Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα υψηλά έτους άγγιξε το ΧΑ

Σταθερό προβάδισμα των αγοραστών, μετά το δημοσίευμα του Reuters για προκαταρκτική συμφωνία Αθήνας-δανειστών. Κέρδη καταγράφουν Εθνική, Alpha, Πειραιώς, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ. Στο +7% η Ελλάκτωρ. Στο προσκήνιο και τα κέρδη των εισηγμένων.

Νέα υψηλά έτους άγγιξε το ΧΑ

Στα νέα υψηλά έτους των 672,9 μονάδων το ΧΑ, με ώθηση από τις εξελίξεις στο μέτωπο της δεύτερης αξιολόγησης.

Το δημοσίευμα του Reuters για προκαταρκτική συμφωνία κυβέρνησης-δανειστών, που ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται από Αθήνα - Κομισιόν, είναι αρκετή αφορμή για να ενεργοποιηθούν ακόμη περισσότερο οι long, να αναδιπλωθούν οι short, με αποτέλεσμα την ενίσχυση του Γενικού Δείκτη σε επίπεδα που είχε να "δει" η αγορά από τις 12 Ιανουαρίου.

Ωστόσο είναι ενθαρρυντικό το γεγονός πως τόσο οι πωλητές όσο και οι αγοραστές κινούνται πολύ προσεκτικά, εστιάζοντας μεν στον τραπεζικό κλάδο αλλά κατανέμοντας μέρος του ενδιαφέροντός τους και σε blue chips, μετοχές-σηματωρούς.

Ικανοποιητικές οι συναλλαγές όσο και ο τζίρος καθώς αναλογικά θα ξεπεράσουν τα μεγέθη των τριών προηγούμενων συνεδριάσεων (Παρασκευή-Τρίτη), θα διαμορφωθούν πάνω από τον μέσο όρο (των 44 εκατ. ευρώ) και κατά πώς φαίνεται μέχρι τώρα θα διευκολύνουν στο να "κλείσουν" με θετικό πρόσημο και οι τρεις κύριοι δείκτες.

Αυτό γιατί μετά τον ΓΔ και τον FTSE25, σε θετικό πρόσημο έχει περάσει πλέον και ο Δείκτης Τραπεζών, αντιδρώντας νωρίτερα λίγο πάνω από τις 780 μονάδες. Θυμίζουμε πως ο στόχος των 780 μονάδων ήταν εξ αρχής ο καταληκτικός όσον αφορά στην αντίδραση του ΔΤΡ από τα χαμηλά των 655 μονάδων την Παρασκευή.

Με τον ΔΤΡ να αποδίδει 10,87% σε εβδομαδιαίο και οριακά θετικό σε μηνιαίο, εύλογα το ενδιαφέρον των traders παραμένει επικεντρωμένο στην αντίδραση και των 4 συστημικών μετοχών του κλάδου. Αυτό σε ένα 3ήμερο -σήμερα έως Παρασκευή- που ανακοινώνονται τα οικονομικά αποτελέσματα 2016.

Ομως πέραν του τραπεζικού κλάδου αυξημένες συναλλαγές/ανάλογος τζίρος πραγματοποιούνται και σε τίτλους των ΟΠΑΠ, με την προσοχή στην ανακοίνωση των μεγεθών 2016 μετά τη λήξη της συνεδρίασης, του ΟΤΕ, της Motor Oil, αλλά και των ΕΛΛΑΚΤΩΡα -με εντεινόμενη τη φημολογία για ενδεχόμενη απόκτηση ενός 10% από τους κ.κ. Μπόμπολα και Κούτρα-, ΔΕΗ και Μυτιληναίου, Coca Cola, TITAN, Ελληνικών Πετρελαίων κ.α.

Οπως σημειώνουν έμπειρα χρηματιστηριακά στελέχη, η αγορά ενισχύεται ακριβώς επειδή παίρνει "ανάσες" ο τραπεζικός κλάδος, απόρροια της διαφαινόμενης σύγκλισης (συμφωνίας;) δανειστών - Αθηνών.

Εκ προοιμίου γνωστό στην αγορά πως απαραίτητη προϋπόθεση για την πειστική υπέρβαση των 660-670 μονάδων η συνδρομή, αν όχι ο πρωταγωνιστικός ρόλος, των τραπεζών, κάτι που υλοποιείται από την αρχή της συνεδρίασης της Δευτέρας.

Συνεπώς φυσιολογική η συνακόλουθη ενίσχυση της πλειονότητας των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης αλλά και αρκετών εισηγμένων από τη μεσαία και τη χαμηλότερη.

Στις 13:45 ο τζίρος στα 37 εκατ. ευρώ, με τον ΓΔ στις 670 μονάδες. Στις 59/37 η σχέση ανοδικών/πτωτικών μετοχών.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v