Το μη χείρον βέλτιστον, και το γεγονός πως στην αρχική διόρθωση του τραπεζικού κλάδου ενεργοποιήθηκαν αγορές μόνο ως ενθαρρυντική ένδειξη εκλαμβάνεται.
Σταδιακή αφύπνιση των αγοραστών μετά τις 11.20 στις τράπεζες αλλά και σε ΔΕΗ, Motor Oil, MIG, TITAN, ΓΕΚ/Τέρνα κ.ά.
Εύλογα (και) το Χ.Α. συνεχίζει στον ρυθμό των εξελίξεων που κατ΄αρχάς κρίνονται στη συνάντηση της Ρίγας. Η Μαρίνα Μάνη αναφέρεται στο... καρέ στη λετονική πρωτεύουσα που αναζητεί ο Αλέξης Τσίπρας, την ώρα που σενάρια, διαρροές και δημοσιεύματα κάνουν τον γύρο του κόσμου. Από τον Γερμανό τσάρο της οικονομίας μέχρι το σενάριο που αναφέρει η Suddeutsche Zeitung.
Γνωστής εγκυρότητας η γερμανική εφημερίδα φαίνεται να προχωρά αρκετά βήματα παραπέρα μία από τις λύσεις που εδώ και καιρό έχει επεξεργαστεί η πλευρά της Αγκελα Μέρκελ.
Ωστόσο προέχουν οι συναντήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού με Μέρκελ και Ολάντ, όπως αναφέρει στο εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ της η Μαρίνα Μάνη, που θα γίνουν σε ένα ομολογουμένως περίεργο κλίμα λόγω των αντιφατικών μηνυμάτων που έρχονται από διάφορες πηγές και εστίες συμφερόντων.
Οι έχοντες το κύριο πρόσταγμα στο Χ.Α. εξακολουθούν να προσβλέπουν στην προοπτική εύρεσης λύσης - διεξόδου ενώ όπως σημειώναμε και εχθές όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που βλέπουν σταδιακή εφαρμογή μίας ημιτελούς συμφωνίας, μίας μακράς διαπραγμάτευσης για το big deal (που αναπόφευκτα θα περιλαμβάνει και χρέος), διαδικασίας που δεν θα κλείσει στις αρχές Ιουνίου. Λίγο ως πολύ γνωστά αυτά, για αυτό το αρχικό στοίχημα της αγοράς είναι το αποτέλεσμα αυτών των επαφών, η μερική έστω άρση της χρηματοδοτικής ασφυξίας με ορίζοντα το triple witching του Ιουνίου, στις 19 του μήνα.
Παρακολουθώντας καθημερινά και την αγορά παραγώγων σχηματίζουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις εκτιμήσεις των επενδυτών, τις προβλέψεις τους για το επόμενο διάστημα. Από τη μέχρι τώρα πορεία των συμβολαίων του ft25 και δεικτοβαρών μετοχών αποτυπώνεται η συγκρατημένη αισιοδοξία πως σταδιακά δείκτες και τιμές μετοχών θα κινηθούν ανοδικά.
Στην περιοχή των 845 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, με υψηλό ημέρας τις 847,7, χαμηλό τις 835,94 θυμίζοντας πως για τον Γ.Δ. τρεις συνεχόμενες φορές δεν κατέστη δυνατή η υπέρβαση των 858 μονάδων.
Στις 250-254 μονάδες ο ft25, με τον φίλο Αντώνη (από την ομάδα ανάλυσης The Trader's Diary) να μετρά ως πρώτο σκέλος της ανοδικής κίνησης τις 248,28 και τη διόρθωσή του (αν και σύντομη) έως τις 231,88 μονάδες. Η εξέλιξη αυτού του σχηματισμού θα μπορούσε να οδηγήσει τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης προς τις 275,52 μονάδες, όπου και η σημαντική περιοχή αντίστασης.
