκίμασε σήμερα) και 3,33 ευρώ.
"Υφίσταται το σενάριο εισόδου στην περιοχή των 700 - 730 μονάδων, αλλά οι ταχύτητες θα είναι χαμηλές, δεδομένου ότι ακόμα υπάρχουν εκκρεμότητες με την αξιολόγηση και η Κυβέρνηση δεν αποτελεί και παράδειγμα αξιοπιστίας. Θετική εξέλιξη η αναζήτηση συμβούλου για την πώληση των ΕΛΠΕ. Ο τίτλος αναμένεται να συσσωρεύσει στην περιοχή των 5,5 ευρώ, ενώ η επιτάχυνση των διαδικασιών θα στηρίξει την πορεία της μετοχής. Σημειώνουμε ότι αύριο, μετά την συνεδρίαση, ανακοινώνει αποτελέσματα χρήσης του 2016 η FF Group" επισημαίνει το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.
"Και η σημερινή συνεδρίαση δεν είχε τις προϋποθέσεις για ουσιαστική διαφοροποίηση από μια συνεδρίαση χαμηλού ύψους συναλλαγών και μικρής μεταβλητότητας, αφού η έλευση των Θεσμών θα συντελεστεί μετά τις 23 Απριλίου, για να κλείσει η διαπραγμάτευση ενόψει του Eurogroup του Μαΐου. Ο Τραπεζικός δείκτης ούτε καν διανοήθηκε να προσεγγίσει την 'διακεκαυμένη ζώνη' των 799 - 806 μονάδων. Η πρώτη στήριξη στην μέχρι πρότινος αντίσταση των 772 μονάδων. Σε ύψιστη ετοιμότητα, για παν ενδεχόμενο, οι ΚΜΟ των 30 και 9 - 10 ημ., που διέρχονται από τις 750 μονάδες. Για όσο διάστημα παραμένουν απόρθητοι, οι αγοραστές δικαιούνται να ελπίζουν σε υψηλότερα επίπεδα, όπως εκείνα των 858 - 870 μονάδων. Για όσο διάστημα ο Γενικός Δείκτης παραμένει υψηλότερα της μηνιαίας στήριξης των 647, ή έστω των 602 μονάδων, η προσέγγιση των 785 ήταν και παραμένει το πιθανότερο σενάριο" τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
Σε επιμέρους τίτλους και δείκτες, εστιάζει την προσοχή του το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ επισημαίνοντας: Για τον ΟΤΕ (0%), με ένα "stop" στα 8,78 ευρώ, σε κλείσιμο, μπορεί κάποιος να δοκιμάσει "long". Τα 9,06 και 9,18 ευρώ κοντινές αντιστάσεις.
Η ΑΡΑΙΓ (0%) έπιασε τον στόχο μας και αύξησε και όγκο συναλλαγών και βραχυπρόθεσμα θέλει προσοχή. Η μετοχή των ΦΟΛΙ (+0,11%) χρειάζεται κατοχύρωση του 18,50 για να μας δώσει αγοραστικό σήμα. Το ΙΝΛΟΤ (0%) έχει κοντινό ημερήσιο "stop" στα ,17 και ψάχνει να κάνει την υπέρβαση των 1,29 ευρώ, γεγονός που θα δώσει περαιτέρω τάση.
Ο Τραπεζικός δείκτης (-0,14%) έχει το 790 - 800 επίπεδο σαν κύρια αντίσταση, ενώ μία κατοχύρωση σε κλείσιμο θα δώσει συνέχιση. Το "stop" στις 733 μονάδες.
Ξεκινώντας από τις ειδήσεις που ακολούθησαν την χθεσινή συνεδρίαση, "Δεν θα υπάρξει τέταρτο μνημόνιο. Στόχος του υφιστάμενου προγράμματος, είναι να βγει η Ελλάδα στις Αγορές και να καλύψει τις ανάγκες όπως οι άλλες Χώρες - Μέλη, δανειζόμενη αποκλειστικά από τις Χρηματαγορές", δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην τηλεόραση της Deutsche Welle.
