Τραπεζικά αποτελέσματα και Yellen δίχασαν τη Wall Street, επιφυλακτική άνοδος στην Ευρώπη, με τα εταιρικά μεγέθη στο επίκεντρο. Σε στάση αναμονής οι αγορές ενόψει της αυριανής ορκωμοσίας Τραμπ και δευτερευόντως της λήξης για την πρώτη (απλή) σειρά στα Παράγωγα, για το 2017.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, από Δευτέρα οι traders θα αρχίσουν να έχουν πιο σαφή δείγματα γραφής της νέας πολιτικής των ΗΠΑ, με την προσοχή να παραμένει εστιασμένη για ένα διάστημα στα οικονομικά αποτελέσματα των επιχειρήσεων αλλά και στις πρώτες κινήσεις της νέας κυβέρνησης (ενδεικτική η ανακοίνωση πρόθεσης για αποεπένδυση του W. Ross).
Στα καθ' ημάς, για αδυναμία αντίδρασης έκανε λόγο χθες ο Θανάσης Σταυρόπουλος, σε μία συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε περισσότερο για τις πολύ μέτριες συναλλαγές των 34,8 εκατ. μετοχών και του ανάλογου τζίρου των 26,8 εκατ. ευρώ.
Μία από τα ίδια και στη χθεσινή συνεδρίαση, καθώς το ΧΑ όπως και πολλά ξένα χρηματιστήρια, μετά από μία αρχική αντίδραση λίγων ημερών, είτε διορθώνουν ελεγχόμενα είτε αναμένουν τα νέα στοιχεία για να κινηθούν ανάλογα στη συνέχεια.
Για το ΧΑ, πρωτεύουσας σημασίας παραμένει η δεύτερη αξιολόγηση, που -προσώρας- δείχνει να παραμένει "παγωμένη", με την ελληνική πλευρά να είναι αυτή που προχωρά σε κινήσεις εξευμενισμού των δανειστών, προσφέροντας όλο και περισσότερα. Μένει να δούμε εάν και πώς οι δανειστές θα προχωρήσουν στις δικές τους ενέργειες και εάν η Αθήνα προλαβαίνει τις ημερομηνίες-ορόσημα που σχετίζονται με την ΕΚΤ και την προοπτική συμπερίληψης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα της Φρανκφούρτης.
Από αυτή την άποψη, για τους βραχυπρόθεσμους παίκτες, πέραν της αυριανής συνεδρίασης (ημέρα πιθανής αξιολόγησης της Ελλάδας από τον οίκο S&P), σημασία έχει η επόμενη Πέμπτη, με την προσδοκία πως στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου θα προκύψει κάτι πιο χειροπιαστό.
Στις διορθωτικές κινήσεις της κυβέρνησης, με φόντο (και) τους 153, αναφέρεται από νωρίτερα η Μαρίνα Μάνη, με τον Ευ. Τσακαλώτο να επεξεργάζεται τον "μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων" για μετά το 2018, που θα παρουσιάσει στους δανειστές.
Συνεπώς η προσέγγιση παραμένει βραχυπρόθεσμη, με ορίζοντα τις επόμενες έξι συνεδριάσεις μέχρι και αυτήν της Παρασκευής 27ης του μηνός.
Σε αρνητικό πρόσημο πλέον ο τραπεζικός κλάδος, με τον ΔΤΡ στις 815,05 μονάδες και απώλειες 8,15% σε εβδομαδιαίο, που εξηγούν και το μείον 2,73% από την αρχή του έτους. Το «κλειδί» για την τάση παραμένει στον κλάδο, θα δοθούν οι κατάλληλες αφορμές για να «γυρίσουν» οι τράπεζες; Εχει καλώς και για την υπόλοιπη μεγάλη κεφαλαιοποίηση. Θα συνεχίσουν να πιέζονται οι τραπεζικές μετοχές, μετά τα τελευταία υψηλά της 11/1, θα παραμείνει σε short τάση ο ΔΤΡ και πιθανότατα ο FTSE25.
Στις 1.723,70 μονάδες ο FTSE25, με τις 1.716 να είναι η αμέσως χαμηλότερη στήριξη, διάσπαση της οποίας θα ενίσχυε τις πιέσεις προς την επόμενη των 1.698 μονάδων. Σε αντίθετη περίπτωση ο δείκτης θα πρέπει να υπερβεί τις 1.733, για να επανέλθει σε long θέση προς τις 1.757 μονάδες, όπου και αλλάζει φορά.
