ΧΑ: Προβληματισμός και αναμονή για το Eurogroup

Τις εξελίξεις σε εσωτερικό και εξωτερικό καλούνται να σταθμίσουν οι επενδυτές. Οι μετοχές που «κινούνται» κόντρα στην αβεβαιότητα και στους χαμηλούς τζίρους. Ποια είναι τα τεχνικά όρια για τους βασικούς δείκτες.

ΧΑ: Προβληματισμός και αναμονή για το Eurogroup

Τραμπ και Brexit προβλημάτισαν τη Wall Street, βαριές απώλειες στο Λονδίνο και η μεθαυριανή λήξη στα Παράγωγα αποκτά ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Τελευταία ομιλία σήμερα του Μπ. Ομπάμα, ορκωμοσία του Ντ. Τραμπ την Παρασκευή και οι αγορές αρχίζουν να ετοιμάζονται για ένα συναρπαστικό 2017.

Μέσα σε αυτό το γενικότερα ρευστό περιβάλλον, όπου διαδραματίζονται ιστορικές αλλαγές, εμείς «ξοδευόμαστε» σε σκιαμαχίες μία εβδομάδα πριν από το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου.

Σε αυτή τη συγκυρία, η κυβέρνηση θα ήθελε διακαώς μία win-win συμφωνία με τους δανειστές, κάτι που φαίνεται και από τις τελευταίες κινήσεις της -με ενδεικτικότερη την... προσφορά του «κόφτη» και μετά τη λήξη του προγράμματος-, με τις αγορές να ποντάρουν -ακόμη- στην προοπτική επίτευξης μίας συμφωνίας σε εύλογο χρόνο.

Νωρίτερα η Μαρίνα Μάνη αναφερόταν στις προσπάθειες της κυβέρνησης για έναν «έντιμο συμβιβασμό» με συμφωνία-πακέτο και αποδέκτη το ΔΝΤ. Από την εξέλιξη της διαδικασίας εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό εάν (και) το Χ.Α. θα κινηθεί καλύτερα ή χειρότερα. Σημεία αναφοράς το άνω όριο των 670, με αντίσταση -πλέον- τις 650 μονάδες, και το κάτω στις 637-635 μονάδες, πάντα με βάση τη βραχυπρόθεσμη μέτρηση.

Τουλάχιστον αυτό φαίνεται από τις κινήσεις των traders, που παραμένουν προσεκτικές σε επίπεδα υψηλότερα των 635 μονάδων, των πωλητών που δεν δείχνουν να βιάζονται να εκβιάσουν χαμηλότερες τιμές -τουλάχιστον στις μετοχές που μέχρι τώρα τους αποφέρουν θετική απόδοση-, αλλά και των αγοραστών που δεν επείγονται για να υπερβούν τις 670 μονάδες.

Οι χαμηλοί τζίροι εγκλωβίζουν το Χ.Α., σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος, μετρώντας την τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση. Διόρθωση που αποδίδεται και στην τάση που επικρατεί στις ξένες αγορές και βεβαίως στην απουσία ουσιαστικών ειδήσεων από το μέτωπο της δεύτερης αξιολόγησης.

Υποχώρηση από τις 670 προς τις 640 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, με αρκετούς να κατοχυρώνουν μέρος των αρχικών θέσεών τους από τα υψηλά της περασμένης Πέμπτης (Γ.Δ.: 670,21 μονάδες). Σημειωτέον πως η διολίσθηση της αγοράς πραγματοποιείται με χαμηλότερους τζίρους απ’ ό,τι η άνοδος που είχε προηγηθεί (2-12/1), με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια βραχυπρόθεσμα.

Με ορίζοντα την Παρασκευή (ορκωμοσία Τραμπ, λήξη πρώτης σειράς στα Παράγωγα, αξιολόγηση από S&P), η πρώτη/άμεση προσέγγισή μας, έως την επόμενη Πέμπτη (26/1: Eurogroup), και η αναμονή πολλών traders για αποσαφήνιση των προθέσεων δανειστών - κυβέρνησης, της τάσης (και) του Χ.Α.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, με τον ΔΤΡ να διορθώνει από την «κορυφή» των 909,75 μονάδων (της Πέμπτης) μέχρι τις 820,23, χαμηλό της χθεσινής συνεδρίασης. Ζητούμενο για τον ΔΤΡ να μη χαθούν οι τιμές των 815 και των 810 μονάδων.