"Όχι δεν ήταν επιτυχία η συμφωνία στο Eurogroup της Παρασκευής, αλλά απλά ένα ακόμα βήμα σε ένα δύσκολο δρόμο", σημειώνει σε σχόλιό της με τίτλο "Δέσμια της κρίσης η Ελλάδα" η "Handelsblatt".
"Η μέση φορολογική επιβάρυνση της Εργασίας - άμεσοι φόροι και ασφαλιστικές εισφορές - αυξήθηκε κατά περισσότερο από 1% (1,06% για την ακρίβεια), το 2016 μόνο στην Ελλάδα, μεταξύ των 35 Χωρών - Μελών του ΟΟΣΑ", όπως δείχνει μελέτη του Οργανισμού η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα. Η συνολική φορολογική επιβάρυνση, σε επίπεδο μέσου όρου στις Χώρες του ΟΟΣΑ, μειώθηκε κατά 0,07% στο 36%.
Υπό τον τίτλο "Η επώδυνη συμφωνία του Τσίπρα", το Γερμανικό περιοδικό "Spiegel" επισημαίνει ότι "η συμφωνία της Μάλτας προκάλεσε μεν ανακούφιση, διότι ανοίγει τον δρόμο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, που θα συνιστούσε ένα σημαντικό βήμα προκειμένου να αποφευχθεί στο προοίμιο των Γερμανικών εκλογών η επανάληψη του Ελληνικού 'δράματος'.
Στα 3,792 δισ. ευρώ ανήλθαν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τους Ιδιώτες τον Φεβρουάριο έναντι 3,559 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Οικονομικών.
Αντίθετα, σαν θετική είδηση μπορεί να εκληφθεί η ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με την οποία "Η χρηματοδότηση των Ελληνικών Τραπεζών από τον ELA υποχώρησε στα 42,4 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου, από 43,1 δισ. ευρώ το Φεβρουάριο".
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, "μπορεί η επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της Μάλτας να έφερε βελτίωση της ψυχολογίας στους ενεργούς επενδυτές του Χ.Α., αλλά αυτό δεν συνοδεύτηκε με γενικευμένη άνοδο στις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, άλλες διότι ήδη βρίσκονταν σε πολυετή, ή ακόμα και ιστορικά, υψηλά και άλλες γιατί συνεχίζουν να 'εσωκλείουν ανησυχίες' σαν κλάδος (Τράπεζες).
Με τα παραπάνω δεδομένα σαν επικρατέστερο σενάριο δείχνει αυτό της πλάγιας κίνησης των δεικτών, έως την επιστροφή των Εκπροσώπων των Δανειστών και την υπογραφή του κλεισίματος της δεύτερης αξιολόγησης, με αξιοπρόσεκτες, επιμέρους, κινήσεις σε τίτλους εταιρειών που δίνουν ειδήσεις (αποτελέσματα, μερίσματα, επιστροφές κεφαλαίου), που "απαιτούν άμεση εξαργύρωση" από το ταμπλώ.
Παρά τον, αναμενόμενα, χαμηλό τζίρο, η παραμονή του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 673 μονάδων και του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης υψηλότερα των 1800 μονάδων, ενδυναμώνει το σενάριο για περαιτέρω αναρρίχηση προς τις 709 και 1867 μονάδες, αντίστοιχα, σε πρώτη φάση.
Ερχόμενοι στα "χαμηλότερα στρώματα" του ταμπλώ, όπου συνεχίζονται "θέαμα και συγκινήσεις", δεν είναι καθόλου λίγα τα άξια αναφοράς, τα οποία θα προσπαθήσει να επισημάνει η στήλη και ο καθένας μπορεί να προχωρήσει στις επιλογές του, αν και εφόσον ενδιαφέρεται.
Τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για το Γαλαξίδι (+4,36%), επέστρεψαν οι αγοραστές στην ΚΛΜ (+4,86%), επτά οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την AS Company (+2,56%) και πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές για την Παπουτσάνης (+3,63%).