Το δεύτερο -ανοδικό- σενάριο χρειάζεται αφορμές, ανάλογες εξελίξεις, ειδήσεις και σταδιακά συναλλαγές που θα ξεπεράσουν και πάλι τα 40 εκατ. ευρώ. Πρωτίστως απαιτείται ανάσχεση της πτωτικής τάσης του τραπεζικού κλάδου και αντίδραση με επαναφορά του ΔΤΡ προς τις (τουλάχιστον) 840 μονάδες.
Προσώρας περιοριζόμεθα στις επιλεκτικές κινήσεις, στο stock picking που ακολουθούν αρκετοί μετά τα τελευταία υψηλά (στις 11/1).
Σε long θέση η μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου, ισχυροποιείται περισσότερο εάν υπερβεί πειστικά τα 8,50 ευρώ, σε ανοδική φορά -όσο διορθώνει ο δείκτης-, η Coca Cola έως τα 20,82 ευρώ, δηλαδή πιο κοντά προς τα υψηλά 52 εβδομάδων των 21,07 ευρώ (από τις 4/10/16), σε ανοδική φορά παραμένει η Motor Oil με πρόσφατο νέο υψηλό (από τον Ιούνιο του 2008) στα 13,92 ευρώ (στις 9/1/17), υψηλότερα των 14,70 ευρώ η Jumbo περνά επίσης σε ανοδική φορά, ενώ για τον Μυτιληναίο απαιτείται επαναφορά προς το τελευταίο υψηλό των 6,40 ευρώ.
Στα υψηλά ημέρας των 8,88 ευρώ με αυξημένο τζίρο 4,4 εκατ. ευρώ ο ΟΤΕ, με βλέψεις για επαναφορά προς τα 9 ευρώ, ενδεχόμενη υπέρβαση των 21,80 ευρώ οδηγεί τον ΤΙΤΑΝα προς τα 22,45 ευρώ (υψηλό στις 5/1).
Για τη ΔΕΗ συνεκτιμάμε τα τελευταία στοιχεία για τα μερίδια αγοράς του ομίλου, όπως προκύπτουν σε σχετικό θέμα του Μιχάλη Καϊταντζίδη.
Αν και διόλου αντιπροσωπευτικός ο FTSEMid Cap των μόλις... 15 μετοχών/εισηγμένων, είναι εμφανώς σε καλύτερη θέση από τους βασικούς δείκτες (ΓΔ, ΔΤΡ και FTSE25), με βαρύνουσα τη συμμετοχή 3-4 μετοχών (MIG, Fourlis, ΕΥΑΘ, Intralot), με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την τάση του.
Σημαντική διόρθωση για τον Ανεμο, μετά το τελευταίο ράλι (απόδοση 19,02% από την αρχή του έτους) αλλά με τα ισχυρά χέρια εντός παιδιάς, κινητικότητα και ενθαρρυντικό το χθεσινό 9,44% στο 0,197 ευρώ με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές του Νηρέα, με αυξημένες συναλλαγές το νέο υψηλό στα 4,42 ευρώ του Fourlis, κινητικότητα σε MLS, με ανοιχτό το ενδεχόμενο επιχειρηματικών εξελίξεων η αντίδραση της Intralot με συναλλαγές προς το 1,10 ευρώ.
Από τα μικρότερα, εμφανής η προσπάθεια που επιχειρείται από εγχώρια χέρια σε Creta Frams, Newsphone, Κέκροπα, ΚΡΙ-ΚΡΙ και ακόμη λιγοστές μετοχές αυτής της κατηγορίας.
Το ενθαρρυντικό είναι πως από την αρχή του έτους, κάτι κινείται (συγκριτικά με πριν) σε μετοχές αυτής της ομάδσς, με ενδεικτική τελευταία την προσπάθεια του ΚΡΙ- ΚΡΙ να υπερβεί το σημαντικό 1,95 ευρώ.
"Τσιμπημένο" το 10ετές, που παραμένει πάνω από το όριο του 7% και με μικρή επιβάρυνση τις τελευταίες δύο ημέρες, ξεκινώντας από το 7,003% της Τρίτης. Πλαγιοανοδική κίνηση για το 10ετές, πλαγιοκαθοδική διολίσθηση για τον ΔΤΡ.
Λόγω της αυριανής λήξης της σειράς Ιανουαρίου στο ΧΠΑ, να συνεκτιμηθεί πως στον τρέχοντα μήνα είναι ανοιχτά 2.401 Συμβόλαια (στις 1.725,25) και 2.615 στην επόμενη σειρά, επίσης λίγο υψηλότερα, προς τις 1.726,25 μονάδες.