Εννέα μετοχές με θετικό πρόσημο χθες και μία σταθερή, με τις Coca Cola, ΔΕΗ για διαφορετικούς λόγους στο επίκεντρο. Η μεν Coca Cola γιατί τώρα που διορθώνει η αγορά επιχειρείται να αντιδράσει από τα 20,37 ευρώ (της Δευτέρας) με βλέψεις προς τα 21,07 ευρώ (υψηλά 52 εβδομάδων στις 4/10/2016), θυμίζοντας πως χαμηλό 52 εβδομάδων στα 15,97 ευρώ είχε σημειωθεί σχεδόν ένα χρόνο πριν (στις 9/2/2016). Η Coca Cola (υπο)στηρίζει τα long χαρτοφυλάκια τώρα που πιέζεται η αγορά, ο τραπεζικός κλάδος, με την ανοδική τάση να μπορεί να φθάσει μέχρι και τη συνεδρίαση της Παρασκευής (ζητούμενο να κλείσουν τα ΣΜΕ του δείκτη όχι χαμηλότερα των 1.710-1.720 μονάδων).

Η δε ΔΕΗ και λόγω των χθεσινοβραδινών εξελίξεων, με τον Μιχάλη Καϊταντζίδη να αναφέρεται στις λεπτομέρειες για την έγκριση της απόσχισης του ΑΔΜΗΕ.

Ενθαρρυντική η κινητικότητα, με αυξημένες συναλλαγές και τζίρους σε ΕΧΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΛΠ, ΤΙΤΑΝ και δευτερευόντως σε Σαράντη από τον FTSE 25, σε μετοχές των Fourlis, MIG, ΑΝΕΜΟΣ και MLS, EYAΘ από τον FTSE Mid Cap. Κατά τα άλλα, συνεχίστηκε και χθες η μόχλευση, με συνέχιση της κίνησης σε Viohalco, Cenergy και Χαλκόρ, με την (υπο)στήριξη ισχυρών χεριών.

Τεχνικά, όπως «μετρά» ο Ηλίας Ζαχαράκης, για τον FTSE 25 δοκιμάζεται η σημαντική περιοχή των 1.716 μονάδων (είναι το 50% της κίνησης), με ενδεχόμενη διάσπαση να οδηγεί χαμηλότερα προς τις 1.693 μονάδες. Κοντινότερη αντίσταση στις 1.736, υπέρβαση της οποίας οδηγεί προς τις 1.745 και 1.759 μονάδες.



Κρίσιμες αυτές οι συνεδριάσεις για τη μετοχή του ΟΤΕ, καθώς διορθώνει από τα 9,14 ευρώ, πλησιάζοντας επικίνδυνα τα σημαντικά 8,60-8,50 ευρώ με short σήμα.

Η μετοχή της ΔΕΗ από τη στιγμή που κρατά τα 2,83 ευρώ (make or break), μπορεί να υπερβεί τα 3 ευρώ.

Στα 7,113-7,003 με κλείσιμο στο 7,037% το 10ετές.

Στο forex μία πολιτική δήλωση (της Μέι) ήταν αρκετή για να σπάσει ανοδικά το 1,2284 (GBP/USD), να υπάρξει έξοδος από το ημερήσιο short για τη σχέση EUR/USD, με προσοχή στο 1,0752.  Για τον DAX, σημαντικές οι 10.420 μονάδες, που δοκιμάστηκαν χθες δίνοντας αντίδραση 100 μονάδων, για τον S&P η περιοχή των 2.257 με ενδεχόμενη διάσπαση να κλίνει προς τις 2.249 και τις 2.238 μονάδες. Στη Wall Street, η προσοχή είναι στραμμένη και στην ανακοίνωση αποτελεσμάτων τέταρτου τριμήνου 2016.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v