"Τριολέ" ανοδικών συνεδριάσεις για την FG Europe (+9,23%), συνεχίζεται η κινητικότητα στον κλάδο Υγείας (Ιατρικό +1,87%, Υγεία +5,71%, Ιασώ +1,72%), δεν δείχνουν να έχουν "υψοφοβικά σύνδρομα" οι αγοραστές στην Mermeren (+1,27%) που επιμένει σε χαμηλές συναλλαγές αλλά το "bid" των αγοραστών ανεβαίνει όλο και ψηλότερα, συνεχίζεται η κινητικότητα στην Paperpack (+5,43%), "ντουμπλάρισε" τις ανοδικές συνεδριάσεις η Παϊρης (+9,20%), ενώ σε νέα υψηλά 30 μηνών έκλεισε η ΕΛ-ΤΕΧ Άνεμος (+0,8%).
Η εικόνα των ξένων αγορών
Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Ινδικό Sensex 30 (+0,72%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον Hang Seng (-0,72%).
Μικτές οι διαθέσεις και στην Ευρώπη, ενώ χαμηλότερα ξεκίνησαν την συνεδρίαση οι δείκτες στην Wall Street.
"Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βλέπει πιο ευνοϊκές προοπτικές για την Παγκόσμια Οικονομία φέτος, απ’ ότι πέρυσι, όμως υπάρχουν ανησυχίες", όπως ανέφερε από το Βερολίνο χθες η επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ. "Έχω επίσης εντοπίσει δυο βασικές ανησυχίες που έχουμε στο ΔΝΤ: η μία είναι η επίμονα χαμηλή παραγωγικότητα και η δεύτερη είναι οι υπερβολικές ανισότητες που αυξάνονται ταυτόχρονα με αυτή τη χαμηλή παραγωγικότητα", είπε, μετά τη συνάντηση που είχε με τους Επικεφαλής άλλων Κορυφαίων Οικονομικών Οργανισμών και τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.
Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2013 παρέμεινε ο πληθωρισμός της Βρετανίας τον Μάρτιο σε ετήσια βάση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία της Χώρας, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 2,3% σε ετήσια βάση και κατά 0,4% σε μηνιαία.
Βελτιωμένο το επενδυτικό κλίμα στη Γερμανία τον Απρίλιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου "ZEW", ο δείκτης οικονομικού κλίματος εκτινάχθηκε στις 19,5 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2015, από 12,8 μονάδες τον προηγούμενο μήνα και έναντι των προβλέψεων των αναλυτών για αύξηση του δείκτη στο 14. Ο δείκτης εκτιμήσεων για τις τρέχουσες συνθήκες αυξήθηκε στις 80,1 μονάδες από 77,3 μονάδες τον Μάρτιο, έναντι των 77,7 μονάδων που ανέμεναν οι αναλυτές.
"Οι Διεθνείς Τράπεζες με έδρα το Λονδίνο που επιδιώκουν να μεταφέρουν δραστηριότητες στην Ευρωζώνη, μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει να περιμένουν έξι μήνες για να πάρουν νέα άδεια", ανέφερε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, ο αριθμός των ανοιχτών θέσεων εργασίας αυξήθηκε στις 5,74 εκατ. το Φεβρουάριο, από 5,63 εκατ. ένα μήνα νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το Αμερικανικό Υπουργείο Εργασίας. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg τοποθετούσαν τις ανοιχτές θέσεις στις 6,65 εκατ.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
"Το Eurogroup της Μάλτας και οι αποφάσεις που λήφθηκαν (μέτρα ύψους 3,6 δισ. για τη διετία 2019 - 20) έφεραν πάλι το χαμόγελο και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, οδηγώντας το Γενικό Δείκτη στην ψηλότερη επίδοση του έτους και όχι μόνο" επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας. Ωστόσο, η επίτευξη της προσδοκώμενης τελικής συμφωνίας με τους Θεσμούς, που θα επανέλθουν μετά τις διακοπές του Πάσχα, δεν αναμένεται να επιτευχθεί εντός του Απριλίου. Το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι να συντελεστεί λίγο πριν το Eurogroup του Μαΐου και αφού προηγουμένως έχει περιγραφεί κάποιος οδικός χάρτης για τη διευθέτηση του χρέους με τρόπο που να ικανοποιεί το ΔΝΤ, ασφαλώς δε και την Ελλάδα, για τη βιωσιμότητά του ώστε να συμμετάσχει.
