Σε πολιτική μέγγενη το Χρηματιστήριο, με βασικούς δείκτες, μετοχές εγκλωβισμένους στα χαμηλά ημέρας.
Στα ύψη η αβεβαιότητα για την διαπραγμάτευση Τρόικας - Αθήνας και τις συνακόλουθες πολιτικές εξελίξεις, στα...τάρταρα το χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη σταθερά χαμηλά στην περιοχή των 950 μονάδων, με απώλειες υψηλότερες του 3%.
Εχοντας νωρίτερα διορθώσει μέχρι τις 942 μονάδες (στις 942,17 το χθεσινό) με τις τράπεζες 2,79% χαμηλότερα στις 121,56 με χαμηλό ημέρας τις 119,16 μονάδες.
Αρκετά ικανοποιητικές οι συναλλαγές, πλησιάζουν τα 63 εκατ. αν και έχουν μετριασθεί την τελευταία ώρα- σε αντίθεση με την υπέρ προσφορά που ενεργοποιήθηκε στα πρώτα 30-45΄της συνεδρίασης- με το 71% στις τράπεζες κάτι που μάλλον λειτουργεί επιβαρυντικά σε αυτή την καμπή της αγοράς.
Ξεπερνούν τα 19 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές στη μετοχή της Πειραιώς, που τελευταία θεωρείται, από αρκετούς, ο σηματωρός του κλάδου (σε σχέση με την ΕΤΕ) ενώ σε σχετικό θέμα του Euro2day.gr έξi αναλυτές αποτιμούν τα μεγέθη του ομίλου, που ανακοινώθηκαν εχθές. Για το θέμα των προβλέψεων σχετικό και το θέμα του Χρήστου Κίτσιου.
Ωστόσο όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς η πορεία του χρηματιστηρίου όχι μόνο βραχυπρόθεσμα αλλά και μεσοπρόθεσμα σχετίζονται με το τι μέλλει γενέσθαι στην πολιτική...αρένα. Δεν είναι τυχαίο, πως ακόμη και οι ξένοι οίκοι δεν έχουν την ίδια εκτίμηση για τη συνέχεια με την Exotix να βλέπει παράταση του προγράμματος και να μην βλέπει πρόωρες εκλογές με ότι αυτό συνεπάγεται για την πορεία της αγοράς σε αντίθεση με την Βarclays, που ακριβώς επειδή δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μίας πρόωρης αναμέτρησης κόβει την τιμή-στόχο για τις τραπεζικές μετοχές.
Είναι φανερό, πως η αγορά, το πολιτικό σκηνικό έχουν βρεθεί στην...κόψη του ξυραφιού με ότι αυτό μπορεί να προοιωνίζεται για τις επόμενες ημέρες, εβδομάδες. Ενδεχόμενη αποδοχή των όρων της Τρόικας οδηγεί σε υπεραντίδραση του ΧΑ και κίνηση προς τις 1.050-1.1100 μονάδες ενδεχόμενη ΄΄επιθετική- ηρωική΄΄επιλογή της συγκυβέρνησης λειτουργεί σαν βαρίδι για νέα βουτιά προς τα χαμηλά έτους.
Διαλέγουμε και παίρνουμε... εξ αρχής το δίλημμα, ποντάρισμα όχι μόνο των βραχυπρόθεσμων παικτών αλλά και πιο μεσοπρόθεσμων επενδυτών.
Στην Ελλάδα και το νόμο του herr Scheuble (για να αποδώσουμε επί τω γερμανικότερω, το εύστοχο σχόλιο του Dr Money) και εύλογα (και) στο χρηματιστήριο επιχειρείται η προεξόφληση των 2-3 σεναρίων που οδηγούν στην ΄΄επόμενη ημέρα΄΄
Από αυτή την άποψη δικαιολογείται το κλίμα ρευστότητας που κυριαρχεί και πάλι τις τελευταίες ημέρες με υψηλή μεταβλητότητα και ακραίες διακυμάνσεις για την πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κατηγορίας.
Στα 1,20 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς, στα 0,51 της Alpha Bank, στα 1,83 ευρώ της Εθνικής, στα 0,254 της Eurobank. Συγκριτικά αυξημένος και πάλι ο τζίρος στις τράπεζες πλην όμως μετριότερος την τελευταία μία ώρα, καθώς πωλητές- αγοραστές έχουν ισορροπήσει λίγο πάνω από τα χαμηλά ημέρας.
Από τις 25 μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης φαίνεται να «παλεύει» μόνη η CC/HBC όπου επιχειρείται να συντηρηθεί στα 18,2 ευρώ, με τον όμιλο να αποτιμάται στα 6,69 δισ. ευρώ - ξεπερνώντας μετά το σημερινό -2,13% της Εθνικής- και την ΕΤΕ (αποτιμάται 6,50 δισ. ευρώ). Λεπτομέρειες θα πείτε, που λίγη σημασία έχουν αυτή την ώρα, πλην όμως είναι ενδεικτικές των τάσεων που διαμορφώνονται.
Συν τω χρόνω, συνεχίζεται η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 3μηνου (9μηνου) με τους αναλυτές να προσαρμόζουν ανάλογα τον πήχη.
Για τον ΟΠΑΠ η Citi θεωρεί καλύτερα των προβλέψεων της τα μεγέθη του Οργανισμού, θέτει την τιμή στόχο στα 12 ευρώ. Στα 3,09 δις ευρώ η αποτίμηση του ΟΠΑΠ, με τη μετοχή στα 9,70 ευρώ να μετρά απόδοση 0,31% από την αρχή του έτους.
Στα χαμηλά των 2,45 ευρώ η μετοχή του ΕΛΛΑΚΤΩΡα, που ανακοινώνει τα αποτελέσματα του αύριο. Ζημιές βλέπει η IBG, συστήνει αγορά, όμως η εταιρεία έχει υποχωρήσει στα 433 εκατ. ευρώ η δε μετοχή στα 2,45 έχει απώλειες 22,96% από την αρχή του έτους.
Καλώς ή κακώς το χρηματιστηριακό ταμπλώ εξακολουθεί να λειτουργεί σαν προεξοφλητικός μηχανισμός, να αποτυπώνει τα επερχόμενα με τον κανόνα να ισχύει για δείκτες και μετοχές.
Αυτό γιατί θα πρέπει να τονίσουμε, πως η τελευταία σημαντική διόρθωση ξεκίνησε από τη στιγμή που η κυβέρνηση εκδήλωσε την πρόθεση της να αποχωρήσει το ΔΝΤ, να βγει στις αγορές κ.λ.π. Τις τελευταίες ημέρες έχει «συρθεί» και πάλι προς τα χαμηλά, στο διάστημα της διαπραγμάτευσης στο Παρίσι αντιδρά σχεδόν αντανακλαστικά ενώ άμεσα θα φανεί εάν θα εκτιναχθεί προς τις 1.100 ή θα ΄΄βυθιστεί΄΄ περισσότερο προς τις 850 μονάδες.