Για να ευοδωθεί ένα θετικό σενάριο, όπως αυτό, θα πρέπει κατ΄αρχάς να απεγκλωβιστούν οι τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη να διασπά πειστικά (τουλάχιστον) τις 705-710 μονάδες. Στο εύρος των 665-678 μονάδων η μέχρι τώρα διακύμανση συνεκτιμώντας αφενός τη χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ, αφετέρου τις τελευταίες αρνητικές εκθέσεις ξένων οίκων για την προοπτική των ομίλων.
Επιφυλακτική και σε αναμονή η πλειονότητα των ενεργών επενδυτών, γεγονός που αποτυπώνεται στις χαμηλές συναλλαγές και στον τζίρο που είναι σημαντικά κατώτερος του μέσου όρου των προηγούμενων 10 ημερών.
Στα 8,2 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών (στις 11.25) από τα οποία το 62% στις τραπεζικές μετοχές και ενώ η Εθνική συγκεντρώνει και σήμερα το μεγαλύτερο μέρος. Ειδικότερα για την ΕΤΕ, η συσσώρευση σε στενό εύρος με υψηλές συναλλαγές, τις τελευταίες ημέρες, παραπέμπει σε αναδιάταξη χαρτοφυλακίων και σε είσοδο επιπλέον ρευστότητας πιθανότατα προεξοφλώντας μεγαλύτερες τιμές για τη συνέχεια. Για τη μετοχή της ΕΤΕ το 1,26 και το 1,28 ευρώ είναι τα πρώτα κρίσιμα σημεία αναφοράς.
Σταδιακά ενισχύονται οι κινήσεις και σε Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank ενώ από τον κλάδο διατηρείται η μόχλευση στη μετοχή της Attica Bank (FT Mid Cap).
Κινητικότητα και σήμερα στα warrants με συγκριτικά ικανοποιητικές συναλλαγές στα ΑΛΦΑτπ και ΠΕΙΡτπ.
Από την 3άδα ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ που εδώ και καιρό μετράται ως ΟΤΕ-ΟΠΑΠ και ξεχωριστά η ΔΕΗ, επιβεβαιώνονται οι στηρίξεις για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ενώ στη μετοχή της Επιχείρησης αγορές ενεργοποιήθηκαν από τα χαμηλά των 5,07 ευρώ. Προοπτικά στο θετικό σενάριο η μετοχή των δύο Οργανισμών βλέπει πάνω από τα 9 ευρώ, ενώ για τη ΔΕΗ προέχει η επαναφορά προς τα 5,50/5,60 ευρώ.
Στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής θεωρούσε απόλυτα φυσιολογική τη στάση αναμονής των επενδυτών, καθώς και η ελληνική αγορά περιμένει ένα σήμα των δανειστών στη Σύνοδο Κορυφής προκειμένου να σταθμίσει τα τελευταία δεδομένα και ανάλογα να κινηθεί (και) βραχυπρόθεσμα.
Διατήρηση δυνάμεων και σε μετοχές σηματωρούς όπως ΜΕΤΚΑ, ΓΕΚ-Τέρνα, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ κ.ά. ενώ υπεραπόδοση σημειώνεται για τους τίτλους των ΤΙΤΑΝ, MIG, Τέρνα Ενεργειακή.
Λιγοστές συναλλαγές στις μετοχές του FT Mid Cap, με την Attica Bank και σήμερα με συγκριτικά αυξημένο τζίρο, την MLS μετά από καιρό να παρουσιάζει συναλλακτική δραστηριότητα, τη Frigoglass να συσσωρεύει στα 2,24 ευρώ.
Η Ελλάδα και ο ΡΜΙ διαμορφώνουν την τάση στα κυριότερα ευρωχρηματιστήρια με ενδεικτική την ήπια διόρθωση του DAX προς τις 11.812 και του CAC 40 προς τις 5.124 μονάδες.
Σταθεροποιητικές τάσεις μέχρι πριν από λίγο στις κυριότερες αγορές ομολόγων της ευρωπεριφέρειας.