Ως τότε, η Γερμανική στάση απέναντι στη Χώρα μας θα παραμένει αμετακίνητη, θέτοντας την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων πρωταρχικό στόχο για την Ελληνική Οικονομία.
Έτσι, το επιθυμητό "ράλι ανακούφισης" για το Ελληνικό Χρηματιστήριο μετατίθεται χρονικά, καθώς η εορταστική ραστώνη λόγω του Πάσχα Καθολικών και Ορθοδόξων οδηγεί τους διαχειριστές προς τις συνήθεις διακοπές τους. Οδηγούμαστε, επομένως, σε συνεδριάσεις με συναλλακτική υποτονικότητα και μικρή μεταβλητότητα για τις επόμενες ημέρες, μέχρις ότου διευκρινιστεί η στάση του ΔΝΤ, από την οποία θα εξαρτηθεί η ολοκλήρωση της 2η αξιολόγησης, με άμεσο παρεπόμενο την ένταξη και των Ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Ωστόσο, στα θετικά των προηγούμενων οφείλει να καταγραφεί η βελτίωση της κερδοφορίας αρκετών εταιρειών μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης, σύμφωνα με τα δημοσιευόμενα αποτελέσματα, καθώς και η πρόθεση του ΤΑΙΠΕΔ να επαναφέρει το πρόγραμμα Ιδιωτικοποιήσεων για τις συμμετοχές του και ενώ η διαδικασία μεταβίβασης για τον ΟΛΘ και την Εθνική Ασφαλιστική είναι στο τελικό της στάδιο.
Είναι δε σαφές σε συνέχεια και των υφεσιακού περιεχομένου μέτρων της διετίας 2019 - 20 που θα πλήξουν ακόμη περισσότερο το διαθέσιμο εισόδημα ευρέων Κοινωνικών στρωμάτων, ότι μόνο η προώθηση επενδυτικών δραστηριοτήτων μπορεί να συντηρήσει την προσδοκία θετικών ρυθμών ανάπτυξης και επομένως ανοδικής προοπτικής στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.
Στο διεθνές περιβάλλον, τα "γκρίζα σύννεφα" που σωρεύονται διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις ενός τέλειου μείγματος γεωπολιτικής αναταραχής. Στην Τουρκία, η ακραία ρητορική Ερντογάν κλιμακώνεται ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος της Κυριακής με αίτημα την παροχή υπερεξουσιών στον Πρόεδρο.
Στη Συρία, η Αμερικανική επίθεση είναι πιθανό να περιπλέξει ακόμη περισσότερο τα δεδομένα της Περιοχής, προκαλώντας και ένταση στη σχέση των ΗΠΑ με τη Ρωσία και ενώ η σχέση των ΗΠΑ με την Κίνα, με αφορμή εμπορικά θέματα αλλά και τη Β. Κορέα τείνει προς τη χειροτέρευση.
Σκηνικό επομένως που, σύμφωνα με τον διευθυντή επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, προκαλεί δοκιμασία για την Παγκοσμιοποίηση, η εύρυθμη λειτουργία της οποίας είναι αναγκαία για τις Χρηματιστηριακές Αγορές που διατηρούν τη ψυχραιμία τους, καθώς δεν παρατηρείται, για την ώρα, ουσιαστική στροφή προς τα συνήθη επενδυτικά καταφύγια (Χρυσός, Πετρέλαιο κυρίως).
Οι πρωταγωνιστές του ΧΑ
Νέους "πονοκεφάλους" για τις Ελληνικές Τράπεζες, λόγω των τάσεων που καταγράφτηκαν στο πρώτο τρίμηνο στα μέτωπα των καταθέσεων και της ποιότητας ενεργητικού, βλέπει η Goldman Sachs σε έκθεσή της για τον κλάδο.
"Η Folli Follie αναμένεται να ανακοινώσει αύξηση εσόδων και κερδών για τη χρήση 2016", σημειώνει η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "buy" και τιμή - στόχο στα 26 ευρώ.
Η χρηματιστηριακή προβλέπει ότι η εισηγμένη θα εμφανίσει άνοδο τζίρου 9% στα 1,296 δισ. ευρώ, με τα EBITDA να διαμορφώνονται στα 289 εκατ. ευρώ, αυξημένα επίσης κατά 9%. Τα καθαρά κέρδη εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 184 εκατ. ευρώ, με αύξηση 1% σε ετήσια βάση. Σημειώνεται ότι στα αποτελέσματα θα περιλαμβάνεται και έκτακτη δαπάνη 8 εκατ. ευρώ από την αποτίμηση του μετατρέψιμου ομολόγου της εταιρείας "mark to market".
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα στενό εύρος μεταξύ 681,88 (+0,06%) και 677,24 μονάδων (-0,62%), στις 17.00 βρέθηκε στις 681,01 (-0,07%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 680,06 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,21%, διακόπτοντας το θετικό σερί των προηγούμενων τεσσάρων συνεδριάσεων.
Ο τζίρος υποχώρησε στα 25,8 εκατ., από τα οποία το 38% αφορούσε συναλλαγές σε Alpha Bank, ΟΤΕ και Εθνική. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ και Σαράντης δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.
Αντίθετα, δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι Πειραιώς, ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, ΟΛΠ, Τιτάν, Motor Oil, Jumbo.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Eurobank, ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΕΕΕ και στο χαμηλό ημέρας οι Πειραιώς, ΔΕΗ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, Τιτάν και Jumbo.
Παρά ταύτα, ικανοποιητική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελική εικόνα με 60 ανοδικές μετοχές, έναντι 42 πτωτικών, ενώ 8 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 9%.
Τεχνικά και όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,11%), σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, το 1825 και 1838 είναι κοντινή αντίσταση με κύριο στόχο το 1867. Όσο συντηρείται η στήριξη του 1800, σε κλείσιμο, η τάση παραμένει επιθετική ενώ μόνο μία διάσπαση των 1796 μονάδων μπορεί να δώσει μεγαλύτερη διόρθωση.
ΧΠΑ
Με μικρή υποχώρηση συνεχίστηκε η εβδομάδα και στην δεύτερή της συνεδρίαση, στην Αγορά Παραγώγων, ενώ μικρή αύξηση παρουσίασαν οι συναλλαγές στα συμβόλαια του δείκτη και σημαντική, περαιτέρω, υποχώρηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (21.604 συμβόλαια).
Στα 5.907 συμβόλαια του δείκτη, αυξήθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 961, 870 για τον Απρίλιο, 91 για τον Μάιο και 0 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.814,5) κινήθηκε μεταξύ 1.807,5 και 1.814,5 μονάδων και έκλεισε πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.
Μικρός ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, όλος από διμερείς συναλλαγές, Διμερείς Συμβάσεις Δανειοδοσίας των μεθόδων 8-3-1 και 8-3-2, σύμφ. με αποφ. 20 ΔΣ του Χρηματιστηρίου, (5.000 Alpha Bank, 6.000 Eurobank, 13.000 Εθνική, 20.000 Πειραιώς) ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.912), Πειραιώς (3.648), Εθνική (8.700), MIG (1.904), Alpha Bank (1.669), ΔΕΗ (299), Ελλάκτωρα (187), Μυτιληναίο (109), ΓΕΚ (469), ΟΤΕ (130), Jumbo (154), Τέρνα Ενεργειακή (126).
Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank (31.690), MIG (56.996), Eurobank (59.884), Εθνική (69.874) και Πειραιώς (134.073).
Ας σημειωθούν τα 40 δικαιώματα πώλησης για τον ΟΠΑΠ, λήξεως Σεπτεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 8,80 ευρώ.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (5.841.654 τεμ.), Alpha Bank (1.929.215 τεμ.), Εθνική (5.420.166 τεμ.) και Eurobank (2.183.157 τεμ.).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.